HTC One (M8) - väčší, lepší a opäť ešte hlasnejší

Solídny nástupca minuloročného HTC One je v mnohých smeroch lepší, no majiteľa predchodcu nemusí veľmi zaujímať. Menšiu pamäť kompenzuje podpora microSD.

Od nástupcu dizajnovo perfektného HTC One s vyladenou nadstavbou, krásnym displejom, špičkovými reproduktormi a priemerným fotoaparátom som čakal viac. Čakal som zachovanie rozumných rozmerov a vylepšenie detailov. Nechcel som presun tlačidiel na displej s ponechaním voľnej plochy pod obrazovkou. Píše sa mi na ňom totiž podstatne horšie. Prečo výrobca neostal pri riešení z HTC One, keď už pokazil trojicu šikovných tlačidiel HTC One X a "neodkukal" vtedy riešenie Samsungu či LG so stredovým hardvérovým tlačidlom? Ťažko povedať. Skrývanie tlačidiel pri sledovaní videí, webových stránok či fotografií mi skrátka vadí. Nadšený som nebol ani z presunu vypínača opäť do pravej časti hornej steny, ako na HTC One X spred dvoch rokov. Prijímame stávky, či vypínač bude na budúcoročnej vlajkovej lodi zase naľavo.

ikona

Základné info: HTC One (M8)Nová vlajková loď prináša výkonnejší štvorjadrový 2,3 GHz procesor, väčší 5'' Full HD displej, vylepšenú UltraPixel kameru s novými funkciami, slot na microSD karty, vylepšené predné stereo reproduktory a 2 600 mAh batériu.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Čakal som výraznejšie zväčšenie informačnej diódy opäť nenápadne ukrytej v mriežke horného reproduktora, no toto ostalo postarom. Nečakal som zmenšenie šuplíka na SIM kartu v najmenšej možnej verzii, teda po vzore iPhonu 5S či Lumia 1520. Aj presun audio jacku do spodnej steny bol zrejme inšpirovaný konkurentom s jablkom v logu. microUSB konektor ostal opäť otočený opačne, ako na ostatných smartfónoch značky HTC.

Ako majiteľ predchodcu som nečakal ani dvojicu fotoaparátov v zadnej stene, z ktorých ani jeden nemá viac než 4 Mpix (s východiskovým pomerom strán 16:9), pričom predný ponúka 5 Mpix (s východiskovým pomerom strán 4:3).

Lenže, nečakal som ani podporu microSD kariet a tá prišla. Myslel som si, že reproduktory už lepšie byť nemôžu a predsa! Selfies sú dnes populárne, takže vylepšený predný širokouhlý fotoaparát má význam. Navyše zadný už konečne ponúka pauzu počas nahrávania videa a ešte rýchlejšie zaostrovanie i snímanie. A snímky na Full HD obrazovke telefónu aj PC (bez približovania) vyzerajú stále veľmi dobre. Aj tie za zlých svetelných podmienok. Nadstavba sa dočkala niekoľkých sympatických zmien, napríklad rýchleho odblokovania s posunom zámku do strán (spustenie domácej obrazovky alebo BlinkFeedu). HTC nevynechalo ani infraport (IrDA) či FM rádio - užitočné funkcie pre mnohých z nás.

Režim fotoaparátu Zoe je konečne poriadne oddelený od ostatných a ponúka niekoľko noviniek. Sériu 20 fotografií sníma len pri podržaní prsta na Zoe spúšti, pri krátkom stlačení pracuje len s jednou a popri tom nakrúteným kratučkým Full HD videom.

Ak vám prekáža, že HTC upustilo od dvoch spúští na displeji (jedna pre foto, druhá pre video), stačí aktivovať režim Zoe a držať prst aspoň tri sekundy na jedinej Zoe spúšti. Problém budete mať len v horších svetelných podmienkach, kedy štandardné režimy Foto a hlavne Video vytvárajú svetlejšie zábery s väčším množstvom detailov než Zoe. Zvláštne.

Paradoxom tiež je, že pri snímaní prednou kamerou máte na displeji k dispozícii súčasne spúšť pre foto aj video. Fakt nechápem, prečo to tak nie je aj pri zadnej kamere.

Fotoaparát si však zaslúži viac priestoru. Nikdy som HTC nevyčítal použitie 4 Mpix snímača (tzv. Ultrapixel camera). Snímky na Full HD obrazovke vyzerajú dobre a každá zaberá len 1 - 1,5 MB priestoru. Sekundárny 2 Mpix fotoaparát pomáha vytvárať dodatočné efekty (Upraviť snímku -> Efekty) ako Dimension Plus (3D) alebo UFocus (rozmazanie pozadia). Lenže ich efektivita je obmedzená, vzťahujú sa len na snímky bez použitia HDR alebo scénických režimov a je to skôr pekná zábavka na jedno-dve použitia, než opodstatnený význam implementácie druhého fotoaparátu. Priznávam však, že v automatickom zostrihu krátkeho videa, ktorý je súčasťou galérie HTC prístrojov už nejaký ten piatok, vyzerajú tieto efekty zaujímavo.

Galéria je opäť nová. Neviem si predstaviť majiteľa HTC One X, ktorému aktualizácia na HTC Sense 5.0 galériu zmenila raz, po prechode na HTC One si musel zvykať na ďalšiu a teraz zase na novú. To je ako s tým vypínacím tlačidlom, ktoré polohu mení s každou vlajkovou loďou. Takto sa podľa mňa k lojálnym zákazníkom firma nespráva.

V HTC One (M8) vidím podozrivo veľa podobností aj so starším HTC One X, akoby niektoré kroky pri HTC One (M7) firma oľutovala. Každopádne, galéria je teraz rozdelená na sekcie Časová os (doteraz Udalosti, ale už bez možnosti spájania a rozdeľovania, čo považujem za výrazný krok späť), Albumy (prakticky ide o priečinky v pamäti mobilu / na microSD karte), Umiestnenia (snímky zoskupené podľa GPS súradníc).

Ak chcem vytvoriť šikovný video zostrih z nejakého víkendu, musím fotky preradiť do nejakého nového albumu. Dajme tomu, že by som si na to časom zvykol. Páčilo by sa mi aj zoskupenie snímok vytvorených u nás na chalupe, ale polovica je označená ako Myjava a druhá ako Trenčiansky kraj. Ďakujem pekne.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 78 MB, MPEG4; 1020 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 151 MB / min.)

Vytváranie šikovných automatických zostrihov sa tak obmedzí na tri spôsoby - buď si necháte zostrihať video z jedného dňa / mesiaca v sekcii Časová os, alebo zo všetkých snímok v nejakom priečinku v sekcii Albumy, alebo zo všetkých záberov v jednej lokalite v sekcii Umiestnenia (ak mobil snímky správne označí). Automatický zostrih si pozriete kliknutím na "prvú snímku" po otvorení záberov z daného dňa, albumu alebo miesta. Tak tomu je aj na HTC One X; majitelia HTC One budú krútiť hlavou, prečo sa zas majú učiť nové spôsoby, ale na to som vás už upozornil.

Automatickému zostrihu môžete určiť obsah (teda ktoré snímky a videá budú použité), farebný motív aj hudbu (pozor na autorské práva MP3 súborov vo vašom mobile - youtube aj facebook také videá radi zablokujú). Novinkou je výber úvodnej a záverečnej snímky. Celkovo hodnotím automatické zostrihy v prístrojoch od HTC už niekoľko mesiacov ako prevratnú aplikáciu, ale ich komplikované použitie a neustále zmeny galérie vôbec neprispievajú k jej masovému rozšíreniu. A to je škoda.

Veľké nádeje vkladá HTC aj do Blinkfeedu. A hoci nepatrím k fanúšikom tejto funkcie na domácej obrazovke, tu sa aspoň neudiali veľké zmeny. Na sledovanie Facebooku, Instagramu, Twitteru a časom snáď aj slovenského spravodajstva je to celkom šikovná vec. Aj keď mám radšej jednotlivé appky a vlastné riešenia.

Drobnosti, ktoré potešia

V nastaveniach prístroja môžete nájsť položku Motion launch v časti Zobrazenie a gestá. Stačí zodvihnúť telefón pred seba, otočiť na ležato a stlačiť tlačidlo hlasitosti v bočnej stene - prístroj zavibruje a displej sa nielen rozsvieti, ale aj premení na hľadáčik fotoaparátu. Keď zase zdvihnete telefón klasicky na výšku a potiahnete prst po jeho zhasnutej obrazovke, prístroj odlokujete.

Oproti staršiemu HTC One ma potešilo aj rozsvietenie displeja poklepaním po obrazovke. Zaujímavosťou je aj prijatie hovoru priložením prístroja k uchu. Po ukončení hovoru sa vás zase HTC, ako vždy, opýta na uloženie neznámeho čísla do kontaktov.

Zachovaná ostala perfektná aplikácia Telefón. Tá po otvorení zobrazuje klávesnicu s posledným kontaktom v hornej časti a inteligentným vyhľadávaním kontaktov v spodnej. Inteligentná klávesnica uprednostňuje najčastejšie kontaktované osoby, takže keď raz stlačím kláves 7/PQRS, nezobrazí mi nijakého Petra, ale Riška. Matúša. Nášho kolegu, aby ste rozumeli. Lebo mu volám najčastejšie z danej skupiny vyhovujúcich kontaktov. Posunom prsta do strany sa dostávam do posledných hovorov, obľúbených kontaktov, celého telefónneho zoznamu a skupín.

Rozsvietenie, prípadne aj odblokovanie displeja zabezpečí tiež odokrytie špeciálneho aktívneho bodkovaného puzdra, resp. obopínacieho retro krytu Dot View. Cez jeho perforovanú prednú stenu môžete vidieť aj aktuálny čas, predpoveď počasia, upozornenie na vybitú batériu či zmeškanú udalosť. Stačí po ňom poklepať.

Opäť však ide skôr o zábavku než praktický nástroj. Už tak dosť veľký telefón som totiž nemal záujem zväčšovať ďalším obalom, cez ktorého mini otvory vonku aj tak žiadne zo spomínaných upozornení poriadne nevidno.

V bežnom balení však zrejme ani toto, ani iné puzdro nenájdete. V krabici môžete objaviť klasickú 1,5 A nabíjačku s USB koncovkou na konci (radšej mám USB naboku), USB káblik a stereo slúchadlá s plochým káblom odolným voči zamotaniu.

HTC Sense 6.0 nového majiteľa priamo na displeji informuje o podstatne väčšom množstve používateľských tipov a rád než kedykoľvek doteraz. Je to šikovné a každému novému majiteľovi HTC One (M8) odporúčame tieto tipy vždy pozorne čítať.

Horná lišta je čiernobiela, čo vzbudzuje seriózny dojem. Potiahnutím prsta zhora nadol sa lišta zobrazí aj vtedy, keď je úplne skrytá. Podobne, ako na Samsungoch alebo po poslednej aktualizácii na staršom HTC One. Potiahnutím dvoch prstov zhora dole už nejaký ten piatok vyrolujete rovno lištu s rýchlymi skratkami. Medzi nimi už môžete mať aj NFC. Hurá! Jeho masívna ikona v hornej lište je však aj naďalej odpudzujúca. NFC je predsa nenápadná funkcia, ktorú môžete mať neustále zapnutú, tak načo takéto hovadské upozornenie v hornej lište? Netuším.

Horná lišta so skratkami ponúka cez tri bodky pod každou ikonou skok do úprav danej funkcie. To je mimoriadne návykové a typické pre viaceré modely HTC.

HTC už ku novým telefónom nedáva 25 GB užitočného priestoru na Dropboxe na dva roky (čo si zachoval napríklad Samsung), ale 50 GB na Google Drive. Pre mňa je to sklamanie, iného to poteší.

Ako tak prechádzam nastavenia prístroja, všímam si položku Umiestnenie. Môžete si tu nielen vybrať, akým spôsobom vás bude mobil v jednotlivých aplikáciách lokalizovať, ale aj ktoré aplikácie tak v poslednej dobre spravili.

Po niekoľkých nepodarených updatoch HTC One X+, HTC One mini aj HTC One, kde sa neuzamknutá obrazovka správa stále ako uzamknutá, môžem konečne HTC One (M8) odomknúť rovno stlačením vypínacieho tlačidla bez akýchkoľvek posunov objektov na tzv. lockscreene. Na tom sa môže zobrazovať aj aktuálna udalosť z kalendára či ukážky prijatých e-mailov.

Takýchto postrehov som si počas veľkonočnej skúsenosti s HTC One zapísal viacero. Napríklad Režim extrémnej úspory energie prítomný aj v hornej lište so skratkami alebo v Nastaveniach prístroja v časti Napájanie. Ten pri 5 %, 10 % alebo 20 % úrovni batérie vypne všetky nepotrebné funkcie. Režim spánku zase vypne dátové prenosy pri dlhšej nečinnosti. Spomienkou na symbianové Nokie je časovaný režim Nevyrušovať v nastaveniach prístroja v sekcii Zvuk alebo v skratkách v hornej lište.

Návykové je aj zalamovanie riadkov v internetovom prehliadači HTC (nie Chrome), na ktoré nedám dopustiť. Webové stránky môžete približovať, texty sa následne vždy zalomia presne podľa vášho displeja.

Z maličkostí poteší aj možnosť skrývania aplikácií v hlavnej ponuke, z ktorej konečne zmizla zbytočná predpoveď počasia zaberajúca štvrtinu displeja.

Na jeden záber: HTC One M8

Výhody

+ podpora pamäťových kariet

+ ešte lepšie reproduktory

+ desiatky drobných vylepšení, ktoré potešia

+ lepšie spracovanie kovového povrchu než na M7

Nevýhody

- nezvládnutý názov prístroja

- menej pohodlné držanie v ruke než HTC One (M7)

- stále iba 4 Mpix fotoaparát, navyše už bez optickej stabilizácie

- presun tlačidiel na displej, no zachovanie nevyužitého poľa pod obrazovkou

Záver

HTC One (M8) je naživo veľmi pekný, priam až elegantný prístroj s krásnym displejom, bohovskými reproduktormi, stabilnou a rokmi overenou nadstavbou, ktorý však pre majiteľa HTC One nie je vážnym dôvodom na zmenu. Podobne, ako nová S5-ka pre majiteľa Samsungu Galaxy S4. Zaujímavá taktika podporujúca skôr dvojgeneračnú obmenu namiesto výmeny rok starého mobilu za novší.

Lepšie stereo reproduktory, podpora pamäťových kariet (pri polovičnej internej pamäti) či 5 Mpix predná kamera sú možno oproti M7-ke príjemným spestrením, no určite nie dôvodom na opätovnú investíciu v hodnote niekoľkých stoviek eur. Väčšia batéria len kompenzuje väčšiu obrazovku, ktorá spôsobuje horšie držanie v ruke. Množstvo prvkov naznačuje návrat ku HTC One X (vypínač, objektív bez stabilizácie), iné zachovávajú nápady z HTC One (M7), ďalšie až zbytočne kopírujú konkurenciu (audio jack v spodnej stene, dvojfarebný LED blesk, presun tlačidiel na displej) a iné len tvrdohlavo značia príslušnosť ku značke (ultrapixel, otočené microUSB).

Ak by si HTC One (M8) zachovalo rozmery predchodcu, bol by som určite menej kritický. Preto, ak patríte k fanúšikom väčších obrazoviek, ak ste hľadali niečo medzi HTC One a HTC One max, tak ste práve našli svojho favorita. Ak hľadáte rokmi overenú nadstavbu nad Androidom s množstvom užitočných nápadov a vlastností typických pre HTC (horná lišta, telefón, klávesnica, FM rádio...), ktorá patrí k najvyladenejším na trhu, tak vám HTC One (M8) vrelo odporúčam. Navyše, na pozeranie filmov či hranie hier na mobile nič lepšie než kombinácia špičkového displeja a úžasných reproduktorov na našom trhu neexistuje. Ja však hrdo ostanem pri HTC One (M7) a pri jeho cenovke ho aktuálne považujem za najserióznejšiu vlajkovú loď na trhu. Veď jej prakticky nič podstatné nechýba.

porovnanie so Samsungom Galaxy S5

Diskusia k článku:

Brankooo 25.04.2014 - 11:58

Pekna recenzia otazka vsak je ci sa oplati ist do tohto telefonu... nijak full HD nemusim kedze pri 5tich palcoch HD a full HD veeeeeeeeeeeelmi tazko ludske oko rozozna... repraky chvalim... to je best... pouzitie 3D fotografovania si tiez myslim ze je ako doplnok... maju vobec majitelia M7 ist do M8?

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne25.04.2014 - 15:22 Trvalý odkaz

Ludske oko nie je trolejbus, oko vidi. FullHD je vidiet, hoci na prvy pohlad sa to rozoznat neda. Ale ak niekto civi na 5" fullHD stale a poyom dostane HD dosplej zbada to hned.

One you go big there's no way back.

Brankooo25.04.2014 - 16:42 Trvalý odkaz

Niekto zabija cas kovmi v inej diskusii... niekto pocitanim pixelov na mobile... uplne bezna vec :)

David25.04.2014 - 18:04 Trvalý odkaz

Prosim a kedy bude videorecenzia ?? :D

Richard Hombauer25.04.2014 - 21:11 Trvalý odkaz

Bude, v pondelok odhadujem. :)

Celá diskusia 42 príspevkov