Samsung Galaxy S5 - lepší, než sa na prvý pohľad zdá

Recenzia vodeodolnej vlajkovej lode s 5,1'' Full HD displejom, Androidom 4.4, snímačom odtlačkov prstov a integrovaným meračom srdcovej frekvencie.

Všetci dobre vieme čo to je a kedy to bolo predstavené. Tak bez zbytočných omáčok poďme rovno na vec.

Áno, je z plastu a dizajn sa nezmenil. Niektorí to už vedia, možno kvôli tomu ani neotvorili článok (to by som však bol sklamaný), ďalších som možno zaskočil a tí poslední, medzi ktorých patrím aj ja, to tiež vedia, ale sú ochotní tento krok Samsungu stráviť.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy S5Nová vlajková loď s kódovým označením SM-G900F prichádza s 5,1'' Full HD displejom, Androidom 4.4, štvorjadrovým procesorom, 16 Mpix fotoaparátom, snímačom odtlačkov prstov, integrovaným meračom srdcovej frekvencie a plnou dátovou konektivitou. Navyše je odolný proti vode a prachu. (živé fotografie + video)

Budem trochu konkrétnejší. To, že nie je celokovový a nemá unibody konštrukciu mne osobne až tak srdce netrhá. Telefónom s vymeniteľným zadným krytom sa nebránim a v prípade Samsungov to má aj výhodu. Flipový obal nasadím namiesto zadného krytu, čiže telefón nepriberá na hrúbke (iba nad displejom) a viem sa aj pohodlne dostať k batérii.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Nový zadný kryt s perforovaným vzorom sa mi páči. Je veľmi príjemný na dotyk, nezachytáva odtlačky a vyzerá elegantne. Takéto riešenie sa mi pozdáva určite viac než imitácia prešívania na Galaxy Note 3. Zadný kryt bude dostupný v štyroch farbách – bielej, čiernej, modrej a medeno-zlatej. Ak chcete, aby vaša S5-ka vyzerala sviežo a mlado, tak určite siahnite po tej modrej. Nám do rúk pristála čierna verzia. Ani tej však nemám čo vyčítať. Pôsobí uhladeným a elegantným dojmom.

Vrátim sa ale späť ku konštrukcii. Ak nie celokovové prevedenie, tak už aspoň ten lem po stranách mohol byť kovový. Pôsobí strašne lacno. Aj pri porovnaní s predošlým modelom vidím krok späť. Tenké sivé prúžky na modeli Galaxy S4 pôsobili serióznejším dojmom.

Oproti predošlej vlajkovej lodi nám Galaxy S5 trochu narástla a pribrala na hmotnosti. Na váhe sme namerali 144 gramov. Pocitovo však radím tento model medzi tie ľahšie. Väčšina známych si pri prvom dotyku pochvaľovala ľahké a tenké telo. Tu musím súhlasiť. Dobre padne do ruky a vďaka perforovanému krytu sa nekĺže. Pri týchto rozmeroch však už treba rátať s prehmatávaním, prípadne s asistenciou druhej ruky.

Tlačidlo napájania je opäť v pravej stene a dvojtlačidlo hlasitosti v tej ľavej. Tenké prevedenie a pohodlné stláčanie zdedili po predošlej vlajkovej lodi. S úpravou hlasitosti počas hovoru si bude lepšie rozumieť palec ľaváka. Ja ako pravák som musel prostredník trochu načiahnuť. Horná stena hostí audio konektor, sekundárny mikrofón a infračervený port na ovládanie techniky.

Aplikácia WatchON prešla ďalšími úpravami a ponúka nové funkcie. Po pridaní vášho poskytovateľa televízneho vysielania sa vám zobrazí televízny program rozdelený podľa žánrov. Smolu máte, ak v zozname nenájdete svojho poskytovateľa. Tento krok sa nedá preskočiť. Ja som vybral iného poskytovateľa káblovej DVB-T, tým pádom som mal v ponuke programov aj tie, ktoré v skutočnosti nemám. Medzi podporovaným zariadeniami nájdeme aj DVD / BD prehrávače, prehrávače médií a AV prijímač. Ovládače je možné rozdeliť do jednotlivých miestností.

Jedným z evolučných vylepšení je odolnosť voči vode a prachu. Samsung Galaxy S5 sa môže pochváliť stupňom krytia IP67, čo v preklade znamená odolnosť voči vniknutiu prachových častíc a zvládnutie polhodinového pobytu vo vode s hĺbkou jeden meter. Odolnosť si pochopiteľne vyžiadala určité opatrenia. Tým najviditeľnejším je kryt microUSB konektora verzie 3.0. Pri otváraní sa snažte kryt príliš nevykrúcať. Nerobí mu to dobre. Prítomnosť microUSB konektora 3.0 oceníte pri rýchlejšej výmene dát medzi smartfónom a počítačom. Nový vzhľad vás nemusí trápiť. Telefón nabijete aj klasickou microUSB nabíjačkou. Len to triafanie po tme dá niekedy zabrať. V našom nefinálnom balení sme microUSB kábel verzie 3.0 nenašli. V oficiálnom možno bude. Ak by náhodou nebol, môžete si pomôcť napríklad káblom z externého hardisku alebo zájsť do niektorej elektropredajne.

Konektor poslúži aj na pripojenie externých zariadení cez USB OTG. K telefónu si tak môžete pripojiť myš, klávesnicu alebo USB kľúč. S externým hardiskom so súborovým systémom NTFS si žiaľ nerozumie.

Druhé protipovodňové opatrenie hľadajte na vnútornej strane zadného krytu. Gumové tesnenie po zacvaknutí krytu chráni sloty na microSIM a microSD karty, batériu a kontakty na pripojenie krytu s funkciou bezdrôtového nabíjania. NFC anténa je súčasťou batérie.

Hlasný reproduktor hrá hlasno, no už pri polovičnej hlasitosti zadný kryt nepríjemne rezonuje a držanie telefónu v ruke je dosť nepohodlné. Počas sledovania seriálov a filmov som si ho radšej položil na stôl alebo vankúš.

Novinkou na zadnej stene je snímač tepu srdca. Spustíte ho v prepracovanej aplikácii S Health, ku ktorej sa vrátim neskôr. Význam tohto snímača posúďte sami. Ja by som sa ho bez váhania vzdal a vo výbave radšej mal teplomer z modelu Galaxy S4.

Displej mierne narástol, Full HD rozlíšenie a použitie technológie Super AMOLED ostalo. Údajne sa zvýšila maximálna a znížila minimálna intenzita jasu, čo má v praxi predstavovať lepšiu čitateľnosť na slnku a pohodlnejšie používanie v noci. Na slnku som si žiadne extra vylepšenie nevšimol. Čitateľnosť je dobrá, no mám pocit, že na displeje vlajkových lodí od HTC a Apple to stále nemá. Rozlíšenie je samozrejme viac než dostačujúce. Prítomnosť 2K rozlíšenia by už bol čisto marketingový ťah. Farby sú svieže a verné. Ak sa vám budú zdať trochu presaturované, zavítajte do nastavení displeja a zvoľte si iný režim obrazovky. Podobne to riešim na mojom Galaxy Note 2. Displej sa môže pochváliť výbornými pozorovacími uhlami a zvýšenou citlivosťou na dotyk, ktorá si rozumie aj s ovládaním v rukaviciach.

Na displejom pochválim dostatočne veľkú viacfarebnú diódu a slúchadlo s vysokou hlasitosťou. Osobu na druhej strane som počul dobre aj v rušnom prostredí.

Novinkou je čítačka odtlačkov prstov integrovaná do stredného hardvérového tlačidla. V nastaveniach si môžete pridať maximálne tri odtlačky. Pri zadávaní si treba uvedomiť, že to nie je 360-stupňová čítačka z iPhone 5S. Prechádzať cez čítačku budete musieť presne tak ako ste to zadali v nastaveniach. To znamená, že pri zadávaní je najlepšie si telefón chytiť do ruky a palcom potiahnuť tak, ako ho budete prikladať v budúcnosti. Čítačka funguje naozaj dobre. Odtlačok sa nerozpoznal iba ak som palec potiahol pod iným uhlom alebo ak bolo tlačidlo špinavé. Stačí trochu cviku a odtlačok bude rozpoznaný hneď na prvýkrát. Pomocou odtlačku sa môžem prihlásiť do Samsung účtu, potvrdiť platbu cez PayPal a odblokovať telefón. Po piatich chybných zadaniach musíte zadať alternatívne heslo. Rozpoznanie presné, no reakcie občas pomalšie. Odblokovaniu to niekedy trvalo aj dve sekundy. V zariadení však bežal nefinálny firmvér, ktorý mohol byť príčinou týchto pomalších reakcií.

Naľavo od fyzického tlačidla je ďalšia novinka. Dotykové tlačidlo na vyvolanie kontextovej ponuky nahradilo tlačidlo spustených aplikácií. Kontextovú ponuku zobrazíte jeho dlhším podržaním. Napravo je tradičná šípka späť, ktorej dlhším podržaním spustíte funkciu Viacero okien.

Poriadnu dávku výkonu sprostredkuje výkonný chipset od Snapdragonu so štvorjadrovým procesorom taktovaným na 2,5 GHz a grafickým procesorom Adreno 330, ktorý si hravo poradí aj s náročnými hrami. Napriek výkonnému hardvéru sa Samsung Galaxy S5 ani pri dlhšom používaní neprehrieval. Mierne zvýšenú teplotu som zaregistroval iba pri dlhšom hraní hry Gangstar 4. Veľkosť RAM-ky sa oproti predchodcovi nezmenila. Dva gigabajty určite postačia, no napríklad minuloročný Galaxy Note 3 ponúka až 3 GB. Z 2 GB je k dispozícií 1,82 GB a hodnota využívanej kapacity sa pohybovala okolo 1,5 GB. Viacero spustených aplikácií a prostredie spravia svoje. Interný priestor s kapacitou 16 GB sa už v najnovších high-endoch príliš nenosí. Tu to však zachraňuje slot na microSD kartu, ktorý si poradí s až 128 GB pamäťovkou. Pochválim aj možnosť presunúť si aplikácie na pamäťovku.

Sťahovanie dát v LTE sietí je rýchle, no v určitých situáciách sa pár megabajtov naviac hodí. Vtedy stačí využiť funkciu Donwload Booster, ktorá po pripojení k Wi-Fi sieti neodpojí dátové LTE pripojenie, ale začne využívať obe pripojenia súčasne. V 3G sieti si túto funkciu žiaľ neužijete.

Samsung Galaxy S5 beží na najnovšom Androide 4.4.2. ten je doplnený o nadstavbu TouchWiz. Novinkou je obrazovka My Magazine, ktorú nájdeme aj v najnovších tabletoch tejto značky. Nachádza sa pred klasickými obrazovkami a zobrazuje správy z rôznych zahraničných portálov a sociálnych sietí. Podobne ako BlinkFeed od HTC. Zmeny zasiahli aj nastavenia. Okrem listového a kartového zoznamu si všetky funkcie a nastavenia môžem nechať zobraziť aj v mriežke s okrúhlymi ikonami.

Okrúhly dizajn nájdeme aj vo výsuvnej lište. Konkrétne v paneli skratiek, ktorých je až dvadsaťdva. Pod nimi sa nachádzajú tlačidlá pre rýchle spustenie dvoch služieb. S Finder prehľadáva obsah vášho smartfónu a pripomína mi vyhľadávanie v iOS. Druhou službou je Rýchle spustenie, ktoré umožní rýchle pripojenie k iným zariadeniam. Napríklad k smart televízoru. Ja som nevyužíval ani jednu z týchto funkcií a preto by som privítal možnosť skryť ich vo výsuvnej lište. Pod týmito tlačidlami nájdeme ešte panel pre rýchle prispôsobenie jasu.

Pomocou prehmatávania sa dá veľký displej skrotiť aj pomocou jednej ruky. Lenže sú momenty, kedy je prehmatávanie nepohodlné alebo riskantné. V týchto situáciách prichádza ako na zavolanie režim Ovládanie jednou rukou. Potiahnutím od okraja displeja do stredu a naspäť sa zmenší veľkosť celého prostredia a ovládanie jednou rukou je bezproblémové. Vykonaním tohto gesta z pravého okraja sa zmenšené prostredie presunie viac doprava a naopak. Na obrazovke sa zobrazuje aj trojica tlačidiel pod displejom a tlačidlá ovládania hlasitosti.

Veľký displej hýriaci farbami určite neunikne pozornosti vášho dieťaťa. Ak nechcete, aby vám niečo postláčalo, prípadne vymazalo, aktivujte detský režim, v ktorom sa môže vyblázniť do sýtosti. Nájde tu špeciálne upravený fotoaparát, prehrávač videí a aplikácie na kreslenie a upravovanie zvuku. Do ponuky aplikácií mu môžete pridať aj tie klasické z obchodu Google Play a niekoľko zaujímavých kúskov ponúkne aj špeciálny detský obchod od Samsungu.

V nastaveniach detského režimu je možné sledovať celkovú dobu hrania a taktiež nastaviť denný limit používania. Testovanie tohto režimu som zveril do rúk mojich dvoch krstniat. Najväčší úspech malo nahrávanie a deformovanie zvuku. Napríklad ako hlas robota, bobra alebo soba. Kreslenie rukou ich veľmi nezaujalo a už po pár minútach si na kreslenie pýtali radšej „tejefón s pejom“, čo v preklade znamená Samsung Galaxy Note 2.

Aplikáciu S Health si budú pochvaľovať tí, ktorí chcú vedieť o svojich fyzických aktivitách a sledujú aj to čo zjedli. Po vyplnení dátumu narodenia, pohlavia, výšky a váhy zapínam krokomer a nastavujem si denný limit. Počas dňa vás aplikácia upozorní na dosiahnutie polovičného a následne aj celkového limitu. V záložke Jedlá si môžete z ponuky jedál vybrať to čo ste zjedli.

Na základe týchto údajov si viete porovnať prijatý a spálený počet kalórií. Meranie srdcového tepu som používal iba príležitostne. Častejšie som využíval meranie pomocou náramku Gear Fit. Aplikáciu bude možné v blízkej dobe rozšíriť o ďalšie zaujímavé funkcie. Momentálne je však ponuka v záložke ďalšie aplikácie prázdna.

Rozlíšenie fotoaparátu narástlo na šestnásť megapixlov. Spustím ho aj zo zablokovanej obrazovky. Naľavo sa nachádza vstup do nastavení, prepínanie medzi fotoaparátmi a priestor pre umiestnenie troch skratiek funkcii. Napravo mám oddelené spúšte, tlačidlo na aktivovanie jedného z režimov a vstup do galérie. Ponuku režimov je možné obohatiť o ďalšie. Nájdete ich v obchode Samsung Apps. Ja som najčastejšie používal režim panorámy, ktorý zhotovuje pekné a ostré snímky bez defektov.

HDR už v tejto ponuke nenájdete. Presunulo sa do zoznamu nastavení. Funkciu HDR mám rád, preto nesmie chýbať v lište skratiek naľavo. Okrem umiestnenia sa zmenil aj princíp používania. Už hneď po zapnutí vidíte na displeji ako bude snímka vyzerať. Toto vylepšenie chválim. Hneď tak viem posúdiť či má zmysel nechať zapnuté HDR alebo ho radšej vypnúť.

Ďalšou novinkou je funkcia selektívneho zaostrovania. Tá si rozumie s dodatočným preostrovaním snímky. Stačí len odfotiť a až následne sa môžete rozhodnúť, či zaostríte na bližší objekt, vzdialenejší objekt alebo na oba naraz. Malú ukážku tejto funkcie sme vám priniesli v kategórii Stručne.

Samsung Galaxy S5 robí naozaj pekné fotky. Počas dňa zhotovíte krásne fotografie s vernými farbami a množstvom detailov. V noci už nastupuje šum, no pri porovnaní s mojím Galaxy Note 2 sú snímky lepšie. Kvality fotoaparátu by najlepšie zhodnotil porovnávací test s inými vlajkovými loďami. Dúfame, že vám takéto porovnanie budete môcť v najbližšej dobe priniesť. Skúšobné fotografie nájdete pod recenziou a v samostatnom článku.

ikona

Ako fotí Samsung Galaxy S5? Pozrite si zábery, ktoré sa nezmestili do recenzieKolega Matúš vytvoril so Samsungom Galaxy S5 desiatky rôznych fotografií. Bola by škoda ich zahodiť, no do recenzie sa už nezmestili.

Galaxy S5 sa môže pochváliť aj natáčaním videí v UHD (4K) rozlíšení. Ak sa rozhodnete pre Full HD a nižšie rozlíšenie, v ľavej časti sa sprístupní režim HDR videa. V nastaveniach ešte nájdete spomalený a rýchly režim nahrávania videa.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA S HDR (súbor 47 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 127 MB / min.)

UKÁŽKA UHD VIDEA (súbor 135 MB, MPEG4; 3840 x 2160 b., 30 fps; celkovo: 353 MB / min.)

UKÁŽKA SPOMALENÉHO VIDEA (súbor 31 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 115 fps; celkovo: 46 MB / min.)

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 34 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 89 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 44 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 126 MB / min.)

UKÁŽKA ZRÝCHLENÉHO VIDEA (súbor 6 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 118 MB / min.)

Počas týždňového používania som Galaxy S5 používal naplno každý deň. Batéria tak dostávala poriadne zabrať. Stále však vydržala slúžiť aspoň ten jeden deň. S výdržou som teda spokojný.

ikona

Samsung Galaxy S5 a Gear Fit aj ako elektronická opatrovateľkaSmartfóny od Samsungu ponúkajú viacero zaujímavých funkcií. Jednu takú sme objavili pri testovaní najnovšej vlajkovej lode. Upozorní vás na detský plač.

Výhody:

+ možnosť presúvať apikácie na SD kartu

+ čítačka odtlačkov prsta

+ viacero zaujímavých režimov (detský režim, ovládanie jednou rukou)

+ odolnosť

+ vysoká hlasitosť slúchadla

+ kvalitný fotoaparát

Nevýhody:

- plastová konštrukcia

- hlasný reproduktor spôsobuje rezonovanie zadného krytu

- cena

Orientačná cena: 630 € (Epicentrum.sk)

Na jeden záber: Samsung Galaxy S5

Záver:

Z evolučného hľadiska je Samsung Galaxy S5 dôstojným nástupcom minuloročnej vlajkovej lode. Mínusom stále ostáva iba plastová konštrukcia, ktorá sa už medzi ostatnými vlajkovými loďami príliš nenosí. Máme tu batériu s väčšou kapacitou, prepracovaný fotoaparát, snímač odtlačkov prsta, merač tepu, odolnosť a zaujímavú nadstavbu s množstvom užitočných funkcií a režimov. Na novú vlajkovú loď budú podľa mňa prechádzať skôr majitelia dvojročnej S3-jky. Určite je tu aj dostatok dôvodov na prechod z minuloročnej vlajkovej lode. Len je otázne či stoja za ten cenový rozdiel.

foto s HDR

foto s HDR

foto s bleskom

Diskusia k článku:

Bajzik26 08.04.2014 - 21:07

Ja ďakujem tejto webke za super recenzie !!! Moc mi pomohly pred rokom na kúpu SGS5 !!! A som už skoro rok absolútne spokojný, na 4-ročný mobil (ktorý som kúpil s ročnou zárukou z overeného eshop bazaru) je to stále bezkonkurenčný mobil do 180€ !!! Nová baterka, zohnal som aj neoriginálnu s kapacitou 5600mah :)))

Bajzik2608.04.2014 - 21:07 Trvalý odkaz

Viete mi povedať čo za widget je s tým časom a počasím ? Na hlavnej obrazovke (nie lock screen). Je to natívny S5 alebo ho viem aj niekde zohnať na Note 2. Ďakujem

Matúš Riško08.04.2014 - 21:26 Trvalý odkaz

Widget je sucastou nadstavby od Samsungu. Skuste prejst zahranicne fora. Niekedy sa widgety z nadstavieb podari extrahovat ako instalacne subory .apk. Zvycajne je vsak potrebny aj root.

rtg08.04.2014 - 23:27 Trvalý odkaz

to je ina liga Samsung, darmo porovnavat inych vyrobcov s nim

jarpo09.04.2014 - 12:28 Trvalý odkaz

rtg: Tak teraz neviem, že v akom zmysle :D

Celá diskusia 47 príspevkov