Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 - ťažká váha

Recenzia lacného tabletu s 7,85-palcovým XGA displejom, hliníkovým zadným krytom a perfektným príslušenstvom v balení. Skvelý na domáce čítanie a surfovanie.

Výrobky Prestigia určite padnú do oka mnohým záujemcom o nový smartfón či tablet. Stačí si totiž takýto tovar na niektorom z cenových vyhľadávačov zoradiť podľa najnižšej ceny a obsadia popredné miesta. Podrobnejší pohľad navyše často odhalí, že ani nad technickými špecifikáciami netreba vždy ohŕňať nosom. Lenže, niekedy to nefunguje. MultiPad 2 Pro Duo 8.0 kvôli malej systémovej pamäti odišiel s nepriaznivým hodnotením a testu menšieho MultiPadu 4 Quantum 7.85 som sa preto obával. Mimochodom, hliník a 7,85-palcová uhlopriečka, to sa až príliš nápadne podobá na iPad mini.

Vo výsledku to však také horúce nie je. Hliníkový chrbát tabletu vyzerá a na dotyk pôsobí výborne (pokiaľ práve nie ste vonku, alebo v chladnej miestnosti, čo vaše ruky ihneď pocítia). Nad všetkým, na čo sa to môže podobať mávnete rukou. Metalický povrch mení svoj vzhľad podľa dopadu svetla od úplne čierneho až po modrastý.

Hliník ale spôsobuje problémy s citlivosťou Wi-Fi. Tá je vyslovene nedostatočná. Fakt ma nebavilo čakať na načítanie stránky niekoľko sekúnd a timeline z Twitteru sa podarilo načítať až na štvrtý pokus. Namiesto toho, aby som sa vždy otáčal v posteli, a posúval tak tablet o niečo bližšie k routeru, zobral som do ruky radšej smartfón a vybavil si, čo som potreboval. Výpadky bolo najviac vidno pri sťahovaní aplikácií z Google Play. Trvalo večnosť, akonáhle som však prišiel tesne k routeru, stiahli sa okamžite.

ikona

Základné info: Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85Cenovo dostupný tablet s OS Android 4.2 Jelly Bean, štvorjadrovým 1,6 GHz procesorom, 7,85'' XGA displejom, 2 Mpix fotoaparátom, miniHDMI konektorom a funkciou USB OTG.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Tablet navyše absolútne nezaujímajú rozšírené nastavenia Wi-Fi. Ponechať pripojenie zapnuté vždy, nikdy, iba počas napájania - všetko jedno. Vypnete obrazovku, Quantum 7.85 sa po pár minútach odpojí. Narozdiel od Pro Duo 8.0 sa dokázal opätovne pripojiť sám, ak však večer prídete domov, a po chvíli surfovania na vás za sebou vyskočí všetkých 10 správ z Messengera, na ktoré ste už cez deň odpovedali z mobilu, je to otravné.

Našťastie sa už neopakuje problém s malou pamäťou. Kapacita tej systémovej je 0,98 GB a pre používateľa je po prvom zapnutí dostupných 846 MB. Stačili mi na nainštalovanie zhruba 50 aplikácií, ktoré používam v telefóne. Priamo z nastavení idú presunúť aj do vnútorného úložiska s reálne dostupnou 5,58 GB kapacitou. Nie všetky (Chrome, Facebook alebo Dropbox), väčšina však áno.

Tablet disponuje štvorjadrovým procesorom Cortex-A9 s taktom 1,6 GHz a grafickým čipsetom Mali-400MP s rovnakým počtom jadier. Treba priznať, že systém nie je vždy plynulý, hoci gigabajt RAM by mu mal stačiť. S vyšším počtom nainštalovaných aplikácií je to ešte horšie. Dlhšie sa čaká najmä na prepnutie medzi aplikáciami. Dá sa mu pomôcť vypnutím zbytočných animácií v Možnostiach pre vývojárov (to koniec koncov robím pri každom androide).

Aj tak som sa však neskôr rozhodol pre návrat do továrenských nastavení a používanie MultiPadu som poňal z iného uhla. Zabudol som na desiatky aplikácií z Google Play. Nechal som si iba prehliadač, Facebook, Twitter klienta, Evernote, prehrávač filmov a niekoľko ďalších nevyhnutných aplikácií. Netreba mať na všetko samostatný program, väčšinu aktivít zvládnete aj cez internetový prehliadač a tablet je hneď svižnejší.

Myslím, že majiteľ tohto Prestigia bude práve takýto. Nenáročný používateľ, občas surfujúci cez internet, občas čítajúci e-book alebo skriptá cez integrovanú aplikáciu eReader Prestigio. Ak prežijete mierne chaotické zaostrovanie textu, skryje do vrecka aj všetky ostatné čítačky z Google Play. Beží akoby na inom zariadení (teda rýchlo), dokáže robiť záložky, meniť jas a v nočnom režime invertuje farby pre menšie namáhanie očí. Displej zariadenia s IPS technológiou má rozlíšenie 768 x 1 024 a teda na 7,85” uhlopriečke hustotu zobrazenia 163 ppi. Veľkosť tesne pod osem palcov je úplne ideálna pre zobrazenie PDF súborov a textu na liste formátu A4. Displej je náchylnejší na zachytávanie odtlačkov prstov a horšie čitateľný na priamom slnečnom svetle, pri používaní v interiéri to však vadiť nebude.

Áno, chcel by som viac. Áno, tablet má pomerne mizerné Wi-Fi a so svojími 406 gramami je viac než ťažký. iPad mini váži takmer o stovku gramov menej (308 g) a Nexus 7 s 340 g alebo jeho 290-gramový nástupca Nexus 7 II sú oproti nemu ako pierka. Lenže 7,85-palcový Quantum zoženiete za 150 €. Hoci telefóny v puzdrách a obaloch neznášam, k tabletom prenášaným v taške sú nevyhnutné. A od Prestigia jeden šikovný obal dostanete rovno v produktovom balení.

Čierny, kožený, s logom výrobcu, s červeným šitím a vnútrom. Keďže je priamo v balení, oproti konkurencii vám ušetrí ďalšiu "dvacku".

Pri tablete sa na viacerých miestach šetrilo. Chýba tu notifikačná LED dióda, senzor pre automatickú reguláciu jasu displeja a dokonca aj vibračný motorček. Navyše jeho Android 4.2.2 Jelly Bean nešťastne pracuje s upozorneniami, takže ak si tlačidlami pre ovládanie hlasitosti vypnete zvuk, neinformuje vás o tom žiadna ikona. Riešenie ponúkne widget na základnej obrazovke a vypínanie zvukov prostredníctvom neho. Vo vysunutej notifikačnej lište nájdeme zmienku o dátume, čase, zostávajúcej kapacite batérie a pripojenom Wi-Fi. Prepnutie na nastavenia opäť zdanlivo sklame. Prepínačmi možno zapnúť alebo vypnúť automatické otáčanie obrazovky, letový režim alebo regulovať jas displeja. Síce odtiaľto nevieme vypnúť Wi-Fi, na druhej strane som to pri tabletoch aj tak nikdy nerobil. Tu sa navyše vypína automaticky, všakže…

Medzi aplikáciami nájdeme OfficeSuite pre správu dokumentov, spomínanú fantastickú čítačku eReader, prehliadač súborov a už pri prvotnom nastavovaní Gmail konta na vás vybehne Inštalátor Prestigio. Jeho prítomnosť tu nemá vôbec žiadny význam, ikonu aplikácie z domácej obrazovky odstránite a navždy zabudnete.

A rovnako tak na zadný fotoaparát s rozlíšením dvoch megapixelov a chýbajúcim autofokusom. Predná kamera zvládne aspoň VGA záznam. Dobrý je mono reproduktor na zadnej strane, čítačka microSD kariet a miniHDMI konektor. Aby ste sa trafili, spolu s 3,5 mm jackom sú všetky označené aj textom a piktogramami.

Vzhľadom na niekedy rozpačitú celkovú svižnosť ma príjemne prekvapilo absolútne plynulé prehrávanie HD videa. 3 GB film som cez microUSB kábel nakopíroval za približne 20 minút, vďaka USB OTG by to šlo aj z prenosného hardisku. Ešte šokujúcejší bol potom bezproblémový chod graficky náročnejších hier, napríklad medzi našimi tipmi na aplikácie nedávno spomenutý Asphalt 8: Airbone.

4 700 mAh batériu nabije 2 A nabíjačka za približne štyri hodiny. Počítajte s tým, že dodávaný microUSB - USB kábel je takmer dvakrát tak hrubý než zvyčajne. Do vrecka si ho určite nezmotáte a na cesty si budete nosiť druhý, pôvodne určený k inému kusu elektroniky. Pri štandartnom nenáročnom používaní, teda zhruba dvoch hodinách surfovania, prehrávaní YouTube videí a troch hodinách čítania e-bookov na minimálnom jase (prijal by som, ak by jeho najnižšia úroveň svietila ešte o niečo slabšie) vydržal tablet dva dni. Redukciu pre zasunutie USB kľúča v režime OTG nájdete priamo v balení, podobne ako puzdro. Na slúchadlá však už miesto nezostalo.

Výhody:

+ pekný, precízne spracovaný hliníkový chrbát

+ veľmi lákavá cena

+ USB OTG redukcia priamo v krabici

+ pribalené puzdro

+ príjemná a funkčná čítačka eReader Prestigio

+ možnosť presunúť niektoré aplikácie do vnútorného úložiska

Nevýhody:

- vyššia váha tabletu

- chýba informačná LED dióda

- chýbajúci senzor automatickej regulácie jasu

- absencia vibračného motorčeka

- systém nijako neupozorňuje na vypnuté zvuky

- pri zaplnení vnútornej pamäte pomalšie reakcie

Orientačná cena: približne 150 €

Záver

Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 zoženiete už za 150 €. Za to dostanete dobre vyzerajúci tablet s hliníkovým zadným krytom a jednoduché kožené puzdro, ktorého hodnota sa môže pohybovať okolo 20 €. Spolu s nimi je v balení aj redukcia pre USB host a pripájanie USB kľúčov či prenosných hardiskov. Pre maximálne plnohodnotné používanie vo všetkých situáciách tak už budete potrebovať iba slúchadlá s 3,5 mm jackom, prípadne miniHDMI kábel pre pripájanie k televízoru. V tejto cenovej kategórii takémuto balíku príslušenstva prakticky nik nedokáže konkurovať. Nízka cena, pochopiteľne, prináša slabšiu, alebo dokonca úplne chýbajúcu výbavu. Prežiť budete musieť bez senzora automatickej regulácie intenzity podsvietenia, ktorý by sa určite hodil, aj keď som doma väčšinou fungoval s nastavením jasu na najnižšej hodnote. Nie je tu ani informačná dióda, ani vibračný motorček či GPS.

Tablet však disponuje dostatkom systémovej pamäte pre rozumné množstvo aplikácií. Ak by vám to nestačilo, väčšinu môžno presunúť do vnútorného úložiska. Reakcie tabletu rozhodne nie sú vždy bleskové, väčšina používateľov ale bude tablet tejto kategórie využívať skôr na surfovanie cez internetový prehliadač alebo čítanie e-bookov cez skvelú vstavanú čítačku. Zrejme by potešil lepší displej, na druhej strane majitelia ikony malých tabletov - iPadu mini, žijú s rovnakým rozlíšením (druhá generácia je ešte stále dostupná aj bez Retiny). Najväčším problémom tak zostáva výkonnosť Wi-Fi. Samovoľné odpájanie sa ešte dá prežiť, ale slabý dosah v rádoch jednociferných čísel nie. Ak bývate v poschodovom dome s routerom zašitým niekde v kúte, poobzerajte sa inde. V byte by ste mohli byť spokojní. A za tie peniaze...

Diskusia k článku:

Začať diskusiu