Alcatel Onetouch Idol Mini - dvojsimkový lenivec

Recenzia dual SIM androidu s 4,3'' WVGA displejom, OS Android 4.2, iba 512 MB RAM, slabým 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom, ale dobrou výdržou.

Dizajnové zmeny sa nekonajú. Mini verzia je podobná tej klasickej, a tá je zasa podobná väčšine modelov od Alcatelu. Na prvý pohľad rozlíšite modely najmä podľa rozmerov a použitých materiálov. Prítomnosť plastu ma vôbec neprekvapuje. V tejto cenovej relácií sa to dá očakávať. Pozrime sa teda na kvalitu zhotovenia. Alcatel sa zameriava skôr na unibody konštrukciu a inak tomu nie je ani v tomto prípade.

Zhotovenie je zvládnuté na výbornú. Telefón je pevný a pôsobí ako jednoliaty celok. Ani pri silnejšom stláčaní a krútení v ruke nie je počuť žiaden škripot. Onetouch Idol Mini zoženiete na Slovensku v sivom, striebornom a ružovom farebnom prevedení. Mne sa dostala do rúk samozrejme tá chlapská verzia, čiže ružová. Tie pohľady okoloidúcich stáli za to. Ale o tom možno inokedy. Povrchová úprava je taktiež zvládnutá na výbornú. Na zadnej stene si možno všimnúť pásiky imitujúce brúsený hliník. Najlepšie to asi vyzerá na striebornej a sivej verzii.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Rozmery musím pochváliť. Telefón výborne padne do ruky a vďaka hrúbke iba 8 mm a príjemnej hmotnosti 98 gramov ho vo vrecku nohavíc ani necítiť.

ikona

Základné info: Alcatel Onetouch Idol MiniKompaktná verzia tenkého smartfónu OT Idol prináša 4,3'' WVGA displej, OS Android 4.2, dvojjadrový 1,3 GHz procesor, 5 Mpix fotoaparát s AF, LED bleskom a 1 700 mAh batériou. Na vybrané trhy príde i v dual SIM verzii.

Alcatel Onetouch Idol Mini je dostupný v jednosimkovej a dvojsimkovej verzii. Nám dorazila práve tá dvojsimková, ktorá bude podľa mňa zaujímavejšou voľbou. Okrem počtu SIM kariet sa modely líšia aj veľkosťou interného priestoru. Jednosimková verzia ponúka iba 4 GB, no má slot na microSD kartu. Dvojsimkovej slot chýba, ale interný priestor sa zdvojnásobil. Z papierových 8 GB je dostupných približne 5,6 GB, rozdelených na 2 GB a 3,6 GB. Aplikácie môžete inštalovať do oboch častí.

Kryté sloty microSIM kariet nájdete vo vrchnej časti pravej steny. Kryty sú k telu pripevnené iba pomocou tenkých stopiek, preto pri manipulácii buďte opatrní. Oba sloty sú dosť zapustené. Na vybratie SIM budete potrebovať naozaj dlhé nechty, prípadne nejaký ostrý predmet.

V ľavej stene sa nachádza dobre hmatateľné tlačidlo hlasitosti. V hornej nájdeme 3,5 mm audio konektor a tlačidlo napájania, ktoré taktiež ľahko nahmatáte. Umiestnenie v hornej stene mi pri týchto rozmeroch nevadí.

MicroUSB konektor sa usídlil v spodnej stene. Pomocou neho sa telefón nabíja a slúži aj na prepojenie s počítačom. Podpora USB OTG žiaľ chýba.

Na zadnej stene na nás nečaká nič netradičné. V hornej časti sa nachádza objektív fotoaparátu, ktorý z tela vystupuje a stáva sa tak ľahkou korisťou pre škrabance. Vedľa neho nájdeme LED blesk a sekundárny mikrofón.

Hlasný reproduktor je umiestnený v spodnej časti zadnej steny. Po stranách má dve menšie nožičky, vďaka ktorým nie je zvuk pri položení telefónu na stole tlmený. Hlasitosť je naozaj vysoká. Kvalitou neprekvapí ani nesklame. Taký zdravý priemer.

Displej sa vydaril. Rozlíšenie 480 x 800 bodov je na 4-palcovú uhlopriečku naozaj dostačujúce. Napriek nižšej cenovke sa Alcatel neuskromnil iba s klasickým TFT-čkom a osadil výborný IPS displej. Ten je asi najväčšou pýchou tohto smartfónu. Môžete sa tešiť na verné zobrazenie farieb a dobré pozorovacie uhly. Pri používaní v slnečnom exteriéri som si pochvaľoval výbornú čitateľnosť displeja. Automatická regulácia jasu nastavila jas na maximum a používanie smartfónu bolo naozaj pohodlné.

Malý plusový bodík získava Idol Mini za informačnú diódu na displejom. Malý preto, že svieti iba namodro a nie pri každej udalosti. Napríklad na prijatý e-mail v aplikácii Gmail ma neupozornila. Svieti aj počas nabíjania. Ak je batéria nabitá, dióda zhasne. Vedľa nej sa nachádza predný VGA fotoaparát a slúchadlo. Hlasitosť počas hovoru je dobrá, druhú stranu som počul bez problémov.

Alcatel sa opäť rozhodol pre použitie dotykových tlačidiel pod displejom. Sú podsvietené a o správnom dotyku vás uistí vibračná odozva. V nastaveniach by som rád videl možnosť prispôsobiť si dĺžku podsvietenia. Tlačidlá rýchlo zhasnú a pri používaní v tme musíte triafať naslepo.

O chod systému sa stará chipset od Mediateku s kódovým označením MT6572.Ten pozostáva z dvojjadrového procesora taktovaného na 1,3 GHz a grafického procesora Mali-400 MP. Grafika si poradila aj s náročnejšími hrami. Alcatel pribalil viacero titulov, najznámejší je asi Asphalt 7, a z obchodu som si stiahol ešte Need for Speed Most Wanted.

Slabinou hardvérovej výbavy je RAM pamäť s kapacitou iba 512 MB. Táto hodnota sa v dnešnej dobe už naozaj nenosí. Slabšiu nádielku RAM je cítiť na viacerých miestach v prostredí. Pohyby sú niekedy pomalšie, pri návrate na domácu obrazovku som sa stretával aj s opätovným načítam widgetov. Pri výraznom spomalení som zvykol zatvárať niektoré zo spustených aplikácií. Ich zoznam sa zobrazí dlhým podržaním pravého dotykového tlačidla.

Operačný systém Android je vo verzii 4.2.2. Nejde o najnovšiu verziu, no nič podstatné jej nechýba. Oproti starším verziám už ponúka pridávanie widgetov na zablokovanú obrazovku. Alcatel pridal widget kalendára a hodiny s počasím. Potiahnutím nadol sa rozbalia a zobrazia viac informácií. Spodný priestor vypĺňa trojica skratiek (telefón, správy, fotoaparát) a ikona odblokovania. Skratky zobrazujú aj počet zmeškaných udalostí.

Výsuvná lišta je dostupná aj zo zablokovanej obrazovky. Vysunutím pomocou jedného prsta sa zobrazí prehľad zmeškaných udalostí a ďalšie informácie. Dvomi prstami sa rozbalí zoznam desiatich skratiek. Ja som si tam našiel všetky tie, ktoré využívam.

Alcatel pridal vlastné prostredie. Možnosťami príliš neprekvapí, potešia skôr pekné widgety. Domácich obrazoviek je päť, pridávať ani odoberať ich nemôžete. Poteší aspoň cyklický prechod z poslednej na prvú a naopak. Zoznam aplikácií taktiež neponúka žiadne špeciálne možnosti. Aplikácie sú zoradené podľa abecedy, iná možnosť usporiadania tu nie je. Trochu mi prekážalo, že widgety musím pridávať zo zoznamu widgetov, nie podržaním tlačidla na prázdnom mieste domácej obrazovky.

Všetky potrebné nastavenia týkajúce sa dual SIM nájdete v Správe SIM kariet. Vrátim sa ale ešte k samotnému vkladaniu kariet. U niektorých dual SIM telefónov je jeden slot určený pre 3G a druhý pre EDGE. Tu je jedno ako SIM vložíte, v nastaveniach si môžete kedykoľvek zmeniť, ktorá SIM bude pripojená k sieti 3G a ktorá k EDGE.

V správe SIM kariet môžete kartám pridať vlastný názov a farbu. Taktiež sa tu nastavuje primárna SIM na hovory, videohovory, správy a dátové pripojenie. Alebo si nastavíte, nech sa vás systém vždy opýta, ktorú kartu chcete použiť. Názov karty a jej farba sa zobrazuje pri každom hovore a správe. Je to veľmi prehľadné. Ak sa práve nachádzate v telefónnom zozname alebo aplikácii Správy, vo výsuvnej lište pribudne rýchle prepínanie SIM kariet. Počas hovoru je druhá SIM neaktívna. Teda podobne ako u väčšiny androidov na dve karty.

Zásahy výrobcu je vidieť aj v základných aplikáciách. Číselník pochválim za inteligentné vytáčanie prehľadávajúce mená, priezviská a oba súčasne.

Ku klasickej klávesnici od Google pridal Alcatel známu klávesnicu SwiftKey. Zaujímavou funkciou je písanie jedným ťahom a rozdelenie klávesnice na dve polovice. Písanie je však neskutočne pomalé. Vy už slovo máte naťukané a rozpoznávanie znakov na klávesnici je ešte len niekde v polovici. Používal som radšej tú od Googlu.

Prostredie fotoaparátu je prehľadné a jednoduché. Nastavenia ISO, expozície a ďalších prispôsobení by ste tu hľadali márne. Tie by aj tak iba miatli menej skúsených používateľov. V ľavej časti sa nachádza prepínanie predného a zadného fotoaparátu, blesk a vstup do nastavení. Vľavo je spúšť a prepínanie medzi fotoaparátom a kamerou. Ťahom po displeji doľava sa vchádza do galérie.

Nečakajte tu ani množstvo scén a filtrov. Aj keď je pravdou, že by Idolu Mini určite nezaškodili. Vhodne zvoleným filtrom by sa dala kamuflovať slabá kvalita fotografií. Na prezeranie v telefónu to stačí, no na väčšej obrazovke si už všimnete chýbajúcu ostrosť. Niekedy boli fotografie dosť tmavé. A to aj pri dobrých svetelných podmienkach. Z režimov som najviac využíval snímanie HDR fotografií. Je dosť agresívne, no v niektorých prípadoch sa mi osvedčilo. Len keby to snímanie netrvalo tak dlho. Udržať telefón stabilne dá niekedy zabrať.

foto s HDR

Okrem HDR tu ešte máme režim Panoráma a Noc, ale s ani jedným som nebol spokojný. Pri panoramatických snímkach počítajte s tým, že približne polovica fotografie bude rozmazaná. LED blesk na zadnej stene odporúčam využívať skôr ako svietidlo. Pri snímaní blízkych predmetov sú fotografie dosť prepálené.

foto s HDR

V režime nahrávania videa sú nastavenia ešte chudobnejšie. Môžete si iba zapnúť LED diódu ako prisvetlenie a zmeniť rozlíšenie videa. Tu je na výber vysoká, vysoká a stredná kvalita. Tak vysokú alebo vysokú? No predsa tú vysokú. Ale teraz vážne. Prvá vysoká predstavuje HD rozlíšenie, druhá vysoká je VGA a stredná znamená HVGA rozlíšenie.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 29 MB, MPEG4; 1270 x 720 b., 30 fps; celkovo: 86 MB / min.)

Najmä to HD rozlíšenie znie fajn. Lenže iba dovtedy, kým si nahrávanie videa nevyskúšate. Objektív preostruje ako divý a ani kvalita nie je boh vie aká.

Prehrávač hudby patrí medzi tie jednoduchšie. Špeciálne možnosti alebo funkcie tu nenájdeme. Skladby delí podľa umelcov a albumov. V ponuke nastavení zaujme akurát ekvalizér. Časovač vypnutia chýba. Po opustení aplikácie sa ovládanie prehrávača objaví vo výsuvnej lište a taktiež na zablokovanej obrazovke.

FM rádio si rozumie so zobrazením názvu stanice aj práve prehrávanej skladby. Názvy sa však pri niektorých spusteniach nezobrazili. Musel som zájsť do nastavení a funkciu vypnúť a znova zapnúť. Zaujímavou funkciou v nastaveniach je nahrávanie vysielania. Môžete si tak uložiť vašu obľúbenú skladbu alebo reláciu. Prepínanie staníc mimo aplikácie je dostupné iba z widgetu na domácej obrazovke. Vo výsuvnej lište sa zobrazuje len frekvencia, na zablokovanej obrazovke nenájdeme ani to.

Alcatel zvykne do svojich smartfónov pridávať okrem vlastného prostredia aj pár zaujímavých aplikácií. Mne sa páčilo svietidlo (škoda, že bez widgetu), menová kalkulačka, kompas, počasie a pochváliť musím najmä správcu súborov. Na ten zvyknú výrobcovia zabúdať.

V tenkom tele sa nachádza batéria s mierne nadpriemernou kapacitou 1 700 mAh. Aj po náročnejšom dni som mal večer ešte tých 30 – 40 %, no s takou hodnotou som sa do ďalšieho dňa určite nepúšťal. Ja však využívam smartfón naplno. Mám zapnutú automatickú synchronizáciu všetkých účtov, často komunikujem prostredníctvom e-mailov, Hangouts a Facebook Messengera a využívam dátovo závislé aplikácie. Menej náročnému používateľovi by mal Idol Mini poslúžiť dva, možno aj viac dni.

A na záver mám pre vás pripravené ešte jedno milé zistenie. Alcatel Onetouch Idol Mini vás zobudí aj vo vypnutom stave.

Výhody:

+ kvalitné spracovanie

+ nízka hmotnosť

+ podpora dvoch SIM kariet

+ pekný IPS displej

+ automatická regulácia jasu

+ Alcatel pridal pár zaujímavých aplikácií a hier

+ budí aj vo vypnutom stave

Nevýhody:

- dual SIM verzia nemá slot na microSD kartu

- nízka kapacita RAM a s ňou súvisiace pomalé reakcie

- priemerný fotoaparát

- podpriemerná kvalita videí

Orientačná cena: 168 € (epicentrum.sk)

Na jeden záber: Alcatel Onetouch idol mini

Záver:

Alcatel Onetouch Idol Mini by som odporučil najmä nenáročným používateľom, ktorí hľadajú cenovo dostupný dual SIM android skladných rozmerov s pekným displejom a dobrou výdržou. Využívať ho budú najmä na volanie a vybavovanie vecí cez správy, e-maily a podobne. Tu tie pomalšie reakcie až tak vadiť nebudú. Ak však začnete používať viacero aplikácií, aj tých doinštalovaných, spomalené reakcie sa už dostavia.

Idol Mini príliš neprekvapí, ale ani nesklame. Oceňujem skôr maličkosti. Napríklad informačnú diódu a senzor automatickej regulácie jasu. Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, konkurentov s podporou dvoch SIM kariet je naozaj dosť. Podobnú výbavu ponúkne lacnejší LG Optimus L5 II Dual SIM, niekoľko modelov od Prestigia a taktiež Samsung Galaxy S Duos 2. Ak k vášmu rozpočtu pridáte pár eur, do výberu sa dostane aj Sony Xperia M Dual a Alcatel Onetouch Idol. Medzi Idolom a Idolom Mini je cenový rozdiel naozaj zanedbateľný.

Diskusia k článku:

ondrakomous 10.03.2014 - 20:13

napsali ste to celkem presne, hlavni prednosti, neuveritelne lehouckej, nadhernej display, vyborna vydrz na baterku, fantasticka konstrukce, nedostatky zadny snad nema, krome slabsiho fotaku a maly ramky a uloziste, ale to se da prezit, ty malickosti prave potesi nejvic, protoze fungujou jak maj. docela by me zajimalo, kdo jim dela takovy vyborny displaye, prej to novy hero nic moc, ale takovej idol x, to je display jedna basen!

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease11.03.2014 - 12:57 Trvalý odkaz

Hmm, páči sa mi nadpis. Takto to treba písať.
Viac nepotrebujem..

roman12.03.2014 - 09:59 Trvalý odkaz

mne sa tieto fony od alcatelu celkom pacia.maju naozaj vydareny disply,a pevne spracovanie.dobry pomer cena-vykon. pre priemerneho uzivatela anie nejakeho maniaka je uplne postacujuci.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne12.03.2014 - 10:56 Trvalý odkaz

Pekna recenzia, k tomu telefonu by sa hodila ako zvonenie skladba Pink od Aerosmith :-)

ondrakomous12.03.2014 - 21:03 Trvalý odkaz

romanqo: letos sem mel hodne telefonu, takze mam s cim srovnavat a musim rict, ze alkac byl jeden z nejlepsich, uvedu priklad, sony xperia L zral dvojnasobne, zral i kdyz byl vyplej display, takze ses rano probudil a mel si 10% baterky v haji, vydrz alkatelu je dvojnasobna, je to dual, padlo tady srovnani s duosem 2, i duos 2 zere delako vic baterku, pokud ho zacnes aktivne pouzivat. baterka neni jedina vyhoda, uvedu zase priklad duos 2 i xperia l maji o 50% horsi displaye, uvedu dalsi priklad tenhle idol jsem koupil v serioznim krame za 122euro, absolutne fantasticka cena, sice nema cesky menu a je to evropska distribuce, ale za ty love nekup to. uvadel jsem tady nejaky priklady, kdyz si vezmes, ze to sou jako renomovany firmy a montujou do tech displayu takovy sra*ky s prominutim, tak je asi neco spatne, dneska uz se ty cinsky telefony vyrovnaji ve vsem tem znackovym a bude doba, kdy je zacnou prekovat, uvedu priklad, kdyz sem mel tenhle mobil na stole, tak sem si v duchu rikal, cinska kopie iponu a je lepsi jak original, ma lepsi konstrukci, lepsi display, celkove sem z toho telefonu mel prekvapive dobrej dojem. dalsi priklad, trosku preskakuju, nevadi, vem si, ze vazi necelych 100gramu! ty vole, toje tak lehky, ze mas pocit, ze drzis list papiru, v kapse o nem vubec nevis.

Celá diskusia 5 príspevkov