LG Chem predstavilo zakrivenú batériu

Hoci kórejské preteky o prvý smartfón s ohnutým displejom vyhral Samsung so svojím Galaxy Round, zdá sa, že LG nebude meškať viac než pár týždňov. Spoločnosť patriaca pod materskú LG Corporation totiž vyvinula zakrivenú batériu, ktorá by sa čoskoro mala objaviť v nových telefónoch a príslušenstve LG.

Samsung Galaxy Round síce je prvým smartfónom s revolučným ohnutým displejom, používa však dobre známe konvenčné batérie. Práve tie sa teraz zdajú byť limitujúcim faktorom, ktorý bráni výraznejšiemu zakriveniu a ešte odvážnejším konštrukciám. Čo sa však zatiaľ nepodarilo technikom Samsungu, zvládlo LG.

Chemická divízia LG Chem predstavila ohnutú batériu. Patentovala si aj technológiu Stack & Folding (čo možno preložiť ako "skladanie" a "stohovanie"), ktorá by mala redukovať fyzické namáhanie batériových článkov pri ich ohýbaní.

Očakáva sa, že LG novinku veľmi skoro nasadí do svojich smartfónov s ohnutým displejom, prípadne do hodiniek alebo iného príslušenstva, o ktorom sa špekuluje. Povšimnite si, že batéria od LG je zahnutá smerom zhora nadol, kým nový Galaxy Round od Samsungu sa ohýba smerom ku svojím bokom.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy RoundPrvý smartfón s ohnutým displejom na svete s 5,7'' uhlopriečkou, Full HD rozlíšením, OS Android 4.3, štvrojadrovým 2,3 GHz procesorom, 13 Mpix fotoaparátom a kompletnou dátovou výbavou.

foto: LG Chem

LG s batériami experimentuje. Už v modeli G2 ukázalo batériu so schodíkom - tá nemá klasický tvar kvádra, ale predstavuje akoby dve batérie zlepené dokopy (na fotografii v strede). LG sa tým snažilo minimalizovať voľné nevyužité miesto pri samotných okrajoch smartfónu. Údajne to vlajkovej lodi prináša až 3 hodiny, respektíve 16 % výdrže navyše.

Chemici z LG Chem predstavili aj jeden unikátny prototyp. Káblovú batériu možno akokoľvek ohnúť a dokonca aj zauzliť. Vodeodolný kábel však zatiaľ dokáže poskytovať len nízke napätie a aj to iba veľmi krátky čas. Na napájanie jednoduchého LED displeja počas pár minút to stačí, technológia však podľa LG Chem nebude komerčne využiteľná ešte niekoľko rokov.

Zdá sa teda, že vývoj na poli batérií sa konečne začal hýbať dopredu. Kým reálny prínos ohnutých displejov a batérií (najmä v smartfónoch) je zatiaľ otázny, tešiť nás môže aspoň to, že sa v čoraz viac high-endoch začíname stretávať s článkami s kapacitou blížiacou sa k 3 000 mAh.

Zdroj: Newswire

Diskusia k článku:

tiboro2007 15.10.2013 - 16:37

A čo taká Nokia 8110, tá nemala ohnutú baterku? Mýlim sa?

Rado15.10.2013 - 17:44 Trvalý odkaz

ja predstavím zakrivený úd...

Brankooo15.10.2013 - 19:55 Trvalý odkaz

uz sa uchyli z pokecu a FB roztrusili po webe ako virus... ach :(

Me_Gusta15.10.2013 - 20:44 Trvalý odkaz

Myslím, že slovo úd je končatina, čiže uchylný je niekto iný :D

A k článku. Skôr by ma zaujímal telefón, kde bude táto batéria a nie batéria samotná.

sysell15.10.2013 - 20:47 Trvalý odkaz

Ohnuty telefon je kktina a namahanie baterii pri ohybani ??? Vsak baterka sa nerobi tak ze vytazim zio zeme rovny kus doskuyz ktorej sa zmontuje baterka, spravim zahnute clanky a hotovo, preboha toto hadam nie je tema.

Celá diskusia 7 príspevkov