Nokia 7100 Supernova

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endom Jednoduchý ženský slajder s 1,3 MPix fotoaparátom a rádiom

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný, Series 40 5th Edition, Feature Pack 1 LE,

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 98 x 48.4 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 128 mm,

hmotnosť: 103 gramov (zistená: 105 g)

displej: aktívny, 65 536 farieb, 240 x 320 b., 30 x 40 mm, uhlopriečka 51 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b., CMOS), záznam videí (128 x 96 b., 7 fps),

pamäť: 4 MB, 1000 kontaktov, pre SMS zdieľaná,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (servisný konektor),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, FM rádio,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: BL-4S, Li-Ion, 860 mAh,

výdrž: do 8,5 h hovoru / 454 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, autofocus, aktívny kryt objektívu, pamäťové karty, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, mass storage, Wi-Fi, 3,5 mm jack, A2DP, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-4S, nabíjačka AC-3, stereo headset WH-101, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

je lacný slajder v štýle kolekcie Supernova. V cenovej a funkčnej kategórií sa radí však medzi najslabšie telefóny, ktoré fínska Nokia ponúka na našom trhu.

prístroja je podľa ženského osadenstva v mojom okolí veľmi vydarený. Ako prvý mi udrel do očí zadný kryt, ktorý je celý sýtoružový. Na ňom nájdete iba veľký kryt reproduktora (samotný reproduktor pod krytom je však malý) a objektív fotoaparátu. Xenonový blesk budete hľadať márne. Dokonca aj obyčajný LED chýba, čo patrí určite medzi jedny z mnohých mínusov tohto telefónu. Na pravom boku sa nachádza tlačidlo pre aktivovanie fotoaparátu a trojica konektorov (2,5 mm jack, otvor pre tenkú nabíjačku a vami nevyužiteľný servisný konektor). Na ľavej strane nenájdete nič okrem prakticky nepoužiteľného loga výrobcu, ktoré je tvarovo rovnaké s tlačidlom fotoaparátu na jeho úrovni. Čo mi extrémne chýbalo počas telefonovania s Nokiou 7100, je dvojtlačidlo na reguláciu hlasitosti. Tú môžete počas hovoru alebo počúvania FM rádia meniť stlačením štvorsmerného tlačidla vertikálnymi smermi, čo je ale dosť nepohodlné. Ani spracovanie prístroja nemôžem pochváliť. Predná vysúvacia časť je síce z kvalitného lesklého plastu, ale zadný kryt je vyrobený z podstatne lacnejšieho materiálu a pri používaní telefónu vŕzga. To nehovorím o zle umiestnenej batérií, ktorá je nedobre upevnená. Keď som vložil poskladaný papierik medzi batériu a kryt, tak bolo po probléme.

je vzhľadom na konštrukciu rozdelená na dve časti. Vo vrchnej časti nájdeme ovládací štvorec s potvrdzovacím stredom, výberové tlačidlá a klávesy prijatia a ukončenia hovoru. Pohodlný ovládací štvorec nie je podsvietený. Ostatné klávesy sú podsvietené bielym svetlom. Po odsunutí hornej časti sa nám ukáže dobre spracovaná alfanumerická časť. Klávesy sú v jednej rovine, majú dostatočnú veľkosť, podsvietenie a dobre sa na nich píše. Ovládanie Nokie 7100 Supernova jednoducho musím pochváliť.

je opäť kvalitný, ponúka QVGA rozlíšenie na 51 mm uhlopriečke. Čitateľnosť na priamom slnku je dobrá. Prostredie je zhodné s aktuálnymi modelmi Nokia na platforme Series 40. K dispozícii máte témy, tri spôsoby zobrazenia , či preskupovanie jednotlivých položiek. Chýbal mi však aktívny pohotovostný displej, na ktorý som zvyknutý u takmer každej Nokie. Najmä ženám však aktívny pohotovostný režim prekáža. Tie skôr poteší aktivácia zobrazenia ikon funkcií priradených štyrom smerom hlavného tlačidla.

je podpriemerný, postačí však na občasné momentky. Nokia 7100 robí fotky maximálnej veľkosti 1 280 x 1 024, čo je na túto triedu dostatočné. Výrobcova však mohol použiť dvojmegapixelový fotoaparát doplnený o chýbajúci LED blesk. Na kvalitné video môžete rovno zabudnúť, lebo rozlíšenie, ktoré táto Nokia ponúka je žalostne malé.

Hudobná výbava tohto telefónu je taktiež slabá. Telefón si síce poradí so súbormi MP3, ale do pamäte nenahráte ani jednu celú skladbu, keďže nepodporuje pamäťové karty. Prehrávač v ponuke médií je pri štvormegabajtovej pamäti zbytočnou položkou. Zato však Nokia 7100 disponuje

bez RDS, ktoré môže byť aj minimalizované. Naladené stanice si môžete uložiť do pamäte. V balení nájdete stereo slúchadlá nízkej kvality, ktoré slúžia aj ako anténa rádia. Kvalita hlasnej reprodukcie nás, naopak, príjemne prekvapila.

nezaznamenal výraznejšie zmeny. Počet uložených kontaktov predstavuje číslo 1 000, samozrejmosťou sú viacpoložkové záznamy, vyhľadávanie postupným písaním a vytváranie skupín. Záznamy z pamäte a SIM sa zobrazujú samostatne, môžete ich však zobraziť aj spoločne. Hlasitosť slúchadla pri hovore je dostatočná. V nastaveniach je možnosť zobraziť súhrnné info po skončení hovoru aj aktuálnu dĺžku hovoru. Otvorením prístroja hovor môžete prijať, zavretím zase ukončiť. To všetko závisí od vašich nastavení. Nokia 7100, podobne ako mnohé ďalšie z radu Series 40, nedokáže zavretím automaticky zablokovať klávesnicu...tento úkon musíte vždy potvrdiť. Funkcia "automatické blokovanie klávesnice" po vami nastavenej dobe nečinnosti však ani tejto Nokii nechýba.

Editor správ pre

je u Nokie 7100 jednotný. Pri písaní má telefón pomalšie reakcie. Pri rýchlom písaní síce nevynecháva, ale znaky sú dopisané oneskorene. V ponuke je aj jednoduchý e-mailový klient, ktorý sťahuje iba hlavičky alebo aj celé správy. Interval vyberania správ začína od 30 minút. Pamäť pre správy SMS aj MMS je zdieľaná, takže záleží len na vás koľko voľného miesta si pre ne vyhradíte. V registroch nájdete počítadlo správ, ktoré poslúži na kontrolu počtu poslaných (a prijatých) SMS a MMS. Vkladaná fotografia do MMS a e-mailu sa automaticky zmenší na vami zadaný rozmer (160 x 120 až na neuveriteľných 1 600 x 1 200 bodov - fotoaparát má totiž maximálne rozlíšenie 1280 x 1024 b.). Ukladanie odoslaných správ aj potvrdenie o doručení správy musíte v nastaveniach správ Nokie 7100 Supernova zapnúť. Rovnako si zapnite redukovanú podporu znakov pri písaní správ, lebo inak vám slovník T9 s diakritikou zníži počet znakov na správu zo 160 na 70. Mnohých poteší nastavenie veľkosti písma v správach a používanie grafických smejkov.

Vstavaný

vám umožní navštíviť len domácu stránku, na žiadnu inú sa totiž nedostanete. Z ponuky prehliadača ste hneď presmerovaní do Opery mini, ktorá kompletne slúži ako náhrada klasického prehliadača.

O prenos dát sa postarajú technológie GPRS a EDGE. Vzhľadom na cenu je odpustiteľná absencia podpory 3G sietí. Lokálne môžete použiť iba Bluetooth.

V organizéri nájdete klasický balík funkcií: budík (aj opakovaný), kalendár, úlohy, časovač, stopky, kalkulačku a poznámky.

poteší mesačným náhľadom, pod ktorým sa nachádzajú udalosti v označený deň. V médiách sa ešte nachádza Nahrávač s dvoma stupňami kvality a obmedzením na 60 minút.

Podpora Java aplikácií nesmie chýbať. Naďalej nie je podporovaná minimalizácia ani multitasking. Nokia vybavila tento model tromi hrami (backgammon, city bloxx, snake III) a tromi aplikáciami (prevody, načítajte!, my nokia).

Výhody:

- displej,

- vstavaná Opera mini,

- pomerne kvalitná hlasná reprodukcia hudby.

Nevýhody:

- absencia podpory pamäťových kariet,

- fotoaparát,

- vŕzgajúci zadný kryt.

Orientačná cena: zatiaľ neznáma

Záver

Nokia 7100 Supernova sa svojimi funkciami radí medzi low-mid-endy, čo myslím, nebude vadiť užívateľskej skupine, na ktorú je tento model zameraný. Prekvapila ma pomerne kvalitná hlasná reprodukcia hudby pri počúvaní FM rádia a vydarený dizajn. Potenciálnych kupcov môže odradiť absencia podpory pamäťových kariet - čo je hlavne dnes jedna z najdôležitejších podmienok mladých ľudí pri kúpe nového telefónu. Pochvalu si určite nezaslúži ani nekvalitná konštrukcia a stále chýbajúca funkcia automatického zablokovania klávesnice po zasunutí prístroja. Cenu Nokie 7100 Supernova zatiaľ nepoznáme, do štyroch tisíc korún sa dá zohnať už aj lepšie vybavený starší model Nokia 7210 Supernova alebo z konkurencie maličký slajder Sony Ericsson T303, či oveľa lepšie vybavená vysúvačka - Sony Ericsson S500i.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.12.2008 - 19:04

Ja: Ke?že to u operatorov nebude tak neviem kto da za to plnú cenu a dobrovolne? Nokia asi plytva energiou ke? sa snaží vyrába? tolko modelov.

anonymous24.11.2008 - 19:24 Trvalý odkaz

Peti: mam rad nokiu ale naco taketo zbytocne modely ta neviem

anonymous24.11.2008 - 22:21 Trvalý odkaz

Billy: ten mobil ma ale velku pamat az 4 MB :D ta sak kus pofotim a pamat je plna... a mp3 zvonenia a ostatne ? kde to dam ? to pre koho je ten mobil ?

anonymous25.11.2008 - 18:17 Trvalý odkaz

ghill: Lool...QVGA displej a nepodporuje to pamatovky...naviac 65K litrov farieb...

anonymous26.11.2008 - 13:53 Trvalý odkaz

misob: ked som si pred 2,5 rokmi kupoval benq-siemens tusim EL71 tak mal tieto iste parametre, bol to slider a naviac mal aj pamatovu kartu. takze toto ... skoda reci

Celá diskusia 20 príspevkov