Samsung Galaxy S5

Nová vlajková loď s kódovým označením SM-G900F prichádza s 5,1'' Full HD displejom, Androidom 4.4, štvorjadrovým procesorom, 16 Mpix fotoaparátom, snímačom odtlačkov prstov, integrovaným meračom srdcovej frekvencie a plnou dátovou konektivitou. Navyše je odolný proti vode a prachu. (živé fotografie + video)

Základné parametre:

OS: Android Android 4.4.2 KitKat + TouchWiz UI

chipset: pravdepodobne Qualcomm Snapdragon 800

procesor: štvorjadrový 2,5 GHz

grafický procesor: Adreno 330

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 142 x 73 x 8 mm,

hmotnosť: 145 gramov

displej: Super AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 080 x 1 920 b., uhlopriečka 5,1'' (130 mm)

fotoaparát: fotoaparát 16 Mpix, LED blesk, autofókus, selektívne zaostrovanie, nahrávanie UHD videí (3 840 x 2 160 b., 30 fps), HDR, stabilzácia videa,

predná kamera: 2,1 Mpix s Full HD videom

pamäť: pamäť 2 GB RAM (voľných 1,8 GB) + 16 GB (dostupných 10,7 GB) alebo 32 GB ROM + microSD karta (do 64 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do ??? Mbps), HSUPA (do ??? Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB 3.0, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), HDMI HDMI (cez MHL), DLNA, MiMo, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, IP67, infraport, snímač odtlačkov prstov, snímač tepovej frekvencie, ANT+, Download Booster, microSIM,

batéria: Li-Ion batéria 2 800 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: neuvedená / apríl 2014

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, FM rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: neznáme

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Počas roka sa mohutne špekulovalo, že súčasný Galaxy S4 očakávania Samsungu dostatočne nenapĺňa. Odbyt klesal najmä v poslednom kvartáli, nevedno však, či to bolo preto, že smartfón dostatočne nezaujal alebo sa len v rámci značky navzájom okrádal o zákazníkov s Galaxy Note 3.

Tak či tak, na Unpacked 5 v Barcelone Samsung po približne 15 minútovom hudobnom úvode ukázal cca 3 000 novinárom nástupcu, model Galaxy S5. Má útočiť dizajnom, fotoaparátom, výkonom, konektivitou a fitness funkciami.

Výkon zabezpečí štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktom 2,5 GHz a 2 GB RAM. To je rovnaká hodnota, akú mala S4-ka, vlajková loď Samsungu tak mierne zaostáva napríklad za Sony Xperiou Z2. Vnútorné úložisko bude môcť mať 16 alebo 32 GB a rozšírite ho aj microSD kartou do veľkosti 64 GB. Hmotnosť sa zastavila na 145 gramoch.

Úspešný dizajn sa príliš nezmenil, v stále plastovom tele zostalo aj jedno tradičné hardvérové tlačidlo pod mierne väčším 5,1-palcovým Super AMOLED displejom s Full HD (1 080 x 1 920 b.) rozlíšením. Ten sa pýši dynamickou analýzou prostredia, v ktorom sa smartfón nachádza. Posunutá bude maximálna (500 cd/m2) i minimálna (2 cd/m2) úroveň intenzity podsvietenia obrazovky, čítanie v úplnej tme teda bude o niečo pohodlnejšie pre vaše oči a na priamom slnečnom svetle údajne uvidíte viac. Jednotlivé segmety displeja navyše budú môcť svietiť rozdielnou intenzitou s rozličným kontrastom.

4K (alebo ak chcete UHD) rozlíšenie znamenajúce 3 840 x 2 160 bodov sa teda koná iba v prípade videa nahrávaného zadným fotoaparátom. Ten má selektívny a rýchly autofokus (zaostrenie trvá len 0,3 sekundy) i HDR, ale hlavne 16 megapixelov. Obraz bude spracovávať špeciálny Companion (spoločný) čipset.

Zaujme aj funkcia Download Booster. Tá pri pripojení k Wi-Fi sieti neodpojí dátové LTE pripojenie, ale práve naopak, začne využívať obe súčasne. Zo štandardnej výbavy nechýba GPS, infraport, NFC a Bluetooth vo verzii 4.0.

Fittnes aplikácie priniesol Samsung už s predchodcom, snímač tepovej frekvencie je však absolútnou novinkou. Merať ju bude špeciálny senzor pod šošovkou fotoaparátu (vedľa prisvetľovacej LED). Postačí sa ho dotknúť bruškom prsta. Pripojiť bude možné aj nový náramok Galaxy Gear Fit alebo športové príslušenstvo komunikujúce cez štandard ANT+. Smartfón bude pochopiteľne spolupracovať aj s už predstavenými hodinkami Galaxy Gear oboch generácií. Údaje z aplikácie S Health (napríklad z pedometra) sa okamžite synchronizujú. Zatiaľ sa zdá, že pre teplomer a tlakomer už miesto nezostalo.

Po vzore Xperií dostane odolnosť voči vode a prachu, s certifikáciou IP67. Tá si bohužiaľ vyžiadala daň v podobe otravného krytu microUSB 3.0 konektora na spodnej strane. Meter pod vodou by mal vydržať asi 30 minút. Aj šetrenie energiou sme už videli v množstve zariadení. Tu je nazvané ako Ultra Power Saving Mode a dokáže kompletne vypnúť zbytočné farby v prostredí operačného systému Android 4.4.2 i v grafickej nadstavbe TouchWiz.. Budete sa tak síce pozerať len na čiernobiely smartfón, no Samsung sľubuje, že na zostávajúcich 10 % batérie takto Galaxy S5 zvládne ešte ďalších 24 hodín v standby režime. Pri plnom nabití by jej 2 800 mAh malo vystačiť na 12 hodín prehrávania videí alebo 10 hodín surovania v LTE sieti. To je približne o 20 % viac než v prípade S4-ky (tá mala 2 600 mAh batériu).

Na rozdiel od rôznych špekulácií sa prostredie smartfónu príliš nezjednodušilo. TouchWiz dostal prakticky len zmenené ikony v lište rýchlych nastavení a pár ďalších drobných úprav. Nechýba ani tradičné množstvo vstavaných Samsung aplikácií, vrátane hlasovej asistentky S Voice.

Významnou novinkou je rozšírenie zabezpečenia Knox. Už nepôjde len o funkciu pre podnikovú sféru, prinesie aj súkromný mód pre vaše fotografie a videá, detskú zónu ale hlavne snímač odtlačkov prstov. Ten by mal byť integrovaný priamo v hardvérovom tlačidle pod displejom. Zatiaľ je potvrdená jeho funkcionalita pri platení cez PayPal a pri odomykaní telefónu.

ikona

Recenzia: Samsung Galaxy S5 - lepší, než sa na prvý pohľad zdáRecenzia vodeodolnej vlajkovej lode s 5,1'' Full HD displejom, Androidom 4.4, snímačom odtlačkov prstov a integrovaným meračom srdcovej frekvencie.

Samsung Galaxy S5 príde v na trh 11. apríla v štyroch farbách (čiernej, bielej, modrej a zlatej), spolu so štýlovými flipovými puzdrami. Zadný kryt bude perforovaný a zbavil sa falošnej kože, s ktorou výrobca v poslednom čase experimentoval. Cenu sme sa z prezentácie Unpacked 5 zatiaľ nedozvedeli.

Prvé postrehy kolegu Richarda z Barcelony:

Samsung Galaxy S5 naživo skutočne pôsobí ako es-štvorka s iným zadným krytom. Zaujímavé je snímanie aktuálneho tepu srdca dotykom senzora pod objektívom, ale meranie je zatiaľ dosť nespoľahlivé. Poteší odolnosť voči ošpliechaniu vodou a čiernobiely režim veľmi nízkej spotreby batérie. Úprimne, viac ma naživo oslovili nové inteligentné hodinky než nová verzia vlajkovej lode. Páči sa mi nové prostredie fotoaparátu, ktoré je návratom ku es-trojke s upraviteľnou ľavou vertikálnou lištou s vlastnými skratkami.

Na jeden záber: MWC 2014: Samsung Galaxy S5

Na jeden záber: Samsung Galaxy S5 (recenzia)

Živé fotografie:

Cestu a ubytovanie redaktora na MWC 2014 zabezpečila spoločnosť Samsung. Ďakujeme!

Diskusia k článku:

Nightmare 24.02.2014 - 22:55

Chlopi...ze na S5 nie je odomykanie tvarou?kolegyna sa somnou hada,ze da sa a ma to tam :D

Nightmare24.02.2014 - 22:55 Trvalý odkaz

S5 ma nenadchla ale skor Galaxy Gear fit ci Galaxy fit :)

ivica24.02.2014 - 22:59 Trvalý odkaz

čakala som čo to bude za "delo". teda je to delo ale zo stredoveku!

Luca24.02.2014 - 23:05 Trvalý odkaz

Co konkretne vidis na nom take strasne stredoveke a zastarale ?

Peter24.02.2014 - 23:13 Trvalý odkaz

Nelutujem kupu Note 3 je proste krasny.. :) Ale toto?? S4 cez kopirak.. :) No vidim to tento rok na Sony Z2 :)

Celá diskusia 85 príspevkov