Nokia E63

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Lacnejšia verzia Nokie E71 - 3G smartfón s Wi-Fi, 2 Mpix, 3,5 mm konektorom a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s QWERTY,

OS: Symbian 9.2, S60 3.1,

procesor: ARM 11, 369 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS

rozmery: 113 x 59 x 13 mm,

hmotnosť: 126 gramov (zistená: 127 g)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 320 x 240 b., 48 x 36 mm, uhlopriečka 60 mm (2,36''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b., CMOS), LED blesk, autofókus, záznam videí (320 x 240 b., 15 fps),

pamäť: 110 MB + microSD (do 8 GB), celkovo zdieľaná,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS (384/384 kbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi (802.11b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, 3,5 mm jack,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov, blogovanie,

batéria: BP-4L, 1 500 mAh,

výdrž: do 11 h hovoru / 400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSDPA, HSUPA, rozpoznávanie hudby, infraport a GPS.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka AC-8, batéria BP-4L, slúchadlá WH-102, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia sa v poslednom štvrťroku rozhodla doplniť paletu pracovných telefónov o najlacnejší model. Kedysi bolo zohnať mobil s QWERTZ klávesnicou so "zabudovanou" diakritikou otázkou veľkého množstva peňazí. Dnes je situácia konečne iná. Ja už takmer dva roky používam na zapisovanie poznámok Nokiu E61i. Poznámky z nej sú vďaka slovenskej klávesnici vo finálnej podobe a neraz som na nej napísal celý článok. Túto recenziu zatiaľ píšem na Nokii E63. Jej QWERTZ klávesnica pochádza očividne z Nemecka, pri vkladaní špeciálneho znaku stlačením Chr sa ako prvý objaví ß. Rozloženie klávesnice je tradičné "Éčkové", ktoré chválim už od modelu E61. Ale pekne postupne.

RECENZIA: Nokia E71

SKÚSENOSTI: plus/mínus: Nokia E71

je lacnejšou verziou modelu E71. To sa odrazilo najmä na nižšej kvalite klávesnice. Spracovanie prístroja je však príkladné, zadná stena je potiahnutá odolným softouch materiálom. Mnohých z nás priam šokovalo použitie audio konektora v hornej stene, jeho drobná je však hodná výsmechu. Ja by som ju určite do týždňa stratil. MicroUSB konektor je (podobne ako pamäťová karta) chránený praktickým krytom, ale na nabíjanie opäť slúži len 2 mm konektor pre nabíjačku.

Pri každom dotyku

som povzdychol nad jej vŕzgajúcou povrchovou úpravou. Ale aspoň sa nešmýka. Doteraz na nej píšem tento článok. Človek zvyknutý na jej predchodcu s tým jednoducho nemôže mať problém. Trocha sa zmenilo rozloženie znakov @!´ ˇ., ale to skôr k lepšiemu. Keď podržím medzerník v pohotovostnom stave, rozsvietim tým LED diódu v zadnej stene. Šikovné! Štvorica špeciálnych tlačidiel Menu (domov), Kalendár, Telefónny zoznam a Správy sa oproti E71 nezmenila. Aj v NokiiE63 si môžete nastaviť spustenie rôznych funkcií pre stlačenie a zvlášť pre podržanie štvorice špeciálnych tlačidiel. Potvrdzovacie tlačidlo môže pri zmeškanej udalosti alebo prijatej správe blikať vami nastavenú dobu, dokonca aj neobmedzene dlho. Blikanie nastavujete zvlášť pre SMS, MMS a e-maily. Je to veľmi praktický bezkontaktný spôsob upozornenia. Nokii E63 chýba vypínacie tlačidlo, stlačením červeného tlačidla sa v pohotovostnom stave zobrazí na vypnutie, resp. prepnutie profilov. To je trocha otravné.

QVGA

je už pár rokov na takéto použitie úplne dostatočný, a kto chce viac, musí aj viac investovať. Ja používam E61i na navigovanie, prácu s internetom, podobne mi slúži aj Nokia N95 8GB, ktorej QVGA displej má rovnaké rozmery. Displej Nokie E63 je síce menší, ale ako som už napísal, úplne dostatočný. Domáce obrazovky, vami prispôsobený a režim, je možné jednoducho meniť. Rozloženie hlavnej ponuky je konečne logické. Toto je snáď prvý Symbian, na ktorom nemusím vytvárať vlastné priečinky a menu prehadzovať. Šetrič v podobe veľkých digitálnych hodín poteší.

Končím písanie na telefóne, prechádzam na malú klávesnicu 10-palcového netbooku. Zaujímavé je, že nemám pocit významného zrýchlenia písania.

Nokie E63 je zastaraný, akoby vytrhnutý z modelu E61i. Chýba mi tu spúšť v pravej bočnej stene, fotoaparát spúšťam vstupom do menu. Oproti Nokii E61i však poteší prítomnosť LED blesku, ktorý (ako som už spomínal) poslúži podržaním medzerníka aj ako svietidlo. Snímky vytvorené cez deň sú ako-tak schopné, ale večerné sú rovnakým zhlukom machúľ ako na E61i, Nokii 6300 a ďalších klasických dvojmegapixeloch od Nokie. Nemôžeme však povedať, že by bola Nokia E71 fotoaparátom (okrem autofókusu) nejak významne popredu. Záznam QVGA videí poslúži akurát na ich prezeranie priamo v mobile, export na väčšiu obrazovku neodporúčam. Snímky sú v galérii, pre Eseries už tradične, umiestnené oddelene od videí. Reakcie telefónu sú aj tu prekvapivo rýchle, oproti E61i sa jedná o významný skok vpred. Pri prezeraní snímok fungujú typické skratky (5 a 0 pre priblíženie / oddialenie, hviezdička pre celú obrazovku, 1 a 3 pre otáčanie).

je tradične veľmi vydarený, hlasná reprodukcia z jediného reproduktora s otvorom v hornej stene ma tiež príjemne prekvapila. Čakal som oveľa horšie výsledky. Len nechápem, načo je Nokii E63 funkcia Tóny 3-D. Najväčším potešením je 3,5 mm jack priamo na tele prístroja. Jeho...ako by som to len povedal...netradičný!...áno, netradičný drobný kryt už takú radosť nevzbudil. neponúka RDS, ale svojimi tradičnými funkciami splní základné požiadavky nenáročného poslucháča. Veľmi sa mi páčo aplikácia Internetové rádio, ktorá sa nachádza v novších modeloch. Umožňuje (najlepšie cez Wi-Fi alebo UMTS) počúvať rôzne rozhlasové stanice z celého sveta. Máte chuť na Ambient, počúvajte ho. Žiaľ, na Nokii E63 nemáte možnosť regulovať hlasitosť internetového rádia.

GPS zabudované nie je, treba použiť Bluetooth príslušenstvo. Zato aplikácie Nokia Mapy, Dáta GPS aj Orientačné body prítomné sú.

Počas hovoru mi najviac chýbalo tlačidlo na reguláciu hlasitosti. Telefonát môžete nahrať len po vstupe do menu - Nahrávač hlasu. Nepohodlné. Register hovorov je stále rozdelený na volané, prijaté a neprijaté, už by sa patrilo spraviť jednotný. Podrobný denník obsahuje stále informácií viac než dosť, a to sa mi páči. Do telefónneho zoznamu vstupujem stlačením tlačidla s jeho ikonou, podržaním by som začal hneď vytvárať nový kontakt. V zozname nič nové, ideme ďalej.

Nokia E63 nedokáže, na rozdiel od iných najnovších Symbianov radu S60, časovať profily.

Správy. Tie sa na QWERTZ píšu podstatne rýchlejšie než na klasickej klávesnici. Stlačením tlačidla s ikonou obálky vstúpim do

. Tak som si to nastavil. A jeho podržaním začnem hneď vytvárať nový. E-mailový klient ničím neprekvapil, je kvalitný už roky. V zozname prijatých e-mailov chýba v riadku informácia o ich veľkostiach. To mi najmä pri IMAP4 sťahovaní hlavičiek stále chýba. Pre danú informáciu musím vždy pozrieť detaily správy. Nokia E63 nemá problém so zobrazovaním príloh typu , nechýbajú ani ich úpravy. Obával som sa, že Nokia začne šetriť ako v prípade E66. Automatická kontrola e-mailov môže byť v intervale 5 minút až 6 hodín. Editory SMS a MMS sú známe už pár rokov. Pri vkladaní snímky do e-mailu nedochádza k jej automatickému zmenšeniu, ako je tomu pri vkladaní do MMS.

využíva na pripojenie do internetu GPRS, EDGE, UMTS alebo Wi-Fi. Jeho reakcie sú rýchle, zobrazovanie stránok bez výraznejších chýb a osobne mám tento prehliadač veľmi rád. Chýba mu niekoľko nadštandadných funkcií, pre mňa však ide o detaily. Poradí si aj s flash animáciami, čo ma príjemne prekvapilo.

Kalkulačka je stále vrcholne nepraktická, stiahnite si radšej túto: Symbian TIP: pohodlná kalkulačka Enhanced Calculator. Ostatné organizačné funkcie sú typicky vydarené.

v mesačnom náhľade ponúka praktický náhľad na udalosti v danom dni. Samozrejmosťou je prepojenie s aktívnym pohotovostným režimom. Kalendáru aj budíku môžete nastaviť vlastnú melódiu. Budíky môžu byť opakované.

Ďalšie aplikácie: prevody, správca súborov, aktívne poznámky (s obrázkami), poznámky,

(slovenčinu treba doinštalovať, potom je aj s výslovnosťou), ZIP, hľadanie.

Výdrž Nokie E63 je s 1 500 mAh batériou úctyhodná. Dva dni s častou kontrolou e-mailov nie je absolútne žiaden problém dosiahnuť.

Výhody:

- očakávaná cena,

- prekladový slovník,

- 3,5 mm jack,

- rýchle reakcie,

- dva ľahko prepínateľné režimy domáccej obrazovky.

Nevýhody:

- veľmi chýba tlačidlo ovládania hlasitosti,

- fotoaparát nízkej kvality,

- kryt 3,5 mm konektora,

- chýba podpora HSDPA,

- bez GPS.

Orientačná cena: zatiaľ neznáma

Záver

Nokia E63 patrí k najmilším telefónom poslednej doby. Keby hneď nastúpila na trh namiesto E61i, bol by som vtedy šťastím bez seba. Doteraz ten pomalý, ale na písanie poznámok (vďaka výbornej klávesnici) a navigáciu (vďaka veľkému displeju) výborný mobil používam. E63 je podstatne rýchlejšia, menšia, ponúka množstvo vylepšení. Na jej klávesnicu som si zvykol po pár minútach, aj keď jej vŕzganie ma prekvapuje doteraz. Počkajme si na cenu E63, tá rozhodne o jej úspechu. Ak vám na peniazoch až tak nezáleží, investujte určite radšej do E71, ktorá ponúka ešte lepšiu funkčnú výbavu (autofókus, GPS...).

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.12.2008 - 22:09

MirecMirec: E70,E71,E72,E73,E74,E75, ..same Exx, nic poriadne!

anonymous12.11.2008 - 12:43 Trvalý odkaz

samo: Exx su to najlepsie co Nokia spravila,bez debaty,sam som pouzival uz vsetky Exx okrem E70 a E62 a nemozem sa stazovat

anonymous12.11.2008 - 14:07 Trvalý odkaz

mental.disease: keby mala E71 3.5mm jack tak ju hned kupim, alr absencia GPS a HSPA je citelna strata..

anonymous12.11.2008 - 14:36 Trvalý odkaz

warior: HSDPA mi nevadi ale to GPS :(
Tiez by ma zaujimalo ako na tom bude fotak, kedze ten na e71 je vraj nic moc :)

anonymous12.11.2008 - 17:08 Trvalý odkaz

Mailox: Fotak bude ako na e51 alebo ked uz,tak ako na e71 len s mensim rozlisenim..za dobrej vyditelnosti,super,ale za sera je to uzasne na hovno

Celá diskusia 40 príspevkov