Apple iPhone 3G (8GB)

SKÚSENOSTI majiteľa 3G mobil s unikátnym dotykovým ovládaním, GPS, HSDPA, 2 Mpix fotoaparátom a iPod prehrávačom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

RECENZIA + VIDEO: Apple iPhone

RECENZIA: Apple iPhone 3G

Prečítajte si skúsenosti Juraja Kusyho:

Po Nokiách 3220, 5300, 6288 a E51 používa Juraj aktuálne iba Apple iPhone 3G

Plusy:

- Spracovanie - pre mňa osobne je po dlhšej dobe s vŕzgajúcou a zle spracovanou Nokiou 6288 vykúpením a priam potešením držať v ruke také pevné a výborne zlícované zariadenie, akým je iPhone. Nikde nič nevŕzga, nič sa nepohybuje, plasty sú kvalitné a sklo displeja (konkrétne minerálne) je veľmi praktická záležitosť, nie raz sa stane, že telefón je v jednom vrecku s kľúčami a nikde nie je poškriabaný. Jediné škrabance som zaznamenal na logu Apple vzadu, nejde však o nič tragické a fólia všetko vyrieši.

- iPod – toľkokrát ospevovaný hudobný prehrávač je skutočne úžasný. Všetko začína pri intuitívnej práci s listovaním albumov, tvorbe playlistov, funkciou Genius (ktorá skutočne funguje spoľahlivo, až na slovenské piesne) a ako kvalitné môžem označiť aj slúchadlá, ktoré sú v balení. Majú dostatočné basy, výšky aj hĺbky, vokály a aj menej výrazné aranžmá sú podané skvele. Toto bol jeden z hlavných pilierov, o ktoré som sa opieral pri výbere telefónu.

- Safari – ó áno, internetový prehliadač je skutočne to najlepšie, čo som v mobiloch kedy mal (rukami mi prešli Symbiany, S40 telefóny, SE-čka a Samsungy). V spojení s Wi-Fi (ktoré je nie vždy dostatočne citlivé, oproti napr. Nokii E51, aj keď zrejme ide o vadu kusu) je naozaj radosť surfovať. O internetovom prehliadači už bolo popísané veľa, preto to nejdem ďalej rozoberať.

- QWERTY klávesnica – pre tých, čo sa boja iPhonu kvôli softvérovej klávesnici, mám dobrú správu. Funguje naozaj dobre, je radosť na nej písať. Ak vypnete T9, telefón vás ďalej neotravuje. Po pár SMS si zvyknete. Problémy mi nerobilo ani písane v autobuse atď.

- AppStore – Ponuka programov je úžasná, aj zadarmo zoženiete kvalitné utility, hry,... Zo všetkých spomeniem tie, ktoré mi urobili najväčšiu radosť: MiniPiano, Shazam, Aurora Feint, Labyrinth (efektné), iBowl, TicTacToe, IM+ Lite, Dictionarie a Jelly Car atď.

- YouTube – Výborná aplikácia, možnosť vyhľadávania, ukladania ako bookmarks,...

- Fotoaparát – Pre mnohých zrejme prekvapenie, že je v plusoch, ale pokiaľ potrebujete fotiť momentky, ktoré vám stačia na prezeranie v iPhone, ste na správnej adrese. Uzávierka je blesková, spúšťanie nie vždy rýchle, k mínusom sa dostanem.

- Weather – aplikácia Weather je pre mňa príjemným spestrením. Počasie väčšinou odhadne dobre a drobnosť v podobe zobrazenia fáze Mesiaca sa mi ráta. Ak vám nebude stačiť Wather v základe, stiahnite si The Weather Channel z AppStore, ktorá ponúka aj 10 dňovú predpoveď apod.

- Mail – zrejme prvá aplikácia, ktorú ráno spustím. Prezrie prílohy, no neuloží (čo mi nevadí), ak je v maile odkaz na web, stačí klik a ste v Safari. Ak je tam číslo, môžete ho vytočiť atď. Rýchle sťahovanie a výborná spolupráca s Gmailom mu len pridávajú na mojích sympatiách.

- Google Maps Street View - viem, je to nanič a praktický zmysel pre našinca to stráca (pokiaľ necestujete do USA a krajín, kde je funkcia podporovaná). Ale prezerať si dianie na uliciach New Yorku, hľadať a žasnúť nad niektorými zákutiami miest, vidieť mrakodrapy zblízka je zábavka na dlhé chvíle. Proste ma to baví :)

Mínusy:

- SMS / MMS – Poprvé: absencia doručeniek. Jednoducho americký telefón, (ne)funkciu je možné obísť, ak napíšete pred SMS *stav# (u T-Mobile, neviem ako v konkurencii), ale prečo to nešlo základne? Podruhé: absencia MMS. Nehovorím, že som ich využíval masovo, ale občas sa zišli.

- Fotoaparát – zaujímavé, plusy sú zároveň mínusmi, ale ako určite viete, fotoaparát nemá autofocus (resp. autofókus :) ) a absencia záznamu videí tiež nie je najšťastnejšia. Nehovorím, že kamerujem celovečerné filmy, ale keď stará Nokia 6288 mala VGA video, prečo tu nemôže byť, aj keď v nižšej kvalite? Nulové možnosti nastavení mi nevadia, na seriózne fotky nie sú mobily. Pre mňa...

- Bluetooth – vôbec nechápem, načo tu vôbec je. Telefón nevidím v ruke manažéra, preto mi je podpora jedného profilu pre BT slúchadlo (podotýkam - nie pre stereo slúchatká, A2DP nepodporuje) ukradnutá. Takisto mi podstatne vadí (asi najviac na celom prístroji) nemožnosť zdielať súbory – nič nepošlete, nič neprijmete. Nepochopiteľné.

- iTunes – tak nestabilný program pod Windows tú snáď ešte nebol. Niekedy mám doslova strach spustiť synchronizáciu. Pády nie sú pravidelné, program je asi náladový. V súvislosti s iTunes mi vadí komplikované pridanie vlastného zvonenia, riešim to cez program iRinger, oficiálne a zadarmo to bohužiaľ nejde (1 zvonenie = 1 $).

Výdrž

Výdrž baterky ho neradí k rekordmanom, ale ak vypnete 3G, znížite jas displeja, vypnete automatické upravenie jasu, dostanete sa na 2 dni bežného záprahu. Čo u mňa znamená pol hodinka-hodinka Safari, 1-2 hodiny hudba, pár telefonátov, pár SMS, kontrola Mailu a počasia a občas hra. S výdržou som teda spokojný.

Záver

S iPhonom som dokonale zžitý, vryl sa mi pod kožu. Nemyslím, že je to telefón pre každého, chápem aj nenávistné reči proti nemu. Ale predsa si dovolím kontrovať im. iPhone si kúpia dve skupiny ľudí. Prvá, ktorá vie, čo iPhone zvláda dokonale a čo mu robí problémy. K tým sa radím aj ja, nečakal som od neho zázraky, je to normálny telefón, z ktorého marketing urobil legendu. Druhá skupina si ho kúpi preto, aby sa mohli predviesť s novou hračkou, ktorá krásne listuje vo fotkách, kontaktoch, iPode,... Netreba teda hádzať všetkých do jedného vreca. iPhone odporúčam mladým, dynamickým ľudom, ktorí oželejú jeho nedostatky a vedia, že dostanú skvelý iPod, internetový tablet, mailový klient na úrovni a telefón s mnohými príjemnými drobnosťami.

Tak či onak, iPhone je prvý mobil, kvôli ktorému nepotrebujem zapnúť počítač. Všetko si prezriem v ňom, a aj podstatná časť recenzie bola písaná na ňom :). Keď si k tomu prihodíme cenu, za ktorú som ho kúpil (8 000 korún zľava v T-Mobile), mal som po chvíle váhania medzi ním, Samsungom F480 a Nokiou N95 8GB, jasno. Už len doplním, že telefón používam "ne-jail-breaknutý" a s firmwareom 2.2 ktorý opravoval viaceré pôvodné nedostatky, ktoré som sa chystal spomenúť. Aktualizáciu odporúčam.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.12.2008 - 11:56

jjj: pekna recenzia uzivatela :-) po tych kritikach na iPhone trochu iny pohlad

anonymous04.12.2008 - 12:22 Trvalý odkaz

zemiak: moje skusenosti (pouzivam ako primarny telefon)
klavesnica: nezvykol som si, ale odporucam EasyWriter na pisanie mailov na sirku, potom je to znesitelne
zvonenia: treba v iTunes nastavit konvertovanie do AAC, dat kus pesnicky skonvertovat do AAC, premenovat na .m4r, pridat do iTunes a voila, zvonenie zadarmo (testovane na Macu)
iTunes: na Mac stabilne, brat sa na Win tiez nestazuje, mozno problem konkretneho pocitaca

anonymous04.12.2008 - 12:48 Trvalý odkaz

dj-karci: suhlasim zo vsetkymi + a -

Pokial by niekomu chybali mms alebo natacanie videa, po jailbreaku sa to da doinstalovat. A takisto mnozstvo dalsich programov

anonymous04.12.2008 - 14:04 Trvalý odkaz

mato63: Fajn recnezia, ale povedat ze Apple sluchadla su kvalitne, sa mi zda az nonsenz... Mal som 5 iPodov a ani pri jednom nevydrzali viac ako pol roka , teraz mam viac ako rok AKG,Sennheiser a pohoda.
Zvuk je v poriadku,ale kvalita spracovania, brak. :(
A este bateria, iba maily a iPod,sem tam YT a nabijam uz okolo 13:00

anonymous04.12.2008 - 14:04 Trvalý odkaz

peters: V?aka. Celkom rýchly a vyvážený poh?ad na iPhone. Na základe mojich vlastných skúseností mám však takmer ku každému plusu a mínusu ?o doplni? – takže asi si nájdem ?as a napíšem aj ja skúsenosti majite?a ;-)

Celá diskusia 68 príspevkov