Prestigio MultiPad Visconte 3G - dobrá cena a Windows k tomu

Recenzia 10,1'' tabletu s plnohodnotným OS Windows 8.1, 64 GB pamäťou, 2 GB RAM a procesorom Intel Celeron. Zamrzia iba nešťastne riešené porty.

Vždy som patril k fanúšikom riešení od Microsoftu. Každodenne používam notebook s Windowsom a rád mám aj operačný systém Windows Phone, hoci vďaka niektorým stále pretrvávajúcim obmedzeniam nemôže poháňať môj každodenný smartfón. Zároveň som medzi svoje elektronické zariadenia zatiaľ dlhodobo neprijal žiaden tablet, okrem tých testovacích.

Keď v októbri 2012 prišiel Windows RT, bol som veľmi zvedavý, koľko ľudí mu dá šancu. Priniesol závan "osmičiek", no na pracovnej ploche dokázal spustiť prakticky iba balík Office a .exe aplikácie mali smolu. Navyše bojoval s tragickým nedostatkom i nekvalitou dlaždicových Metro, Windows UI či Modern UI aplikácií vo Windows Store. Ktorý názov je vlastne správny a oficiálny, vedia zrejme iba v Redmonte.

Technologický pokrok však poslal ARM tablety s Windows RT do zabudnutia. Nepredávali sa dobre (presnejšie takmer vôbec) a druhá generácia Surface dokonca zahanbujúce spojenie "RT" pre istotu z názvu vypustila. Výrobcovia teraz viac propagujú Pro verzie, pretože súčasné tablety už dokážu ponúknuť plnohodnotný Windows 8.1 so všetkými aplikáciami, ktoré poznáte z PC, v podobne malom, tenkom i ľahkom zariadení ako tablety s Androidom či iOS. To už by možno šlo, nie?

ikona

Základné info: Prestigio MultiPad VisconteTablet s plnohodnotným OS Windows 8.1, dvojjadrovým procesorom, 10'' HD displejom, USB OTG, microUSB 3.0 a miniHDMI konektorom. V predaji budú aj zariadenia s podporou 3G. (živé fotografie)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Presne takéhoto zástupcu od Prestigia sme testovali v jeho 64-gigabajtovom 3G variante spolu s kombináciou obalu a Bluetooth klávesnice PBKB03. Kalkulačka pracuje naplno, klávesnica za 60 € a tablet (v 32 GB verzii) od 350 €, to za komfort odloženej klávesnice, keď ju pri sledovaní filmov z postele nepotrebujem, stojí. Ešte lepšie je to s hmotnosťou: 580 gramov (3G verzia tabletu) aj so superťažkou 320-gramovou klávesnicou je oproti klasickým ultraľahkým notebookom stále približne polovičná hodnota.

Navyše to nie je zlé ani v porovnaní s tabletmi s Androidom, pri správnom výbere konkurentov je Visconte len mierne ťažší: oproti Sony Xperia Tablet Z +85 gramov, Samsung Galaxy Tab 3 +70 gramov, s Nexusom 10 a Apple iPadom 3. generácie dokonca súboj vyhrá (-23, respektíve -82 g). Mimo ligu je len 469 gramový iPad Air. Ale znova, tie plnohodnotné aplikácie!

Poďme si hneď schladiť úvodné nadšenie. Porty v inak peknej a starostlivo spracovanej hliníkovej zadnej stene s veľkým logom Prestigia sú navrhnuté zle. Hore samozrejme chválim (v našej 3G verzii) prítomnosť nekrytého slotu na SIM kartu a na ľavom boku 3,5 mm audiokonektor či miniHDMI. A koniec koncov aj slot na microSD kartu rozširujúcu (podľa vášho rozhodnutia) 32 či 64 GB SSD disk. Hoci kartu doň bez pomoci nejakého tenkého nástroja nevložíte, aspoň nevytŕča von.

Problém mám s prítomnosťou jediného microUSB. Na čo mi je štandard 3.0, ak pre pripojenie čohokoľvek potrebujem redukciu? V ideálnom svete by som hneď pripojil externý disk, tlačiareň, fotoaparát alebo USB kľúč, no hlavne malý USB prijímač mojej bezdrôtovej myši. Takto nie, navyše pripojenie akejkoľvek USB OTG redukcie pre jej plnohodnotné každodenné používanie nedáva zmysel, pretože by z tabletu ohyzdne trčala do priestoru. Jediným riešením preto bude kúpa Bluetooth myši, ktorá žiadny prijímač nepotrebuje, alebo používanie krytu s Bluetooth klávesnicou a TouchPadom. V takom Lenove Miix 2 sa na veľké USB-čko myslelo.

Ešte horšou a zrejme aj nebezpečnou chybou je tvarovanie napájacieho konektora. Nabíjačka má výstup 12 V a 2 A, s veľkou snahou teda dokážem pochopiť, že ju nebolo technicky možné ukončiť celosvetovo rozšíreným microUSB.

Prečo má ale priemer presne 3,5 mm? Navyše audio a nabíjací jack sú od seba vzdialené iba päť a pol centimetra a konektor nabíjačky omylom bezproblémovo zasuniete aj do audiovýstupu. Nechcem ani pomyslieť, čo by sa stalo zvukovým obvodom alebo celej základnej doske, ak by som k nim pripojil nabíjačku pod prúdom. Samozrejme, že kvôli častému nabíjaniu je tá moja permanetne pripojená do siete, hoci ekológov tým určite nepoteším. Dávajte si veľký pozor.

Prestigio sa konečne rozhodlo do svojho zariadenia vložiť poriadny displej. Rozlíšenie 1 280 x 800 bodov nie je najvyššie a najmä počas prvých dní by som chcel na 10,1-palcovej uhlopriečke viac, no obrazovka má aspoň príkladné pozorovacie uhly. Vďaka Windowsu a ovládačom od Intelu možno okrem jasu nastaviť aj kontrast a farebné profily. Displej má formát 16:10, väčšinu filmov teda bude sprevádzať malý čierny pás. Pod ním nájdeme logo Windows, ktoré plní funkciu dotykového tlačidla a prepína medzi Plochou a základnou obrazovkou s dlaždicami Modern UI. Nefungovalo vždy ideálne, preto som radšej používal ikonu vľavo dole, ktorá vo Windows 8.1 nahradila obľúbenú ponuku Štart.

Zabudnite na vytiahnutie z balenia a okamžitú prácu, toto je Windows, tu sa nastavuje. Niečo priamo v Ovládacom paneli, niečo vo vyťahovacej lište z pravého okraja obrazovky. Nenávidím uzamykacie obrazovky, jediným použiteľným riešením, ktoré odo mňa nechcelo po každom zapnutí displeja heslo, bolo vytvorenie dvoch používateľských profilov. Potom možno v jednom z nich zabezpečenie vypnúť úplne, respektíve heslo alebo PIN požadovať iba pri zapnutí tabletu, nie jeho prebudení zo spánku.

Mimochodom, neexistuje tu nič ako "vypnutý displej" na androidoch či iOS. Modro podsvietené tlačidlo zapnutia (dokáže indikovať prevádzku, uspanie a na oranžovo aj nabíjanie) síce obrazovku vypne, ale v tom prípade sa vždy zruší aj sťahovanie súborov, odpojí sa Wi-Fi a zmĺkne prehrávaná hudba. Riešil som to nastavením automatického vypnutia displeja na najmenšiu hodnotu - 1 minútu. Ak som niečo sťahoval, zariadenie som odložil na bok a po minúte displej zhasol, no na pozadí bežalo všetko ďalej tak ako na tradičných smartfónoch či tabletoch.

Ak používate Windows 8 aj na veľkom počítači, pravdepodobne máte konto Microsoft. Potešilo ma, že po prvom prihlásení tablet z môjho notebooku okamžite preniesol tapetu a farebný motív. Vítalo ma tak známe prostredie. To isté sa stalo aj s heslami k Wi-Fi sieťam doma, v práci či v škole. Skvelé, do starej lokality prídete s novým zariadením, vytiahnete ho z tašky, prebudíte a okamžite pracujete…

Teda skoro. Po stlačení vypínača nie je prebudenie okamžité, displej sa zažne a aplikácie spamätajú približne po 2-3 sekundách. Ak používate vyššie spomínanú pomôcku s minútovým limitom obrazovky, nečakáte na nič. Konto Microsoft prenieslo aj všetky moje aplikácie z Windows Store na základnú obrazovku s dlaždicami. Nevadí mi, používam ju ako launcher pre Chrome či Tento počítač. A mám rád tú kalkulačku. Ďalším kritériom pre rozmiestňovanie (väčšinou troch veľkostí) dlaždíc bolo už iba "Aby to nejako vyzeralo na fotkách k recenzii.".

Windows Store je totiž skutočnou hanbou Microsoftu. Každá aplikácia sa spúšťa minimálne 5 sekúnd, bez preháňania. Nezachráni ich ani možnosť šikovne posúvať okná na tablete pri rozdelenej obrazovke. Treba zdôrazniť, že tento problém nemá iba Prestigio Visconte s 1,46 GHz dvojjadrovým Celeronom N2805, 2 GB RAM a grafikou Intel HD Graphics. Obchod a aplikácie z neho sú proste pomalé všade, aj na notebooku s i7-čkou. Tiež som nejasal, keď som po nainštalovaní pár pokusných aplikácií pre Twitter a Facebook na tablet, našiel vďaka synchronizácii cez Konto Microsoft poprehadzovanú obrazovku aj na notebooku.

Disk C na našej 64 GB verzii ukazoval 50,3 GB priestoru, z ktorých bolo po zapnutí voľných 22 gigabajtov. Kúpu menšej 32 gigabajtovej preto odporúčam starostlivo zvážiť a ak, tak si určite zaobstarajte aj dostatočne veľkú microSD kartu. Základné ovládanie dotykmi dostanete do ruky, presnejšie do prstov, veľmi rýchlo.

Dotykom a ťahaním “vysvietite” viacero súborov, dotyk a podržanie nahrádza pravé tlačidlo myši. Dobre vyriešené je aj rolovanie obsahu. Prebieha rovnako, ako sme zvyknutí zo smartfónov či klasických tabletov. Funguje v správcovi súborov, Internet Exploreri aj v Google Chrome. Niekedy si však nepotyká s niektorou z aplikácií, kde autori na dotykové ovládanie pri jej vývoji nemysleli. Príkladom je náročný výber playlistov v Spotify. Pripojená myš to však rieši a prehrávanie hudby funguje na jednotku.

Môže sa zdať, že kritizujem množstvo vecí, no tablet som používal denne a s veľkou radosťou. Zabudol som na aplikácie, ktoré by som inštaloval z App Store či Google Play do iPadu alebo tabletu s Androidom. O Windows Store si naďalej myslím svoje. Pracoval som tak, ako na notebooku. Takmer 100 % času som mal cez celú obrazovku otvorený Chrome so všetkými dôležitými webovými stránkami. Takéto riešenie nahrádzalo chýbajúcich klientov pre sociálne siete, kalendár, poznámky či GTD. Aplikácia pre Gmail? Jednoduché rozšírenie v Chrome. Hangouts? To isté.

Chrome šikovne rieši aj absenciu fyzickej klávesnice. Softvérová sa vo Windows 8.1 vyvoláva ručne, stlačením piktogramu vedľa tray ikon. Len prehliadač od Googlu ju dokáže po ťuknutí na vyhľadávací riadok alebo formulár na webovej stránke zobraziť aj automaticky. Na nevyhnutný krok navyše som si ale rýchlo zvykol. Zatvára sa kliknutím na krížik pri jej okraji.

Neprináša žiadne špeciality v podobe Swype alebo prediktívneho slovníka, je však pomerne dobre použiteľná. Slovenské znaky á, ý, é, č, š, ž, í, ú dokonca dostali samostatné klávesy, podobne ako bodka a čiarka. Ostatné sa vyvolajú podržaním príslušného znaku, rovnako ako na Windows Phone. Nechýba ani ponuka smajlíkov či možnosť používania skratiek pre kopírovanie obsahu (Ctrl C, V, X). Práve smajlíkov v niektorých ponukách, najmä pri zadávaní hesiel, nahradil jeden nepopísaný kláves, ktorého význam mi do dnešných dní zostáva utajený. Možno programátori na niečo zabudli...

Na tablete zrazu dávajú zmysel aj gestá Windowsu 8. Potiahnutie doprava znamená krok späť v prehliadači, “zahodenie” niektorej z nie veľmi použiteľných Windows Store aplikácií k dolnému okraju ju zatvorí, prípadne umožní rozdeliť obrazovku na jej obsah a Plochu počítača. Pomer, v akom budú rozdelené, môžno vo Windows 8.1 ľubovoľne meniť.

Komfort, ktorý nám plnohodnotný Windows v Prestigiu ponúkal, sa ťažko opisuje. Skutočne sa jedná o notebook s váhou a rozmermi tabletu. Len pomalý. Niekedy môže byť čisto dotykové ovládanie kostrbaté, napríklad dotyk na krížik pre zatvorenie okna v Chrome (priečinky vo Windows boli v poriadku) sa často podarí až na druhý či tretí raz. Celkovo bolo ale triafanie sa do ponúk a ikon pohodlnejšie, než som čakal. Prezeranie hodinovej časti seriálu vyžadovalo približne 5 až 10 minút prípravy, vrátanie inštalácie BS.Playera. Potom ale neriešite titulky, ani prípadných klientov pre P2P siete. Všetko funguje.

Pôvodne som nadával na absenciu rýchlej regulácie jasu displeja, no po pár hodinách som ju úspešne objavil v ponuke Nastavení vysúvajúcich sa gestom z pravého okraja obrazovky. Tablet má aj automatický senzor, ten však iba poupraví vami ručne nastavenú hodnotu. V úplnej tme napríklad minimálny jas ešte o stupeň zníži, na priamom slnku zasa naopak. Znie to chaoticky, ale v praxi všetko funguje. Tu sa tiež blokuje otáčanie displeja, pripája k Wi-Fi, zapína Letový režim alebo reštartuje zariadenie. Podobný úspech bohužiaľ už neprišiel pri mojej snahe vytvoriť screenshot. Po dlhom hľadaní prišlo riešenie v podobe utility Snipping Tool (Nástroj na vystrihovanie), ktorá je síce dôkladne schovaná, ale predsa len priamo integrovaná v operačnom systéme. Najľahšie ju nájdete cez lokálne vyhľadávanie, napríklad cez Prieskumník. Tlačidlo PrintScreen chýba aj na Bluetooth klávesnici PBKB03. Notoricky známa kombinácia Power a Volume - reštartuje celý tablet.

Objavenie tejto funkcie nakoniec nebolo na škodu, pri viac spustených oknách v Chrome alebo prehrávaní viacerých flash videí totiž občas prišlo k výraznému spomaleniu. Vždy sa týkalo len konkrétnej aplikácie, nie celého systému. Ten naďalej reagoval, no niekedy bolo rýchlejšie reštartovať celé prostredie, než čakať niekoľko desatok sekúnd, kým sa všetko spamätá. Daň, ktorú som ale bol ochotný znášať.

Najviac mi totiž Prestigio Visconte vyhovovalo v plne pracovnom móde, v akom som dopísal aj túto recenziu. Ten znamenal pripojenú Bluetooth klávesnicu a oveľa pohodlnejšie písanie textov. Nový majiteľ by mal navyše dostať licenciu na Microsoft Office Home Student zadarmo. Ja som využíval u nás v redakcii obľúbený Google Disk. Jednoduchý obrázok upravíte v softvéri, na ktorý ste zvyknutí a s prípadnou správou FTP serverov na tom budete rovnako.

Z toho vyplýva aj celkové zameranie zariadenia. Visconte s Windows 8.1 nebude tabletom pre deti či manželku, tí by vám ho vrátili pri prvej z množstva aktualizácii bezpečnostných záplat, počas ktorých tablet niekoľko minút nemožno používať - teda asi v deň kúpy večer. Dajte im klasický. Prehrávanie filmu či browsovanie po “fejsbúkoch” a iných weboch zvládne Visconte rovnako dobre, horší bude len v zadávaní textu bez klávesnice. Teoreticky síce spustíte aj špeciálnu verziu GTA San Andreas, prípadne akúkoľvek klasickú graficky menej náročnú hru, na každodenné chvíle s Angry Birds to ale určite nebude.

Naopak, každý, kto tvorí len texty či iný jednoduchý obsah bude Visconte v spojení s Bluetooth klávesnicou milovať. O polovicu ľahšie a skladnejšie než notebook, navyše za bezkonkutenčnú cenu. Sťažovať si nemôžem ani na výdrž. Pri 100 % nabitej batérii Windows hlási energiu približne na päť hodín. Pri kancelárskej práci bez internetu to bude aj šesť. Hodina videa s pripojenými slúchadlami a jasom pod polovičnou úrovňou skresala zostatok na 75 %, prekvapivo rovnako na tom bola aj práca s textovým editorom. Ak som počas dňa len občas sledoval YouTube videá (opäť priamo cez prehliadač), internetový obsah a zaradenie zo sebou neťahal mimo domu, nabíjal som na druhý deň popoludní. To sú len mierne horšie hodnoty oproti klasickým tabletom s porovnateľnou 4 000 mAh batériou.

Visconte ponúkne dvojicu reproduktorov v zadnej stene. Zvuk, ktorý z nich vychádzal sa mi zdal byť pomerne kvalitný, núdzovo možno poslúžia aj ako reproduktor niekde na chate. Len hlasitosť mohla byť určite vyššia. Prehrávanie hudby či filmov bolo v poriadku, flashové videá zo spravodajských webov však niekedy hrali na maximálnej hlasitosti len "tak akurát". Všetko samozrejme riešia slúchadlá.

Aj Bluetooth klávesnica PBKB03 má svoje nedostatky. Chcel by som uchytenie v podobe podobne geniálnych magnetov ako má Surface, prípadne iPad. Tu sa tablet zacvakáva do štvorice plastových úchytok, kde síce drží pevne, ale vkladanie a vyberanie trvá dlho a potrebujete naň dve ruky. Často som sa na vyberanie vykašlal, klávesnicu otočil za chrbát tabletu a vypol ju, aby som si nestláčal klávesy rukami.

Klavesnica by tiež mohla byť ľahšia, 320 gramov je dosť a hliník na jej spodku zbytočný. Ako stojan poslúži trojitá časť z mäkšieho materiálu. Tú stiahnete (zložíte) dolu a pomocou magnetov prichytíte približne v strede zadnej časti klávesnice. Všetko drží len v jednej konkrétnej pozícii, ktorá tiež znamená fixný uhol roztvorenia displeja a klávesnice. Pritom by stačilo, aby boli magnety po celej zadnej stene, oporný trojuholník by som si tak nastavil podľa seba. Čo už.

Po chvíli sa na úzkej klávesnici dá pisať pomerne rýchlo, zvládol som na nej aj časť tohto textu, keď som bol mimo domu. Problémom nie je ani písanie diakritiky či špeciálnych slovenských znakov, hoci na klávesách nie sú nijako vyznačené. Pomocou funkčných kláves (Fn) bude k dispozícií aj Numlock, PgUp, PgDown, Home, End a samozrejme aj rýchla regulácia hlasitosti či jasu. Fn+F1 tablet uspí.

Klávesy sú pochopiteľne hlučnejšie a s menším zdvihom, celkovo mi však na klávesnici nevadilo nič špeciálne, okrem absencie skrolovacej časti na TouchPade. Hoci máte k dispozícii plnohodnotnú klávesnicu, aj dve tlačidlá pre myš, v dokumentoch a na internetových stránkach hľadáte miniatúrny posuvník pri ich pravom okraji. Alebo využijete prst a dotykovú obrazovku. Klávesnicu s držiakom tabletu spája niekoľko milimetrov hrubý kus pogumovanej látky.

Okrem vypínača na klávesnici nenájdete žiadne ďalšie prvky pre jej nastavenie, párovanie prebieha iba označením medzi dostupnými zariadeniami vo Windowse. Po prebudení tabletu treba stlačiť niektorý kláves a počkať pár sekúnd. Až po nich sa na displeji objaví kurzor a celý komplet začne reagovať. Škoda nedomysleného zatvárania. Tablet sa síce automaticky uspí, displej sa však bez okolkov oprie priamo o klávesy a neustále po nich lieta zo strany na stranu. Prečo ho nedrží magnet, guma alebo čokoľvek iné?

Náš tablet obsahoval aj 3G modul. Stačilo vložiť SIM kartu klasických rozmerov a pripojenie k mobilnej sieti prebehlo automaticky. GPS chýba, v mapách sa vaša približná poloha ukáže iba pri pripojení k Wi-Fi. V tom prípade sa Windows pochopiteľne snaží šetriť váš dátový balík. Ak patríte k mainstreamu a opovrhujete Internet Explorerom, skúste mu dať šancu. V posledných verziách je to celkom slušný prehliadač, čo platí na tabletoch, Windows Phone i PC. Škoda len, že riadok s adresou zaberá polovicu priestoru pre otvorené okná, čoskoro tak sťaží prepínanie medzi nimi. Explorer na tabletoch podporuje približovanie dvomi prstami, ktoré v Chrome chýba. Ten spúšťajte vždy na ploche, jeho Windows 8 mód (otestovať ho môžete aj na svojom PC) nemá žiadny význam, akurát vás okradne o pohodlný multitasking vďaka chýbajúcim ikonám spustených programov na spodnej lište.

Prestigio do svojho Visconte nainštalovalo TeamViewer 9. Bezplatný softvér môžete spustiť na tablete i ďalších zariadeniach. Aplikácia vygeneruje unikátny ID kód a heslo, ktoré umožnia pohodlné vzdialené ovládanie iného zariadenia. Na tablete napríklad uvidíte živý pohľad na plochu vášho PC, prípadne naopak. Pri našom teste všetko fungovalo bez problémov.

Výhody:

+ podpora plnohodnotných PC aplikácií

+ flexibilita používania

+ displej, možnosť nastaviť i kontrast a farby

+ ovládače pre externé disky, tlačiarne a ostatné USB periférie

+ hmotnosť

+ tenké a pevné hliníkové telo

+ cena

Nevýhody:

- iba microUSB port

- tiché reproduktory

- nízka voľná kapacita SSD disku

- nekvalitné Windows Store aplikácie

- oproti bežným tabletom zložitejšie používanie

- chýbajúce tlačidlo, ktoré by vyplo len displej

- konektor nabíjačky

- niekedy pomalé reakcie

Orientačná cena: 350 € za 32 GB a 385 € za 64 GB verziu (Pricemania.sk)

Na jeden záber: Prestigio MultiPad Visconte

Záver:

Kompaktné a ľahké tablety s Windows 8.1 sú skutočne revolučné. Ak som niekedy uvažoval o kúpe tabletu s Androidom či iOS, po testovaní Prestigia Visconte som si istý, že ideálna platforma bude práve táto. Je to však iba preto, že na mobilných zariadeniach nehrávam hry a nepožadujem od nich iba zábavu, ale hlavne prácu. Kým v minulosti v prípade smartfónov s Windows Mobile Microsoftu kruto ušiel vlak a ďalší v Redmonte ešte niekoľko rokov ani poriadne nezačali montovať, v prípade tabletov to môže byť presne naopak.

Riešenia plnohodnotných Windows 8.1 sú v mnohých ohľadoch geniálne. Problém je, že Microsoft nie je Apple. Ten s funkciami mešká, ale keď prídu, fungujú stopercentne. Microsoft naopak ponúkne perfektnú podporu a možnosť spustiť ktorúkoľvek aplikáciu, avšak tie veci (Windows Store, atď.), pri ktorých človek ani neverí, že je rok 2014 a oni "toto" vážne dali na trh! Používateľ takýchto tabletov vie, že to bude skvelá platforma a úžasný ekosystém. Niekedy. Je len na vás, či chcete byť časť dňa vysoko produktívni a zvyšok sa cítiť ako beta tester. Ak áno, kupujte. Ak nie a chcete sa len zabávať, kupujte iPad či tablet s Androidom.

Prestigio Visconte je dobré zariadenie, no viac než o ňom je to o systéme, ktorý v tablete beží. Na tomto tablete by som si prosil aspoň jedno normálne USB-čko, lepšie riešenú nabíjačku - nech sa nebojím, že si ho raz večer sám odpálim - a aspoň o niečo výkonnejší hardvér. Všetkými desiatimi by som bral aj Bluetooth klávesnicu, ktorá by pevne držala v zatvorenom stave a mala TouchPad s možnosťou skrolovania. Takto je voľba hlavne otázkou ceny a času. Zobrať Visconte s chybičkami teraz alebo dokonalejší tablet s Windows 8.1 či Windows 9 o niekoľko mesiacov?

Diskusia k článku:

Martin Hrúzik 07.03.2014 - 10:45

Zaujimava recenzia. Oproti Asus T100 vsak zariadenie neponuka nic lesie. Navyse dostanem pripojitelnu klavesnicu, ktora ma aj plhodnotne USB, nabijanie cez microUSB a lepsi stvorjadrovy procesor. A posledna vec, co ma dost irituje pri kazdej recenzii tohto typu. Ak chce autor robit recenzie takychto zariadeni, mohol by si nastudovat co je to SSD a preco to v takomto zariadeni nemoze byt. Ziadny SSD disk takyto tablet nema. Ide iba o eMMC pamat, ktora je radovo pomalsia, ma mensi pocet zapisov kym odide a hlavne je nevymenitelna!!! eMMC a SSD je teda paradny rozdiel. Takze by to autor mohol v clanku opravit.

mawerick07.03.2014 - 11:17 Trvalý odkaz

velmi neprispievam do diskusii ale teraz sa chcem zastat autora -> SSD DISK ten tablet MA. Rozdiel medzi SSD a HDD je v tom ci je pouzita flash pamat alebo rotujuce platne. Ci je SSD vo forme 2,5 palcoveho sata disku, M.2, PCIe, eMMC, ... stale je to SSD

Martin Hrúzik07.03.2014 - 11:37 Trvalý odkaz

Podla tvojej logiky mam potom SSD aj v mobile. SSD nie je nejaky suhrnny nazov pre vsetky pamate, ktore nemaju rotujuce casti. Takze eMMC nie je sucast SSD.

zemiak07.03.2014 - 12:29 Trvalý odkaz

Nehnevaj sa, ale eMMC nie je typ pamate, ale oznacenie integrovaneho MMC kontroleru v ulozisku.

Skratka eMMC nic nehovori o type Flash pamate v zariadeni, ci je to SLC alebo MLC atd.

Celá diskusia 7 príspevkov