Samsung Gear Fit - mimoriadne návykový náramok

Recenzia ľahkého a odolného fitnes náramku s 1,84-palcovým ohnutým displejom, pedometrom, meračom tepu, notifikačnou funkciou a dobrou výdržou.

Milým prekvapením na akcii Samsung Unpacked, konanej na tohtoročnom MWC v Barcelone, bolo predstavenie fitnes náramku Samsung Gear Fit. Prívlastkom fitnes bude chcieť osloviť najmä športovo aktívnych používateľov, no vďaka bohatým možnostiam využitia si určite získa aj pozornosť ostatných potenciálnych záujemcov.

Zo škatuľky vyberám telo náramku, ku ktorému rýchlo a jednoducho pripájam remienok čiernej farby. V predaji bude dostupný aj v šedej a oranžovej farbe. Remienok drží na svojom mieste dobre a presne obopína telo náramku.

ikona

Samsung Gear Fit: Bluetooth náramok nielen pre športovcovSamsung rozširuje rad nositeľných smart vecí tzv. wearables. K dvom smart hodinkám pribudol vode odolný fitness náramok. Zmeria vám tep, spočíta kroky a upozorní na prichádzajúci hovor či správu. (živé fotografie + video)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Ľahučký náramok váži iba 27 gramov a sadne na ruku ako uliaty. Tých pár gramov sa rýchlo stratí a neprekáža ani pri športových činnostiach. Dlhším podržaním tlačidla v hornej stene ho zapínam. Je to celkom intuitívne, keďže je to jediné tlačidlo na náramku. Po úvodnej animácii si už naplno vychutnávam 1,84-palcový Super AMOLED displej s jemným rozlíšením 432 x 128 bodov. Tu musím pochváliť pohotové reakcie, živé farby a a dobrú čitateľnosť na slnku. Maximálny šiesty stupeň som používal iba výnimočne, väčšinou som si vystačil so "štvorkou".

Na spodnej strane sa nachádza senzor snímania tepu a pätica pinov. Tie slúžia na pripojenie malej kolísky s microUSB konektorom, pomocou ktorej sa náramok nabíja. Batériu s kapacitou 210 mAh nabije klasická jednoampérová nabíjačka za približne dve hodiny. Čakal som rozhodne kratšiu dobu nabíjania.

Hneď po zapnutí sa na displeji náramku zobrazí výzva na nainštalovanie aplikácie Gear Fit Manager do vášho smartfónu. Aplikáciu nájdete v obchode Samsung Apps. V Google Play by ste po nej pátrali márne. Samsung je v tomto trochu tvrdohlavý a potenciál náramku a hodiniek Gear dovoľuje využívať iba smartfónom zo svojej dielne. Aj to nie všetkým. My sme náramok testovali s najnovšou vlajkovou loďou spoločnosti – Samsungom Galaxy S5. Po potvrdení kódu sa zariadenia okamžite spárujú cez Bluetooth a sú pripravené na používanie. Pochválim dobrý dosah a rýchlosť automatického opätovného pripojenia.

ikona

Recenzia: Samsung Galaxy S5 - lepší, než sa na prvý pohľad zdáRecenzia vodeodolnej vlajkovej lode s 5,1'' Full HD displejom, Androidom 4.4, snímačom odtlačkov prstov a integrovaným meračom srdcovej frekvencie.

Zodvihnem ruku a displej sa hneď rozsvieti. Výborná vec. Na hlavnej obrazovke vidím aktuálny čas s počasím a ako pozadie som si zvolil obrázok z mojej galérie v telefóne. Stačí ho len v aplikácii Gear Fit Manager orezať. Som naozaj milo prekvapený. Chcete mať na hlavnej obrazovke radšej hodiny a počet prejdených krokov, hodiny a najbližšiu udalosť z kalendára, prípadne inú informáciu? Žiaden problém. V nastaveniach si určite nájdete to svoje.

Notifikácie. Jeden z hlavných dôvodov, kvôli ktorým si takýto typ zariadenia zamilujete. V nastaveniach notifikácií sa nedajte zaskočiť iba pár aplikáciami. Náramok si poradí aj notifikáciami aplikácii tretích strán. Stačí len rozkliknuť ponuku v spodnej časti.

Prichádzajúci hovor, prijatá SMS správa, správa cez Hangouts, správa cez Messenger, oznámenie z Facebooku, prijatý e-mail, notifikácia o úspešnom nahratí fotografií a videí na Dropbox. To je len niekoľko zo všetkých možných notifikácií, o ktorých vás informuje jemné zavibrovanie na vašom zápästí. Na náramku si tak môžem napríklad prečítať časť e-mailu, a v prípade, že nie je dôležitý nemusím telefón ani chytať do rúk. Prichádzajúci hovor môžem zrušiť alebo naň odpovedať správou. Aj vlastnou.

Výbornou funkciou je obmedzenie oznámení. Počas používania telefónu sa notifikácie na náramku nebudú zobrazovať. Šetrí sa ta tak batéria v náramku a takisto aj vaše nervy.

Hľadanie telefónu na poslednú chvíľu ste už určite zažili. Gear Fit dokáže prezvoniť telefón a uľahčiť vám tak hľadanie. A poslúži aj ako vzdialený ovládač hudobného prehrávača.

A poďme športovať. Gear Fit môžete používať aj bez telefónu, no v tom prípade si užijete iba pedometer, čiže merač krokov a meranie pulzu. Pred meraním pulzu je potrebné náramok pretočiť tak, aby sa merač nachádzal nad žilou na spodnej strane ruky. Počas merania by ste mali mať ruku v pokoji, nehýbať ňou a nehýbať ani náramkom.

Plnohodnotnejšie využitie prichádza v spolupráci so smartfónom. V telefóne zapínam GPS, v aplikácii S Health si nastavím osobné údaje a som skoro pripravený. V ponuke náramku volím režim Treking, v aplikácii S Health si ešte prekontrolujem kvalitu GPS a ide sa na to. Počas turistiky mi môže merač pulzu priebežne merať pulz, ja však preferujem kratšie zastávky a manuálne meranie. Na displeji sem-tam skontrolujem čas, prejdenú vzdialenosť a počet spálených kalórii. Po skončení aktivity si môžem preniesť informácie z náramku do aplikácie S Health manuálne alebo to nechať na pravidelné aktualizovanie v mnou nastavenom intervale. V aplikácii nájdem aj informácie o najvyššej i najnižšej nadmorskej výške a mapu trasy. Počas prechádzky lesom si môžete ruky pokojne osviežiť v nejakom jazierku. Gear Fit má certifikáciu IP67, čiže je prachotesný a zvládne polhodinový kúpeľ vo vode s hĺbkou jeden meter.

Batéria milo prekvapila. Po prvom nabití vydržala približne 46 hodín, na noc som náramok vypínal, a po druhom nabití to bolo skoro 50 hodín aktívneho používania. Teda pri desiatich hodinách denne by vám náramok mal poslúžiť päť dní. Ja som spokojný.

A jedna novinka na záver. Tesne po odovzdaní náramku vyšla nová verzia firmvéru s podporou otáčania displeja.

Výhody:

+ ľahký, na ruke ho takmer ani necítiť

+ pekný Super AMOLED displej

+ odolnosť voči prachu a vode

+ viacero zaujímavých funkcií

+ pedometer

+ merač pulzu

+ notifikácie aplikácií tretích strán

Nevýhody:

- kompatibilný iba s niektorými smartfónmi značky Samsung

Orientačná cena: 189 €

Záver:

Po týždni používania sa s náramkom Gear Fit lúči naozaj ťažko. Ešte deň - dva po odovzdaní sa občas prichytím, ako pozerám na zápästie. Aj keď tam už nič nemám. Je ľahký, s pekným displejom, jednoduchým ovládaním a odolá prachu a pobytu vo vode. Aktívne žijúci používatelia si budú pochvaľovať športové funkcie a spoluprácu s aplikáciou S Health, zvyšná časť potenciálnych kupcov sa môže tešiť na notifikácie a pár ďalších zaujímavých funkcií. Napríklad hľadanie telefónu. S výdržou batérie som bol spokojný. Gear Fit môžem iba odporučiť. Je jedno z tých zariadení, na ktoré budem ešte dlho v dobrom spomínať. Alebo zavítam do najbližšieho obchodu a spomienky premením na realitu.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 12.04.2014 - 16:19

Vibruje náramok ak sa vzdialim na určitú vzdialenosť od mobilu? Napr. 5, 10 m? Inak cena je prehánka, navyše to nefunguje s my devices..

Matúš Riško14.04.2014 - 13:43 Trvalý odkaz

Nie, informuje iba ak sa naramok odpoji od telefonu.

Miso12.06.2015 - 10:58 Trvalý odkaz

Zdravím mal by som záujem o náramok avsak mam mobil inej znacky nie samsung
co by ste mi odporucili?
ide mi hlavne o cas, meranie pulzu a ovladanie telefonu...
Ďakujem za odpoved

Celá diskusia 3 príspevky