Apple kúpi Beats Electronics za 3 miliardy dolárov

Apple zaplatí súčasným majiteľom najviac vo svojej histórii. Dr. Dre i Jimmy Iovine sa stanú zamestnancami Applu, no slúchadlá ani streamovacia služba Beats Music z trhu zatiaľ nezmiznú.

O tom, že Apple kúpi Beats Electronics LLC - výrobcu jedných z najznámejších slúchadiel a zároveň prevádzkovateľa streamovacej služby Beats Music, sa špekulovalo už niekoľko týždňov. Obchod bol teraz konečne potvrdený aj oficiálne. Firma Tima Cooka zaplatí hudobníkovi Dr. Dre (Andre Young) a Jimmymu Iovineovi 2,6 miliárd dolárov v hotovosti a 400 mil. $ v podobe akcií (spolu približne 2,2 mld. eur).

Obaja navyše vstúpia do zamestnaneckých štruktúr Applu, kde sa budú venovať práve elektronike a streamovacím službám. Aj značka Beats zostane naďalej živá. Apple by ju tak mohol umiestňovať aj na svoje vlastné produkty, podobne ako to robilo HTC. To vlastnilo 50,1 % akcií Beats od augusta 2011, no o rok neskôr vrátilo polovicu a na začiatku tohto roka aj zvyšok. Taiwanská spoločnosť však na celej transakcii nakoniec zarobila.

ikona

HTC predá svoj podiel v BeatsPartnerstvo od roku 2011 prinášalo brandovanie Beats Audio na smartfónoch HTC, úpravu audio prehrávača a dostupnosť špeciálnych slúchadiel v rámci príslušenstva. Či značka z výrobkov taiwanského výrobcu vymizne úplne, zatiaľ nie je jasné.

Služby iTunes a iTunes Radio majú silnú konkurenciu v podobe Spotify, Deezeru či Rdio. Dr. Dre a Iovine by preto mali využiť aj svoje manažérske schopnosti a kontakty s hudobným či filmovým priemyslom tak, aby vyjednávania o licenciách a novom obsahu v iTunes prebiehali rýchlejšie.

Kúpu ešte musia schváliť úrady, dokončiť by sa mala približne do septembra, kedy očakávame aj (s najväčšou pravdepodobnosťou) dvojicu nových iPhonov. Spolupráca oboch spoločností bude na pomery Applu pomerne netradičná. Ten menšie firmy kupuje pomerne často, no vo väčšine prípadov ich úplne pohltí a celé know-how preberie.

Za Beats Electronics zaplatí najviac vo svojej histórii a kontrolu nad ním preberú priamo jeho ľudia, kedže priamymi nadriadenými výkonného riaditeľa Beats (tým je práve Iovine) budú Eddy Cue (viceprezident Applu pre softvér a služby) a Phil Schiller (druhý muž marketingu Apple). Na druhej strane však slúchadlá Beats a pravdepodobne ani Beats Music z trhu aspoň nateraz nezmiznú. Obe značky tak zatiaľ zostanú oddelené.

Iovine na tohtotýždňovej konferencii Code už stihol skritizovať kvalitu slúchadiel Apple EarPods, ktoré sú v balení spolu s iPhone 5S a 5C. Pravdou však zostáva, že aj názory na zvukový výstup slúchadiel Beats sú rôzne a tých kritických nie je vôbec málo.

obr: Twitter @tim_cook

Zdroj: The Wall Street Journal, Engadget, The Verge

Diskusia k článku:

Bejo 29.05.2014 - 13:05

škoda toho aj tak nikdy nechcem mat smartphone zo značkou Apple

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne29.05.2014 - 14:58 Trvalý odkaz

tak tak, spravny imidz je dolezity, nikdy nechytat nic s ukusnutym jablkom! apage satanas!

aston14701.06.2014 - 00:44 Trvalý odkaz

Hodnotny nazor, priceless...

Celá diskusia 4 príspevky