Samsung M8800 Pixon

PRVÝ KONTAKT s high-mid-endom 3G mobil s 8 Mpix fotoaparátom, dotykovým širokouhlým QVGA displejom, podporou HSDPA a DivX videa.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, s dotykovým displejom,

OS: vlastný, TouchWiz,

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 108 x 55 x 14 mm,

hmotnosť: 121 gramov (zistená: 125 g)

displej: aktívny, dotykový, 262 144 farieb, 240 x 400 b., uhlopriečka 81 mm (3,2"), aktívny pohotovostný režim (widgets),

fotoaparát: 8 Mpix (3264 x 2448 b.), LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu záznam videí (720 x 480 b. s 30 FPS, 320 x 240 b. s 120 FPS),

pamäť: 200 MB + microSD,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP, Surround Sound System (SDS) Virtual 5.1, rozpoznávanie hudby,

ostatné: Java, internetový prehliadač NetFront 3.5, videohovor, prehliadač dokumentov, blogovanie, podpora DivX a XviD, TV výstup, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, 1000 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 290 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, UMA, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, GPS

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, stereo slúchadlá, nabíjačka, USB kábel, potrebné dokument.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung je známym výrobcom rôznych typov telefónov. Posledným trendom multimediálnych telefónov je dotykové ovládanie a kvalitný fotoaparát s vysokým rozlíšením. A presne to je krátka charakteristika modelu M8800 s označením Pixon.

kórejskej novinky hovorí skôr o fotoaparáte s funkciami telefónu. má k digitálnym kompaktom veľmi blízko. Konštrukčným materiálom je matný plast s vrúbkovaním po celom obvode. Konštrukcia je napriek tomu pomerne pevná, hoci zadná časť má miernu vôľu. S praskaním sa však stretnete len výnimočne, ja som sa o to musel vyslovene posnažiť. Boky sú posiate zaujímavými prvkami. nájdete dvojité tlačidlo na ovládanie hlasitosti, spúšť fotoaparátu a vstup do galérie. zasa šikovne zamaskovaný slot na pamäťové karty microSD, tlačidlo rýchleho menu a blokovania obrazovky. Súčasťou je maskovaný systémový konektor, ktorý slúži aj na pripojenie handsfree. Absenciu 3,5 mm konektora výrobca nahradil redukciou.

Hlavné

sa sústreďujú na prednej stene. Základom je dotykový displej a trojica kláves pod ním. Dvoma ovládate hovory a stredný slúži na návrat o úroveň späť. Spomínaný displej reaguje na dotyk jemnou vibráciou, prípadne zvukovým prejavom. Intenzitu oboch si môžete nastaviť. Pri písaní je na výber niekoľko druhov virtuálneho zadávania znakov. Predpokladám však, že najčastejšie používanou bude alfanumerická klávesnica. Vďaka akcelerometru sa otočením na šírku prepne do módu . Na písanie som si zvykol pomerne rýchlo. Napísanie príspevku alebo dlhšia odpoveď na mail by nemali spôsobovať nikomu problém. Prekvapila ma prítomnosť diakritických znakov, na ktorých vyvolanie stačilo dva krát po sebe ťuknúť na príslušné písmeno. Asistovať vám navyše môže aj slovník T9.

Rozlíšenie displeja mohlo byť podľa mňa aj vyššie, ale neovplyvňuje nijak komfort ovládania. Jas je regulovaný senzorom, ten podľa potreby môžete vypnúť a úroveň nastaviť podľa predstáv. Kvôli šetreniu energie však odporúčam ponechať senzor v činnosti. S čitateľnosťou som počas decembrových dní problém nemal, otázne však je ako sa vysporiada s priamymi letnými lúčmi slnka.

Prostredie je známe z modelu F480 Touchwiz, zmeny sú skôr kozmetické. Prítomnosť widgetov na

ma vždy poteší, na výber ich máte skutočne dostatok. je podľa aktuálneho trendu Samsungov. Maticu 3 x 4 ikony však nemôžete inak usporiadať, ani zmeniť na iný spôsob zobrazenia. V spodnej časti máte neustále k dispozícii prístup k voľbe čísla, kontaktom, správam a menu. Mne osobne ešte chýbala akákoľvek možnosť zmeny témy.

Pri

sa trocha rozpíšem. Rozlíšenie 8 Mpix je momentálny vrchol na našom trhu. Funkčne je na tom opäť výborne a s nastaveniami môžete stráviť aj desiatky minút. Objektív sa skrýva za aktívnym krytom, nechýba blesk, tento krát však len vo forme silnej LED diódy. Všetky nastavenia sa vykonávajú dotykovými skratkami. K dispozícii je výber spôsobu snímania aj s detekciou úsmevu, voľba scénických režimov, kde ma prekvapila voľba ohňostroj, spôsob zaostrovania aj s detekciou tváre, vyváženie expozície a nastavenie blesku. To však nie je všetko. V menu nastavenia si môžete zvoliť časovač spúšte, rozlíšenie, vyváženie bielej, efekty, meranie expozície, ISO až do hodnoty 1600 (aj s pamäťou pri budúcich spusteniach), kvalitu, detekciu žmurkania, stabilizáciu obrazu a široký dynamický rozsah. Nechýba ani geo-tagging, kvôli chýbajúcemu GPS modulu sa však zaznamená len približná poloha pomocou BTS. Rozsah nastavení je teda poriadne široký a v mnohom predbehne aj súčasné digitálne kompakty.

Richard Homabuer: Fotografie z Pixona sú pekné, ale odporúčam nastaviť ISO ručne na 200, maximálne 400. Pri fotografovaní blízkych predmetov silným LED bleskom som musel ručne meniť ISO na 100 alebo 200, pretože automatika nastavila podstatne vyššie hodnoty a snímky boli preexponované (presvetlené). Ak vás zaujíma fotografovanie Pixonom, odporúčam poukladať snímky z konca jeho galérie do počítača, otvoriť napríklad v Irfanview a stlačením tlačidla E prezrieť ich EXIF. Zistíte, akú neplechu robí napríklad ISO 1600. Digitálnu stabilizáciu radšej ani nepoužívajte, jedná sa len o nastavenie vysokej hodnoty ISO, čím nastane skrátenie expozičného času.

Čo je to ISO? Hodnota citlivosti. Pri rovnakej clone aj expozičnom čase dôjde zvýšením ISO ku zvýšeniu svetlosti, ale aj šumu snímky. Pri fotografovaní digitálom sa menia tri parametre: clona, expozičný čas a citlivosť (ISO). Clona fotoaparátu v mobile je štandardne 2,8 a nemení sa. Fotoaparát teda môže meniť len expozičný čas a citlivosť. Pri expozičnom čase 1/15 sekundy pri fotografovaní z ruky už nastáva rozmazanie, dlhšie (1/10, 1/6 sekundy atď) neodporúčam používať. Cez deň fotoaparát teda používa napríklad ISO 100 a len skracuje čas...napríklad na 1/60 sekundy, 1/125 a kratšie (aj 1/500 sekundy). Ale večer už nestačí ani dlhá expozičná doba 1/15 s, fotka by bola pri clone 2,8 a citlivosti ISO 100 tmavá. A tak nastupuje zvýšenie citlivosti. To však so sebou nesie aj zvýšenie šumu, čo je zrejmé najmä pri ISO 800 a ISO 1600. Tieto hodnoty preto používajte len výnimočne.

O prezeranie fotografií sa stará

, ktorá sa zobrazuje na šírku displeja. Zaujímavosťou je pohyb po obrázkoch nakláňaním mobilu do strán. Rovnako rozsiahle je aj radenie snímok, ktoré zahŕňa aj označovanie osôb na fotografiách a následné triedenie. Samozrejme nechýbajú ani dodatočné úpravy prostredníctvom editora. Jeho ponuka je rovnako veľmi obsiahla a z pôvodnej snímky môžete vytvoriť úplne iný obraz.

Za záznam videa sa Pixon rovnako hanbiť nemusí. Jeho maximálne rozlíšenie siaha až k 720 x 480 bodom s 30 FPS. Špecialitou je spomalený záznam v rozlíšení 320 x 240 bodov pri 120 fps (snímok za sekundu). Spočiatku som si nevšimol, že pri prehrávaní spomaleného záznamu si môžem regulovať rýchlosť. Na výber máte teda rozsah od štandardnej až po osemnásobne spomalenej rýchlosti. Nechýba nastavenie expozície či prisvetlenie snímanej scény. Pri prehrávaní výsledných záberov stačí mobil otočiť do horizontálnej polohy a pozeráte video na celú šírku displeja. Keďže je M8800 Pixon DivX certifikovaným zariadením, tak mi to nedalo a vyskúšal som prehrávanie DivX videí priamo bez komprimácie a zmenšovania. Jednu časť obľúbeného seriálu som teda bez akýchkoľvek úprav nakopíroval na kartu a spustil prehrávanie. Na moje prekvapenie všetko fungovalo tak, ako som si to už dávno predstavoval. Prehrávanie bolo plynulé bez sekania a trhania obrazu. Samsung Pixon je prvým mobilom v mojej ruke, ktorýdokáže bez úprav prehrávať neupravené DivX filmy bez akéhokoľvek zaseknutia či trhania.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 6,4 MB, MPEG4; obraz: 720 x 480 b., 30 fps, 3026 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 23 MB / min.)

V hudobnej oblasti je Pixon ako doma. Základ tvorí

, ktorý môžete ovládať aj cez widget na pohotovostnej obrazovke. Umožňuje kompletnú správu hudobnej knižnice a vytváranie playlistov. Dodávané slúchadlá obsahovali redukciu, takže použitie vlastných je len na vašom uvážení. Chýbalo mi však nejaké diaľkové ovládanie, takto som musel neustále odblokovať obrazovku. Na výber je samozrejme spôsob prehrávania a voľba ekvalizéra. Manuálne nastavenie chýba, čo považujem za mierne mínus. Prítomnosť určite poteší. V prípade Pixona nechýba ani RDS a Radio Text. Čerešničkou na torte je nielen , teda obdoba známej funkcie Track ID, ale aj . Vnútornú pamäť 200 MB je ďalej možné rozšíriť pamäťovými kartami microSD.

Ovládanie hovoru uľahčuje dvojica tlačidiel pod displejom. Pri písaní požadovaného čísla sa vždy začne filtrovať zoznam

a mobil ponúkne prípadné zhody. Keď už sme pri kontaktoch, tak spomeniem, že ich uložíte celkom 2 000. Na výber máte aj voľbu zobrazovanej pamäte, vyhľadávanie mi pripomínalo iPhone, teda posunom prsta po ľavej strane prechádzate postupne celou abecedou. Chýba mi však vyhľadávanie postupným písaním.

Samsung M8800 Pixon je pomerne dobre vybavený aj na textovú komunikáciu.

správy majú spoločný editor aj priečinok. Ako som už spomínal vyššie, na výber máte niekoľko druhov zadávania textu. Ja som prakticky neustále volil otočenie telefónu a písanie na virtuálnej qwerty klávesnici. je spracovaný veľmi dobre. Označil by som ho za výborný, no kvôli zopár vlastnostiam nemôžem. Poďme najprv k tým lepším. Pracuje s niekoľkými kontami súčasne, umožňuje automatickú kontrolu a disponuje prehliadačom dokumentov. Za nevýhodu považujem obmedzenie maximálneho počtu stiahnutých správ. V mojom prípade som sa dostal k číslu 500, takže ďalších 273 zostalo na servri. Našťastie sa sťahujú najprv novšie. Ak si nastavíte počet sťahovaných správ, tak pri každej kontrole vám stiahne v tomto počte ďalšie a ďalšie. Nezostávalo mi nič iné, len nechať sťahovať len nové neprečítané.

je použitý Net Front vo verzii 3.5. Ide teda o najnovší prírastok a musím sa priznať, že opäť vydarený. Je rýchly, umožňuje prehliadanie webu a zobrazenie stránok aj s Flash animáciami. Vďaka akcelerometru je zobrazenie na šírku len otázkou otočenia mobilu. V oblasti dát však Pixon za konkurenciou o niečo zaostáva. Podpora dátových prenosov končí pri HSDPA s rýchlosťami do 7,2 Mbps. Konurenčný LG Renoir má však vo výbave aj Wi-Fi. Na lokálne pripojenie poslúži Bluetooth alebo vlastný USB kábel. Ten samozrejme aj dobíja batériu.

Z organizačných funkcií nechýba nič podstatné.

ponúka denný, týždenný aj mesačný náhľad so zobrazením uložených udalostí v spodnej časti. Budíkov je k dispozícii niekoľko s nastavením opakovania či hlasitosti budenia. Z môžete využiť poznámky, úlohy, svetový čas, kalkulačku či prevodník jednotiek. Samozrejmosťou sú aj stopky a časovač či záznamník.

Po predchádzajúcich skúsenostiach s modelmi F520 či F480 som bol veľmi zvedavý na Java aplikácie. Žiadne nepríjemné prekvapenie sa našťastie nekonalo. Podarilo sa mi bez problémov spustiť Operu Mini či Palringo messenger. Od výrobcu sú pripravené aj hry, bohužiaľ len ako demo ukážky, príjemne ma prekvapila prítomnosť Google Maps.

Výdrž sa vzhľadom na veľký displej udržala v prijateľných medziach. Pri mojom používaní v sieti 3G s maximálnym jasom, zhruba 20 minútami hovorov denne, automatickou kontrolou mailov, fotením a surfovaním si energiu vypýtal až na konci dňa. S určitými obmedzeniami v bežnej prevádzke by nemal byť problém dostať sa za hranicu 2,5 dňa.

Výhody:

- dotykové ovládanie s vibračnou spätnou väzbou,

- plnohodnotné prehrávanie DivX filmov bez úprav,

- prepracovaný fotoaparát a nahrávanie videa,

- FM rádio s nahrávaním.

Nevýhody:

- rozlíšenie displeja mohlo byť vyššie,

- absencia Wi-Fi,

- absencia GPS,

- absencia xenónového blesk.

Orientačná cena: 444 € / 13 375,94 (epicentrum.sk)

Záver

Samsung M8800 Pixon je veľmi zaujímavým multimediálnym telefónom. V multimediálnej oblasti ponúka všetko, po čom by mohol aj náročný užívateľ túžiť. Prepracovaný 8 Mpix fotoaparát, výborné video a prehrávanie DivX filmov bez úprav hovoria samé za seba. Vytknúť mu možno skutočne len chýbajúce Wi-Fi a GPS. To všetko však ponúka konkurenčný LG KC910 Renoir. Mne osobne sa však prívetivosť prostredia a ovládanie viac páčili práve u Samsungu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.01.2009 - 20:18

MoMo: Oni tomu nedali Wi-fi,no koniec!!!

anonymous01.10.2008 - 02:01 Trvalý odkaz

hrivos: Radsej ostanem pri omnii:-)

anonymous01.10.2008 - 07:43 Trvalý odkaz

defluo: toto asi nebude zrovna bestseller... okrem 8 MPx fotaku to nema nic. a aj vyuzitelnost tych 8 MPx je diskutabilna...

anonymous01.10.2008 - 13:29 Trvalý odkaz

jamesiq: ta absencia wifi ma sklamala teda :(

anonymous01.10.2008 - 19:27 Trvalý odkaz

MooDy: 8MPix, 12MPix, 127MPix...pixely nemaju hodnotu, hodnotu ma kvalitna optika, ktora tam nieje...

Celá diskusia 29 príspevkov