Nokia BH-103

RECENZIA hudobného Bluetooth príslušenstva Lacné bezdrôtové stereo slúchadlá nosené na krku.

Základné parametre:

rozmery: 45 x 36 x 10 mm,

hmotnosť: 19 gramov (zistená 19 g)

prevádzková teplota: -15 až +55 stupňov,

dosah 10 m,

Bluetooth 2.1 + EDR,

profily: HFP 1.5, HSP 1.1, A2DP 1.0,

kryptovanie 8 - 128 bit

batéria: Li-Pol, 3,7 V, 165 mAh,

výdrž: do 7 h prevádzky / 150 h pohotovosti

A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) - technológia umožňujúca odosielať stereozvuk prostredníctvom Bluetooth.

AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile) - profil, ktorý zabezpečuje bezdrôtové ovládanie audio/video prehrávača.

Obsah balenia:

BH-103, nabíjačka AC-3E, náhradné násady do ucha, potrebné dokumenty.

Ešte pred začiatkom písania týchto skúseností som si zistil cenu tohto produktu a bol som skutočne milo prekvapený, že si dnes takéto bezdrôtové slúchadlá môžeme kúpiť už za tisícku.

Už som testoval viacero produktov typu Nokia BH-103 a najviac ma oslovili títo konkurenti:

Sony Ericsson HBH-DS205

Plantronics Voyager 855

Doteraz som, žiaľ, nemal možnosť otestovať zariadenie

, ktoré je veľmi podobné práve Nokii BH-103, ale aj o "pár korún" drahšie.

Pohodlie nosenia je vďaka starej dobrej "Nokia konštrukcii" nemôžem nepochváliť. Ak nemáte slúchadlá v ušiach, jednoduchý prevodový (alebo skôr kladkový) systém neudrží hudobný modul v hornej polohe, a ten potom pomaly klesá a klesá. Nič tragické sa nekoná, veď ho potom len povytiahnete. Obavy z nejakého škrtenia napríklad po zaspaní so slúchadlami na krku nie sú na mieste, keďže valček nosený na zadnej časti krku, ktorý drží celý systém pokope, silnejším ťahom rozdelíte na dve polovice.

BH-103 som používal s týmito telefónmi: Samsung M3510 Beat, LG KF700 a Nokia N95 8GB. Technológia Bluetooth A2DP obmedzuje dátový tok súboru na určité maximá a ani dlhodobým skúšaním som nezistil, či je obmedzenie na strane mobilu alebo slúchadiel. Určite kvalitu hudby ovplyvňuje aj verzia Bluetooth, no ja osobne prikladám väčšiu váhu telefónu. Napríklad z porovnávaných telefónov sa mi skladby najlepšie počúvali z Nokie N95 8GB, no oproti LG KF700 určite zavážil aj v Nokii prítomný ekvalizér. Keď som potom k telefónu pripojil káblové slúchadlá AKG K24P, pochopil som, koľko výškových detailov hudbe chýba. Ale pokiaľ to neporovnávate, ani vám to veľmi nepríde. Každopádne aj náročnejší používateľ si na BH-103 zvykne, v električke či vlaku ocení potláčanie okolitých ruchov. Ak niekto vyžaduje skutočne vysokú kvalitu zvuku, tak určite už dávno pochopil, že bez káblov to ešte dlho nepôjde.

Kvalitu reprodukovanej hudby hodnotím na trojku, pričom mojim slúchadlám AKG by som dal (po školácky) dvojku a najbežnejším slúchadlám k telefónom štvorku. Ak nepočúvate jazz či rock náročný na výškové basové linky, ale skôr sa zameriavate na bežnú tanečnú hudbu či pop, a vlastne ste si nikdy nekúpili slúchadlá nad 1000 korún, BH-103 sa vám budú páčiť. Ale pozor, strkajú sa do uší podobne, ako slúchadlá k Walkmanom od Sony Ericssonu.

Výdrž sa ťažko hodnotí, ale na strednej hlasitosti sa na tých 5 - 6 hodín reprodukcie spoľahnúť môžete.

Regulácia hlasitosti sa uskutočňuje dvoma výraznými tlačidla v bočnej stene, nabíjací konektor pre tenkú nabíjačku Nokia nájdete v spodnej časti. Prichádzajúci hovor počúvanú hudbu stíši, veľkým tlačidlom ho prijmete...a neskôr ukončíte. Nad ním sa nachádza jediná farebná dióda indikujúca aktivitu, párovanie, vybitú batériu a podobne.

Výhody:

- pohodlie nosenia, nízka hmotnosť,

- priaznivá cena.

Nevýhody:

- ku BH-103 nepripojíte iné slúchadlá

- slúchadlá hlboko do uší (eliminácia hluku, prehnané basy)

Orientačná cena: 1 080 Sk / 35,85 € (Epicentrum)

obrazokZáver

Veľkou výhodou takéhoto príslušenstva je jeho univerzálnosť. Kúpite si nový mobil, ale BH-103 môžete používať aj s ním. Ak nevyžadujete Hi-Fi zvuk a vyžadujete potláčanie okolitého ruchu pri cestovaní do školy či práce, budete z BH-103 nadšení. Konkurencia ako ku Sony Ericsson DS-205 či Jabra BT3030 však ponúka aj možnosť pripojenia vlastných slúchadiel, čo sa môže veľmi dobre hodiť, keď sa vám napríklad zničí káblik ku slúchadlu. Milo ma prekvapil dosah zariadenia v rámci dvoch izieb - teda aj cez jednu stenu, bez jediného výpadku.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.10.2008 - 11:18

toso077: niesu to náhodou prvé štuplavé slúchadlá od Nokie??? iné som doteraz nevidel

anonymous09.12.2008 - 21:25 Trvalý odkaz

stevo: a preco je to pri siemensoch????

anonymous16.03.2009 - 01:40 Trvalý odkaz

insomniac: no ano mohlo by sa to presunú? zo siemens do nokie, chcem sa spýta? ?i sa tieto sluchátká dajú pripoji? i k Nokie 5800 XpressMusic.

anonymous28.03.2009 - 23:58 Trvalý odkaz

insomniac: tomuto som nejako nepochopil "Ale pozor, strkajú sa do uší podobne, ako slúchadlá k Walkmanom od Sony Ericssonu." (je to písané ako keby tam bol nato nejaký spešl trik, však iba st?ím a idem :P )

anonymous01.09.2009 - 14:07 Trvalý odkaz

durmi: Pojde to na NOKII 5800XpressMusic

Celá diskusia 9 príspevkov