Nokia X

Lacný dualSIM smartfón radu Nokia X s novou platformou kompatibilnou s Android aplikáciami, 4'' WVGA displejom, dvojjadrovým procesorom a 3 Mpix fotoaparátom bez AF a LED blesku. (živé fotografie)

Základné parametre:

OS: Nokia X software platform 1.0 (Android Open Source Project 4.1.2)

chipset: Qualcomm Snapdragon 8225

procesor: dvojjadrový 1 GHz

grafický procesor: Adreno 203

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 116 x 63 x 10 mm,

hmotnosť: 129 gramov

displej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 16 miliónov farieb, 480 x 800 b., 233 ppi, uhlopriečka 4'' (102 mm)

fotoaparát: fotoaparát 3 Mpix, nahrávanie FWVGA videí (864 x 480 bodov)

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 4 GB ROM + microSD karta (do 32 GB)

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n)

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack

ostatné: gps GPS, akcelerometer

batéria: Li-Ion batéria 1 500 mAh

SAR: ? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: 89 €, prvý štvrťrok 2014

Neobsahuje/nepodporuje: predný fotoaparát, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, HDMI, DLNA

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: mobil, nabíjačka AC-20, batéria BN-01, slúchadlá WH-108, dokumenty

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Nokia X je cenovo najdostupnejším modelom rovnomenného radu, ktorý beží na upravenej verzii systému Android. Výbavou a cenou sa modely triedy Nokia X zariadia medzi smartfóny Asha a Lumia. Lumie tak naďalej ostávajú strategickými produktmi spoločnosti Nokia. Smartfóny Nokia X budú v sebe kombinovať možnosť inštalovania androidovských aplikácií, služby Microsoftu a známe aplikácie od Nokie. Používateľ si tak v zariadení nájde napríklad aj bezplatnú offline navigáciu HERE Drive. Operačný systém Nokia X software platform je založený na Androide, no veľa podobností tu nenájdeme. Vzhľad prostredia pripomína operačný systém Windows Phone a chýba aj obchod Google Play. Aplikácie si bude používateľ inštalovať z obchodu Nokia Store, prípadne z obchodov tretích strán.

Nokiu X poháňa dvojjadrový procesor taktovaný na 1 GHz. Rovnaký nájdeme aj v ostatných dvoch novinkách. Operačná RAM pamäť ponúkne 512 MB. Interný priestor s kapacitou 4 GB bude možné rozšíriť pomocou microSD karty o ďalších 32 GB.

ikona

Nokia X Dual SIM - lacný a jednoduchý kríženecRecenzia lacného dualSIM smartfónu s novou platformou kompatibilnou s Android aplikáciami, 4'' WVGA displejom a slabým 3 Mpix fotoaparátom.

Štvorpalcový displej dostal rozlíšenie 480 x 800 bodov. Pod ním nájdeme jedno dotykové tlačidlo, ktoré je príznačné pre najnovšie smartfóny radu Asha. V pravej stene sa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti a tlačidlo napájania.

V spodnej stene nájdeme microUSB konektor, v hornej sa nachádza 3,5 mm audio konektor. Fotoaparátu s maximálnym rozlíšením tri megapixle chýba automatické zaostrovanie a LED blesk. Videá je možné nahrávať vo FWVGA rozlíšení. Predný fotoaparát chýba. Z trojice noviniek ho ponúkne iba model Nokia XL. Z konektivity spomenieme Wi-Fi, GPS a Bluetooth.

Batéria s kapacitou 1 500 mAh by mala zvládnuť približne 10 hodín hovoru v 3G sieti a 17 dní v pohotovostnom režime. Nokia X sa začne predávať v najbližších dňoch za cenu 89 €. Dostupná bude v svietivej zelenej, červenej, azúrovej, žltej, čiernej a bielej farbe.

Živé fotografie:

Cestu a ubytovanie redaktora na MWC 2014 zabezpečila spoločnosť Samsung. Ďakujeme!

Diskusia k článku:

Začať diskusiu