Nokia 5140i

Recenzia + skúsenosti s odolným fónom Doplnená recenzia íčkovej verzie s lepším displejom, novými krytmi a ďalšími drobnými vylepšeniami.

Základná charakteristika:

konštrukcia: odolná, klasická,

OS: vlastný uzavretý, Series 40,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 107 x 47 x 24 mm,

hmotnosť: 101 gramov,

displej: TFT, 128 x 128 b., 65 536 farieb,

fotoaparát: VGA, záznam videí,

pamäť: 4 MB (2,5 voľných v novom aparáte),

správy: SMS, Flash SMS, svetelné správy,

Nokia Xpress zvukové správy, MMS, CB, e-mail, PTT, IM,

prenos dát: IrDA, Pop-Port, GPRS 4+2, EDGE 3+2,

zábava: FM rádio, Java 2.0 (do 128 kB), WAP 2.0, MP3 zvonenia, grafické témy,

špeciálna výbava: svietidlo, teplomer, merač hluku, mnoho užitočných aplikácií,

batéria: 760 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 5 h hovoru/300 h pohotovosti (nabíjanie asi 1,1 hod)

Čo mu chýba:

Bluetooth, lepší displej aj fotoaparát, kryt objektívu.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokiu 5140i som denne používal viac než dva týždne ako môj hlavný mobil. Preto som sa rozhodol recenziu doplniť v každom odseku o ďalšie poznatky. Tie budú zvýraznené kurzívou.

Vynovený model s VGA fotoaparátom s vylepšeným displejom, ktorý tentoraz už zobrazí 65 536 farieb. Neočakával som od tejto "íčkovej" verzie žiadne veľké zmeny, pričom sa moje odhady aj naplnili.

Medzi aktuálnymi modelmi Nokie nájdeme dva čerstvé "íčkové" modely: Nokia 6230i aj 5140i. Nokia 5140i je jediný odolný telefón v ponuke tohto fínskeho výrobcu. Na európskom trhu má konkurenta len v ponuke nemeckého Siemensu, ktorý Fínov čoskoro predčí modelom M75. Avšak aj Nokia 5140i má svoje výhody.

Základné zmeny 5140i oproti 5140:

- nové kryty v športovejších farbách,

- vylepšený displej (65 536 farieb) s podporou tém,

- nové typy správ, mierne vylepšené MMS,

- opakovaný budík,

- funkcia Moja účasť.

Odolnosť:

- Xpress-on kryty poskytujú ochranu proti ošplechnutiu a prachu,

- vnútorný modul je odolný voči ošplechnutiu a prachu, ak sú kryty sú na správnom mieste,

- vylepšená trvácnosť ponúka ochranu voči náhodným nárazom,

- spodná chlopňa naviac poskytuje ochranu pre konektory.

Obsah predajného balenia

- Nokia 5140i

- stereo headset Nokia Activity HS-8

- závesný remienok CP-12

- batéria BL-5B, 760 mAh Li-ion

- cestovná nabíjačka ACP-12

fotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Nokia sa stále drž svojho špeciálneho tlačidla pre zapnutie/vypnutie telefónu, ktorým sa menia aj profily. Výmena SIM karty si vyžaduje dostatok sily, keďže sa mobil roztvára stlačením bočných strán a rozpojením v polovici rozdeleného obalu. Tento systém je stúpencom tejto značky už dobre známy.

Namáhavé roztvorenie prístroja je síce daňou za odolnosť, avšak daňou poriadnou. Ja som sa s Nokiou 5140i neraz "naťahoval" aj minútu, než som obal roztvoril.

Dizajn

Mne sa Nokia 5140 páčila, a preto nemôžem svoj názor meniť ani v prípade dizajnovo zhodnej novinky. Ja som mal k dispozícii oranžovo-čiernu kombináciu, ktorá pripomína už zabudnutý odolný model 5210. S oranžovou témou a farebnou schémou na displeji považujem takúto farebnú kombináciu vydarenú. Telefón je predsa určený do prírody a na športovanie, preto by mal byť viditeľný. Kvalita je úmerná určeniu. Gumené materiály nebolo možné vynechať. Nad displejom sa stále nachádza podsvietená vodováha, ktorá pri aktivite telefónu bliká v dlhších intervaloch, pri zmeškanej udalosti v kratších. V hornej stene sa nachádzajú, okrem tlačidla pre zapnutie prístroja, ďalšie dva dôležité prvky: svietidlo, ktoré aktivujete podržaním mriežky a otvory pre výstup melódií, ktoré po zakrytí takmer úplne stíšite. Zadnú stenu spestruje len objektív fotoaparátu. Ľavá bočná stena obsahuje dve tlačidlá pre reguláciu hlasitosti, pravá tlačidlo Push to talk a infraport. Pop-Port konektor v spodnej časti je chránený gumeným krytom.

Na intenzívne blikanie vodováhy pri zmeškanej udalosti sa veľmi dobre navyká.

So zašpinením krycieho sklíčka som mával dosť problémy a stále som ho musel utierať o odev.

Spodný kryt dátového konektora je vymyslený do dokonalosti.

Klávesnica

Je vytvorená z gumeného celku, ktorý je možné po otvorení prístroja zo spodnej časti krytu jednoducho oddeliť. Pochopiteľne sa takáto klávesnica ovláda trocha ťažšie. Hlavné ovládacie prvky sú umiestnené pomerne tesne pri sebe. Nemôžeme však tvrdiť, že by bolo ovládanie veľmi komplikované, keďže tlačidlá sú zreteľne aj hmatateľne dobre odlíšené. Hlavným ovládacím prvkom je akési štvorsmerné tlačidlo s možnosťou potvrdenia volieb. Numerická časť klávesnice pôsobí horšou ovládateľnosťou, ale písanie správ s ňou nie je problematické a použitie slovníka T9 tento malý problém potlačí ešte viac do ústrania. Nastaviteľná je funkcia automatického blokovania klávesnice s voliteľným časom odmlky. Funkcia pravého polyfunkčného tlačidla v pohotovostnom stave je nastaviteľné. Šípkou nadol vstúpite už tradične do telefónneho zoznamu, nahor spustíte fotoaparát, doľava písanie správ a doprava kalendár.

Podsvietenie klávesnice je výborné, biele znaky na čiernej ploche veľmi dobre vyniknú.

Po dlhšom používaní som pochopil, že klávesnica nie je určená "pisateľom". Ak napíšete jednu správu denne, nič sa nedeje. Ale ak ich odošlete viac a SMS-ky alebo MMS-ky sú pre vás podstatnou službou, porozmýšľajte aj nad iným modelom.

Displej

Aktívny TFT displej zobrazujúci 65 536 farieb nahradil pasívny displej so zobrazením 4 096 farieb na ploche 128 x 128 bodov. V pohotovostnom stave vidíte na displeji dva 7-členné indikátory stavu signálu a batérie. Jedinečné je zobrazenie aktuálnej teploty vedľa indikátora času. K displeju neodmysliteľne patrí jedna z viacerých farebných škál (modrá, fialová, červená, oranžová, sivá, zelená, tyrkysová, ružová) a novinkou sú aj grafické témy, s ktorými meníte aj vyzváňaciu melódiu. Šetričom displeja sú jednoduché digitálne hodiny v horizontálnom kontrastnom páse, ktorý informuje aj o uzamknutí klávesnice, tichom režime, či zmeškanej udalosti. Nastaviť si môžete ľubovoľnú dĺžku nečinnosti, po ktorej sa spomínaný šetrič aktivuje. Možnosti displeja sú využité v takmer plnej miere, čo potvrdzuje zobrazenie až ôsmych riadkov textu pri písaní správy (WAP 7 riadkov).

Hlavná ponuka môže byť ikonová alebo vo forme zoznamu. Toto nastavenie nájdete, podobne ako v Nokii 6230i, v menu "Voľby" v hlavnej ponuke funkcií. Ikony už nie sú fádne ako v jej predchodcovi, zmena grafiky je istotne vítaná. Hlavná ponuka obsahuje 12 položiek. Rýchlosť reakcií nebudem hodnotiť, keďže mm k dispozícii nefinálnu vzorku.

Keď som mal možnosť odskúšať Siemens M75, ktorý sa blíži aj na náš trh, pochopil som, aký je už displej íčkovej 5140-ky slabý. Nemôžem povedať, že by bol nepoužiteľný, ale doba je už niekde inde.

Ani po dvoch týždňoch som si nezvykol na pomalšie reakcie prístroja napr. pri vyhľadávaní mien v zozname, ale aj pri listovaní v menu.Už to nie je bleskový rýchlosť Nokie 6230.

Fotoaparát

Užívateľ ho aktivuje pohybom hlavného ovládacieho tlačidla nahor. Tým sa spustí hneď hľadáčik s režimom Štandardná fotka. Tu je možné aj nastavenie fotoaparátu: kvality snímky (3 stupne), dĺžky videoklipu (predvolená - 100 kB a maximálna), zvuky kamery (zapnuté/vypnuté), predvolený názov fotiek. Režimy fotoaparátu sú: štandardná fotka (640 x 480 bodov), portrét (80 x 96 bodov), nočný režim a video. Použitie vysokej kvality odporúčam najmä pri menej pestrých záberoch. Ak sa však zaberaný objekt skladá z pestrých farieb, môžete pokojne použiť aj najnižší stupeň kvality. Vizuálny rozdiel je minimálny, ale v telefóne ušetríte veľa miesta. Snímky s rozlíšením 80 x 96 bodov (režim Portrét) môžu mať veľkosť 2 až 7 kB (z mojich praktických skúseností). Snímky sa ukladajú do Galérie. Fotoaparát ponúka aj možnosť záznamu minútových videosekvencií bez možnosti priblíženia záberu.

Obrázky a snímky nájdete v Galérii. Pri ich prezeraní môžete použiť až asi šesťnásobné priblíženie (odhadom, v dvoch krokoch). Snímky je možné odoslať prostredníctvom MMS alebo IrDA.

V Galérii tiež nájdeme zvuky a uložené 3GPP videá. V novom telefóne som našiel 4 upozornenia a 35 zvonení.

FM rádio

Prijímač pracuje s dodávaným stereo handsfree. Jeho kvalita je výborná, hlasitosť sa mení stláčaním štvorsmerného ovládacieho tlačidla vpravo a vľavo. Prepnutie stanice môžete uskutočniť štvorsmerným tlačidlom, alebo tlačidlom na headsete. Názvy rozhlasových staníc musíte zadávať ručne. Automatické vyhľadávanie staníc je bleskurýchle, v podstate ani netreba ukladať stanice do pamäti, pretože automatické vyhľadávanie je omnoho rýchlejšie ako prepínanie už uložených staníc. Problémom však môže byť vyhľadávanie len najsilnejších staníc, a tak prístroj pri automatickom vyhľadávaní často ?prehliadne? aj počúvateľnú frekvenciu. Maximálna hlasitosť rádia v headsete je jednoznačne dostatočná. Rádio môžete počúvať aj cez reproduktor v tranzistorovej kvalite, ale musí byť v každom prípade pripojené handsfree, ktoré sa pri voľbe ?reproduktor? automaticky vypne a slúži len ako anténa. FM prijímač je možné použiť aj pri budení.

Rádio patrilo k mojim najobľúbenejším funkciám. Stereo handsfree HDS-3 som mal aj niekoľko hodín denne na krku. Často som mal rádio pustené na najnižšej hlasitosti (ktorá by mohla byť ešte nižšia), pričom hudba dopĺňala moje putovanie mestom, behanie po úradoch a podobne. Telefón bol stále vo vrecku nohavíc. Nový malý konektor HDS-3, ktorý sa dodáva asi pol roka, už nemá problémy s kontaktmi ani v tesnejších nohaviciach. Párkrát sa mi stalo, že som pri vystupovaní z auta zabudol na telefón položený vedľa seba, a tak sa tento zrazu ocitol tesne nad zemou visiac len na kábliku handsfree. Konektor je však natoľko pevný, že sa ani raz telefón od handsfree neodopol.

Svietidlo

To je špeciálnou pomôckou, ktorú aktivujete podržaním mriežky v pohotovostnom stave. Aj jeho vypnutie sa uskutočňuje podržaním tohto tlačidla. Intenzita silnej diódy zabezpečí v tme bezproblémové osvetlenie objektov vzdialených 3-4 m. Samotný displej je použiteľný na osvetlenie predmetov vzdialených do 0,5 m.

Kompas je súce aplikácia, avšak počítam ju medzi základné funkcie prístroja. Ja naozaj netuším, ako funguje, ale pri dodržaní predpísaných podmienok naozaj funguje.

Pri použití kompasu, podobne ako pri bežnej buzole, je nutné dbať na dostatočnú vzdialenosť kovových predmetov.

Pamäť

4 MB zdieľanej pamäte (objekty, nahrávky, MMS...),

500 kontaktov,

150 SMS,

história 500 správ z chatu,

500 záznamov v kalendári,

30 úloh.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite z pohotovostného stavu šípkou nadol. Samozrejme, pre prácu s kontaktmi je nutné použiť položku v menu. Ako každá Nokia zo Series 40, aj táto ponúka niekoľko typov zobrazení telefónneho zoznamu (zoznam mien, meno a číslo, len meno, meno a obrázok). Nechýbajú skupiny volajúcich. Zoznam môže zobrazovať čísla na SIM, v telefóne alebo obidva naraz. Jednotlivým číselným tlačidlám môžu byť priradené konkrétne telefónne čísla. Túto funkciu nazýva Nokia rýchlou voľbou. Nechýba hlasové vytáčanie. Kontakt môže obsahovať meno, niekoľko čísiel, PTT adresu, e-mail, webovú a poštovú adresu, užívateľské ID, poznámku a obrázok z Galérie.

Stále si neviem navyknúť na filtrovanie mien v zozname pri zadávaní jednotlivých počiatočných znakov. Veľakrát sa pomýlim, a tak napríklad namiesto T zadám U, a pri zadaní PEU už Petrov nevidím. Vtedy musím posledný znak vymazať a zadať ho znovu. Možno len robím zbytočne veľa preklepov, ale stáva sa mi to pomerne často. Na inej značke by som len kurzorom prešiel ďalej.

Hovor

Telefonovanie s Nokiou 5140 je dostatočne hlasné a použitie hlasného reproduktora zaručuje aj telefonovanie bez rúk a použitia handsfree. Citlivosť na signál je dobrá. Po stlačení zeleného tlačidla vidíte len volané čísla, v menu Register nájdete rozdelené posledné volané, prijaté a neprijaté hovory.

Veľmi som počas používania Nokie 5140i ocenil maximálnu hlasitosť hovoru. Aj postranné tlačidlá na reguláciu hlasitosti sú veľmi užitočné, aj keď na margo ich kvality by som mal zniesť aj trocha kritiky. Prekáža mi, že pri stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave vidím len volané kontakty. Privítal by som napríklad horizontálny prechod k neprijatým a prijatým hovorom.

Písanie textov

Pri písaní na gumenej klávesnici pomáha slovník T9. Ten je užitočný najmä pri písaní poznámok, kedy uľahčuje prácu a umožňuje pripravovať si rôzne texty už v konečnej forme. Klávesnica nie je práve najlepšia, avšak v odolnom telefóne môžeme tento fakt akceptovať viac než pri bežnom modeli mobilného telefónu.

Novinkou v íčkovej verzii je aj štýl písania. Pri stlačení mriežky píšete všetky znaky veľkým písmom, čo je oproti starému spôsobu zmena. Po vymazaní akéhokoľvek znaku sa vráti režim do písania malých znakov, prípadne, ak znak nasleduje za bodkou, do veľkého. Trocha sa obávam slovníka T9, či aj v jeho prípade nenastali zmeny, podobne ako v Nokii 6230i.

SMS

Nokia 5140 si zapamätá 150 textových správ. Nechýba odpočítavanie znakov. Počas písania aj čítania na displeji vidíte 5 riadkov textu. Do editora textovej správy vstúpite z pohotovostného stavu šípkou doľava.

Novinkou je odosielanie SMS na naposledy použité čísla.

MMS

Maximálna veľkosť správy 100 kB na jednu MMS. Možnosť posielania a prijímania správ obsahujúcich text, zvukový klip, obrázok alebo videoklip. Každá stránka multimediálnej správy môže obsahovať najviac 1 000 znakov textu. Pri tvorbe multimediálnej správy môžete vložiť novú snímku vytvorenú práve počas písania MMS.

E-mail

V telefóne nájdete aj e-mailový prehliadač ako Java aplikáciu. Nepodporuje odosielanie ani príjem príloh. Zapamätá si 50 textových e-mailových správ. Automatický výber správ ani iné extra funkcie od neho nečakajte.

Instant messaging (chat) je taktiež súčasťou výbavy Nokie 5140. Doplnený bol o funkciu kontroly aktivity (prítomnosti) druhého účastníka s kompatibilným telefónom. Viac sa o tejto funkcii dočítate v článku Chat a Moja účasť

Push to talk

Telefón na pravom boku obsahuje jedno tlačidlo pre spustenie tejto funkcie. Jeho stlačením PTT spustíte a môžete odoslať odkaz vybranému príjemcovi, či skupine príjemcov. Odkaz nahráte hlasom počas držania spomínaného tlačidla. Nahrávka sa odošle pomocou GPRS vybranému príjemcovi (príjemcom). Tejto funkcii je aj venovaná jedna položka v hlavnom menu. Viac s ao nej dočítate v článku Push to talk.

WAP

Wapový prehliadač zobrazí až 8 riadkov textu pri nastavení najmenšej veľkosti písma. Samozrejme sa v Nokii 5140 nachádza prehliadač xHTML, teda WAP 2.0 cez TCP/IP podporujúci obrázky JPEG a PNG.

Prenos dát

Na prenos dát môžete použiť všetky dostupné alternatívy: Pop-Port rozhranie, infračervený port, GPRS 4+1/3+2, HSCSD (do 43,2 kbps), EDGE trieda 6 (3+1, 2+2).

Organizér

Budík - je opakovaný, ako zvuk budenia je možné nastaviť štandardný zvuk, rádio alebo melódiu z Galérie. Meniť môžete aj dĺžku odloženia opakovaného budenia.

Kalendár - je príjemne a jednoducho spracovaný. Možný je mesačný a týždenný grafický náhľad. 5140-ka používa 5 typov udalostí: schôdzka, zavolať, narodeniny, memo a pripomienka. Nechýba opakovanie udalostí.

Úlohy - text dlhý max. 256 znakov s nastavením priority.

Poznámky - text dlhý do 3 000 znakov, ktorý je možné odoslať cez IrDA, ako SMS alebo MMS.

Hry

- v novom telefóne som našiel 2 hry:

- Adventure Race - ide o jazdu na horskom bicykli. Musíte nielen šliapať (pomocou tlačidiel 4 a 6), ale sa aj vyhýbať prekážkam. Podpora Java hier zabezpečuje dostatok možností.

- Bowling - zhadzovanie 10 kuželiek jednou guľou.

Zbierka

Mala by obsahovať jedinú Java aplikáciu: FitnessCoach. Podľa nej môžete určovať svoje tréningy. V mojom prípade som ju hľadal márne. Avšak na web stránke venovanej produktu sa o tejto aplikácii píše.

Batéria a výdrž

Kto by to bol povedal, že s Li-Ion batériou s kapacitou 760 mAh budem spokojný. Výdrž Nokie 5140i sa mi zdá dostatočná a rýchle nabíjanie moju spokojnosť ešte viac napĺňa.

Ďalšie funkcie:

- kalkulačka,

- odpočítavanie času,

- stopky,

- merač hladiny zvuku,

- teplomer.

Výhody:

- rozmery a dizajn,

- netradičné funkcie,

- svietidlo,

- rádio.

Nevýhody:

- stále slabý displej,

- chýba Bluetooth,

- VGA fotoaparát,

- e-mailový klient.

Nokia 5140 je odolný telefón, to je nutné si uvedomiť. Nemá veľkú konkurenciu, avšak Siemens M75 mieri úplne niekam inam. Dovolím si tvrdiť, že už model M65 bol v danej cieľovej skupine lepší. Avšak rozmery, dizajn a mnohé špeciálne funkcie Nokie 5140i posúva tento model niekam inam. FM rádio, svietidlo, kompas, túto kombináciu nenájdete v žiadnom inom modeli. Najviac som na Nokii 5140 kritizoval displej, ktorý bol nepoužiteľný na slnku. Nokia najzásadnejšiu chybu napravila. Mohla spraviť viac vylepšení, opäť sa však budeme musieť uspokojiť s tým, čo máme. Nie je to málo a väčšine užívateľov táto kombinácia bude istotne vyhovovať.

Zaujímavé odkazy:

venované produktu

kontakt na výrobcu

nastavenia SMS-kou

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 01.07.2005 - 01:25

Pyrin: ... v T-Mobile. Sezona je v plnom prude a starsia 5140 uz v ponuke chyba.

anonymous18.07.2005 - 00:16 Trvalý odkaz

riso: netusime co sa stalo. planovany den spustenia predaja uz uplynul a nic...:(

anonymous28.07.2005 - 01:04 Trvalý odkaz

Matus: Pre ktory model sa rozhodnut ? Da sa v nokii pouzit nejaky emailovy klient ktory vie pracovat s prilohamy ? Dik za pomoc.

anonymous28.07.2005 - 11:51 Trvalý odkaz

Matus: Sorry myslel som nokiu 5140i a nie 5410i v predoslom prispevku.

anonymous31.08.2005 - 11:26 Trvalý odkaz

riso: taeto otazky je najlepsie zadavat v nasom diskusnom fore (fony.sk/forum). su to dva pomerne odlisne telefony, a co som napisal v zavere, na tom trvam. :)

Celá diskusia 7 príspevkov