Sony SmartWatch 2 - rozumný luxus

Už žiadne behanie k mobilu kvôli každej esemeske či e-mailu. Vodeodolné Bluetooth hodinky od Sony prekonali moje očakávania.

Múdre hodinky Samsung Galaxy Gear mi otvorili bránu do sveta nového typu príslušenstva k mobilu. Aj keď sa mi nenormálne páčia, chýbala mi na nich garantovaná vodeodolnosť, lepšia výdrž na jedno nabitie a microUSB konektor priamo na tele prístroja. Toto všetko riešia hodinky Sony SmartWatch druhej generácie.

ikona

Samsung Galaxy Gear - parádny darčekŤažko si predstaviť, že by som si ich kúpil, ale no ako darček by boli dokonalé. Predstavujeme vám prvé múdre hodinky od Samsungu.

Sú cenovo dostupné, s množstvom vymeniteľných remienkov (spolu s klasickým gumeným vážia hodinky len 47 gramov), dizajnovo neutrálne a môžete ich funkčnosť rozšíriť pomocou rôznych aplikácií z obchodu Google Play. Tam stačí hľadať "Smart Watch" a máte zábavu na celý deň.

ikona

Sony SmartWatch 2: vodeodolné hodinky s NFCSony predstavilo prvé zariadenie SmartWatch odolné proti prachu a ošplechnutiu vodou, ktoré ponúka NFC technológiu. Umožňuje jednoduchý a pohodlný prístup k správam, hovorom, e-mailom či kalendáru a dá sa použiť aj ako diaľkový ovládač.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Už pri prvom kontakte s hodinkami SmartWatch 2 ma trochu sklamalo rozlíšenie displeja. Samsung je kvalitou obrazovky na svojich múdrych hodinkách podstatne ďalej. Aj reakcie zariadenia a spôsob ovládania sa mi viac pozdávali na kórejskom konkurentovi. Lenže v praxi je všetko v poriadku - aktuálny čas sa dozviem, esemesku si prečítam tiež. Som teda iba trochu rozmaznaný, nič viac.

Spojenie s telefónom je jednoduché - do Xperie Z Ultra či Samsungu Galaxy Note 3 som si nainštaloval aplikácie SmartWatch 2 a Smart Connect (obe od Sony) a už som na displeji videl zmeškané hovory a prijaté esemesky. Keď som si chcel čítať nové emaily v aplikácii Gmail či upozornenia z facebooku a twittera (čo napríklad Galaxy Gear zatiaľ nedokážu), stačilo si doinštalovať ďalšie aplikácie z obchodu.

Ich nastavenie potom prebiehalo v aplikácii Smart Connect. V správach som napríklad vymazal všetky pripravené texty a do šablón vyplnil vlastné, v slovenčine.

Fungovanie s hodinkami SmartWatch 2 je prudko návykové. Telefón chytám podstatne menej, hoci sa o plnohodnotnej práci so správami stále hovoriť nedá. Celé e-maily si v hodinkách prečítať nedokážem, zobrazia totiž len počiatočné vety.

Aktuálny čas vidno na Sony SmartWatch 2 neustále. Nemusím teda otáčať rukou a čakať na automatické rozsvietenie displeja, ako je tomu na Samsung hodinkách. Čo sa týka štýlu, preferujem analógové zobrazenie času.

Po stlačení hlavného tlačidla sa len zapne podsvietenie obrazovky. Aj bez neho je čitateľnosť displeja SmartWatch 2 veľmi dobrá, takže pre kontrolu času počas dňa podsvietenie absolútne nepotrebujete, čo šetrí batériu.

Až opakované stlačenie vypínača zobrazí ponuku funkcií. Ťahom zhora zobrazíte rolovaciu lištu s poslednými upozorneniami, pohyb do strany preskočí na aplikácie na ďalšej strane. Zoradiť ich môžete podľa abecedy alebo obľúbenosti. Ja používam druhú možnosť.

V nastaveniach chýba slovenský jazyk, ale manuálne si môžete vybrať češtinu. Regulovať môžete jas displeja, vibrácie, štýl hodín... Prostredie pripomína Android, je možné, že ide o okresanú verziu tohto OS.

Z funkcií a aplikácií som najčastejšie používal čítanie prijatých emailov, esemesiek, kontrolu udalostí v kalendári a svietidlo (biely displej) pri večernom líhaní do postele.

Výdrž na jedno nabitie je lepšia než v prípade Galaxy Gear. Tie mi vydržali jeden až dva dni, na Sony SmartWatch sa môžete spoľahnúť od pondelka do štvrtku. Pravdou však je, že so Samsung hodinkami som sa viac hral, tu je to strohá kontrola času, správ, kalendára...skrátka, tak trochu nuda. Pochváliť však musím veľmi rýchle nabitie hodiniek.

Záver

Múdre hodinky Sony SmartWatch 2 plnia svoj účel na výbornú. Ale ja mám stále v hlave tie "samsungovie budíky", s ktorými som sa proste zabával. Bodaj by nie, za tristo eur? Každopádne, SmartWatch 2 prekonali moje očakávania. Budenie vibráciou, pripojenie k hocijakému androidu (a nie iba od Sony), odolnosť voči vode, výborná čitateľnosť displeja na slnku, zabudovaný microUSB konektor a množstvo aplikácií v obchode Play jasne potvrdzujú, že sú tou rozumnejšou kúpou. Bez debaty. Navyše, za oficiálnu cenu 179 eur (reálne to do konca roka vidím na plus-mínus 150 eur), ide nakoniec o celkom rozumnú kúpu.

Druhý názor

Lenka Ivančíková: Chytré hodinky som vždy považovala za zbytočný prepych. Až keď som mala možnosť používať ich dlhší čas, zmenila som názor. Po spárovaní s mojím androidom a nainštalovaní potrebných doplnkových aplikácií som smartfón brala do rúk oveľa menej, a pritom mi neuniklo nič dôležité. Jemné zavibrovanie na zápästí ma upozornilo na novú udalosť, e-mail či hovor. Hodinky som ocenila hlavne v čase, keď som nechcela alebo nemohla byť rušená zvonením, no využila som ich naopak aj v hlučnom prostredí. Telefón, ako väčšina žien, totiž nosím v kabelke, a vtedy nemusí byť zvonenie alebo krátke pípnutie správy dobre počuteľné. So SmartWatch 2 som žiadny hovor nezmeškala a navyše pri umývaní rúk som nemusela dávať pozor na to, aby sa nenamočili. Nevýhodou bol veľký remienok. Mám úzku ruku, môj obvod zápästia je 14 cm a obvod hodiniek zapnutých na maximum je necelých 16 cm, takže mi hodinky na zápästí mierne "lietali".

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 31.10.2013 - 20:10

Neviem si to predstaviť na ruke, strašne mi to pripomína digitalky s kalkulackov, ktoré som nosil ako "krpec" v '86. ;-)) Ja radšej niečo taketo [img]http://www.dusak.cz/images/catalogue/products/1363-klenotnictvi_dusak_zenith_el_primero_03.2110.400-75.c498.jpg[/img] Ale páči sa mi možnosť vibrácií pri hovoroch a správach. Možno to raz niekto vyrieši jednoduchým naramkom bez displeja..

majlo8331.10.2013 - 23:44 Trvalý odkaz

hmm asi to nema prehravac hudby co ?

Lenka Ivančíková01.11.2013 - 09:49 Trvalý odkaz

sluzi ako dialkovy prehravac hudby zo smartfonu. staci stiahnut potrebnu app z Play.

Kristián Fried01.11.2013 - 12:16 Trvalý odkaz

no ja uz dlhsie rozmyslam medzi gear a smartwatch no asi iba pred tyzdnom som sa dozvedel ze na moj xcover 2 gear nepojdu a este ktomu neodolnost voci vode :/ som aktivny ohladom sportov tak by som nebol rad keby blba voda mi znicila hodinky. no stale som skepticky ohladom konektivity na vsetky nadstavby androidu od 4.0 androidu. kto vie ci by smart watch isli aj na samsung galaxy xcover2 ?

Celá diskusia 10 príspevkov