Skúsenosti so Sony Ericsson Live with Walkman

Takmer ročné skúsenosti čitateľa Mateja s kompaktným 3,2'' androidom, ktorý napriek slabej výbave dokáže nenáročnému používateľovi ponúknuť všetko potrebné.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Požičiame vám Galaxy S4 na pol roka a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Mateja Macha.

Úvod

Sony Ericsson Live with Walkman sme spolu s bratom darovali mamine na Vianoce 2012, kúpili sme ho prostredníctvom Telekom Benefitu za 99 eur. Mamina je však technologicky menej zdatná, a tak z darčeka nebola až tak nadšená, ako sme s bratom dúfali. Dotykové ovládanie a OS Android bol pre ňu priveľké sústo, preto mobil skončil v mojich rukách ako sekundárny telefón k HTC One X, neskôr ku Samsungu Galaxy S4. Ten sa mi medzi časom pokazil, ale to je už iný príbeh. Zhruba mesiac už používam Sony Eriocsson Live with Walkman ako primárne zariadenie a musím konštatovať, že po počiatočných pochybnostiach som naň zmenil názor.

ikona

Sony Ericsson Live with Walkman (WT19i)Recenzia androidu so stereo repro, dotykovým 3,2’’ HVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom, LED notifikáciou a drobnými hudobnými vylepšeniami.

Dizajn

Zariadenie je v porovnaní s tohtoročnými top modelmi Samsungu, HTC a inými oveľa kompaktnejšie. Má len 3,2-palcový dotykový displej a vďaka jeho malým rozmerom ho dokážem pohodlne ovládať iba jednou rukou. Jeho tvary pripomínajú v minulosti pomerne obľúbené modely Sony Ericsson Xperia mini a mini pro. Zariadenie má zaoblenú vrchnú aj spodnú hranu, čo prispieva ku komfortnému držaniu, i keď musím dodať, že spodná hrana mi po čase trochu rezala do dlane ( malíčka). Celkovo však dizajn hodnotím na výbornú, telefón mi pripadá štýlový, skladný a praktický.

Systém

Vo vnútri nájdeme 1 GHz procesor, ktorému sekunduje 512 MB RAM (systém zaberá zhruba 160 MB). Operačný systém Android je vo verzii 2.3.4 Gingerbread. Neoficiálnou cestou sa dá do telefónu nahrať i Android 4.0 Ice Cream Sandwich, čo však neodporúčam, pretože telefón má tak malú kapacitu pamäte RAM, že by ho to asi zničilo. Ostatne, nízka kapacita RAM je jeho najväčšou slabinou, a z toho dôvodu mám v zariadení nainštalované len tie najdôležitejšie aplikácie. OS Android 2.3.4 síce umožňuje niektoré aplikácie z Google Play premiestniť na microSD kartu, ale zďaleka nie všetky. Najhoršie na tom je, že niektoré aplikácie uložené v pamäti telefónu už od výroby, sa vôbec nedajú vymazať a sú úplne zbytočné (aplikácie na sťahovanie Sony obsahu, tapiet, free games apod.), skrátka Sony, toto ti nevyšlo. Tu by možno pomohol iba root telefónu.

Displej

TFT displej zariadenia je dobrý, na 3,2 palcoch má rozlíšenie 320 x 480 (180ppi), čo nie je žiadna sláva, ale pozerať sa naň dá. V zásade som bol prekvapený, že po prechode z Full HD displeja na SGS4-ke som nepostrehol drastické rozdiely, rozdiel tam ale samozrejme bol.

Multimédiá

Najväčšou devízou tohto telefónu je nepochybne stereo reproduktor na zadnej strane. Je až neuveriteľné, že z tak malého zariadenia dokáže vychádzať tak hlasná hudba. Škoda, že nie až tak kvalitná. Metallica, Nirvana, Limp Bizkit a podobne dali telefónu na vyššej hlasitosti poriadne zabrať, a všetky nástroje sa zlievali do jedného, hlasitého chrčania. Aj tak však považujem stereo reproduktor za geniálnu vec a nechápem, prečo ho nemôže mať každý telefón. Ráno vždy vstanem z postele a idem do kuchyne umyť riady, pričom telefón si položím vedľa seba na stôl, pustím si svoju obľúbenú hudbu a môžem umývať aj hodinu.

Pri reproduktoroch spomeniem hudobný prehrávač, ktorý je v zásade bez problémov, ide o bežný štandard, ktorý ponúka základné funkcie. Pri zapojení slúchadiel do 3,5 mm jacku som bol prekvapený, že ani na maximálnej hlasitosti sa zvuk prehrávanej hudby "nechytal" na hudbu, ktorú produkovalo HTC One X pri strednej hlasitosti. Skrátka, občas sa mi zdalo, že telefón hrá do slúchadiel dosť potichu. Päťmegapixelový fotoaparát hodnotím kladne, na telefóne je dokonca aj dvojpolohová hardvérová spúšť, výsledné snímky sú však priemer. Stačia tak na prezeranie v mobile.

Výdrž

Prekvapila batéria, ktorá pri svojej nízkej kapacite iba 1200 mAh vydrží jeden až tri dni, pričom dobitie trvá približne hodinku. Čo veľmi oceňujem.

Pochváliť chcem i notifikačnú LED diódu, ktorá signalizuje široké spektrum úkonov a svieti viacerými farbami, naopak musím skritizovať klávesnicu zariadenia. Viem, že displej telefónu má len 3,2'', ale odpovedať na tomto zariadení na e-maily, alebo na Facebook je doslova utrpením. Klávesnica poslúži len na krízové písanie krátkych textov. Prekvapil ma internetový prehliadač, ktorý dokáže zalamovať text a je aj celkom rýchly.

Moje najčastejšie používané aplikácie

Flashlight - na svietenie za pomoci LED blesku fotoaparátu pri nočných operáciáchJ

My diet diary - prehľadný denník na sledovanie príjmu a výdaju kalórií, spokojnosť.

Note everything - na občasné zapisovanie dôležitých poznámok

Camscanner Pro - geniálna pomôcka na skenovanie úradných dokumentov, funguje nádherne.

MyBoy Droid - emulátor Gameboy Advance pre Android, za jeho pomoci hrám na telefóne pokémonov dlhé a dlhé hodiny

Sme.sk, Topspeed, SvetAndroida, DSL.sk. - denné správy

Záver

So zariadením som veľmi spokojný, za cenu 99 eur ponúka pre bežného používateľa všetko potrebné, navyše malé rozmery zariadenia oceňujem každý deň pri jeho prenášaní, zmestí sa do každého vrecka. Za najväčšie výhody považujem stereo reproduktory, kompaktné rozmery, dizajn, podporu microSD kariet, batériu a rýchle nabíjanie. Priemerne hodnotím fotoaparát, hardvérovú výbavu a displej. Za najväčšie nevýhody považujem veľmi nízku kapacitu pamäte RAM, zlú klávesnicu, len priemerný hudobný výkon pri zapojených slúchadlách a veľmi pomalú odozvu zariadenia pri viacerých naraz spustených programoch.

Diskusia k článku:

02.11.2013 - 17:10

Ja som ten mobil kúpil sestre z TK benefitu http://www.fony.sk/clanky/7326-telekom-benefit-sony-ericsson-live-with-walkman-opat-v-ponuke za 79 Eur, je max.spokojná, za tú cenu sa určite oplatilo... :)

Tončo03.11.2013 - 11:57 Trvalý odkaz

Len by som dodal že Sony spravilo oficialny update na 4.0.4 ale je pravda že fon stratí plynulosť a stabilitu systemu takže radšej ostať na 2.3 :)

Darius 200203.11.2013 - 14:04 Trvalý odkaz

Debilny ericsson nenavidim sony ericssony. Hlavne W905.

Celá diskusia 3 príspevky