Alcatel One Touch Idol X - revolúcia začala

Recenzia výborne vybaveného androidu s 5'' Full HD displejom, štvorjadrovým procesorom a podporou pre dve SIM karty. Škoda slabšej batérie.

Po nedávnych skúsenostiach s modelmi One Touch Idol a One Touch Idol Ultra, ktoré boli mojím prvým kontaktom s radom One Touch, si Alcatel získal moju pozornosť a ja mu fandím. U nováčikov vo vodách Androidu je zvykom vo svojich modeloch použiť iba minimálne upravený operačný systém, v ktorom sa aj tak objavia nejaké nepresnosti, napríklad neúplná lokalizácia. Alcatel to rozbehol tak, ako sa patrí. Vlastné prostredie so zaujímavou a sviežou grafikou, kvalitná lokalizácia, zaujímavé funkcie v systéme a pár platených aplikácií ako bonus. Najnovšie som sa pozrel na najvybavenejší model tohto výrobcu, ktorý ponúka zaujímavú výbavu za ešte zaujímavejšiu cenu.

Dizajn Alcatelu One Touch Idol X pokračuje v šľapajach predošlých modelov, a to sa mi páči. Neviem si pomôcť, ale svojím jednoduchým a uhladeným dizajnom mi pripomína iPhone. Plastu na smartfónoch sa vôbec nebránim, obzvlášť ak prevedenie vyzerá tak ako v tomto prípade. Z diaľky by som mu určite tipoval hliník. Páni zo Samsungu, takto má vyzerať elegantný plastový telefón. A s chválou nekončím. Napriek tomu, že ide o smartfón s veľkým päťpalcovým displejom, vďaka minimálnym okrajom po stranách displeja a hrúbke necelých sedem milimetrov, sa Idol X drží v ruke naozaj výborné. Čerešničkou na torte je hmotnosť iba 120 gramov.

ikona

Základné info: Alcatel One Touch Idol X Nová vlajková loď spoločnosti, tabletofón s 5'' Full HD displejom, štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom, 13 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom. Sklamaním môže byť 2 000 mAh batéria. Na vybraných trhoch bude k dispozícii aj dual SIM verzia

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Povrchová úprava je výborná na dotyk, a čo je hlavnejšie, nezachytáva odtlačky. Aj predná stena s nimi bojuje naozaj statočne, a to vďaka oleofóbnej vrstve. Odnímateľného zadného krytu sme sa nedočkali, ale v podstate mi to ani nevadí. Telefón je naozaj kvalitne poskladaný a pojem škrípanie mu nič nehovorí.

Modelu Idol X hrá do karát aj to, že je to dual SIM. Tých je na našom trhu pomenej a zvyčajne ide skôr o modely strednej a nižšej triedy. Sloty na microSIM karty nájdeme po stranách. Výborným riešením sú ich kovové kryty, ktoré sa magneticky prichytia k telu. Chýbajúci slot na microSD je miernym sklamaním. Všetky dáta sa tak ukladajú iba do interného priestoru. Z papierových 16 GB je k dispozícií 12,78 GB pre dáta a aplikácie.

Tlačidlo napájania v hornej stene nie je pri týchto rozmeroch najpohodlnejším riešením, no po zistení, že displej rozsvietim aj tlačidlami hlasitosti, bolo moje sklamanie menšie. Hore okrem tlačidla napájania nájdeme aj 3,5 mm audio konektor. MicroUSB sa nachádza dole, a okrem "normálneho" otočenia chválim aj funkciu USB OTG, ktorá umožní pomocou redukcie pripojiť myš, klávesnicu alebo USB kľúč.

Zadná stena s matnou úpravou je príjemná na dotyk, telefón sa v ruke nešmýka a odoláva aj odtlačkom. Pravdepodobne malá hrúbka je príčinou vyčnievajúceho fotoaparátu, pod ktorým nájdeme aj LED blesk. Keďže je ale fotoaparát v strede, telefón sa na stole veľmi nekolíše. V spodnej časti sa nachádza hlasný reproduktor slušnej kvality.

porovnanie s HTC One

Pod displejom nenájdeme žiadne hardvérové tlačidlo. V podstate mi dotykové tlačidlá nevadia, no v tomto prípade si zaslúži kritiku ich podsvietenie. Rozsvietim displej, zobrazí sa zablokovaná obrazovka a tlačidlá sa rozsvietia. Po odblokovaní sa ale podsvietenie hneď vypne a aktivuje sa až po dotyku na ne. Chýba aj nastavenie času podsvietenia. Pozitívom je tak aspoň vibračná odozva pri dotyku.

Nad displejom sa nachádza senzor priblíženia, senzor automatickej regulácie jasu, slúchadlo, predný fotoaparát a informačná dióda. Intenzita je dobrá, upozornenie si určite všimnete, no zamrzí to, že je jednofarebná (biela).

Na displej je radosť sa pozerať. Páči sa mi, že aj napriek nižšej cene tu výrobca nepoužil obyčajné TFT, ktoré ma sklamalo napríklad na Xperii Z, ale siahol po osvedčenom IPS displeji. Ten ma naozaj očaril svojimi farbami, pozorovacími uhlami a výbornou čitateľnosťou v slnečnom exteriéri. Chválim aj minimálnu medzeru medzi sklom a displejom, vďaka čomu je zážitok z displeja ešte lepší. Nechýba automatická regulácia jasu s celkom svižnými reakciami (porovnateľné s mojim Galaxy Note 2) a nezabudlo sa ani ochranu. Veľkú plochu chráni pred škrabancami ochranné sklíčko Dragontail. A tie tenké okraje okolo displeja... Krása.

Idol X je pekným príkladom toho, že nie je štvorjadro ako štvorjadro. Alcatel siahol po chipsete od Mediateku, ktorý ponúkne slabší výkon než chipsety v ostatných vlajkových lodiach a v benchmarku sa zaradil napríklad aj za minuloročný Samsung Galaxy S3. Slabší chipset pocítite najmä pri graficky náročnejších operáciách. Hra Need for Speed bežala ešte v poriadku, no na Asphalt 8 tento hardvér už skrátka nestačil a hra bola takmer nehrateľná. Na to "klasické" používanie však výkon postačí, a to aj vďaka 2 GB RAM pamäti, ktorá umožní mať spustených viacero aplikácií naraz. Voľná bola zvyčajne polovica, teda 1 GB.

Reakcie systému boli prevažné svižné, no stretol som sa aj s opätovným načítaním prostredia, a to najmä ak som opustil náročnejšiu aplikáciu. Párkrát som po opustení aplikácie videl na domácich obrazovkách aj neúplné widgety, ktoré sa v rýchlom čase skompletizovali. Zaujímavé je aj to, že prvé dni bežal systém v poriadku, až na tých pár zaváhaní, no asi posledné dva dni sa telefón dosť často samovoľne reštartoval. Niekedy aj štyrikrát za deň. Pracujem s telefónom a zrazu iba čierna obrazovka a opätovný štart systému. Ostáva iba dúfať, že táto chyba sa opraví niektorou z aktualizácií.V telefóne bežala zostava s číslom 01001 a výrobca vraj už uvoľnil ďalšie aktualizácie. Do nášho regiónu sa ale ešte nedostali.

Operačný systém Android vo verzii 4.2.2 je doplnený o nadstavbu od výrobcu. Alcatel v porovnaní s predošlými testovanými smartfónmi použil inú nadstavbu, a tá sa podobá nadstavbe Emotion UI od Huawei. U oboch chýba ponuka s aplikáciami. Tie spolu s widgetmi nájdete na domácich obrazovkách. Po čase som si na toto prostredie zvykol, no stále mi pár vecí prekáža.

Napríklad, pri nainštalovaní viacerých aplikácií vám istý čas zaberie ich preorganizovanie. Aplikácie sa nezoraďujú abecedne, ale postupne ako ste ich nainštalovali, a čo je najdôležitejšie, ak na jednej z obrazoviek odstránite pár aplikácií, tento prázdny priestor sa nevyplní aplikáciami z ďalšej obrazovky.

Najlepším riešením je vytvoriť si pár priečinkov a prehľadne si rozdeliť všetky aplikácie. Teda v štýle iOS. Chýba mi aj možnosť presúvať celé obrazovky. Napríklad, na prvej mám widgety, na druhej aplikácie rozdelené do priečinkov a ak chcem pridať za prvú obrazovku ďalšiu obrazovku s widgetmi, najprv musím presunúť všetky priečinky z druhej obrazovky na prázdnu tretiu. Obrazovky sa pridávajú podobne ako v najnovšom Kit Kate. Dlhším podržaním na widgete alebo aplikácií sa automaticky aktivuje režim úprav a napravo pribudne nová prázdna obrazovka.

Okrem týchto domácich obrazoviek tu máme aj dve špeciálne. Prvá s názvom Fotostena zobrazí na celej ploche vaše fotografie, teda akýsi fotorámček. Druhou je Stena miniaplikácií, na ktorú si môžete pridať viacero widgetov a vertikálne sa medzi nimi posúvať. Pripomína mi domácu obrazovku vo windowsfónoch.

Operačný systém vo verzii 4.2.2 umožní pridať si widgety aj na zablokovanú obrazovku. Od výrobcu tu máme napríklad pekné počasie, kalendár a hudobný prehrávač. Potiahnutím kruhu v spodnej časti môžete telefón odblokovať alebo spustiť jednu z troch skratiek (nie je možné meniť).

Potiahnutím jedného prsta zo stavového riadku sa zobrazí panel oznámení. Dvomi prstami sa už rozbalí panel rýchleho nastavenia, v ktorom nájdete až štrnásť skratiek. Dlhším podržaním na skratke sa dostanete do nastavení danej službe alebo nastavenia. Ak v paneli oznámení nemáte žiadnu notifikáciu, tak sa zobrazí panel rýchleho nastavenia.

K zoznamu spustených aplikácií sa dostávam dlhším podržaním pravého kontextového tlačidla. Aplikácie odstránim vertikálnym ťahom po aplikácií. Dlhším podržaním tlačidla domov sa spustí služba Google Now. Pár nastavení sa zobrazí aj dlhším podržaním tlačidla napájania, kde zaujme najmä funkcia vynúteného reštartovania.

Dôležité nastavenia režimu dual SIM sú dostupné v nastaveniach, pod záložkou Správa SIM kariet. Ku kartám si môžete pridať vlastné názvy, farebne ich odlíšiť a taktiež si tu nastavíte predvolenú kartu pre hlasové hovory, videohovory, správy a dátové pripojenie.

Ak nechcete využívať žiadnu z kariet ako predvolenú, zvolíte si možnosť "vždy sa pýtať". Názov karty a farebné označenie sa zobrazuje aj pri každom hovore v denníku hovorov a taktiež aj v konverzáciách prijatých správ.

Číselník je už tradične prepojený s telefónnym zoznamom, a tak si v dolnej lište skratiek vždy nechávam iba číselník. Pochvalu si zaslúži inteligentné vytáčanie, ktoré vyhľadáva v menách, priezviskách a oboch súčasne. Výbornou funkciou je aj odpovedanie SMS správou na prichádzajúci hovor. Šablóny nájdete v aplikácii Správy.

Okrem klasickej androiďáckej klávesnice sa môžete tešiť aj na známu klávesnicu SwiftKey. Tú pribalil výrobca. Otázna je však budúca podpora aktualizácií, keďže v zariadení je nainštalovaná verzia 4.1.1.19 a v Google Play sa nachádza už verzia 4.3.0.196. Hlavným ťahákom je funkcia Flow - písanie jedným ťahom. V nastaveniach si prispôsobíte aj predikciu textu, učenie slov, správanie sa medzerníka a vzhľad si zmeníte pomocou viacerých tém.

V režime na šírku je možné zobraziť klávesnicu v rozdelenom rozložení, kedy sa klávesnica rozdelí na dve polovice a tie sa umiestnia bližšie k okrajom. Takéto riešenie ocenia najmä používatelia s menšími rukami. S touto funkciou sme sa už stretli pri niektorých tabletoch a napríklad aj v smartfónoch od LG.

Webový prehliadač Internet mi v porovnaní s Google Chrome neponúkol nič extra na viac, tajne som dúfal, že bude možno podporovať automatické zalamovanie textu, a tak som radšej používal práve Chrome, ktorý si rozumie so synchronizáciou záložiek medzi vašim smartfónom a počítačom. Ak vám nesadne ani jeden, v obchode Google Play si určite vyberiete. Je ich tam neúrekom.

foto: HDR

Idol prekvapil nielen dvojciferným rozlíšením fotoaparátu, ale čo je dôležitejšie, aj samotnou kvalitou fotografií. V tejto cenovej hladine ho môžeme zaradiť medzi to najlepšie. Fotografiám nechýbajú detaily a potešia aj verné farby. Špecialitkou fotoaparátu sú makro snímky, ktoré sú naozaj nádherné. Blízky objekt ostrý a okolo pekný bokeh.

Prostredie fotoaparátu si budú pochvaľovať používatelia, ktorým pojmy ISO, expozícia a podobne, nič nehovoria. Nastavenia sú totižto úplne chudobné. Záleží na používateľovi. Mne osobne toto jednoduché prostredie vyhovovalo. V nastaveniach sa nachádza iba režim HDR, panoráma a režim celá obrazovka. Ak ho aktivujete, budete snímať širokouhlé fotografie v rozlíšení 4 096 x 2 304 pixlov, t.j. necelých 9,5 Mpix. Ak je tento režim vypnutý, zhotovujú sa snímky v režime 4:3 s rozlíšením 4 224 x 3 168 pixlov, t.j. niečo cez 13 Mpix. Dlhším podržaním spúšte môžete zhotoviť až 40 po sebe rýchlo idúcich snímok. Pri režime HDR treba mať naozaj pevnú ruku. Moje fotografie boli väčšinou rozmazané.

Nastavenia nahrávania videa sú ešte chudobnejšie. Nachádza sa tu iba možnosť aktivovať LEDku. Video nahráva iba vo Full HD rozlíšení s automatickým preostrovaním počas natáčania.

Prehrávač hudby je v porovnaní s konkurenciou (Sony, Samsung) dosť jednoduchý a okrem delenia skladieb a ekvalizéra neponúkne nič extra. Ani grafika ma za srdce príliš nechytila. Poteší aspoň ovládanie vo výsuvnej lište a na zablokovanej obrazovke.

FM rádio si poradí so zobrazením názvu stanice (RDS), názvu skladby (RT) a ponúkne aj možnosť nahrať si práve prehrávané vysielanie. K úplnej dokonalosti mi tu už chýba iba časovač vypnutia, ktorý by som ocenil napríklad pri nočnom počúvaní. Rádio je možné ovládať aj na zablokovanej obrazovke. Vo výsuvnej lište sa zobrazuje iba frekvencia.

Pracovné aplikácie ma milo prekvapili. Kalendár poteší viacerými náhľadmi s informačným panelom, v ktorom sa zobrazia informácie o udalosti a na prácu s dokumentmi sú pripravené hneď tri aplikácie. OfficeSuite umožní dokumenty iba prezerať, no v Kingsoft Office a Quickoffice si ich už aj vytvoríte alebo upravíte.

Nechcete mať cez noc zapnutý telefón, no potrebujete aby vás ráno zobudil? Alcatel myslí aj na takýchto používateľov a okrem leteckého režimu, ktorý nájdeme v iných zariadeniach, si pre používateľov pripravil funkciu Plánované zapnutie a vypnutie. Stačí ak nastavíte zapnutie na pár minút pred budíkom a je po probléme.

Päťpalcový Full HD displej a kapacita batérie 2 000 mAh. Tu už zamŕza úsmev aj tomu najväčšiemu optimistovi. Ako to však bolo pri reálnom používaní? Telefón som nabil cez noc, ráno vybral z nabíjačky a skúšal, či si poradí s mojim jedným klasickým dňom, teda všetko automaticky synchronizované, pár telefonátov, asi polhodina hudby a najmä využívanie aplikácií ako Facebook, Hangouts, Gmail a prezeranie webu. V prvý deň telefón skonal už asi po ôsmich hodinách, no nasledujúce dni sa už ako keby batéria ustálila, a telefón zvládol celý deň. Viac som od neho ani nečakal, no to, že vydrží náročnejší deň od rána do večera ma príjemne prekvapilo. V prípade, že ho potrebujete používať dlhšiu dobu a nemáte prístup k nabíjačke, v nastaveniach si môžete aktivovať úsporný režim a zvoliť aplikácie, ktoré budú aktívne aj pri zhasnutom displeji. Napríklad Hangouts alebo Gmail. Pre extrémne prípady je k dispozícii režim Najvyššia úspora. Ten vypne prostredie, stiahne jas a zobrazí iba jednu obrazovku s prístupom k číselníku, kontaktom, správam a kalendáru. Nič viac. Režim z neho skrátka spraví klasický telefón.

Na jeden záber: Alcatel One Touch Idol X 6040D

Výhody:

+ výborný displej

+ dual SIM

+ klávesnica SwiftKey

+ fotoaparát, najmä makro snímky

+ dizajn a rozmery

Nevýhody:

- slabší chipset

- občas spomalené prostredie a reštarty systému

- zhasínanie dotykových tlačidiel

- slabšia batéria

Orientačná cena: 340 € (epicentrum.sk)

Záver:

Na Alcatel One Touch Idol X budem naozaj rád spomínať. Slabší hardvér som pocítil iba pri hraní náročnejších hier, zhasínanie tlačidiel mi trochu prekážalo, no zvykol som si, a ani ta výdrž nebola nakoniec až taká tragická. Zaujal ma výborným displejom, rozumnými rozmermi a slušným fotoaparátom. Jeho esom v rukáve je však podpora dvoch SIM kariet. Tú mu môžu ostatné 5-palcové Full HD telefóny iba závidieť. Pri danej cene mu nedostatky hľadám iba naozaj ťažko, a koniec koncov, rovnako ťažko hľadám aj konkurentov.

Diskusia k článku:

ilkay 12.12.2013 - 00:52

toto už je alcatelizácia stránky poprosím sa trošku krotiť lebo začnem pochybovať o objektívnosti; kolkáte vychvalovanie alcatelu je toto za posledných pár týždňov ? alebo len mne to tak pripadá ?

Martin Hrúzik12.12.2013 - 11:37 Trvalý odkaz

Asi len tebe ilkay, ale nevadi.

Ine som chcel.

Pozeral som par recenzii na tento telefon na youtube, lebo sa mi celkom paci. Neviem aku verziu FW mali tam, ale zoznam aplikacii celkom urcit existuje nielen na alcateli ale aj na huawei. Staci prstompotiehnut zdola nahor a vyde zoznam vsetkych aplikacii. Co sa tyka kamery, tam je mozne ze to pridali az v aktualizacii ktoru nemate, ale v nastaveniach bola polozka "advanced/pokrocile" a tam bolo nastavenie EV, ISO atd. To co vam chyba.
Posledna vec je otazka. Ak su spominane veci otazkou aktualizacie, preco ju nemate? Tiez sa siri po regionoch ako v samsungoch?
Lebo taketo neaktualizovanie dokaze celkom slusny telefon aj celkom zabit.

Matúš Riško12.12.2013 - 16:56 Trvalý odkaz

Dostupnost aktualizacii uz zistujeme u zastupenia znacky pre SK & CZ.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne12.12.2013 - 18:30 Trvalý odkaz

Ja som rozhodne za, aby sa objavovali recenzie aj na lacnych Cinanov, urcite je lepsie si precitat nieco o neznamej znacke nez kupovat macku vo vreci. Recenzovany model vyzera vyborne, skoda slabsieho cipsetu, ale vykon zrejme rozpoveda cene, a navyse je v peknom baleni telefonu :)

Celá diskusia 5 príspevkov