Nokia 5800 XpressMusic

PRVÝ KONTAKT s high-mid-endom 3G smartfón s 3,2 Mpix fotoaparátom, dotykovým širokouhlým displejom, podporou HSDPA, Wi-Fi, GPS a VGA videom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, s dotykovým displejom,

OS: S60 5th edition, Symbian OS version 9.4,

procesor: 369 MHz, ARM 11,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 111 x 52 x 16 mm,

hmotnosť: 109 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, dotykový, 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., 40 x 71 mm, uhlopriečka 81 mm (3,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2048 x 1536 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b., 30 fps),

QVGA kamera na videohovory,

pamäť: 81 MB + 8 GB microSD (v balení), 128 MB RAM,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi (802.11 b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm konektor, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov (nutné stiahnuť a doinštalovať), GPS, blogovanie, TV výstup, Flash Lite 3.0, akcelerometer,

batéria: BL-5J, 1 320 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 9 h hovoru / 400 h pohotovosti / 3 h surfovania / 5 h prehrávania videa / 35 h hudby,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, IrDA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-5J, nabíjačka AC-8, stereo slúchadlá HS-45, AD-54, video kábel CA-75U, USB kábel CA-101, 8 GB microSD, puzdro CP-305, stojan DT-29, dotykové pero CP-306, druhé dotykové pero, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dotykové ovládanie vládne v súčasnosti svetom. Jedným z mála výrobcov, ktorí sa doteraz tohto trendu zdráhali je práve fínska Nokia. No zdá sa, že tvrdohlavé obdobie je už za nami. Prvou lastovičkou je práve

. V UK sa začína predaj zajtra, 23. 1. 2009, u nás sa Nokie 5800 XpressMusic oficiálne dočkáme už o pár týždňov.

novinky sa drží jednoduchosti. Pravidelné a zaoblené tvary spríjemňujú držanie v ruke. Displej je položený o niečo nižšie než hrana hornej časti, čo ho samozrejme chráni pred poškodením. Zároveň mi to však pripomínalo . No, ale späť k Nokii. Konštrukčným materiálom je výhradne plast, okolie displeja a boky sú lesklé, zadná strana má povrchovú úpravu soft touch. Celkovo je ovládacích prvkov na celom tele pomerne málo. je prakticky prázdna, skrýva len miesto pre SIM a pamäťovú kartu. Vloženie SIM karty do telefónu je jednoduché, vyberanie je však o niečo zložitejšie. Našťastie je na zadnom kryte obrázkový návod v štyroch krokoch. Je potrebné vybrať batériu a dotykovým perom cez štrbinu vysunúť SIM kartu von. Takže opäť nič pre notorických meničov. Pokračujeme prehliadkou po . Okrem ovládania hlasitosti a spúšte fotoaparátu si tu našiel svoje miesto aj posuvný zámok displeja. Na sa usídlili okrem vypínacieho tlačidla aj 3,5 mm audio/video a microUSB konektor.

Ovládanie má na starosti najmä dotykový displej, ktorému pomáha

pod a jedno dotykové nad ním. Funkcia červeného a zeleného tlačidla je snáď jasná každému. Medzi nimi sa nachádza biele, ktorým vstupujete do menu a jeho podržaním vyvoláte spustené aplikácie - klasika Symbianu. Dotykové spúšťa rýchly prístup k niektorým aplikáciám, ktoré si však nemôžete nijak upraviť. Na zadávanie textu máte na výber jeden zo štyroch spôsobov. Prvým je alfanumerická klávesnica, ktorá sa zobrazí na celú plochu displeja. Ak ste si mysleli, že otočením mobilu do horizontálnej polohy dôjde k jej premene na qwerty, tak vás musím sklamať. Prostredie sa síce otočí aj s klávesnicou, ale jej typ sa nemení. Plnohodnotná je však k dispozícii ako druhá alternatíva. Jedna je menšia, s ktorou môžete písať aj pri držaní mobilu na výšku, je roztiahnutá na celú plochu displeja, čím sa zmení aj orientácia zobrazenia. Štvrtým spôsobom je . Osobne som najčastejšie využíval prvú alternatívu práve kvôli ovládaniu jednou rukou. Pri odpisovaní na maily však odporúčam qwerty na celú obrazovku. Pri dotyku sa dočkáte aj spätnej väzby v podobe vibrácií a zvuku.

je celkovo pýchou Nokie 5800. Rozmery v kombinácii s výborným rozlíšením sú len veľkým plusom. Čitateľnosť v zamračených podmienkach je výborná, slnečných dní som si počas testovania neužil. Jas reguluje senzor, ktorý pracuje rýchlo a spoľahlivo.

Určite však bude každého najviac zaujímať

nového systému. To bola prvá vec, na ktorú som bol zvedavý aj ja, keďže ide o prvý dotykový Symbian S60. Zmenou prešiel hneď aktívny pohotovostný režim. Na výber sú dva, tretí znamená v podstate jeho vypnutie. Prvým je štandardný, ktorý poznáme z iných Symbianov. Štvorica ikon ako rýchla voľba, ktorú si môžete upraviť, funkcia hľadania a nižšie sa zobrazujú aj nadchádzajúce udalosti z kalendára, respektíve pripomienky. je akási rýchla voľba štvorice kontaktov, ktorá zobrazuje aj podrobnú komunikáciu s danými ľuďmi. V spodnej časti sú neustále k dispozícii ikony prístupu k vytáčaniu čísla a vstupu ku kontaktom. Hlavné menu sa v podstate nijak výrazne nezmenilo a ak ste už niekedy mali Symbian v ruke, tak sa nestratíte. Ak nie, tak si menu môžete usporiadať podľa seba. Rýchlosť systému je, aj napriek veľkému rozlíšeniu, veľmi dobrá, no miestami je vidno pomalšie prekresľovanie. Odlišný je spôsob listovania po položkách, ktorý sa tento krát nenechal inšpirovať iPhonom. Na listovanie smerom nadol je potrebné prstom urobiť pohyb rovnakým smerom a v dolnej polohe prst podržať. Rovnako to funguje aj opačným smerom.

je tradične umiestnený na zadnej strane spolu s dvojicou diód. Objektív však nie je chránený krytom, takže si musíte dávať pozor na poškodenie. Rozlíšenie 3,2 Mpix je dnes už považované za štandard. Kvalitu snímok nechám na vašom posúdení, musím však povedať, že som už videl aj podstatne lepšie. Ovládanie je prispôsobené dotyku, takže prístup k nastaveniam je pomerne rýchly. O prezeranie sa stará galéria, kde môžete fotografie aj upravovať a posielať.

Video je na tom podstatne lepšie. Rozlíšenie VGA a 30 FPS určite nikoho neurazí. Nastavenia sú o niečo chudobnejšie ako u fotoaparátu, príjemne som bol prekvapený možnosťou prisvietenia scény. Prehrávanie má opäť na starosti galéria v spolupráci s Real Playerom. Širokouhlý displej si priam žiadal vyskúšať prehrávanie filmov, no narazil som na jeden problém. DivX prehrávač zatiaľ nie je kompatibilný so systémom a k iným prehrávačom som sa nedostal. Zatiaľ teda budete musieť filmy konvertovať na iné formáty, ktoré Real Player prehrá.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 8 MB, MPEG4; obraz: 640 x 320 b., 30 fps, 2855 kbps; zvuk: AAC, 95 kbps; celkovo: 22 MB / min.)

Už z názvu XpressMusic je jasné smerovanie. Hudobnú výbavu zastupuje v prvom rade

, ktorý umožňuje kompletnú správu hudobnej knižnice. Prostredie je prispôsobené na dotykové ovládanie, názov skladby sa zobrazuje aj na . Nechýba voľba a nastavenie ekvalizéra či spôsobu prehrávania. Vďaka 3,5 mm konektoru si môžete pripojiť vlastné slúchadlá. Potešilo by ma, keby výrobca implementoval aj FM vysielač, no nestalo sa tak. Rovnako mi chýbalo aj ovládanie priamo z pohotovostnej obrazovky.

Prítomnosť FM rádia s RDS určite poteší. Veľkou výhodou je pribalenie 8 GB pamäťovej karty.

Telefónny zoznam je prakticky zhodný s inými modelmi, len opäť prispôsobený inému ovládaniu. Nechýba vyhľadávanie postupným písaním, posúvanie je však, ako som spomínal vyššie, trochu iné ako v štýle iPhone, takže viac som používal posuvník na pravej strane. Kvalita hovoru je dostatočná aj v hlučnejšom prostredí.

Výraznejšie zmeny v správach rovnako nečakajte. Editor správ je spoločný pre SMS a MMS, pamäť je samozrejme zdieľaná. E-mailový klient má všetky plusy aj mínusy S60. Je rýchly a pracuje s viacerými kontami naraz. Stále rovnako krkolomne zobrazuje stále HTML ako prílohy. Čo ma však prekvapilo je, že v základe nebol predinštalovaný žiadny program na prehliadanie dokumentov. Je potrebné ho stiahnuť cez aplikáciu Načítajte. Tak isto chýba aj prehliadač pdf dokumentov a zip archívov.

je náš starý známy so všetkými kladmi aj zápormi. Prezeranie na displeji Nokie 5800 je jednoducho perfektné, zvládne Flash animácie, ale stále nevie otvoriť ďalšie okná a označiť a skopírovať text. Dvojitým ťuknutím po displeji sa stránka v troch krokoch zväčšuje a , čo zlepšuje celkovú orientáciu po stránke. V oblasti prenosu dát sa hudobná novinka nemá za čo hanbiť. Podpora dát po HSDPA a prítomnosť Wi-Fi vám určite padnú vhod. Lokálne sa pripojíte aj cez Bluetooth alebo microUSB kábel.

Z organizačných funkcií stojí za zmienku

, ktorý sa predsa len mierne zmenil. Pod zvoleným dňom sa zobrazujú zadané udalosti. Nechýba denný, mesačný a týždenný prehľad. Nechýbajú samozrejme poznámky, ráno vás zasa zobudí opakovaný budík. Z ďalších funkcií stojí za povšimnutie kalkulačka, prevodník jednotiek, záznamník a správca súborov.

Príjemným doplnkom je prítomnosť GPS modulu. K tomu výrobca pribalil samozrejme aj aplikáciu Nokia Mapy aj s podkladmi uloženými na pamäťovej karte. Vzhľadom na krátku dobu používania som nemal možnosť ju poriadne otestovať, zmeny sa však týkajú len iného ovládania.

Zvedavý som bol aj na podporu Java aplikácií. Vyskúšal som Operu Mini a všetko fungovalo bez problémov. Otázna je funkčnosť niektorých hier, keďže klasické ovládacie prvky chýbajú. Zopár hier na Symbian však je súčasťou výbavy, predpokladám, že ďalšie pribudnú časom.

Výdrž ma počas krátkeho zoznámenia príjemne prekvapila. Pri neustálom používaní mailov, webu, hudby a fotografovaní som sa dostal na hodnotu 1,5 dňa. To je veľmi dobrý výsledok a predpokladám, že bežný užívateľ nebude mať problém dosiahnuť výdrž cez 2 dni aktívneho používania.

Výhody:

- plná dátová výbava s Wi-Fi a GPS

- veľký displej s výborným rozlíšením

- nahrávanie VGA videa

Nevýhody:

- rozlíšenie 3,2 Mpix fotoaparátu mohlo byť väčšie

- málo zmien v operačnom systéme

- nie práve presné ovládanie prstami

Orientačná cena: odhad 449 € (13 526,57 Sk)

Záver

Nokia 5800 XpressMusic je prvým Symbianom S60 s dotykovým ovládaním. Očakával som väčšie zmeny prostredia a rovnako aj väčšie prispôsobenie na ovládanie prstom. Napriek tomu ma príjemne prekvapil displej a jeho odozva. Rovnako sa novinka nedá zahanbiť v oblasti hudby. Oproti konkurencii však bude zaostávať v kvalite fotografií. Nokia 5800 si určite nájde svojich priaznivcov. Otázne je, ako si verejnosť rýchlo zvykne na nové dotykové prostredie.

Produktová stránka: Nokia 5800 XpressMusic

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Nokia 5800 XM - pytajte sa

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre:Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.01.2009 - 15:26

sewas mam problem ze ked zapnem bluetooth tak mi piše že ..nie je vykonať bluetooth operaciu ... hmmm co maaam robit pls poradte surneee dikii moc

anonymous03.10.2008 - 14:03 Trvalý odkaz

michino: nie som velky fanda Nokie, ale toto je po dlhej dobe prvy telefon od nich ktory ma zaujal... veeelmi silny kandidat na novy foon :)

anonymous03.10.2008 - 15:11 Trvalý odkaz

deli: No ten displej ma ale nestandartne rozlisenie 360x640 to co ma byt? na toto ropzlisenie nebude vela kompatibilnych aplikacii lebo ostatni vyrobcovia prejdu na standart 480x640 a 480x800 a prave na tie rozlisenia sa budu vyvijat aplikacie a hry a na tuto nokiu potom pomenej! a skonci to ako rozlisenie 208 x 320 a 352 x 416 (ci jake to mali tie nokie n series) ktore nokia uz ani sama neprodukuje a su mrtve ! ! !

anonymous03.10.2008 - 17:58 Trvalý odkaz

Fantomas: Klidek, symbian 9.x používa vektorovu grafiku, nie bitmapovu, cize nové aplikácie niesú písané pre striktne rozlíšenia. Proste sa rozmery aplikácie 'dopocitaju' aj na netradi?né rozlíšenia.

anonymous03.10.2008 - 19:45 Trvalý odkaz

Audion: ta obruc okolo mobilu je nepekna ale ucelova..myslim ze pri pade to disp zachrani.

Celá diskusia 867 príspevkov