Až 92 % smartfónov s OS Windows Phone 8 nesie logo Nokia

Nokia ovláda takmer celý trh so zariadeniami bežiacimi na operačnom systéme Windows Phone 8. Populárnejšie sú lacnejšie telefóny, napríklad Lumia 520. Od iných výrobcov zaujala iba dvojica HTC-čiek: 8X a 8S.

Dáta spoločnosti AdDuplex vychádzajú z informácií od takmer 2 500 Windows Phone aplikácií, ktoré serverom odovzdávajú údaje o tom, na akom smartfóne a verzii operačného systému bežia. Neskôr sú využívané napríklad na reklamné účely.

Celosvetové štatistiky ukazujú, že Nokia jasne vládne trhu s telefónmi používajúcimi operačný systém Windows Phone 8. Vyrobila až 92,1 % zariadení, na ktorých bežali sledované aplikácie. HTC má 5,2 %, Samsung 1,6 % a Huawei 1,1 %. Mohli by sme namietať, že štatistika nezohľadňuje staršie verzie Windows Phone 7.X.

Tabuľky bez ohľadu na verziu OS však ukazujú porovnateľné výsledky - desať najpoužívanejších typov Lumií spolu tvorí až 80 %. Zvyšok si rozdrobili ostatné telefóny, žiadny však nezískal viac než 3,3 %. Najnovšiu verziu, Windows Phone 8, navyše používajú takmer štyri pätiny používateľov.

Zariadenia používajúce operačný systém Windows Phone 8 (obr: infogr.am)

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

ikona

Recenzia: Nokia Lumia 520 vs. Lumia 620Do redakcie nám dorazili dva lacnejšie windowsfóny od Nokie a tak sme ich porovnali v jednom teste. Už teraz vám prezradíme, že nie vo všetkom bola lepšia drahšia Lumia 620.

Absolútnym hitom je Nokia Lumia 520, ktorú vlastní až 39,3 % zákazníkov, pravidelne používajúcich platformu od Microsoftu. Druhé miesto patrí Lumii 920 s 10,8 %, tretie Lumii 620 a ďalšie 720-tke či Lumii 820. Otázkou zostáva, či takýto vývoj spoločnosť teší, alebo nie. Dokázala síce prakticky kompletne odstaviť ostatných výrobcov, na druhej strane ale medzi najpopulárnejšími smartónmi prakticky nenájdeme high-endy. Tie obvykle dokážu ponúknuť vyššiu maržu.

Miernu výnimku tvorí Lumia 920, no zdá sa, že záujemcovia o najvýkonnejšie telefóny zatiaľ stále dávajú prednosť Androidu či iOS. Zabúdať nesmieme napríklad na Samsung, ktorý sa pravidelne chváli miliónovými predajmi Galaxy S4 a sériou Galaxy Note - teda tým najvybavenejším v jeho ponuke.

Zariadenia používajúce operačný systém Windows Phone - bez rozdielu verzie (obr: infogr.am)

ikona

Microsoft kúpi mobilnú divíziu NokieNokia dnes ráno (3. 9. 2013) oznámila, že podpísala dohodu o transakcii, ktorou predá svoju mobilnú divíziu, vrátane patentov a licencií spoločnosti Microsoft za 5,44 miliardy eur. Hotovosť bude splatná pri uzatvorení zmluvy.

Stratégia, ktorá kladie dôraz na strednú a nižšiu triedu, však nemusí byť vôbec zlá - obzvlášť ak poskytuje alternatívu záujemcom, ktorí doteraz vlastnili iba takzvaný "dumbphone", teda telefón s uzavretým operačným systémom a drahý smartfón so špičkovými parametrami stále nechcú. Hoci si pravdepodobne kúpia menej príslušenstva, je možné, že značke zostanú verní aj pri nákupe svojho ďalšieho telefónu.

Nokia, ktorej mobilnú divíziu odkúpi Microsoft, tak zrejme ešte niekoľko mesiacov zostane lídrom na trhu s windowsfónmi. V posledných dňoch sa objavilo niekoľko špekulácii, podľa ktorých by tento rok svoj prvý smartfón s touto platformou mohlo vyrobiť aj Sony. V hre je tiež HTC a ZTE. Obe značky už v minulosti niekoľko Windows Phone zariadení vyrobili. Nič však zatiaľ nebolo oficiálne potvrdené.

Zdroj: AdDuplex, The Information

Diskusia k článku:

Roman71 03.01.2014 - 13:37

Škoda že masová kampaň Googlu zatieňuje tento podľa mňa veľmi dobrý operačný systém. Určite pre tých ktorý maju radi heslo v jednoduchosti je krása ale kvalitu tiež treba.

rbt03.01.2014 - 15:24 Trvalý odkaz

Dobrý systém??? Pche. Je to naopak obmedzený systém, nedovolí Ti ani len dať si fotku do pozadia a to masy chcú. Nehovoriac o tom, že nemá ani normálny multitasking...

DoubleG03.01.2014 - 15:52 Trvalý odkaz

Načo tieto zbytočnosti, ktoré len spomaľujú systém?? Vďaka za možnosť výberu a kašlať na mainstream. WP mám týždeň a seriózne nad androidom ani nešteknem

jarpo03.01.2014 - 16:18 Trvalý odkaz

Robko, ty si ešte telefón s WP v ruke nemal však? ;)

Jurdo_22003.01.2014 - 16:41 Trvalý odkaz

To ma vždy pobaví: "nemá ani normálny multitasking..."

Celá diskusia 24 príspevkov