Prechod z Nokia Lumia 710 na HTC One S

Skúsenosti Samuela s dvomi rozdielnymi platformami možno pomôžu čitateľom, ktorí stále váhajú: Windows Phone alebo Android?

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Samuela Ondrušku.

Úvod

Pred nejakou dobou som sa rozhodol, že je čas vymeniť moju Nokiu Lumiu 710 za niečo väčšie a výkonnejšie. Keďže som fanúšik značky Nokia, čo viedlo aj k výberu Lumie 710, zameral som svoju pozornosť znova na Nokiu, presnejšie model Lumia 820. Od nového systému Windows Phone 8 som si sľuboval lacnejšie aplikácie, prípadne možnosť odomknutia telefónu, respektíve jailbreaku. No z toho sa splnila len prvá vec. Od tohto okamihu som začal uvažovať aj nad inými platformami, konkrétne Androidom

V mojej cenovej kategórii do 300 € pripadalo do úvahy niekoľko zaujímavých telefónov, medzi inými LG Nexus 4 (8 GB), Sony Xperia S alebo HTC One S. Po dlhých úvahách vyšiel ako víťaz HTC One S, pretože sa v benchmarkoch ukazoval ako najlepšie vybavený na náročnejšie aplikácie, hry a podobne. Samozrejme, Nexus má 4-jadro, no vylúčil som ho pre jeho neuveriteľne malú pamäť. No a pri rozhodovaní medzi dvoma zostávajúcimi zohrala hlavnú úlohu cena.

Vo svojom článku by som sa chcel podeliť o svoje skúsenosti s týmito telefónmi, napísať ich nedostatkoch a taktiež vyvrátiť pomerne rozšírené názory o oboch systémoch.

ikona

Recenzia: Nokia Lumia 710Recenzia Windows Phone s rýchlym OS v7.5 a dotykovým 3,7'' WVGA displejom. Poteší bezplatnou navigáciou, sklame malou pamäťou bez možnosti rozšírenia.

Nokia Lumia 710

Po konštrukčnej stránke tento telefón nie je veľmi vydarený. Je vyrobený celý z plastu s výnimkou displeja, ktorý je údajne pokrytý tvrdeným sklom. Prvé dva týždne všetky kryty dokonale lícovali a nechápal som, prečo sa mu v mnohých recenziách vytýka konštrukcia. No potom to prišlo. Zadný kryt začal asi pol milimetra odstávať. Nie je to síce katastrofa ako u iných značiek alebo modelov, kde kryty aj vŕzgajú, no pri tej cene to nepoteší. Zvyšok hardvéru bol bezchybný. Tri mechanické tlačidlá pod displejom boli tvrdšie, no po nejakom čase som s tým už nemal problém. Tak isto aj na často kritizované tlačidlo v hornej stene som si zvykol veľmi rýchlo.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Asi najlepšia vec na tomto telefóne je fotoaparát. Produkuje skutočne pekné fotky a to aj v mierne horších svetelných podmienkach. Potešila ma aj hardvérová spúšť fotoaparátu v bočnej stene, skutočne návyková vec. Pri fotení s týmto telefónom som nemal strach z vyšmyknutia z ruky, keďže som ho mohol pevne držať dvomi rukami. Displeju nemám veľmi čo vyčítať, nemal som s ním problémy ani na slnku. Pri softvéri zatiaľ spomeniem len toľko, že je skutočne svižný, nepreniknuteľne uzavretý, ale dokonale prehľadný.

HTC One S

Konštrukčne je tento telefón zatiaľ dokonalý. Takmer celý je vyrobený z hliníka, plastové sú len menšie časti. Z tohto dôvodu tu nič nevŕzga a nič nemá vôľu tak, ako pri Nokii. Rozloženie ovládacích prvkov je v podstate úplne rovnaké, takže prechod z Nokie na HTC mi v tomto smere nerobilo žiadne problémy. No musím priznať, že hardvérová spúšť fotoaparátu mi skutočne chýba. Vyvažuje to fakt, že HTC podporuje HDMI prenos, síce len cez MHL konektor, ale predsa.

Rozdiel je aj v tlačidlách pod displejom, ktoré sú v tomto prípade kapacitné. Reagujú výborne a ich funkcie sú veľmi podobné Nokii. Jediná vec, ktorá ma skutočne zarazila, bol microUSB konektor v bočnej stene, kdesi na vrchu, ktorý je ešte k tomu aj opačne otočený. Asi je to nejaká zvláštna filozofia HTC, no vôbec ju nechápem.

ikona

Recenzia: HTC One SRecenzia výkonného androidu (v4.0) s 4,3'' qHD displejom, pevným kovovým telom, výborným fotoaparátom a prepracovaným grafickým prostredím HTC Sense 4.0.

Fotoaparát je u One S-ka skutočne veľmi kvalitný a snímky z neho sa nemusím hanbiť ukazovať nikomu. Zamrzela ma síce absencia spúšte v bočnej stene, no samotná kvalita to sklamanie vyrovnáva. Displej je pekný, a to hlavne v interiéri, vonku na slnku to už má ťažšie a ani z ďaleka sa, podľa mňa, nemôže porovnávať s displejmi od Sony, no aj tak som nemal problém s jeho čítaním.

Systém spomeniem zatiaľ len veľmi stručne. Ako prvú vec, čo som spravil, bolo povolenie inštalácií aj z iných zdrojov než je Google Play. O tomto jednoduchom zásahu som mohol pri WP 7 či 8 len snívať. Oproti Windows Phone je Android o niečo pomalší a neprehľadnejší, no rýchlo som mu to odpustil.

Výhody a nevýhody systémov

Odlišnejšie operačné systémy asi ani neexistujú. Windows Phone je intuitívny a jednoduchý, zatiaľ čo Android je trochu zložitejší a môže byť ťažšie sa v ňom zorientovať. Už len samotná ponuka aplikácii je diametrálne odlišná a to nehovorím o úvodnej obrazovke.

Z Windows Phone mi bude jednoznačne chýbať ten prehľadný zoznam aplikácií, v podstate kedykoľvek som mohol vyvolať na celú obrazovku abecedu a pohodlne bez písania nájsť to, čo potrebujem. Na Androide takisto postrádam prehľadný Office balíček. Na Windows Phone to bolo vyriešené jednoducho a dokonale. Tiež musím spomenúť úvodnú obrazovku – tri veľkosti dlaždíc. Keď to teraz porovnám, na obrazovku Nokie sa mi toho zmestilo podstatne viac než teraz na HTC. Konkrétne mám na mysli widgedy e-mailov. Ja používam aj Gmail aj Hotmail, no tie sa mi bohužiaľ na jednu obrazovku nezmestia, pretože widget Gmailu je dosť agresívny. Na druhej strane mám hneď náhľad do schránky na posledné e-maily.

Asi najväčšou výhodou prostredia v Androide oproti WP je horná informačná lišta. Tak rýchly prístup k nastaveniam je na nezaplatenie. Hlavnými dôvodmi prechodu z WP na Android sú aplikácie a možnosť jednoduchšieho ukladania obsahu do telefónu. Do WP som dostal v podstate len hudbu, MP4 videá, dokumenty (office), PDF (nie plnohodnotné, teda bez odkazov) a na koniec aplikácie a hry, aj to len tie z Marketplace.

Prechod z Windows Phone na Android

Samotný prechod bol jednoduchší než som očakával. Veď v podstate som okrem kontaktov a hudby, prípadne videí, nič iné neprenášal. V mojom novom HTC-čku som si v základnej ponuke našiel aplikáciu na prenos kontaktov z (takmer) akéhokoľvek telefónu, ktorý podporuje technológiu Buetooth. Párovanie zariadení neprebehlo úplne bez komplikácií, no na druhý pokus už bolo všetko bechybné a v priebehu pár minút som mal všetky kontakty v novom telefóne. E-mailové kontá som nastavil štandardne, tak isto aj sociálne siete. Ako som už spomínal, na prenos mi zostali už len hudba a videá. Prenášať tak veľké objemy dát cez Bluetooth je nezmysel, a tak som to vyriešil prenosom z PC do telefónu cez mass storage, aj keď mi HTC ponúklo akúsi obdobu Zune.

Aj keď som fanúšikom značky Nokia a platforma Microsoftu mi v podstate vyhovovala, prechod na Android, konkrétne HTC One S zatiaľ neľutujem. Napriek svojim chybičkám prevažujú výhody nad nevýhodami.

Diskusia k článku:

roman 04.01.2014 - 13:46

myslim ze si trosku mohol o htc napisat viac...uzivatelske prostredie,ci sa ti po case neodiera pogumovany spodok telefonu na ploche kde sa poklada...ako je na tom telefon zo sviznostou po par mesiacoch....co porovnat vydrz baterie....podla mna velmi slaby clanok...ale velmi slaby

Peter Pavlinsky04.01.2014 - 17:20 Trvalý odkaz

Pozeraj na nadobudaciu cenu LUMIE 710, to ze windows bol vo verzii 7.8 v krutych zaciatkoch. A ze HTC ma nadstavbu co slubuje doladenie, a v istom case to bol TOP model znacky

Nightmare04.01.2014 - 18:36 Trvalý odkaz

ani nie lebo s nim bol predstaveny HTC One X vlajkova lod

Dejvo04.01.2014 - 19:02 Trvalý odkaz

Windows Phone bol vo verzi 7.5 iba vtedy. 7.8 update mal len prist na prelome roku 2012/2013...

Han04.01.2014 - 20:49 Trvalý odkaz

Ak si pouzival nokia lumia 710 a mal si vytvorene konto microsoft(windows live id, hotmail, outlook) tak stacilo v htcku pridat tento ucet a vsetky kontakty by si tam mal automaticky, ked si sa pripojil na wifi, alebo mobilne data.
Dalsia vec ine subory ako hudbu a obrazky vo windows phone dostanex cez skydrive, nepotrebujem pripajat telefon k pc, ale v pc si ulozim subory ktore potrebujem na skydrive.
A android je uplna krasa co sa tyka vselijakych hovadiniek, ktore po case ani nepouzijes, alebo ze ked budes prijimat a odosielat vela emailov, tak to pojde cim dalej horsie, a na toto som ja nemal naladu, a aj tie apky co na to mali sluzit tak nefungovali tak ako som chcel ja...kazdy druhy tyzden to cistit, aby mi isiel telefon. Staci mi windows phone a vsetko ide ako po masle...a to mam lumiu 800ku...a som z marketu stiahol baterku, a sdielanie obsahu cez dlna, cize sa staci pripojit cez wifi do siete a mozem potom zdielat hudbu, obrazky a videa do tv.

Celá diskusia 15 príspevkov