Skúsenosti s Nokia Lumia 520 pred a po aktualizácii na WP 8.1

Martin používal lacný 4'' windowsfón pred aj po aktualizácii na novú platformu WP 8.1. Podarilo sa Microsoftu vychytať ďalšie muchy?

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Martina Hrúzika.

Úvod

S operačným systéom Windows Phone 8 som získal prvé skúsenosti ešte v jeho začiatkoch s vtedajšou vlajkovou loďou Lumiou 920. Po Androide a iOS to bola príjemná zmena. Ale ako hlavný pracovný nástroj to ešte stále nebolo ono. Po nejakom čase som sa rozhodol dať mu znova šancu v podobe Lumie 520, ktorú som nejaký čas používal ako svoj hlavný telefón, teraz už robí svoju prácu ako sekundár. Pred pár dňami som ju v rámci programu Developer Preview aktualizoval na najnovšiu platformu Windows Phone 8.1. Neobsahuje však vylepšenia priamo od Nokie, ktoré budú dostupné až v priebehu leta pod názvom Nokia Cyan.

ikona

Nokia Lumia 520 vs. Lumia 620Do redakcie nám dorazili dva lacnejšie windowsfóny od Nokie a tak sme ich porovnali v jednom teste. Už teraz vám prezradíme, že nie vo všetkom bola lepšia drahšia Lumia 620.

K hardvéru len toľko: mobil stojí približne 100 eur, takže zázračné parametre čakať samozrejme nemôžete. Napriek tejto cenovej kategórii však v porovnaní aj s drahšími Androidmi má čím zaujať. Držať v ruke mobil s 4'' je po rôznych päťpalcových lopatách príjemná zmena. Kolískový tvar dobre padne do ruky, mierne pichá do dlane iba ľavý a pravý dolný roh, ktorý mohol byť oblejší.

Fotoaparát má len dve chyby. Ten predný, že tam nie je, a ten zadný, že mu chýba LED dióda. Na videohovory cez Skype a fotenie v noci tak zabudnite. Cez deň, a čo ma prekvapilo aj v interiéri, z neho však lezú celkom použiteľné fotky. Samozrejme v rámci cenovej kategórie.

Displej má rozlíšenie 480 x 800 pixelov, čo na relatívne malom displeji spôsobuje horšiu viditeľnosť malého textu. Spolu s čitateľnosťou na slnku to však nie je až také tragické a dá sa na to zvyknúť.

Softvérovo vynikne nad Androidmi hneď po zapnutí. Prechody medzi natívnymi aplikáciami sú ukážkové a na také lacné zariadenie až prekvapivo rýchle. Androidy "nelagujú" väčšinou až pri modeloch od 300 eur vyššie, čo ale samozrejme nebýva pravidlom. Kameň úrazu pri 520-tke sú ale aplikácie tretích strán. Spustenie napríklad Viberu po príchode novej správy znamená niekoľko sekundové čakanie. Tu sa prejavuje nedostatočná kapacita operačnej pamäte RAM, tá je totiž iba 512 MB. Na druhú stranu, cenovo podobný Android na tom nie je oveľa lepšie.

Ako dlhodobého používateľa Google služieb samozrejme zamrzí ich (ne)podpora na Windows Phone 8. Synchronizácia kontaktov, e-mailov či kalendára už od 1.1.2014 nie je cez Exchange možná. Ostáva teda CalDav, CardDav a IMAP. Navyše WP nepodporuje dvojstupňovú autentifikáciu, takže je nutné vytvoriť špeciálne heslo pre WP zariadenie. Prvá chybová hláška vyskočí hneď pri synchronizovaní kontaktov. Hľadal som na internete riešenie a ajhľa, Windows Phone nepodporuje synchronizovanie veľkých fotografií pri kontaktoch. Snímky musia mať menej než 50 kB, ak si dobre pamätám. Takže buď zmazať fotky mojich kontaktov, alebo hľadať inú cestu synchronizácie.

Kalendár sa mi synchronizoval bez problémov. Nielen môj, ale aj ďalšie dva zdieľané. E-mail žiaľ nepodporuje IMAP Idle, takže žiadne okamžité prijímanie e-mailov. Najkratšia doba kontroly schránky sa dá nastaviť na 15 minút. Navyše má problémy so zdvojením odoslaných správ, čo sa dá vyriešiť vypnutím synchronizácie odoslaných e-mailov.

ikona

Microsoft oficiálne predstavil Windows Phone 8.1Verzia s poradovým číslom 8.1 sa konečne dočkala oficiálneho uvedenia. Najprv ju dostanú nové Lumie, neskôr všetky zariadenia, na ktorých aktuálne beží WP 8. Prinesie hlasovú asistentku, tretí rad dlaždíc či nový Internet Explorer.

Situácia sa, našťastie, otočila po aktualizácii na WP 8.1. V prvom rade podporuje dvojstupňovú autentifikáciu Googlu. Kontakty sa už synchronizujú aj s obrázkom akejkoľvek veľkosti a v treťom rade, IMAP podporuje aj IMAP Idle, teda sme sa dočkali okamžitých e-mailov, čím WP predbehol aj iOS, ktorý IMAP Idle stále nepodporuje. To oceňujem.

Výdrž telefónu je dosť rozporuplná. Pri zapnutých dátových prenosoch je to klasická "jednodňovka". Po vypnutí prenosov aj Wi-Fi by človek čakal predĺženie výdrže. Žiaľ, telefón sa zrejme stále na pozadí snaží o synchronizáciu, prípadne za to môže niektorá z aplikácii ako Viber či Facebook Messenger, a tak už po niekoľkých hodinách je telefón vybitý. Zvláštne je, že toto správanie je dosť nepredvídateľné, niekedy vydrží bez prenosov aj tri dni, inokedy pár hodín. Našťastie aj toto Microsoft v update poriešil a vo WP 8.1 aj s vypnutými prenosmi batéria drží slušných štyri až päť dní.

Písanie na softvérovej klávesnici je z môjho pohľadu niekde na polceste medzi Androidom a iOS. Predikcia slovenských slov je celkom dobrá. Na klávesnici samotnej mi vadí, podobne ako na iOS to, že zobrazuje dĺžeň a mäkčeň, čím sa zmenší plocha jednotlivých písmen.

Asi najväčšou zmenou po aktualizácii na WP 8.1 je notifikačné centrum, alebo ako ho Microsoft volá – Centrum akcií. Nazvime to akokoľvek, je to klasické notifikačné centrum známe z iných mobilných operačných systémov. Hore sa nachádzajú štyri rýchle prepínače: Wi-Fi, Bluetooth, GPS, lietadlový režim a podobne, výber je bohatý, nastavené môžu byť iba štyri, a pod nimi notifikácie. Nastaviť sa dajú podobne ako v iOS. Konečne sa pre každú aplikáciu dá samostatne nastaviť iný zvuk notifikácie. Veľmi mi to chýbalo pri aplikáciách ako eBay, ktoré ale nepoužívam až tak často, aby som si ich pripol na domovskú obrazovku. Keď odznela notifikácia z tejto aplikácie, už som sa o nej nedozvedel, až po spustení aplikácie. Teraz mi upozornenie pekne zostane v lište.

Druhou významnou a dlho očakávanou zmenou je rozdelenie hlasitosti samostatne pre zvonenia,notifikácie a multimediálne prehrávanie (skladby, videá, zvuk v hrách, proste všetko ostatné). Áno, v iných systémoch bežná vec, takže bolo načase, aby sa dočkal aj používatelia WP.

Posledný odsek som si nechal pre Windows Phone Store, teda obchod s aplikáciami. Stále omieľaný nedostatok aplikácií je podľa mňa už z väčšej časti minulosťou. Medzinárodné aplikácie veľkých mien sa už v obchode nachádzajú. Z mojich obľúbených spomeniem WeatherPro, Viber, Messenger, miesto Feedly výborný NextGen Reader, mTube (YouTube klient), Tapatalk, Waze. Horšie je to s kvalitou týchto aplikácií. Niektoré už funkcionalitou dobehli svoje verzie pre Android či iOS, niektoré sú však citeľne pozadu. A horšie je to aj s národnými aplikáciami, ako sú aplikácie bánk, aplikácie menších firiem či miest. Mnohé z nich na svoje verzie pre WP stále len čakajú. Po aktualizácii už Nokia ponúka svoju navigáciu HERE Drive+ pre všetky telefóny s WP, takže aj takéto lacné zariadenie vás dokáže navigovať takmer po celom svete.

Záver

Kúpu Lumie 520 vôbec neľutujem. S natívnymi aplikáciami pracuje neskutočne rýchlo, výdrž na batériu je primeraná, fotoaparát na momentky poslúži tiež. Jedinú výtku mám k podpore Google služieb, ktorú vyriešil na výbornú až update na Windows Phone 8.1. Veľmi ma teší podpora Microsoftu, ktorý sa po fiasku s WP 7 príkladne stará aj o takéto lacné zariadenia, a tak sa človek nemusí báť, že hneď po kúpe zostane na starej verzii systému, ako tomu občas pri Androide býva.

Diskusia k článku:

kiko20 19.04.2014 - 12:15

Neviete preco ked mi zhasne displej a som pripojeny na wifi sa mi hned telefon odpoji ?(l520)

empathy19.04.2014 - 12:41 Trvalý odkaz

kiko20, nastavenia/wifi/rozsirene, zaskrtni nevypinat wifi po uplynuti casoveho limitu obrazovky

Peter Pavlinsky19.04.2014 - 19:55 Trvalý odkaz

prichodom Wp 8.1 Lumia 820 ozila, a vie konkurovat aj Samsungu Galaxy S4 (pricom lumia je stabilnejsia, jednoduhsia ) chybaju iba v clanku spomenute aplikacie bank, no zas tu mame mnou viac vyuzivanu navigaciu, a aplikacie na fotenie. 520 je nebolestiva volba dotykoveho telefonu, nizka cena, lacny servis, zakladne funkncie, spolahlivost

Hovedo19.04.2014 - 20:42 Trvalý odkaz

Podla mna lacne windowsfony (do tych 150€) nemaju na trhu v rovnakej cenovej kategorii minimalne co sa tyka rychlosti systemu konkurenciu

Celá diskusia 10 príspevkov