Nokia 1661

PRVÝ KONTAKT s low-endom Jednoduchý mobil s farebným displejom, FM rádiom a svietidlom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 30,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 108 x 45 x 14 mm,

hmotnosť: 82 gramov (zistená: 70 g),

displej: TFT 65 536 farieb, 128 x 160 b., 29 x 36 mm, uhlopriečka 46 mm (1,8''),

fotoaparát: -,

pamäť: 500 kontaktov, 250 SMS,

správy: SMS,

globálny prenos dát: -,

lokálny prenos dát: -,

hudba: FM rádio, 2,5 mm jack,

ostatné: Java,

batéria: BL-4C, 860 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru / 25 dní pohotovosti,

SAR: 1,38 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, fotoaparát, pamäťové karty, MMS, e-mail, RSS, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Bluetooth, kábel, mass storage, Wi-Fi, MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP, rozpoznávanie hudby, internetový prehliadač, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, slúchadlá, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je veľmi jednoduchý telefón určený na sekundárne použitie ako náhradný či núdzový telefón. Nemôžem ho nazvať ani detským či, naopak, dôchodcovským mobilom, pretože deti dnes vyžadujú od mobilu veľa multimediálnych funkcií, dôchodcovia zasa veľký displej a klávesnicu. Preto by táto Nokia zrejme nevyhovovala ani jednej skupine. Nokia 1661 je navrhnutá tak, aby spĺňala požiadavky mobilu využívaného výhradne na telefonovanie, občasné písanie správ, ranné budenie a počúvanie FM rádia po ceste do práce.

sa ponáša na Nokiu 3120 classic, teda mobil klasickej konštrukcie so zaoblenými hranami. Predná strana tvorená lesklým plastom ukrýva malý 1,8-palcový displej a klávesnicu, ktorá sa rozprestiera po takmer celej spodnej polovici telefónu. Fádny čierny kryt mobilu vylepšuje , ktorý snáď aj ochráni mobil pri menšom páde. V pravom hornom rohu telefónu nájdete vytŕčajúci . Jeho umiestnenie je nie príliš vhodné. Na zadnej strane nájdete okrem otvoru reproduktoru aj veľké logo výrobcu a ďalší bordový pás, ktorý dotvára dizajn zadného krytu. obsahuje nekrytú trojicu konektorov - 2,5 mm jack, systémový konektor a otvor pre tenkú nabíjačku. Na spodnej strane nájdete otvor pre mikrofón a na vrchnej sa rozprestiera nenápadné . Konštrukcia telefónu je priemerná, pri silnejšom uchopení vŕzga zadný kryt. Hmotnosť a rozmery Nokie 1661 sú mi veľmi sympatické, jej nosenie som takmer nepostrehol.

Nokie 1661 je veľmi nepohodlná. Klávesy alfanumerickej časti sú nielenže malé a pomerne často sa mi stávali preklepy počas celého testu, ale aj hlasne cvakajú. Aby toho nebolo málo, štvorsmerné ovládacie tlačidlo nemá potvrdzovací stred, a tak si budete musieť prehmatávať na ľavé výberové tlačidlo vždy, keď budete potrebovať niečo potvrdiť. Ako používateľ dvoch Nokií som si nevedel na túto zmenu zvyknúť a stále som sa beznádejne pokúšal stláčať stred. Pritom tlačidlo na prvý pohľad vyzerá byť štandardné. Klávesnica má spojené tlačidlá, ktoré sú delené horizontálne do piatich riadkov. Oceňujem slabšie biele podsvietenie, ktoré v noci zbytočne nebije do očí.

telefónu je ako u všetkých low-endov jednoduchý a prispôsobený len základným funkciám telefónu. Keďže telefón nemá fotoaparát ani iné vymoženosti, na ktoré je potrebný jemný displej, nie je potrebné vyššie rozlíšenie. telefónu môže byť vo forme zoznamu alebo mriežky s 3 x 3 ikonami. Prostredie Series 30 toho veľa neponúka, no páčila sa mi ponuka 20 predpripravených tém, ktoré si môžete aj editovať. Možností je dosť, jednu si vyberie určite každý. Aktivovať si môžete aj šetrič displeja (až osem), ktorý ponúka jednoduchú animáciu. Časový limit šetriča ponúka 5, 10 a 20 sekundové oneskorenie. Po zhasnutí podsvietenia sa displej vypne. Pri zamknutej klávesnici stačí stlačiť červené slúchadlo a displej sa rozsvieti a na chvíľu zobrazí aktuálny čas a dátum.

Z multimediálnych funkcií ponúka Nokia 1661 iba jednoduché

bez RDS. Ponúka uloženie staníc aj s názvami, automatické i ručné ladenie a dokonca aj budenie rádiom. Prehrávanie cez externý reproduktor je pri plnej hlasitosti nadpriemerne hlasné.

Nokie 1661 je jednoduchý, ponúka možnosť uloženia kontaktov do pamäte telefónu alebo SIM. Zoznamy zobrazuje spolu. Kontakty je možné rýchlo kopírovať medzi pamäťami. Do telefónu si uložíte až 500 kontaktov. Páči sa mi položka "rozčlenený telefónny zoznam", kde si môžete rozdeliť kontakty do piatich telefónnych zoznamov a jedného zdieľaného, čo sa zíde hlavne v situáciách, kedy viacero používateľov používa jeden mobil. Aj preto sradím tento telefón ako sekundárny, napríklad vo firme. Telefónny zoznam poskytuje aj jednoduchý filter neželaných čísel. Pri ukladaní kontaktov si môžete okrem mena a telefónneho čísla pridať ku kontaktu aj jednu z 28 pripravených ikoniek pre rozlíšenie kontaktov. Telefonovanie s Nokiou 1661 je pohodlné, nemám voči reproduktoru či základným funkciám hovoru žiadne výhrady. Telefón ponúka aj 5 profilov s možnosťou vytvorenia jedného vlastného.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

je vďaka klávesnici nepohodlné a hlučné. Multimediálne správy ani e-maily nie sú ponúknuté. Pod položkou "obrazové správy" budete márne hľadať MMS. Ukrývajú sa tam staré čierno-biele obrázkové správy, ktoré sme si posielali v slávnych časoch Nokií 3210 a 3310. Páči sa mi funkcia počítadla správ, ktoré zobrazuje počet odoslaných a prijatých správ. Táto funkcia mi chýba na novších Nokiách, dokonca aj v E71, v ktorej si musím nechať ukladať odoslané správy pre zistenie počtu. V nastaveniach nájdete štandardne možnosť aktivovania výpisu o doručení. Možnosť zapnutia/vypnutia ukladania odoslaných správ chýba. Nokia 1661 ponúka opäť filter čísel, od ktorých nechcete prijímať správy a možnosť vkladania podpisu do správ.

Internetový prehliadač sa v telefóne nenachádza. Takisto nie je podporovaný ani lokálny prenos dát, či už cez infračervený port alebo Bluetooth. Pamäť telefónu nie je známa, ani si ju nerozšírite pamäťovými kartami. Rovnako chýba galéria, do telefónu teda nedostanete žiadne vlastné obrázky, fotografie, melódie ani videá.

Ponúknutý

môže byť jednoduchý alebo opakovaný. Ako tón budenia môžete použiť jedno zo štandardných zvonení, predvolené rádio alebo hlasové budenie, kedy vám telefón v lokálnom jazyku "prečíta" koľko je hodín. je tiež jednoduchý, používa mesačný náhľad, pri ktorom nezobrazuje aktuálne udalosti pod mesačným náhľadom. Ponúka mazanie položiek po jednej alebo všetkých naraz.

Nokia 1661 ponúka aj tri jednoduché hry, a to: Sudoku, Beach Rally a Snake Xenzia.

V poslednej sekcií menu pod názvom "ďalšie" sa skrývajú užitočné pracovné funkcie ako

, konvertor (teplota, hmotnosť, dĺžka, plocha, objem, mena), časovač, stopky, skladateľ mono melódií, svietidlo a výkaz. Práve posledná funkcia nazvaná výkaz je zaujímavá. Ide o jednoduchú aplikáciu, ktorá ponúka denný a mesačný súpis výdavkov v práci. Predvolené sú položky ako jedlo, doprava, reštaurácia, iné, no môžete si doplniť aj svoje položky a mať tak prehľad o tom, koľko a na čo míňate. V celku zaujímavá a užitočná funkcia.

O dlhú výdrž sa stará batéria BL-4C s kapacitou 860 mAh. Pri jednoduchom používaní mobilu mi vydržal celých 5 dní testovania bez problémov. Nabíjať som nemusel ani raz.

Výhody:

- svietidlo,

- FM rádio,

- rozčlenený telefónny zoznam.

Nevýhody:

- hlavné smerové tlačidlo nepotvrdzuje,

- menej pohodlná klávesnica,

- slabá personalizácia mobilu.

Orientačná cena: odhadom 40 € (1 205,04 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia 1661 je veľmi jednoduchý mobil určený hlavne na dlhé telefonovanie. Jej výhodou je nízka hmotnosť, sympatické rozmery a dlhá výdrž na jedno nabitie. Za nízku cenu ponúkne aj niečo navyše - rádio, svietidlo a jednoduché organizačné funkcie, ktoré sa hodia počas práce. Konkurenciu mu robí lacný Samsung E1100 s menším displejom, bez FM rádia i svietidla a Sony Ericsson J132 s menším displejom, ale bohatšou výbavou aj 3,5 mm jackom.

Produktová stránka: Nokia 1661

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.05.2009 - 17:14

Fizzy: az teraz som si vsimol "novy" rad Series 30. Ako tak pozeram moze byt pouzity pre fony s monochromatickym displejom ale aj farebnym. Keby urobil displej fyzicky vacsi tak by bol idealny pre starsich ludi!

anonymous03.12.2008 - 13:58 Trvalý odkaz

kubiak: ta rada existuje uz davno,,,,

anonymous03.12.2008 - 14:04 Trvalý odkaz

Fizzy: Preto som dal to NOVY do apostrof. Nejak som si to predtym nevsimol. Inak s tou baterkou to moze mat dobru vydrz. Len ta klavesnica vyzera ze funkcnost musela ustupit pred dizajnom.

anonymous04.12.2008 - 18:47 Trvalý odkaz

kinghearth: klasický mobil pre oby?ajných ludí .. FM radio a svietidlo poteší škoda toho displeja take by sa už snád ani nemali vyrábat

anonymous05.05.2009 - 17:15 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na PRVY KONTAKT.

Diskusia premazana.

Celá diskusia 11 príspevkov