Skúsenosti s Nokiou N8

Skúsenosti čitateľa Branislava s legendárnym fotomobilom Nokiou N8, ku ktorej sa opakovane vrátil a dodnes ťažko hľadá konkurenciu.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Branislava Dubšíka.

Úvod

Preskákal som medzi mobilnými telefónmi už veľa. Od legendárneho Siemensu S55 až po Sony Xperia Z. Skúšal som, stláčal som, fotil som. Týmito slovami by to opísal asi málo kto. Lenže, musel som si vybrať, a tak som našiel záľubu vo fotografovaní.

ikona

Recenzia: Nokia N8Dotykový mobil s OS Symbian^3, 12 Mpix fotoaparátom s AF, xenónovým bleskom, Wi-Fi, GPS, HSPA a 3,5 mm jackom.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Nokia N8: Legenda

Áno, zameral som sa na fotomobil Nokia N8 pre jeho vynikajúci CMOS 12-megapixelový fotoaparát s 1/1,83“ senzorom, celkom kvalitné HD video, malé rozmery (keďže nie som zástanca dosiek vo vrecku) a multimediálnu stránku telefónu. Práve vďaka jeho 12 Mpix fotoaparátu sa tento telefón stal legendou a i dnes ťažko hľadá konkurenta. Nokiu N8 som vlastnil už asi pred rokom pol, no opäť som sa ku nej vrátil. No ale poďme teda poporiadku...

Vzhľad a konštrukcia

Nokia N8 sa v ruke drží dobre. Jej hliníkové telo po vrchnej a spodnej strane telefónu zakrýva plast. Vpredu nájdeme 3,5'' displej a vzadu "hrb" fotoaparátu, ktorý sa mi z nosenia telefónu vo vrecku dosť ošúchal. Tento problém som vyriešil silikónovým púzdrom. Veľmi mi chýbajú tlačidlá pre prijatie a odmietnutie hovoru, ako má napríklad jej súrodenec Nokia E7. Veľmi chválim dvojpolohovú hardvérovú spúšť fotoaparátu. Len to jediné mechanické tlačidlo pod displejom. Ach...

Hardvér a displej

Nejeden androiďák sa nad hardvérovou výbavou en osmičky zatvári pohŕdavo. Nokia N8 disponuje 680 MHz procesorom, CPU ARM11 a bohužiaľ, výrobná architektúra je až 90 nm, čo výdrži batérie nijak neprospieva. CPU pomáha 256 MB RAM a vynikajúci 3D Akcelerátor Broadcom BCM2727, ktorému nerobí problém HD video, ani hranie náročnejších 3D hier (napríklad Dungeon Hunter 2, Asphalt 6 a pod). Myslím, že o jej 16 GB vnútornej pamäti s možnosťou rozšírenia SD kartami do 32 GB netreba ďalej písať, len jej slabosť, disk C by mohol mať o pár MB viac. Ja používam 8 GB SD kartu pre fotografie a videá. Displej je pre niekoho možno malý, má 3,5'', no dostal rozlíšenie 360 x 640 bodov a je to AMOLED. Mimochodom na slnku pekne čitateľný, ale keďže je lesklý, je strašne náchylný na odtlačky. Preto pri fotení nosievam handričku a na displeji mám aj fóliu.

Softvér

V telefóne beží operačný Symbian Belle Refresh. Ten sa stal konkurencie schopný až vtedy, keď už bolo prakticky neskoro. V dnešnej dobe je použiteľný len u používatelov, ktorí nehľadajú každý deň v obchode náhradu za ich starú aplikáciu. Moje kritéria spĺňa na výbornú, pretože aplikácií tretích strán je na webe strašne veľa. Menu je prehľadné a prispôsobil som si ho svojim potrebám. Predsa len, mám rád aplikácie v priečinkoch. Symbian je v dnešnej dobe už mŕtvy, ale stále existujú ľudia, ktorí by ho radi zachránili. Takže budúcnosť je možno nejasná.

Fotoaparát v praxi

Čím si to fotil? Toto nemohlo byť fotené mobilom! To sú časté reakcie. Fotoaparát Nokie N8 je jej hlavným lákadlom. Možno padne otázka: prečo práve 12 megapixelov? Nokia myslela svojím spôsobom dopredu. Jej snímač je väčší než v niektorých kompaktoch a ultrazoomoch. No ale späť k "dvanástke" čo v skutočnosti je rozlíšenie 3000 x 4000 bodov.

Možno tu bol pravým dôvodom fakt makro režimu a zoomu. Fotoaparát disponuje niekoľkými režimami fotenia: automatický, vlastné nastavenia, makro (od 10 – 50 cm), portrét, šport, noc a krajina. Fotografie vyhotovené v dobrých svetelných podmienkach sú skvelé, pekne ostré, s prijateľne teplými farbami. S fotoaparátom som skrátka spokojný. Plne mi nahradil kompakt a spolupráca s xenónovým bleskom je skvelá. Objekty neprepaluje a myslím, že ho stále môžeme radiť medzi špičku. Ja mimochodom používam aj aplikáciu CameraPro kde sú niektoré režimy viac spoľahlivé.

Výdrž a záver

Aktivovať power save? Nie! Nokia má 1200 mAh batériu. Je to málo, ale? Výdrž má o čosi väčšiu než súčasné high-endy s Full HD displejmi, 4 jadrami a 2500 mAh batériami. Ja ho pri bežnom používaní - pár minút hovorov, niekoľko 100 SMS a zopár fotografií, nabíjam každý večer. A sem tam hodinka nejakej tej hry. Nokia N8 je proste skvelá a po každej stránke mi vyhovuje. Či už je to HDMI konektor, možnosť pripojiť USB kľúč a iné zariadenie a hlavne fotoaparát. V dnešnej dobe už na ňu padá prach, a málokto sa pozrie späť za legendami, no nebyť ich, možno nedržíme v rukách to, čo máme dnes.

Diskusia k článku:

Marián Petrík 19.01.2014 - 10:45

nič proti autorovi, ale koho teraz zaujma zastaralá nokia? aj keď v čase svojho vzniku bola dobrá? mňa zaujmajú názory na súčasné mobily.

Nightmare19.01.2014 - 18:01 Trvalý odkaz

viacerych to zaujima a preco aj nezaspominat a starsie kusky

Rusnak-COBRA19.01.2014 - 19:42 Trvalý odkaz

Spomenuta E7 nema HW tlacidla na prijimanie hovoru. To ma C7 a C6-01. A tych par gramatickych chyb, to mohlo byt hadam aj opravene ;) Inak som ani napriek tomu "vysvetleniu" nepochopil preco prave 12 MPx. N8 inak nema vobec teple farby na fotoaparate. V drvivej vacsine pripadov musia byt dosahovane az upravou alebo uplnym manualnym nastavenim.

marek20.01.2014 - 20:14 Trvalý odkaz

Tiež ma to zaujíma. Ja by som si prečítal aj článok/skúsenosti s Nokiou 3310/3330. Od tohto telefónu ma napríklad už žiadny mobil tak nezaujal ako 3310. To bola moja srdcovka. Vtedy mali mobily dizajn a každý bol iný, teraz sú takmer všetky na jedno kopyto.

Celá diskusia 15 príspevkov