Push to talk

Informácie o novej službe Push to talk je nová služba, ktorú už využívajú obyvatelia viacerých krajín sveta a blíži sa aj k nám.

Stlačíte špeciálne tlačidlo na mobilnom telefóne, poviete do prístroja pár slov či viet a odkaz jednoducho v priebehu niekoľkých sekúnd odošlete jednému alebo skupine známych. Tí hlasový odkaz o sekundu príjmu.

Push to talk over Cellular (PoC, PTT) je služba, ktorú by som prirovnal jednému hojne využívanému spôsobu komunikácie na internete s názvom ICQ. Jednoducho máte v telefóne uloženú skupinu ľudí, s ktorou komunikujete odosielaním hlasových odkazov.

Službu Push to talk už podporuje niekoľko modelov mobilných telefónov. Aj keď tento nový spôsob komunikácie zatiaľ nie je štandardizovaný, dohodu už oficiálne podpísali Nokia a Samsung, a pravdepodobne sa k tejto dvojke pridajú aj Sony Ericsson a Siemens. Motorola vyvíja vlastný štandard, tak sa ešte uvidí, ako to všetko dopadne. Dôležité je totiž, aby bolo možné hlasové správy odosielať medzi všetkými telefónmi s podporou tejto služby. Podobné problémy boli snáď so všetkými novými technológiami, preto už odborná verejnosť prestáva výrobcov telefónov chápať a stále sa snaží presvedčiť ich, aby sa najprv dohodli na jednom štandarde, ktorý dodržia vo všetkých svojich modeloch. Žiaľ, situácia je zatiaľ úplne opačná a každý sa snaží ukázať sa pred svetom ako jednotka, a pritom neberie ohľad na bežného zákazníka, ktorý vyžaduje najmä možnosť odoslať správu komukoľvek bez ohľadu na značku mobilného telefónu.

Funkčnosť služby vám popíšeme na telefóne Nokia 5140. Aj keď sme nemali možnosť službu prakticky otestovať, ponúkame vám v článku, mimo iného, aj praktické skúsenosti Kristiána Zimku zo zastúpenia Nokie na Slovensku.

PoC je nový spôsob komunikácie ? stačí stlačiť špeciálne tlačidlo, telefón sa ihneď spojí s ostatnými zvolenými účastníkmi (aktívnou skupinou alebo jedným účastníkom) a vy môžete po pípnutí (potvrdení spojenia) nahovoriť odkaz, ktorý sa po povolení tlačidla bleskurýchle odošle členom vybranej skupiny cez GPRS sieť.

V telefóne je dôležité nastavenie všetkých údajov potrebných pre prenos dát cez GPRS. Ďalej je nutné zadať doménu pre prenos správ (tá je jednou zo špecifických súčastí PoC), APN, užívateľské meno (nick), osobné heslo a iné údaje. Hlas sa vo forme dátových balíkov prenesie cez GPRS do servera s vlastnou IP adresou. Balík dát nesie aj informáciu o užívateľovi, ktorý správu odosiela. Server pomocou tejto informácie prečíta, ktorí účastníci majú správu prijať. Správa sa zo servera odošle vybraným užívateľom, prípadne len jednému príjemcovi. Skupinu (skupiny) užívateľov má zadanú majiteľ Nokie 5140 v telefóne. Táto skupina účastníkov je však uložená aj na serveri. Každý užívateľ má špeciálne identifikačné číslo. Ak si ja zvolím 5 kamarátov do skupiny "kamaráti", táto skupina je rovnako ako v mojom telefóne uložená na serveri. Po odoslaní správy skupine "kamaráti" sa táto rozpošle všetkým aktívnym účastníkom. Kto je aktívny môžem taktiež jednoducho zistiť v menu telefónu (opäť podoba s ICQ).

Moja aktivita je indikovaná ikonou na pohotovostnom displeji telefónu spolu s ikonou spojenia GPRS.

Skupiny je samozrejme v telefóne možné nielen vytvárať, ale aj upravovať, dopĺňať o ďalšie mená alebo mazať. Pridanie mena je spojené s odoslaním informačnej SMS-ky podobnej tej, ktorú prijmete pri nastavovaní služieb cez SMS. Vy odošlete pozvánku, ktorú buď pozvaný účastník prijme alebo odmietne. Pozvánka môže byť odoslaná aj cez IrDA alebo Bluetooth (podľa toho, aký spôsob prenosov telefón podporuje).

Aj keď je najzaujímavejšia práve myšlienka súčasne komunikovať s viacerými účastníkmi naraz, je možné posielať správy len jednému účastníkovi.

V USA funguje táto služba už dlhší čas a teší sa veľkej obľube. Spoplatnenie je tam formou mesačného poplatku (20 dolárov). Platí sa však aj za prenos dát. Vhodné je najmä spojenie s neobmedzeným internetom, vtedy platíte len mesačné poplatky a môžete odosielať neobmedzené množstvo správ.

V telefónoch s podporou PTT bude pravdepodobne vždy pre túto službu vytvorená položka v hlavnom menu (v Nokii 5140 sa nachádzala medzi poslednými položkami). Tá môže obsahovať zoznam kontaktov a ich zaradenie do skupín. Odkaz je teda možné odoslať nielen 1 príjemcovi, ale aj celej skupine. Každý užívateľ má špeciálnu PTT adresu, ktorou je tento identifikovaný.

Zaznamenanie krátkeho odkazu je otázkou niekoľkých sekúnd (pochopiteľne, v závislosti od jeho dĺžky) a samotný prenos správy sieťou zaberie maximálne 2 sekundy. Praktické skúsenosti časový odstup v trvaní niekoľko sekúnd potvrdzujú. Ide teda o technológiu oveľa rýchlejšieho zdieľania informácií než pomocou dnes zaužívaných SMS správ. Aj napriek nepopierateľným výhodám, ktoré PoC ponúka bude základným bodom jej cena. Dnes je možné túto službu využívať napríklad vo fínskej sieti Sonera.

Služba je síce podobná hovorom cez vysielačku, na druhej strane sa takáto forma komunikácie podobá až príliš hlasovým hovorom. Keďže u nás už dlhší čas máme možnosť využívať výhody sekundovej tarifikácie, výhoda PoC odoslať niekoľkosekundový odkaz sa na Slovensku akosi stráca. Kvalita nahrávky úplne nedosahuje hodnoty bežného hovoru. Platiť sa bude nielen za odoslanie, ale pravdepodobne aj za prijatie správy. Zatiaľ je všetko hudbou budúcnosti, ale technológia už prakticky existuje a je ju už možné aj testovať na ľuďoch. Len od pionierskych služieb v techologicky vyspelejších krajinách na báze PTT bude možné usúdiť, či si túto novinku privlastnia aj naši operátori.

Nevýhodou PoC je aj fakt, že ak správu raz prijmete, musíte si ju vypočuť ihneď. Hlasový odkaz sa totiž neukladá ani ho nie je možné opakovane prehrať, jednoducho, ako vysielačka.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.06.2005 - 18:19

Al.vlado: Presne tak ako uz bolo spomenute v clanku,aj mne unika prakticky vyznam tejto sluzby! Muselo by to byt vyrazne lacnejsie ako hovory a smsky,aby sa to uchytilo.

anonymous07.03.2011 - 20:23 Trvalý odkaz

Jayna: Dobry den mam nokii 6111 obcas mi nani zlobi PTT nevim co stim dekuji a ani usporny rezim nejde pordte

Celá diskusia 2 príspevky