Prestigio MultiPad 2 Pro Duo 8.0 3G - radšej iný

Recenzia priemerného osempalcového tabletu s netradičným dizajnom zadného krytu, pevnou konštrukciou, možnosťou telefonovania a katastrofálne nízkou systémovou pamäťou.

Portfólio tabletov Prestigio je naozaj bohaté a výrobca chrlí jeden model za druhým. Tam zmení pamäť, tam pridá výkon či vylepší fotoaparát, a už tu máme nový model. Výrobky tejto značky sú známe pevnou konštrukciou, dobrým pomerom cena / výkon, príjemným dizajnom a bohatým produktovým balením. Inak tomu nie je ani u nami testovanej novinky s dlhým názvom, ktorý opäť napovie všetky dôležité údaje.

Prestigio MultiPad 2 Pro Duo 8.0 3G sa dá považovať za nástupcu, v Orangei tak obľúbeného, modelu s takmer rovnakým názvom Prestigio MultiPad 2 Ultra Duo 8.0 3G. Novší tablet dostal viac vnútorného priestoru, lepší fotoaparát a silnejšiu batériu. Zvyšné špecifikácie sú rovnaké.

Opäť sa tu stretávame s GSM modulom, ktorý zo zariadenia spraví "prerastený" smartfón. Môžete z neho telefonovať a posielať SMS či MMS správy. Zrejme nikto z nás neplánuje používať tablet primárne na hovory, ale ako doplnková funkcia môže byť občas užitočná. Keďže sa reproduktor nachádza až na zadnej strane, nie vpredu, váš hovor tak bude počuť celé okolie. Kto chce viac súkromia, použije napríklad Bluetooth handsfree.

ikona

Základné info: Prestigio MultiPad 2 Pro Duo 8.0 3GTablet nižšej strednej triedy s 8'' XGA displejom, dvojjadrovým procesorom, funkciou telefonovania a posielania SMS správ. Nevýhodou je nízka pamäť na uloženie aplikácií.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na vyhotovenie tabletu je výrobca hrdý a označuje ho ako skutočne majstrovské dielo dizajnu a technológie. S týmto sa však dá polemizovať. Konštrukcia je naozaj pevná, zadná strana je netypicky šikmo rozdelená na čierny plast a strieborný hliník. V hliníkovej časti sa po ľavej strane nachádza microUSB konektor, mikrofón, slot na microSD kartu a krytý slot na SIM kartu. S krytom sa veľmi zle manipuluje, je pripevnený krátkym plastovým úchytom a nedá sa tak poriadne odklopiť. Vkladanie a vyberanie SIM karty je tak nekomfortné a naozaj som mala obavy o jeho utrhnutie.

Vpravo sú dva reproduktory slabej kvality, 3,5 mm jack a miesto na resetovanie zariadenia. Pri hlasnom prehrávaní vibruje celá zadná strana tabletu. Ani kvalita reprodukcie nenadchne. Na prezeranie filmov a videí to však stačí, na počúvanie hudby odporúčam radšej pripojiť vlastné slúchadlá, v balení žiadne nenájdete. To však je pri tabletoch úplne bežné. V krabici na vás bude čakať nabíjačka, USB kábel, OTG kábel na pripojenie externých zariadení, ako je myš, klávesnica či USB kľúč a kožené aktívne puzdro. Po vytiahnutí tabletu z puzdra sa rozsvieti displej, po vložení do puzdra sa naopak tablet uvedie do režimu spánku.

V plastovej hornej časti zadného krytu je umiestnený 5-megapixelový objektív fotoaparátu s prisvetľovacou diódou. Kvôli vystuplému objektívu je tablet pri položení na tvrdú podložku nestabilný. Pri pohľade na tablet spredu sa v jeho pravej hornej stene nachádzajú oblé tlačidlá ovládania hlasitosti a vypínač. Prednú stenu vypĺňa 8-palcový IPS displej s pomerom strán 4:3, ktorý dostal rozlíšenie 1 024 x 768 bodov. Pozorovacie uhly sú slušné, ani rozlíšenie v praxi nevyzerá nijak tragicky, ale určite by sme už aj u béčkových výrobcov očakávali pri tejto veľkosti uhlopriečky HD rozlíšenie. Farby sú príjemné, nijak presaturované. Viditeľnosť displeja v exteriéri patrí k slabšiemu priemeru.

Prestigio použilo v tablete opäť dvojjadrový procesor Cortex A9 s taktom 1,2 GHz a 1 GB operačnú pamäť RAM. Grafiku má na starosti PowerWR SGX 531. Pre menej náročné funkcie a hry táto kombinácia určite stačí. Fanúšikovia náročných hier by sa mali poobzerať po výkonejšom zariadení. Ani veľkosť RAM nie je prekážkou, pre beh aplikácií ostáva k dispozícii 580 MB, čo stačí. Vnútorný úložný priestor ponúkne na uskladnenie multimediálnych súborov a dokumnetov z papierových 16 GB približne 13 GB. Komu to nestačí, využije slot na microSD kartu do veľkosti 32 GB. Zásadným problémom tohto tabletu je však tragicky nízka kapacita systémového ukladacieho priestrou (flash memory). Z pôvodne vyčlenených 503 MB ostáva na inštaláciu aplikácií asi 200 MB, zvyšok zaberá už nainštalovaný softvér, ktorý sa nedá odinštalovať. Po vybalení z krabice som si z Google Play stiahla Evernote, Disk, Facebook, Messenger a hru Subway Surf a v informačnej lište sa zrazu objavila ikona disku s výkričníkom a varovaním, že pre nedostatok ukladacieho priestoru nemusia niektoré systémové funkcie správne fungovať. Vtedy som zaznamenala j výraznejšie oneskorenie reakcií systému. Niekedy som čakala aj niekoľko sekúnd, kým tablet zareaguje na moju požiadavku. Tento oznam sa zobrazoval vždy, keď kapacita klesla pod 100 MB. Ani aktualizácia už nainštalovaných aplikácií nemohla byť kvôli nedostatku miesta dokončená. Pre mňa sa týmto stal tablet nepoužiteľným.

Ďalšie negatívum sa týkalo Wi-Fi. Nie sily signálu, tam bolo všetko v poriadku, ale pri dlhšej nečinnosti sa Wi-Fi odpájalo a po zobudení telefónu sa tablet k známej sieti sám nepripojil. Pomohol len reštart Wi-Fi. V tom čase samozrejme nefungovala ani synchronizácia. Pripojenie na sieť môže samozrejme prebehnúť aj cez dáta operátora, ale bez vloženej SIM karty sa nových e-mailov a upozornení tak ľahko nedočkáte.

Tablet môžete vďaka slotu na SIM kartu využiť nielen na surfovanie po internete, ale aj na hovory a posielanie SMS správ. V menu nájdete tradičnú aplikáciu Telefón, z ktorej máte prístup k číselníku, histórii hovorov a kontaktom. Nechýba inteligentné vyhľadávanie.

Operačný systém Android beží vo verzii 4.1.2 Jelly Bean, a ako sme u Prestigia zvyknutí, je bez výraznejších zásahov výrobcu, doplnený o niekoľko známych aplikácií. Medzi nimi nechýba Inštalátor Prestigio, ktorý nováčikom v používaní pomôže nainštalovať vybraný softvér, čítačka spojená s online kníhkupectvom eReader Prestigio, OfficeSuite Pro na prezeranie a editáciu dokumentov ani súborový manažér File Manager. Na tri domáce obrazovky, ktorých počet sa nedá meniť a chýba aj cyklický prechod z prvej na poslednú, si môžete podržaním prsta na aplikácii v menu umiestniť odkazy na aplikácie alebo rôzne widgety. Ich poradie v menu sa meniť nedá.

Na spodnej strane displeja sa nachádzajú tri softvérové tlačidlá (šípka späť, domov a tlačidlo multitaskingu) a notifikačná lišta s informáciami o čase, signále, batérii a Wi-Fi. Ťuknutím na ikonu nastavení v lište sa dostanete k nastaveniam režimu Lietadlo, Wi-Fi siete, zvuku, otáčaniu displeja, jasu displeja (nechýba automatická úprava jasu) a jedným kliknutím si môžete vypnúť oznámenia. Na zamknutej obrazovke sú nastavené tri skratky na odomknutie, spustenie fotoaparátu a vyhľadávanie. Nikde v menu však nenájdete možnosť nastaviť si vlastnú skratku.

V nastavení sa nachádza i Rozvrh vypnutia / zapnutia tabletu. Tu si nastavíte čas a dni, kedy sa má zariadenie samo vypnúť a opäť zapnúť. Šikovné.

5-megapixelový fotoaparát kvalitou zhotovených fotografií neohúri, snímky sú dobré tak na prezeranie v tablete. Poslúži tak hlavne na momentky. Nechýba mu automatické zaostrovanie ani prisvetľovacia dióda, ktorá pri zaostrovaní prisveľuje. Aplikácia ponúka široke možnosti nastavení. Nájdeme tu mód: auto, face beauty, smile shot, best shot. Na výber je 14 scénických režimov a 6 filtrov. Môžete si nastaviť vyváženie bielej a samozrejme nechýba ani nastavenie blesku, časovač a iné. Pri nahrávaní videa (maximálne v HD rozlíšení) sa ťuknutím na displej zaostrovať nedá. Dajú sa ale snímať fotografie. Predný 2 Mpix fotoaparát ponúkne nahrávanie videa iba vo VGA rozlíšení.

Na počúvanie hudby využijete aplikáciu Hudba, ktorá zobrazuje všetky vaše uložené skladby. Delí je podľa žánrov, interpretov, albumov a samotných skladieb. Prehrávač i hlasitosť prehrávania sa dajú ovládať aj pri zamknutej obrazovke. Na úpravu reprodukovanej hudby nájdete medzi možnosťami ekvalizér s 3D efektom i zosilnením basov.

Poteší prítomnosť FM rádia s RDS. Na jeho počúvanie však musíte mať pripojené slúchadlá. Dá sa však prepnúť i na hlasité počúvanie cez reproduktor tabletu. Nové stanice vyhľadá a uloží veľmi rýchlo. Dokáže zobraziť nielen názov stanice, ale aj práve prehrávanej skladby, pokiaľ to počúvaná stanica umožňuje. Nechýba ani nahrávanie rádia. Ku šťastiu mi chýbal iba časovač vypnutia.

V tablete nechýba GPS modul, zariadenie tak môžete využiť aj ako navigáciu. Internetový prehliadač pri prezeraní text automaticky zalomí na šírku stránky.

O výdrž tabletu sa stará 5 300 mAh batéria. Pri využívaní 3G funkcie, zapnutej Wi-Fi, permanentnom pripojení k službe Gtalk, zapnutej synchronizácii s Google účtom, prezeraní internetu a nasnímaní niekoľko fotografií vydržal maximálne tri dni. Čo je na 3G tablet slušná výdrž. Pri menšej záťaži sa výdrž samozrejme o niečo predĺži. Pri nepoužívaní tabletu sa kapacita batérie znížila približne o 10 - 15 % za deň.

Výhody:

+ pevná konštrukcia

+ funkcia telefonovania a posielania SMS správ

+ FM rádio s RDS a RT

+ bohaté príslušenstvo v balení

Nevýhody:

- nízka kapacita systémovej pamäte

- odpájanie Wi-Fi

- slabý fotoaparát

- občas spomalené reakcie systému

Orientačná cena: 209 €

Záver

Prestigio MultiPad 2 Pro Duo 8.0 3G ma sklamal. Kvôli nedostatočnej kapacite systémovej pamäte, do ktorej sa ukladajú nainštalované aplikácie a ich aktualizácie, sa pre mňa stal nepoužiteľným. Nie je predsa možné, aby po stiahnutí niekoľkých základných aplikácií hlásil systém nedostatok miesta a mal problém so svižnými reakciami. Hardvérové špecifikácie radia tablet do nižšej strednej triedy a vzhľadom na prítomnosť GSM modulu by bola cena okolo 200 eur adekvátna. Keby...keby nebolo kritizovaného nedostatku. Takto odporučím nenáročným používateľom skôr jeho predchodcu MultiPad 2 Ultra Duo 8.0 3G alebo Asus Fonepad alebo Lenovo IdeaTab A3000. S tým si síce na Slovensku nezavoláte, SMS-však poslať dokáže.

Diskusia k článku:

ferineveri 08.11.2013 - 22:28

ani som nedočítal ale už podľa parametrov je to úplne zbytočný kus plastu na trhu. Bodka

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease09.11.2013 - 09:26 Trvalý odkaz

No ale takých je viac. Odkedy android oficiálne nepodporuje presun aplikácií na kartu. Je to u mnohých vyrobkov DES. To sa nedá už iba ignorovať, treba robiť osvetu.
Ak vidím 4 GB ROM tak to pochopim, užívateľ nemôže čakať na aplikácie viac.ako 2GB. Ale ako KUA má zákazník vedieť, že keď kúpi zariadenie 16GB na aplikácie je smiešnych 500MB. To nie je ojedinelý prípad. Kamoš kúpil skvele vybavené ZOPO Platinum C2 - full HD, 13MP, quad-core, bla bla bla, 32GB ROM a na aplikácie dostupný 1!?! GB.

Peter09.11.2013 - 09:57 Trvalý odkaz

Najviac ma stve ked citam recenziu nejakeho android zariadenia a vobec sa v nej nezmienia o cleneni uloziska a realne dostupnej pamati na aplikacie. Pre mna je to dost dolezity udaj kedze niektory su evidentne schopny nechat aj v dnesnej dobe pre aplikacie len 500MB az 1000MB a zariadenie tak doslova zabit napriek tomu ze sa hrdi napr az 16gb uloziskom.
Druhy extrem je napr LG ktore sice necha pre aplikacie celu pamat do ktorej vsak dava aj data aplikacii a neponuka ich ukladanie a presun na SD co pri dostupnych 2gb ma zase za dosledok nemoznost instalacie vacsich hier /asphalt, RR3, .../.

est.192309.11.2013 - 15:44 Trvalý odkaz

Mal som zalusk na ten tablet ale ked citam recenziu je mi uplne na .... Je to normalne dat tam taku pamat na aplikacie ? Prestigio sto palcov dole za tento model tabletu.

Celá diskusia 4 príspevky