Skúsenosti s Nokia Lumia 720

Dvojmesačné skúsenosti čitateľa Michala s 4,3'' windowsfónom strednej triedy, na ktorom oceňuje jednoduchý a rýchly systém, fotografické funkcie a výdrž batérie.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Požičiame vám Galaxy S4 na pol roka a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Michala Mika.

Úvod

Windows Phone ma lákal už dlhšiu dobu a po rozhodnutí vymeniť moju spoľahlivú Nokiu N8 som si povedal, že pri značke Nokia zostanem a vyskúšam aj nový Windows Phone 8. Rozhodoval som sa medzi Lumiou 720 a Lumiou 920, keďže dosť fotím a v tomto smere mali navrch, no Lumia 920 bola pre mňa už moc veľký a ťažký telefón, ktorý by mi prekážal pri každodennej robote.

ikona

Základné info: Nokia Lumia 720Smartfón strednej triedy s OS Windows Phone 8, dvojjadrovým 1 GHz procesorom, 4,3'' WVGA displejom, 6,7 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom, bezdrôtovým nabíjaním a 2 000 mAh batériou. (živé fotografie)

Systém a aplikácie

Prechod zo Symbianu Belle na Windows Phone 8 bola príjemná skúsenosť a systém je oveľa pohodlnejší a praktickejší v každodennom používaní. Ak ho však porovnám s iOS na starom iPhone 3GS čo som mal alebo s Androidom, ktorý mám na Nexuse 7, tak má vždy o nejaký ten mínusový bodík viac. Systém je rozťahaný a pri väčšom množstve aplikácií treba v menu rolovať a hľadať. Nepáči sa mi ani spôsob rušenia spustených aplikácií šípkou späť. Možnosť prispôsobenia domácej obrazovky a rýchlosť systému sa mi páči a šetrí mi kopec času. Ako veľký nedostatok vidím to, že Nokia Lumia 720 sa mi už v priebehu dvoch mesiacov trikrát zasekla, z toho raz až na desať minút. Aplikácií je podľa mňa stále málo, no našťastie tie základné ako Facebook, YouTube, Skype a LED svetlo sú v ponuke. Ak to porovnám s možnosťami na Androide a iOS tak WP má ešte čo doháňať. Najlepšie aplikácie sú od Nokie v kategórii Nokia Collection, a to navigácia, mapy a rozšírenie funkcií fotoaparátu.

Foto a video

V skratke povedané, čakal som viac, ale za tú cenu a v dobe, keď som ju kupoval, to bolo asi to najlepšie, čo trh ponúkal. Narovinu - fotky z Nokie N8 sa kvalitou nedajú vôbec porovnávať, ale na druhej strane, funkcie ako Panorama, Best Shot, Glam Me a kvalita snímok za zhoršených svetelných podmienok mi stoja za tú stratu kvality momentiek z Nokie N8. Video je stabilné a výborné. Páči sa mi bodové zaostrenie fotografie dotykom, čo na Nokii N8 nebolo, avšak chýba mi manuálne nastavenie svetlosti snímky, ktoré sa na Nokii N8 robilo stlačením a podržaním spúšte fotoaparátu v polovici.

Telefonovanie a správy

Nokia Lumia 720 ma v kvalite telefonovania prekvapila, je čisté a hlasné. Na druhej strane, kým vytočím niekoho nového alebo ho vyhľadám v zozname kontaktov, trvá to strašne dlho a celkovo to považujem za veľké mínus. Čo sa týka SMS a MMS správ, tie sú rovnako ako aj telefonovanie zvládnuté esteticky pekne, no nemôžem si zvyknúť na klávesnicu a spôsob písania. V nastaveniach MMS-iek musím vždy povoliť mobilné dáta, inak mi MMS nepošle, a keď mi príde obrazová správa, tak sa mi zobrazí len informácia, že mám doučenú MMS a môžem si ju stiahnuť. Je možné, že som to len zle nastavil, ale na Nokii N8 a iPhone 3GS som s tým problémy nikdy nemal. Spomeniem aj e-mailovú kumunikáciu, ktorá je graficky výborne zvládnutá. Páči sa mi, že posledné e-maily mám načítané aj s prílohami a môžem si ich pozrieť aj offline, no nepáči sa mi, akým zdĺhavým spôsobom sa musím dopracovať k starším správam.

Konštrukcia a výdrž batérie

Spočiatku sa mi telefón zdal trošku väčší, ale teraz mi príde tak akurát. Nič na ňom nevŕzga ani sa neprehrieva, dobre sa drží v ruke a celkovo je veľmi ľahký. Mám na ňom tvrdé silikonové púzdro a fóliu na displeji. Po pár pádoch a stretnutiach s kľúčmi vo vrecku stále funguje a je ako nový. Výdrž batérie je super prekvapenie, keďže telefón vydrží na jedno nabitie v pohode aj dva dni.

Plusy:

- jednoduchý a graficky pekne spracovaný systém

- kvalita telefonovania

- možnosti fotoaparátu a kvalita v danej cene

- navigácia a mapy

- výdrž batérie

Mínusy:

- pri väčšom počte aplikácií je systém rozťahaný a stále treba hľadať a rolovať

- zdĺhavé vyhľadávanie v zozname kontaktov

- občasné mrznutie systému

- rušenie aplikácií šípkou späť

- nedostatok aplikácií a hier

Záver

Opísal som svoje názory po dvoch mesiacoch používania a viem, že každý potrebuje telefón na niečo iné. No ak by som sa mal znovu rozhodnúť pre nejaký telefón, tak si opäť vyberiem Nokiu Lumiu 720 lebo pre mňa ponúka v danej cenovej relácii viac než konkurencia.

Diskusia k článku:

ondrakomous 07.12.2013 - 20:49

Dobrej clanek, ja tu n8 stale mam, foti neskutecne. Taky hledam adekvatni nahradu.

Andrej08.12.2013 - 00:38 Trvalý odkaz

tiež mám N8, je super, ale už sa obzerám po nástupcovi keďže pre symbian končí podpora... Nástupcovia terajších lumií vyzerajú sľubne, napr. 825

marek08.12.2013 - 09:06 Trvalý odkaz

Ja mám síce teraz lumiu 820 a pred ňou bola Lumia 710, ale MMS mi doručili klasicky ako na každom inom telefóne, čiže nič nesťahujem. Do WP pôjdem určite aj na budúce.

08.12.2013 - 12:12 Trvalý odkaz

Tie MMS treba nastaviť. Na L620 nemusím povoľovať dátový prenos a prichádzajúce MMS sa tiež preberajú automaticky. Je možné, že majiteľ v nastaveniach niečo prepol, lebo ja s MMS problém nemám od začiatku a to som nič nemenil ani nenastavoval. Spravilo sa to automaticky po vložení SIM.

j08.12.2013 - 13:01 Trvalý odkaz

Prosím vás,má ten fon predinštalovanú youtube aplikáciu na prezeranie videá? Blesk sa dá používat ako baterka?

Celá diskusia 40 príspevkov