Skúsenosti s Nokiou 6700 classic

Prečítajte si skúsenosti čitateľa Ľubomíra s elegantným telefónom klasickej konštrukcie, ktorý aj napriek svojmu veku dokáže ponúknuť zaujímavé funkcie a poteší dlhou výdržou.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Požičiame vám Galaxy S4 na pol roka a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Ľubomíra Tróna.

Úvod

Som veľkým fanúšikom moderných technológií. Dotykové mobily používam tri roky a sú pre mňa veľkým pomocníkom. Som však zamestnaný vo firme, kde jedným z mojich hlavných pracovných nástrojov je mobilný telefón, a rozhodol som sa ísť cestou využívania dvoch zariadení. Vyhovuje mi mať dva telefóny, pretože viem ľahko oddeliť svoje súkromie od práce. Jedným z dôvodov, prečo som ešte úplne neprešiel na dve dotykové zariadenia, alebo možno na dual SIM telefón, je moja trojročná Nokia 6700. Som s ňou nadmieru spokojný.

ikona

Recenzia: Nokia 6700 Classic3G mobil s 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom, FM rádiom s RDS, AGPS a podporou HSDPA/HSUPA.

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn a konštrukcia

Tento telefón je posledným z radu Nokia klasickej konštrukcie, ktoré som vlastnil. V súkromí či v práci som postupne vyskúšal legendu 3310 / 3330 i jej "potomkov" 6233 a 3120. Pokračovateľom línie je aj Nokia 6700 classic. Má na svoju dobu typický displej s 2,2'' uhlopriečkou a rozlíšením 240 x 320 bodov. Dizajn tela vychádzal z populárnej Nokie 6300. Videl som ho u viacerých svojich známych a svojho času ho mala napríklad aj moja manželka.

Takmer všetky kryty 6700-ky sú z kovu strieborného vyhotovenia, plastové sú len časti pokrývajúce vrchnú zadnú stranu s anténami, čierne ovládacie prvky pod displejom a rámik. Ten je okolo displeja a celého telefónu. Kovové sú aj tlačidlá alfanumerickej klávesnice. Po troch rokoch používania môžem vysloviť s konštrukciou maximálnu spokojnosť. Predošlé modely časom začali vŕzgať, 6700-ka vydáva nechcené zvuky len minimálne. Neberte ma doslova, ale aj jej vzhľad dodnes v svojej kategórii pôsobí takmer luxusne.

Ovládanie

Ovládanie je klasika Nokie z prelomu prvých dvoch desaťročí tohto storočia s platformou Series 40. Spolu so štyrmi ovládacími tlačidlami a jedným štvorcovým štvorsmerným tlačidlom s potvrdzovacím stredom sa ovláda pohodlne a intuitívne. Aj v minulosti som si zvykol naprogramovať prispôsobiteľné tlačidlá pre svoje najviac využívané funkcie. Pravým horným tlačidlom zapínanie a vypínanie Bluetooth (keďže často používam handsfree v aute), stredovým štvorcom otváram kalendár (vpravo), budík (vľavo), vstup do hlavného menu telefónu (stred) a vstup do tzv. domácej obrazovky (hore). Spodnou voľbou jedným stiskom v prípade potreby zamykám tlačidlá. Ľavým tlačidlom prechádzam do profilov a mám tam ešte dve tri voliteľné skratky pre ďalšie funkcie, väčšinou kalkulačku , prevodník mien, mapy a pod. Na displeji sa potom rýchlo prepínam vďaka skratkám spomínanej domácej obrazovky. Sú to lišty s voliteľnými ikonami. Tam si dávam najčastejšie využívané funkcie ako fotoaparát, adresár, neprijaté hovory, históriu hovorov a prijaté SMS správy. Teda veci, ktoré sme na telefónoch robili pred "dobou smartfónovou" najčastejšie. Dajú sa voľne doplniť i ďalšie veci, ako sú výpisy plánovaných úloh a tým upraviť plochu displeja vo veľkej miere podľa predstáv používateľa. Čo sa týka ovládania, problémom sú jedine tlačidlá hlasitosti. Zle sa stláčajú, sú malé. Veľmi mi to ale nevadí, používam ich málo, keďže striedam podľa potreby nastavené profily hlasitosti zo skratiek.

Telefonovanie a základné funkcie popisovať nebudem. To Nokia vždy vedela robiť dobre. Všetky všeobecne známe funkcie fungujú spoľahlivo a bez zaváhania.

Na telefóne si vždy cením notifikačnú diódu. Tu zmeškané udalosti oznamuje blikajúce podsvietené stredové štvorsmerné tlačidlo. Možno by mohlo byť aj o niečo lepšie viditeľné, ale vždy je lepšie také, ako žiadne.

Fotoaparát

Niektoré najviac využívané vymoženosti Nokie 6700 som už spomínal pri skratkách. Jednou z nich je aj 5-megapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním. Myslím, že v tejto triede a v danom čase sa ťažko dalo čakať viac. Momentky z neho určite neurazia a sú pre domácu potrebu archivácie postačujúce. Fotografie svojich detí v kočíku alebo na bicykli si pozriem na počítači bez pozastavenia sa nad úbohou kvalitou, ako sa to stávalo pri starších modeloch. Niektoré z momentiek tohto telefónu patria k najhodnotnejším z mojej kolekcie vďaka čaru konkrétnych okamihov. Na boku je aj dvojpolohová hardvérová spúšť, ale nikdy som ju nevyužíval, trpí podobným problémom ako tlačidlá hlasitosti. Stláčanie je komplikované a na začiatku používania sa mi stávalo, že som telefónom pri fotení hýbal a tým momentku znehodnotil. Používam radšej hlavné stredové tlačidlo. Na zaostrenie pridržať, na zosnímanie pustiť. K dispozícii je pri fotení aj LED dióda, ktorá poslúži v zhoršených svetelných podmienkach.

Aplikácie

Výsadou sú aj Nokia Mapy s GPS. Z počiatku som nemohol uveriť, že mapy, vyhľadávanie a navigácia tu môže fungovať bez pripojenia. Naozaj sa to dá. Samozrejme to nie je turn by turn hlasové navigovanie, ako to poznáme zo smartfónov, ale tá možnosť tu je a niekoľkokrát mi už v kritických situáciách pomohla. Vyhľadávanie funguje dokonca až po popisné čísla domov.

Taktiež som svojho času bez problémov, rýchlo a intuitívne používal perfektný kalendár, budík, vydarenú kalkulačku a ďalšie funkcie. Bez využitia, v mojom prípade, naopak ostalo hlasové ovládanie a možnosti pripojenia na internet. To sa ale dá len cez zapnuté dátové služby operátora, Wi-Fi absentuje.

Možno by som ešte spomenul jednu špecialitku. V telefóne je zabudovaný snímač, ktorý pri dvojitom poklepaní na telo zobrazí dátum, čas a neprijaté udalosti. Veľmi som to ale nevyužíval, pretože jednoduchšie je stlačiť klávesu s červeným tlačidlom pre to isté zobrazenie.

Výdrž

Najväčšou výhodou Nokie 6700 je však vlastnosť, dnes vzácna a ani v minulosti nebola bežná. Originálna nabíjačka totiž nabije 960 mAh batériu za necelú trištvrte hodinku. Táto doba nabíjania spolu s dlhou výdržou mi vlastne vôbec nemusí robiť vrásky na čele. Pri používaní svojich smartfónov som sa vždy stretol so situáciami, kedy som musel premýšľať, výdrž odhadovať a nabíjanie plánovať. A to som mal ešte v celku jednoduché, keďže Note II mi väčšinou vydržal presne dva dni. Pred tým som mal Galaxy S, ktoré na tom bolo podstatne horšie. Pri 6700-vke sa vždy tých niekoľko minút na zastrčenie šnúry do siete kedykoľvek nájde a na telefón sa môžem zase na niekoľko dní úplne spoľahnúť.

Výhody:

- bohaté možnosti personifikácie

- podarená a odolná konštrukcia (s výnimkou bočných tlačidiel hlasitosti a fotoaparátu)

- dobrá výdrž batérie a rýchle nabíjanie

- 5 Mpix fotoaparát s LED-kou a autofókusom

- podpora pamäťových kariet

- Nokia mapy a GPS

- notifikačné blikajúce podsvietenie stredového tlačidla

- možnosť internetového pripojenia

Nevýhody:

- reproduktor len mono

- ťažko použiteľná hardvérová spúšť fotoaparátu a tlačidlá hlasitosti

- nemá Wi-Fi

Záver

V týchto dňoch som odkázaný len na klasické telefóny. Naskytla sa mi celkovo výhodná možnosť prejsť z Note II na Note 3 bez výraznejších finančných strát. Pôvodne som to vôbec neplánoval, keďže som bol s Note II bez výhrad spokojný, ale zvedavosť a nadšenie pre technológie mi nedali nevyužiť túto možnosť. V týchto dňoch už svoj starý smartfón nemám a nový ešte istý čas mať nebudem. No to už je iný príbeh... Do vtedy mi musia stačiť moje záložná Nokia 6233 a najmä spoľahlivá NOKIA 6700 classic, ktorá mi asi bude robiť spoločnosť ešte nejaký ten mesiac, možno rok. Nemám rád označenie "hlúpy" telefón, v prípade niektorých starších Nokií to určite neplatí, aj keď neboli "smart" tak, ako to poznáme dnes, podľa môjho názoru boli veľmi šikovné.

Diskusia k článku:

Manobb 26.10.2013 - 22:30

Uz som sa potesil, ze nokia dostala rozum a priniesla hodnotnu klasiku v kove ... Az potom som zistil, ze je to vlastne retro clanok. Skoda, tento model s lepsou baterkou, ci modemom by som bral vsetkymi desiatimi este skor ako nokiu 515 ...

Celá diskusia 1 príspevok