Nokia N85

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Multimediálny slajder s 5 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS, HSDPA, Wi-Fi a A-GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian OS v9.3, platforma S60 3rd Edition, Feature Pack 2,

procesor: ARM11, 369 MHz

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 103 x 50 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 132 mm,

hmotnosť: 128 gramov (zistená: 130 g),

displej: aktívny (OLED), 16 777 216 farieb, kontrast 1:1000, 240 x 320 b., 39 x 52 mm, uhlopriečka 66 mm (2,6''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2 584 x 1 938 b., CMOS,), LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (640 x 480, 30 fps),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 74 MB + 8 GB microSDHC, RAM po štarte 74 MB,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB s nabíjaním), mass storage (online), Wi-Fi, DLNA,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, FM vysielač (88,1 - 107,9 MHz),

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, TV výstup,

batéria: Li-Ion, BL-5K, 1 200 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru / 7 h hrania hier / 30 h prehrávania hudby / 363 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, HSUPA, IrDA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, microUSB nabíjačka AC-10E, microUSB - USB kábel CA-101, video kábel CA-75U, stereo slúchadlá + adaptér (AD-54), 8 GB microSD(HC), potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Keď som sa dozvedel, že budem testovať Nokiu N85, ktorú som mal už možnosť krátko vyskúšať aj na dávnejšej prezentácii, potešil som sa ako každému novému smartfónu. Keď som však otvoril balenie, prekvapili ma jej príjemné rozmery. Ľudia okolo mňa mi hovorili, že je to maličký prístroj, ale on je skutočne menší, než sa môže z fotografií zdať.

je N85 zaoblenejšia a výrazne tenšia, sa tiež rozmermi značne odlišuje. Vysúvacia konštrukcia je kvalitná a spracovanie konečne príkladné. Ale, to platí len pre testovaný kus. Pri smartfónoch od Nokie (a žiaľ aj pri tých najdrahších) totiž platí, že pri ich kúpe musíte mať aj šťastie.

Takže, dostal som do rúk vydarený kúsok označený logom NOKIA Nseries na zadnom kryte. Pod krytom nájdete prvú výhodu - novú silnú batériu. Objektív fotoaparátu chráni posuvný aktívny kryt, ktorý nemá problémy so samovoľným otváraním. Oveľa zaujímavejšie sú bočné steny. V

nájdete microUSB konektor (ktorý konečne nabíja!), univerzálny 3,5 mm audio/video výstup a tlačidlo pre vypnutie prístroja / prepínanie profilov. V ľavej sa ukrýva 8 GB pamäťová karta, v pravej nájdete dvojitý ovládač hlasitosti / priblíženia, spúšť fotoaparátu a to najzaujímavejšie - klávesnice!

V nastaveniach nájdete aj riadenie krytom, t.j. prijatie hovoru vysunutím, ukončenie hovoru zasunutím, aktivácia blokovania tlačidiel zasunutím.

postihla úchylka dizajnérov Nokie všetko vytvoriť v tvare nepohodlnej Nokie N81 či N78...jednoliate predné steny náchylné na odtlačky prstov. Po aktivovaní klávesnice sa rozsvietia štyri dôležité tlačidlá medzi červeným a zeleným. Hlavný ovládací štvorec je typický dýchaním (svetelný efekt v pohotovostnom stave) a dotykovým ovládaním - krúžením prsta po ňom môžete listovať položkami. Je to však nepresné, nepohodlné, a vlastne aj zbytočné...ja som si dotykové ovládanie v nastaveniach čo najskôr vypol. Mediálne tlačidlo spustí mediálne menu. Spodná časť klávesnice je tiež jednoliata, ale zvykol som si na ňu rýchlo. Každopádne, vždy mám radšej hmatovo odlíšiteľné tlačidlá.

je úplne nový. Organic Light Emitting Diode (OLED) je stále málo známy pojem. Mal by mať podstatne menšie nároky na spotrebu energie, ale ja viac oceňujem výraznejší kontrast displeja. Pri fotografovaní Nokiou N82 a N85 vonku pri zamračenom počasí som dokonca musel uznať, že na Nokii N85 vidím pri zameriavaní krajšie farby. Skrátka, displej je naozaj pekný, v interiéri priam krásny. Otočíte ho jednoducho - vysunutím hudobných tlačidiel alebo automatickým otáčaním, ktoré je možné v nastaveniach vypnúť. Tému pohotovostného režimu môžete zmeniť z vodorovného panela na zvislý alebo základné zobrazenie. Aj vzhľad menu je možné zmeniť z ikon na zoznam, podkovu alebo véčko.

Nokia N85 je tak funkčne nabitá, že je určená snáď všetkým skupinám zákazníkov - každý si nájde to pravé. Až na xenónový blesk, ktorý bol nahradený diódovým.

ma veľmi potešil prispôsobením panela nástrojov. Jednotlivé skratky môžem mazať, pridávať, presúvať...skrátka nastavenie ISO môžem mať hneď hore, expozície hneď pod ním a režim úplne vyhodiť. Makro režim som už nemusel zapínať cez menu, automatika výborne zaostruje aj na blízke predmety, s ktorými ma v automatickom režime Nokia N82 problémy. Vysloveným šokom bola pre mňa citlivosť 1600 ISO pri večerných záberoch bez blesku, ktorá spôsobila len výraznejšie zašumenie snímok. Taká fotografia je použiteľná len na displeji mobilu, preto odporúčam pri nočných záberoch nastaviť ručne citlivosť na nízku alebo strednú. Snímky možno zdieľať na webových stránkach ako napr. Flickr, Friendster alebo Share on Ovi. Prezeranie snímok v je pohodlné a konečne sme sa dočkali triedenia fotografiíí aj podľa mesiacov.

TIP: Porovnanie: 5 Mpix z telefónov Nokia N82 a Nokia N85

Záznam VGA videí s AAC zvukovou stopou budete spokojne prezerať aj na peknom displeji Nokie N85, aj na obrazovke televízora cez dodávaný komponentný kábel. Stereo zvuk z reproduktorov (pri otočení telefónu na ležato v hornej stene) poteší, nemožnosť postaviť mobil na stôl zase sklame. Nokia N85 spolu s N79 a N96 podporuje aj prehrávanie formátu WMV.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 13 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 3 353 kbps; zvuk: AAC, 96 kbps; celkovo: 25 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Vysunutím štvorice

nad displejom sa na dvoch z nich rozsvieti play a stop. Ak tieto tlačidlá vysuniem pri fotografovaní, horné a spodné sa premenia na priblíženie a oddialenie obrazu. Po spustení hudby sa krajné zase zmenia na posun vpred a vzad. Hudobný prehrávač Nokií Nseries je špičkový už dlhší čas, v Nokii N85 dostal do vienka aj . Doteraz nebolo možné (napríklad v Nokii N95 8GB) spustený prehrávač hudby ukončiť, ale Nokia N85 takúto možnosť ponúka.

Keď ma empétrojky nebavia, zapnem si

. Nokia N85 má priamo v menu hneď dve - klasické FM nazvané Visual Radio a , ktoré ukrýva stovky staníc. Nájdete tu streamovanú hudbu podľa krajín či žánrov. Visual Radio je tradičné, ponúka RDS aj AF.

V multimediálnom prístroji Nokia N85 je predinštalovaných minimálne 10 herných titulov formátu N-Gage, mne však nešla položka N-Gage vôbec spustiť. Škoda.

Ku zabudovanému GPS modulu sa vzťahuje aj trojmesačná bezplatná licencia na vydarené

.

Nokia N85 ponúka

, ktoré mi na starších telefónoch s OS Symbian veľmi chýba.

Pracovné funkcie začínajú telefónnym zoznamom, ktorý sa veľmi nezmenil. N85 už ponúka priamo v zozname zálohu na pamäťovú kartu a dokáže zobrazovať aj kontakty na SIM. Do Nokie N85 z akejkoľvek staršej Nokie s OS Symbian môžete pomocou aplikácie Prenos odoslať všetky potrebné údaje (telefónny zoznam, správy, položky v kalendári, poznámky...).

Po vstupe do správ som vo voľbách objavil novú položku

. Pri vytváraní správy už narazíte na spoločný editor SMS a MMS. I tak je stále rovnako nudný ako doteraz. V e-mailoch som sa konečne potešil automatickej kontrole od 5 minút. Pri vkladaní 5 Mpix fotografie do e-mailu stále nedochádza ku jej automatickému zmenšeniu.

sa nezmenil, stále ponúka mini-mapu, rýchle načítavanie aj zobrazenie stránok na ležato.

Z Bluetooth profilov je veľkou novinkou PBAP (Phone Book Acces Profile) pre priamy vstup do telefónneho zoznamu napríklad z pripojeného handsfree. Veľkou novinkou je aj nabíjanie cez microUSB. Takto som sa konečne dočkal nabíjania smartfónu od Nokie počas prenosu fotografií do PC cez mass storage.

Organizačné funkcie sú bežné - stopky stále chýbajú, ale zato kalendár prepojený s domácou obrazovkou patrí k tým lepším. Vyzerá to však tak, že si to Nokia s pripomínaním udalostí nerozmyslela, a stále keď niekoľko pripomenutí po sebe zmeškáte, mobil vás na to neupozorní.

môže byť niekoľko, so zvoleným časom i opakovaním, s vami určenou melódiou (nie však FM rádiom) aj časom odkladu.

Výhody:

- FM vysielač,

- kontrastný OLED displej,

- foto-herno-hudobné tlačidlá,

- triedenie fotiek do mesiacov,

- nabíjanie cez microUSB.

Nevýhody:

- chýba xenónový blesk,

- zle hmatovo odlíšiteľná klávesnica,

- lesklé plastové spracovanie,

- pripomínanie udalostí v kalendári,

- chýbajú stopky aj odpočítavanie času.

Orientačná cena: 15 475 Sk / 513,67 € (Agora plus)

Záver

Nokia N85 je prekvapivo malý, a pritom plne vybavený smartfón s Wi-Fi aj GPS. Poteší krásnym displejom a množstvom pokrokových funkcií. Škoda len, že nenastali zmeny v internetovom prehliadači (len jedno okno) či kalendári (po niekoľkých opakovaniach pripomienky táto z obrazovky úplne zmizne). Aj register hovorov či považovanie odmietnutého hovoru za prijatý sú neduhmi z minulosti. Každopádne odporúčam Nokiu N85 viac než vlajkovú N96-ku. Ak chcete veľa fotografovať, zamyslite sa nad potrebou xenónového blesku (N82, 6220 classic).

Kto veľmi rozmýšľa nad Nokiou N85, zrejme nebude akceptovať ponuky konkurentov - Sony Ericsson neponúka nič podobné, LG tiež nie, a tak ostáva len vydarený INNOV8 od Samsungu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.11.2008 - 13:15

Quo: Som velmi zvedavy na pouzity material, konstrukciu... Nie je normalne,aby low-endy Nokie mali lepsiu konstrukciu a lepsie materialy ako N-kova rada. Nie kezdy chce E-ckovu radu, ktora je sice vacsinou o dost lacnejsia ako N-kova, ale zaroven ma kvalitnejsie spracovanie, kvalitnejsie materialy... Uvidime co tento slider. Ak bude Nokia v podpriemernom spracovani pokracovat aj nadalej, tak jej skalni uzivatelia zamavaju na vecne casy a zacnu pouzivat fony, ktore maju cenu adekvatnu k prevedeniu a spracovani - napr SE,Motorola...

anonymous26.08.2008 - 20:25 Trvalý odkaz

defluo: toto bude rovnaky vrzgajuci,pukajuci,lacny plastovy smejd, ako aj ostatne cierne N-kove slidery :) a este je uplne ocividne, ze zase len pouzivaju vnutornosti inych modelov svojich starsich telefonov a pchaju to do cinskych plastovych hraciek :D

anonymous26.08.2008 - 20:55 Trvalý odkaz

riso: V galerii uz najdete fotografie troch novych Nokii. Spracovanie je ako N81 a podobne.

quo: je TEN rad, a NIE TA rada (radu Ti davam teraz ja, hehe)

anonymous26.08.2008 - 22:05 Trvalý odkaz

karalachty: A kedy chce prist nokia s modelom konkurujucim vo fataku opakujem vo fotaku 8 Megapixelovemu SE C905 ? Aj ked teraz mnohi budu pisat ze megapixeli nie su vsetko ale predsa taky vyrobca ako nokia by sa nemal nechat prekonat a zahanbit alebo uz sa stalo?

anonymous26.08.2008 - 22:19 Trvalý odkaz

jozo: A zase nema XENON :(

Celá diskusia 109 príspevkov