Nokia N97

RECENZIA smartfónu Plne vybavený smartfón s QWERTY klávesnicou, 5 Mpix fotoaparátom, 32 GB pamäťou, displejom 16:9, podporou Wi-Fi,HSDPA a A-GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian OS 9.4, S60 5th Edition,

procesor: ARM11, 434 MHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 117 x 55 x 16 mm (18 mm hrúbka v okolí objektívu),

hmotnosť: 150 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový, 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., 16:9, uhlopriečka 89 mm (3,5''), aktívny pohotovostný režim(widgety),

fotoaparát: 5 Mpix (2584 x 1938 b., CMOS), LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu ,záznam videí (MPEG4, 640 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 32 GB + microSD (do 16 GB), 128 MB RAM,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi (802.11 b/g), UPnP (DLNA),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (aj adaptér s diaľkovým ovládaním v balení), FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, podpora N-gage, Ovi Store,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, A-GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, BP-4L, 1 500 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru / 430 h pohotovosti / do 40 h prehrávania hudby,

SAR: 0,66 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, HSUPA, rozpoznávanie hudby,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BP-4L, microUSB nabíjačka AC-10, USB kábel CA-101, stereo slúchadlá HS-45 s diaľkovým ovládaním AD-54, čistiaca handrička, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

V triede Nseries sa nedávno udiala absolútna revolúcia. Vlajková loď sa tentoraz vzdala klasického ovládania a presedlala na čoraz populárnejšie dotykové v kombinácii s plnohodnotnou klávesnicou.

Pri navrhovaní

sa fínski inžinieri držali hesla "v jednoduchosti je krása". Čisté a rovné línie sú doplnené zaoblenými rohmi, čo mobil opticky zmenšuje. Ak sa pozriete na parametre, tak sa vám to možno miestami až nezdá. Napriek tomu však pri priamom porovnaní s inými modelmi zistíte, že Nokia N97 je skutočne veľká a hlavne ťažká. Hmotnosť 150 gramov sa prejaví prakticky okamžite po uchopení do rúk. Na testovanie sme mali k dispozícii bielu verziu, ktorá sa mne osobne páči viac než tmavá. Aj keď sa to podľa hmotnosti nezdá, konštrukčným materiálom je plast. V prednej časti je lesklý, boky a zadný kryt sú už matné. Odtlačkov sa teda až tak obávať nemusíte. Navyše v balení objavíte aj handričku, ktorou môžete v čistote udržiavať práve spomínanú prednú časť. Najzaujímavejším konštrukčným prvkom je systém . To je postavené na hlavnom masívnom a pomocnom ramene. Vysunutím sa displej zafixuje už v naklonenej polohe. To je veľmi príjemné pri používaní mobilu položenom na stole, pri držaní v rukách by som skôr uvítal možnosť vlastného nastavenia sklonu, tak ako na HTC Touch Pro 2. Kvalitu spracovania však hodnotím veľmi pozitívne, pretože vôľu nebadať pri zatvorenom ani otvorenom stave. Vysúvaniu pomáha pružina, ktorá vás zo začiatku prekvapí svojou razantnosťou. Prvýkrát mi mobil takmer vystrelil z ruky. S praskaním plastových častí sa stretnete len pri cielenom stláčaní na v oblasti posuvného zámku klávesnice a displeja. Nad ním sa usídlil microUSB konektor s malou diódou označujúcou nabíjanie, v rohoch je umiestnená dvojica reproduktorov. obsahuje spúšť fotoaparátu a tlačidlo ovládania hlasitosti, v hornej časti objavíte 3,5 mm konektor a vypínacie tlačidlo. Nad displejom ešte objavíte senzor priblíženia, kameru pre videohovor a senzor okolitého svetla.

Hlavná

sa pred vami ukáže vysunutím hornej časti. Aj keď sa jedná o plnohodnotnú QWERTZ klávesnicu, jej rozloženie je mierne neštandardné. Jednotlivé tlačidlá sú v troch radoch, kvôli tomu sa napríklad medzerník tiesni na netypickom mieste. Naľavo od klávesnice sa rozprestiera štvorsmerové tlačidlo s potvrdzovaním v strede. Ja by som bol vďačnejší za jeho polohu na pravej strane (čo rieši klávesnica Nokie N97 mini), mierne väčšie rozmery a výraznejšie tvarovanie okrajových častí. Takto som si na ovládanie musel nejakú dobu zvykať. Tlačidlá klávesnice majú minimálny zdvih aj odpor, takže by sa patrilo napísať, že písanie je pohodlné. To je aj nie je pravda. Pri stláčaní tlačidiel som mal neustále pocit neistoty kvôli absencii určitej výraznejšej spätnej odozvy. Pri priamom porovnaní napríklad s Xperiou som po čase jednoznačne zhodnotil, že sa mi lepšie píše práve na nej. S týmto zhodnotením vyjadrilo súhlas aj moje okolie. Ak obľubujete diakritiku, tak vás rozhodne potešia znaky vyznačené priamo na niektorých tlačidlách. Dostanete sa k nim kombináciou s tlačidlom modrej šikmej šípky. Zo začiatku som však riešil dilemu s napísaním znakov ď, ŕ alebo ô. Vyrieši to kombinácia s tlačidlom "Sym". Príklad uvediem na písmene "ô". Podržaním tlačidla "Sym" a prvým stlačením "O" sa objaví znak "ó", druhým stlačením už požadované "ô". Pod displejom objavíte aj strieborné tlačidlo vstupu do menu, ktorého podržaním vyvoláte zoznam spustených aplikácií. Obsahuje aj funkciu dýchania a blikaním bieleho podsvietenia zároveň upozorňuje na zmeškané udalosti.

V oblasti rozmerov

sa v Nokii rozhodne nešetrilo. Uhlopriečka 89 mm ponúka dostatočne veľkú plochu. Rozlíšenie 640 x 360 bodov v kombinácii so zobrazením viac než 16 miliónov farieb rozhodne poteší. Čitateľnosť na priamom slnku je veľmi dobrá, no nie perfektná. S čítaním údajov však problém mať určite nebudete. Jas navyše reguluje aj senzor, no jeho funkcia by hlavne v noci mohla byť výraznejšia. Displej je zároveň aj hlavným ovládacím prvkom. Na dotyk reaguje presne, nie je potrebné vyvinúť takú silu ako u Nokie 5800 XpressMusic. Operačným systémom je Symbian S60 verzie 9.4, 5th edition. Prostredie je veľmi podobné spomínanej 5800-ke, zmenu zaznamenala najmä . Všetky požadované údaje sa môžu zobrazovať vo forme vybraných widgetov. Celkovo ich môžete umiestniť na obrazovku päť, ich pozíciu si zvolíte podľa vlastných požiadaviek, môžu pracovať v offline režime a pohybom prsta po displeji do strán ich môžete úplne skryť. Nechýba prepojenie s kalendárom, kedy vidíte tri nadchádzajúce udalosti, mailovým klientom s názvom primárneho konta a dvoma správami, prehrávačom hudby a FM rádia, prípadne aplikáciami AccuWeather a Facebook. Práve posledné dve spomínané nepracovali práve tak, ako som si pôvodne predstavoval. Facebook sa neustále po čase odpájal a AccuWeather mi akosi neukazoval aktuálny stav počasia, ale bolo nutné vstúpiť do aplikácie a zvoliť manuálne obnovenie. Zostáva len dúfať, že sa to do budúcnosti zlepší. Reakcie systému boli dostatočne rýchle, odporúčam však nahratie najnovšej verzie firmvéru. Zlepší sa tým stabilita a mierne aj rýchlosť, rýchlik však rozhodne nečakajte. Položky si môžete ľubovoľne usporiadať, okrem zobrazenia ikon v štýle mriežky je k dispozícii aj zobrazenie zoznamu. Otočením mobilu sa vďaka akcelerátoru zmení aj orientácia obrazovky, ten istý efekt dosiahnete aj vysunutím klávesnice. Zmena prebehne v priebehu sekundy, čo hodnotím veľmi pozitívne.

Nokia v pripravovanej verzii firmvéru sľubuje stovky vylepšení a doladení. Výrobca sa nechal počuť, že v septembri-októbri bude k dispozícii firmvér, ktorý podstatne zlepší vlastnosti systému a reakcie Nokie N97.

je umiestnený na zadnej stene a skrytý pod posuvným aktívnym krytom. Jeho rozlíšenie je 5 Mpix, nechýba autofókus a dvojica silných LED diód, ktoré slúžia ako blesk. Po odsunutí krytu som objavil tri pomerne veľké v okolí šošovky, čo pripisujem najskôr krytu. Dosť nevhodne je zvolená aj pozícia dvoch diód, ktoré sú veľmi blízko samotnej šošovky, takže na fotografii s bleskom vidno výrazne osvetlenú jednu časť. Kvalitu fotografií nechám na osobnom zhodnotení podľa našej galérie. Moja tradičná výhrada smeruje k absencii režimu nočnej krajiny s nastaveným zaostrovania na nekonečno bez použitia blesku. Ovládanie prebieha dotykovým menu v pravej časti displeja. Možnosti sú skutočne bohaté, nechýba nastavenie ISO, ostrosti alebo farebného tónu. Prekvapila ma však absencia panorámy.

Prezeranie fotografií má na starosti

s rozdelením fotografií podľa mesiacov a vytváranie vlastných albumov. Samozrejmosťou je prítomnosť úprav a odosielanie viacerými spôsobmi. Druhým spôsobom je prítomnosť aplikácie Photo Browser. Po jej otvorení sa načíta mriežka s fotografiami a vy medzi nimi môžete pohybom prsta po obrazovke listovať. Tam však jej možnosti v podstate končia.

Záznam videa je tradične na veľmi dobrej úrovni. Rozlíšenie 640 x 480 bodov, 30 FPS a kvalitný zvuk budú rozhodne postačovať aj v ére HD. Nastavenia sú chudobnejšie, dôležité však je, že diódy môžete použiť aj na osvetlenie scény. Prehrávanie má na starosti RealPlayer, ktorý video štandardne zobrazí na celú obrazovku po šírke. Veľkosť displeja zvádza na pozeranie filmov, no Nokia N97 nemá podporu pre DivX (Samsung Omnia HD s rovnakým OS s tým problém nemá). Jediný prehrávač, ktorý som mohol vyskúšať je SmartMovie, no bez úprav video výrazne seká a zvuk mešká. CorePlayer neponúka skušobnú verziu, takže som ho nemal ako vyskúšať. Na druhú stranu, jedná sa o platené aplikácie, takže rozumnejšie bude upraviť film v PC napríklad pomocou PC Suite.

Nokia N97 patrí do Nseries, takže v oblasti hudby je ako doma. Čaká na vás

so známym prostredím. Celú hudobnú knižnicu rozdeľuje podľa interpretov, albumov, žánrov a skladateľov. Chýbať nesmie ani vytváranie vlastných zoznamov. V nastaveniach objavíte aj ekvalizér, opakovanie a náhodný výber. Vďaka môžete pripojiť vlastné slúchadlá, v balení objavíte aj redukciu s diaľkovým ovládaním. To sa hodí najmä pri zablokovaných tlačidlách, keďže inak by ste hlasitosť nemali ako regulovať. Pribalené slúchadlá neoplývajú výraznou kvalitou, takže odporúčam používať vlastné. Dvojica reproduktorov je skôr určená na pohotovostné prehrávanie, chýba totiž najmä basová zložka a pri vyššej hlasitosti dochádza už k výraznému skresleniu zvuku. Pozitívne hodnotím prítomnosť , vďaka ktorému vám na hlasnú reprodukciu MP3 súborov z Nokie postačí ľubovoľný prehrávač s FM rádiom. Kvalita prenosu postačuje na použitie v aute alebo na nejakej chate.

je už tradičným doplnkom. Podporuje príjem RDS signálu, automatické ladenie a výber alternatívnej frekvencie. Pri počúvaní sa po krátkom čase zobrazí zaujímavá animácia, v ktorej sa prelínajú pohybujúce sa informácie o frekvencii a názve stanice.

Vlajkovej lodi samozrejme nesmie chýbať ani GPS modul. V prípade modelu N97 sa jedná o asistované GPS. Zo začiatku som v telefóne objavil predinštalované Nokia Mapy vo verzii 2. Stačila však len chvíľa a nahradil som ich Nokia Ovi Maps 3.0. Pri spustení novej verzie som bol upozornený na neaktuálne mapové podklady v pamäti s možnosťou ich vymazania. Nasledovala teda inštalácia Map Loadera a stiahnutie nových podkladov. Celá Európa aj s českým a slovenským hlasom zaberá približne 2 GB. Po nahratí a spustení navigácie sa mi automaticky aktualizovali licencie, no chvíľu trvalo, kým sa mi zobrazovali aj 3D budovy. Prechádzanie ponukou nepatrí medzi najrýchlejšie, no nijak zásadne neznižuje komfort používania. Vidno výrazný posun smerom k bežným navigačným softvérom. Stretol som sa však s jednou dosť výraznou nepríjemnosťou. Stiahnuté mapy vo vnútornej pamäti mi aplikácia akceptovala len v prvých momentoch používania. Pokiaľ som sa vrátil k opätovnému použitiu navigácie, tak sa mapy začali sťahovať nanovo. Nepomohol ani reštart, ani opakované pripojenie k Map Loaderu a stiahnutie máp. Stále sa spomínaná situácia po čase zopakovala. Pritom som mal vybratú ako predvolenú pamäť vnútornú. Budem rád ak sa v diskusii podelíte s podobnou skúsenosťou, prípadne potvrdíte, že sa jednalo len o chybu testovaného modelu.

Veľkosť vnútornej pamäte musím označiť za obriu. Dosahuje hodnotu 32 GB, ktorú môžete doplniť microSD kartami do veľkosti 16 GB. Slot je umiestnený pod zadným krytom, ktorý musíte vždy vylupnúť. Našťastie však nie je potrebné vyberať batériu. Využitie kariet vidím skôr ako pohotovostné médium na rýchlu výmenu dát medzi dvoma zariadeniami alebo pre zakúpenú navigáciu inej firmy. Inak môžete mať všetko potrebné uložené vo vnútornej pamäti. Veľkosť RAM sa však v podobných rozmeroch ani zďaleka nepohybuje, dosahuje hodnoty 128 MB. Po spustení dosahuje so spusteným Nokia Emailom a aplikáciou AccuWeather hodnotu 46 MB, po ich vypnutí sa dostanete na 49,6 MB. Nokia Email pritom zaberá len približne 800 KB z pamäte RAM. Nokia N97 ponúka v správcovi súborov automatické zálohovanie vybraných údajov (kontakty, úlohy, aplikácie...) na pamäťovú kartu. To je výborná pomôcka.

Základom každého mobilu je hlasová komunikácia. Na vytáčanie čísla stačí stlačiť na pohotovostnej obrazovke stredné tlačidlo v spodnej časti displeja a ukáže sa pred vami rozmerná numerická klávesnica. Mrzí ma absencia prehľadávania kontaktov pri vytáčaní, rovnako by pomohlo priame nájdenie kontaktu pri napísaní mena na QWERTZ klávesnici. Zoznam hovorov je roztriedený už štandardne podľa typu hovoru, prezerať si môžete jednotlivé časy a dĺžku, nezabudlo sa ani na podrobný denník s maximálnou dĺžkou 30 dní.

má prakticky neobmedzenú kapacitu, keďže využíva vnútornú pamäť. Jednotlivé záznamy sú dostatočne detailné, nechýba vyhľadávanie. Tentokrát sa vyvolá virtuálny zoznam písmen, ktorý sa dynamicky mení podľa postupného filtrovania. Pripomína mi to systém vyhľadávania ulíc u navigácií. Chýbať nesmú ani časované profily s podrobnými možnosťami nastavení.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Základom textovej komunikácie je spoločný editor a schránka pre

. V nastaveniach si môžete zvoliť počet ukladaných správ, pri vytváraní je možné meniť typ podľa požiadavky. Na zadávanie textu môžete okrem spomínanej plnohodnotnej klávesnice použiť aj virtuálnu alfanumerickú, prípadne využiť rozpoznávanie písaného textu. Virtuálna plnohodnotná klávesnica prítomná nie je, aspoň v menšej verzii by občas prišla vhod.

je možné používať v dvoch variantoch. Prvým je štandardný zabudovaný klient, ktorý určite poznáte aj zo starších modelov. Nechýba mu podpora Push mailu, automatická kontrola a práca s viacerými kontami. Druhou je aplikácia , v ktorej môžete mať až 10 rôznych kont a jej nastavenie je podstatne jednoduchšie. Prostredie je prehľadnejšie, rýchlejšie a navyše je prepojená s widgetom na pohotovostnej obrazovke. Zobraziť si však môžete len jedno z nastavených kont a uvidíte len posledné dva e-maily. Samozrejme nechýba informovanie prostredníctvom blikania diódy o prijatej správe, nastaviť si môžete presný čas a dni automatického sťahovania, prípadne časový interval sťahovania. Prijaté prílohy si samozrejme prečítate, no chýba licencia na úpravy a vytváranie. Proste, typické Nseries.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

V oblasti prenosu dát nepatrí Nokia N97 na absolútny vrchol. No napriek tomu nechýba nič podstatné. Podporované sú dátové prenosy cez GPRS, EDGE triedy 32, UMTS a HSDPA s rýchlosťou do 3,6 Mbps. Vhod by prišla vyššia rýchlosť a prítomnosť HSUPA, no budete sa musieť zaobísť bez nej. Na kratšie vzdialenosti si určite vychutnáte podporu Wi-Fi sietí s UPnP. O bezdrôtové pripojenie sa stará Bluetooth s podporou A2DP profilu, na pripojenie k PC môžete použiť aj dodávaný microUSB kábel, ktorý zároveň nabíja batériu.

zaznamenal len drobné zmeny. Najväčšou sú skratky, ktoré výrazne zjednodušujú surfovanie po stránkach. Nechýba ani podpora Flash animácií. Žiaľ text si stále neoznažíte, pri wapových stránkach nefunguje zoomovanie a ani nové okno si neotvoríte podľa potreby.

Organizáciu času začnem už tradične pri

. V Nokii N97 ich máte k dispozícii hneď niekoľko aj s možnosťou opakovania denne, týždenne a v pracovné dni. Takisto si môžete upraviť aj dobu odkladu a tón. využíva výhody veľkého displeja. Ponúka denný, týždenný a mesačný prehľad. V posledných dvoch spomínaných sa v spodnej časti zobrazujú štyri riadky textu, takže okamžite vidíte aspoň časť naplánovaných udalostí. Rýchle prístupy využijete na zmenu prehľadu a pridanie stretnutia a úlohy. Ani Nokii N97 nechýba možnosť nastavenia doby odkladu v rozpätí od 1 do 60 minút.

Výbavu dopĺňajú poznámky, aktívne poznámky, kalkulačka, prevodník jednotiek a diktafón. Veľmi pozitívne hodnotím aj prítomnosť prekladového slovníka, vybrať si však môžete len dva jazyky.

Podpora Java aplikácií je samozrejmosťou, nechýba ani multitasking, no vďaka Symbianu sú možnosti Nokie N97 podstatne širšie. Veľmi ma potešila prítomnosť Ovi Store, v ktorom sa nachádza niekoľko desiatok rôznych aplikácií, ktoré si môžete priamo cez mobil stiahnuť a prakticky okamžite používať. Nechýba rozdelenie podľa typu aplikácií, zamerania a ak máte radi veci zdarma, tak si môžete nechať zobraziť aj len voľne dostupné aplikácie. A musím uznať, že sa ich tam už momentálne nachádza dostatok. Moje odporúčanie smeruje najmä k aplikácii WorldMate, s prehľadnou predpoveďou počasia, univerzálnemu messengeru Palringo alebo Handwriting Calculator. Matematickú rovnicu stačí napísať na displej a následne si ju nechať vypočítať. Hry sú zastúpené aj podporou N-gage, kde si môžete niektoré hry aspoň vyskúšať a následne zakúpiť.

O batérii sa toho popísalo už pomerne veľa a aj ja som mal rôzne očakávania. Typ BP-4L má veľavravnú kapacitu 1 500 mAh, na základe čoho sa dajú očakávať zaujímavé hodnoty. Moje nastavenie zahŕňalo zapnuté 3G, maximálnu hodnotu jasu displeja, zapnuté neustále pripojenie pomocou Nokia Emailu, zopár minút hovoru, občasné surfovanie po internete a počúvanie hudby a fotografovanie. Bez vypnutia na noc si Nokia nabíjačku vypýtala až niekde v polovici nasledujúceho dňa. Ak by ste teda pred sebou mali skutočne náročný deň, tak sa môžete spoľahnúť, že nabíjačku v priebehu dňa potrebovať nebudete. Sám som bol doslova unesený.

Výhody:

- rozmerný dotykový displej

- QWERTZ klávesnica s dobrou odozvou

- výborná výdrž batérie

- obria vnútorná pamäť 32 GB aj s podporou microSD kariet

Nevýhody:

- niektoré widgety majú problém s udržaním spojenia

- absencia HSUPA

- internetový prehliadač samostatne neotvorí nové okno

- dvojica LED diód je príliš blízko šošovky

Orientačná cena:576 € (17 352,60 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Čo dodať na záver? Nokia N97 je najvyšším modelom Nseries, čo dokumentuje výbavou. K dispozícii máte dátovú podporu zahŕňajúcu HSDPA aj Wi-Fi, vďaka zabudovanému GPS môžete N97 použiť ako navigáciu, rovnako príde vhod aj veľký dotykový displej a plnohodnotná klávesnica. No zároveň je potrebné sa pozrieť aj na cenu, ktorá je pomerne vysoká. A práve tá je kameňom úrazu. Momentálne nájdete na trhu niekoľko modelov, ktoré ponúkajú porovnateľnú výbavu za menej peňazí. Za zmienku stojí určite Sony Ericsson Xperia či HTC Touch Pro. Nový model Touch Pro 2 sa cenovo líši len minimálne. Je teda len na vás, či osobné preferencie rozhodnú o investícii práve do fínskej novinky. Výrazným konkurentom Nokie N97 bude nová Nokia N97 mini.

Produktová stránka: Nokia N97

Odporúčaná téma v diskusnom fóre:

Testujeme Nokiu N97

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre:

Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 10.09.2009 - 12:24

Dobrý dň chcem sa opýtať že keď si sťiahnem hry do Nokie N97 tak kde ich mám potom uložiť aby mi to fungovalo?

anonymous02.12.2008 - 14:24 Trvalý odkaz

Phil: No displej mohol mat vacsie rozlisenie preco len 360 x 640 ? na tak velku uhlopreicku by sa patrilo viac ked SE XPERIA moze mat 480x800 preco nie tato nokia displej ma sklamal :(

anonymous02.12.2008 - 14:37 Trvalý odkaz

Phil: Vraj podporuje HSDPA len do 3,6 MB a to je u takehoto top modelu s takym zameranim nepochopitelne a vraj nepodporuje ani HUSPA tak ako to je ?

anonymous02.12.2008 - 16:08 Trvalý odkaz

Mailox: Mne osobne sa ve?mi pá?i nápad pridaníe do N série aj pwerty klávesnicu.ma ve?kú pamä?,len škoda fakt trošku toho displeja a mohli tam da? aj lepší fotak.ale celkovo sa mi pá?i tento model.este treba zisti? ten procak a ale budú jeho reakcie.

anonymous02.12.2008 - 17:21 Trvalý odkaz

webportal: osobne nevidim dôvod na uvedenie tohto modelu. MA VYLEPšENU LEN PAMET A FONOV S QWERTY JE UZ VELA. TO MOHLI RADSEJ TU nOKIU ESTE VYLEPSIT O DAKE FUNKCIE A LEPSI DISPLEJ.

Celá diskusia 236 príspevkov