Skúsenosti s Prestigio MultiPhone 5450 Duo

Skúsenosti čitateľa Dávida s lacným 4,5'' androidom. Napriek slabej výbave bude bežnému používateľovi stačiť. Potešia štyri farebné výmenné kryty v balení.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Dávida Muchu.

Úvod

Mať dnes k paušálu viazanosť sa veľmi nenosí. Preč sú aj časy, kedy sme k 20-eurovému programu služieb dostali vynikajúce zariadenie za nízky poplatok. O iPhone za euro môžeme len snívať. Preto nie je výber zariadenia k paušálu jednoduchý. Som študent a dať 600 eur za telefón je, aj napriek jeho kvalitám, pre mňa neprijateľné. Preto bolo pri výbere nového mobilu dôležité nájsť správny kompromis.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V súčasnosti som zákazníkom O2, najviac mi vyhovuje ich ponuka služieb, a i dotácie zariadení mi prídu celkom slušné. Som veľmi "neverný" zákazník a za svoje peniaze chcem dostať maximum, preto mam bohaté skúsenosti s hlasovými službami aj u konkurencie.

Rozhodovanie nebolo zložité. Vyberal som medzi Huawei Y 300 (2 €), ZTE Blade V (22 €), ZTE Blade G (33 €) a novinkou Prestigio Multiphone 5450 (18 €). Huawei a Blade V mali menší, aj keď lepší displej a Blade G mal tlačidlá na obrazovke a problémy s hlasitosťou pri telefonovaní. Môj nákup bol celkom vtipnou príhodou, nakoľko mali v O2 trošku chaos v ponuke v predajniach a nákupe cez eshop. Pomýlili si ho totiž z Prestigio Multiphone 5430 s procesorom Intel. Tu totiž záhadne spadla cena k striebornému paušálu o 100 eur a ponúkali mi ho za spomínaných 18 eur. Podobné problémy mali aj v predajniach, pretože mali prehodené aj tabuľky s popisom. Našťastie sa všetko vysvetlilo a po podpise niekoľkých papierov skončila škatuľka s mobilom v mojej taške.

Dizajn

Vzhľad telefónu je pomerne komplikované hodnotiť. Nachádzame úplne klasický hranatý tvar, dotykový displej. Od výroby nasadený čierny kryt pôsobí fádne. Práve preto ma ma prekvapil obsah balenia a poviem rovno, že sa stal aj jedným z dôvodov kúpy. Som rád, že Prestigio namiesto typického púzdra, spolu s nabíjačkou a slúchadlami, pribalilo štyri farebné kryty (žltý, červený, svetlozelený a tmavo modrý). Avšak je tu jedno ale. Oceňujem, že výrobca chcel pestrými krytmi osloviť mladých ľudí, no stávalo sa mi, že ma ľudia oslovovali či nemám nejaký nový model Lumie od Nokie. Zvlášť v žltom prevedení. Podoba s Nokia Lumia 520 je neodškriepiteľná, zhoda je aj v podobe bočných tlačidiel, aj keď inak rozložených. Keď však používam na telefóne Launcher 8 (inak veľmi podarená aplikácia ktorá posúva hranice prispôsobenia ďalej než samotný Windows Phone 8), môžeme si oba modely ľahko pomýliť.

Prestigio Multiphone 5450 si po výmene krytu isto všimneme a upúta dostatočnú pozornosť v rukách. Ja osobne oceňujem kvalitu spracovania, ktorá vďaka tomu, že mobil je navrhnutý na časté striedanie krytov, netrpí vŕzganím konštrukcie ( v priebehu dvoch tyždňov som menil kryty zámerne každý deň, občas sa dobre neprelínali tlačidlá, nakoľko sú na každom kryte vlastné, ale inak som nezaznamenal žiadne problémy).

Displej

Prejdem teraz k hlavnému ovládaciemu prvku telefónu a tým je displej. Uhlopriečka 4,5 palca sa stáva v dnešnej dobe skôr stredná hodnota, pre mňa plne vyhovujúca, aj keď by som uvítal 4,7'' alebo rovno 5''. Jedná sa o TFT technológiu a rozlíšenie 480 x 854 bodov je vo svojej cenovej kategórií bežné. Nie je tak dávno, keď sa ním pýšili vlajkové lode veľkých výrobcov. Raster je viditeľný, ale pri používaní mi to nevadí. Použitá technológia možno predstavuje krok späť a pozorovacie uhly nie sú žiadna veľká sláva, ale pri porovnaní s dva roky starým ZTE Skate, ktorý bol v danom období presne na mieste, kde dnes stojí Prestigio, je v tomto cenovom segmente naopak vidieť posun vpred.

Systém

Čo sa týka použitého procesoru a plynulosti operačného systému, nie som zastáncom rôznych benchmarkov, pretože si myslím, že každý používateľ vyžaduje niečo iné. Napríklad hry hrávam minimálne, preto od mobilu s 512 MB RAM neočakávam veľa. Spustí mi MineCraft, Dark Roads, Dumb Ways a Poua to mi na zahnanie voľných chvíľ bohate stačí.

Celková vyladenosť hardvéru a sotfvéru občas zaostáva. Aj lokalizácia operačného systému do Slovenčiny by mala byť lepšie zvládnutá, zvlášť keď zariadenie kupujem od operátora. Verím však, že príde na pomoc aktualizácia. Na tablete rovnakej značky mi systém ponúkol aktualizáciu už 4-krát, a je to neporovnateľný rozdiel. V základe je pre mňa používanie Androidu ako plavba v známych vlnách, od verzie 2.2 je pre mňa dospelý systém, dokonca doteraz nedám dopustiť na úplne základnú odomykaciu obrazovku, kde dominovalo len odomknutie telefónu a vypnutie zvukov. Žiadne prepínanie do fotoaparátu ani Google Now. Nemám v láske ani ponuku aplikácií, preto buď nahradím celý launcher ( najobľúbenejší prehľadný Launcher 8, Vire Launcher alebo Go Launcher ), alebo sa všetko snažím minimalizovať na panely hlavnej obrazovky. Samotná nadstavba čistého Androidu je plynulá, používateľa však trápia občasné maličkosti. Napríklad pri vypnutí a zapnutí mobilu som musel opäť nastaviť pozadie a zároveň aj klávesnicu.

Aplikácie a multimédiá

Na mobile používam dve e-mailové schránky, kalendár, AIS, Facebook, Viber, WhatsApp, Skicár a cestou domov z práce počúvam hudbu cez aplikáciu YouRadio. Zvukový výstup ako taký je dostačujúci na zvonenie, zvuk je hlasitý, ale to je tak všetko. Čo sa týka fotoaparátu, nájdeme tu dokonca dve kamery, ale bohužiaľ, jeden je horší než druhý. Rýchlosť snímania je jedna a kvalita druhá vec. Moja Nokia 5530 fotila omnoho lepšie.

Výdrž

Toto všetko zásobuje batéria, ktorá vydrží len od rána do večera. Ak som v robote a mobil mám zamknutý v skrinke, dostanem sa aj na dva dni. Žiaden zázrak sa však nekoná.

Záver

Ak by som hodnotil zariadenie ako celok, a podľa mojich opísaných skúseností sa môže zdať negatívne, opak je pravdou. Mám rád nové neopozerané značky (áno aj béčkové), lebo vďaka nim prebieha v mobilnom segmente revolúcia. To, čo včera stálo 220 eur, kúpime dnes za polovicu. Ako jeho priameho konkurenta by som mohol označiť už spomínaný ZTE Blade G alebo súrodenca s väčším displejom Prestigio MultiPhone 5500 (ktorý sa mi však zdal ťažký). Z menej známych napríklad iGET Stars P450W za neskutočných 89 eur na ktorý sa chystám v blízkej budúcnosti.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu