Nokia 6681

Skúsenosti so smartfónom Niekoľkomesačné skúsenosti s výborným Symbian mobilom, ktorý ponúka takmer všetko.

Nokiu 6681 vlastním už niekoľko mesiacov. Udelili sme jej aj titul megaFON, keďže ide o špičkový mobil so skvelými parametrami. Dnes dopĺňam recenziu o dlhodobé skúsenosti, ktoré budú písané kurzívou na konci každého tematického celku.

Základná charakteristika:

konštrukcia: pevná,

Series60 2.6, Symbian OS v8.0,

procesor: 32-bit RISC CPU based on ARM-9 series, 220 MHz,

triple-band 900/1800/1900 MHz EGSM/EDGE

rozmery: 108 x 55 x 21 mm,

hmotnosť: 130 gramov,

displej: TFT, 176 x 208 b., 262 144 farieb, automatická kontrola jasu,

fotoaparát: 1,23 Mpix, 6x zoom, Flash LED,

pamäť: 10 MB + 64 RS MMC (1,8 V), čítačka MMC/SD,

správy: SMS, MMS (video over MMS - OMA MMS 1.2), push e-mail, easy e-mail konfigurátor,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth 1.2, USB 2.0 full speed,

zábava: Java 2.0, RealPlayer, prehrávač MP3/AAC, video streaming, settings wizard (rýchle nastavenia všetkých funkcií), HP print aplication, Nokia Life Blog (v1.5)

kancelária: HTML/xHTML/WML prehliadač, offline režim bez SIM,

batéria: BL-5C, 900 mAh.

výdrž: do 4 h hovoru/11 dní pohotovosti.

Čo mu chýba:

FM rádio (zachráni ho len internetové), 3G a videohovory (ktoré podporuje model 6680).

Balenie:

prístroj + batéria, nabíjačka ACP-12, CD-ROM, kábel DKU-2, stereo headset HDS-3, 64 MB RS MMC (1,8 V) s adaptérom, MMC/SD čítačka.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

V 2.20.3

04-01-05

RM-57

Asi po dvoch mesiacoch som si zabezpečil nový softvér, konkrétne V 4.00.15, 28-05-05, RM-57. Vtedy ustali problémy s Agile Messengerom aj ďalšími programami a funkciami.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Začnem procesorom, ktorý je dvakrát rýchlejší ako v modeloch 6600, 7610 (6670) a rýchlostne presahuje aj komunikátory. 220 MHz procesor obsahuje aj model 6630. Zapnutie aj mnohé iné procesy sú vďaka nemu oveľa rýchlejšie. SIM kartu vymeníte len po vybratí batérie, pre výmenu DV RS MMC karty stačí otvoriť jej kryt na bočnej strane.

Dizajn

Nokia 6681 je jednoducho pekná. Výrobca na nej nešetril dokonca ani chrómom a povrchovo upravil niektoré tlačidlá. Jej vybavenejšia sestra obsahuje aj kameru nad displejom pre uskutočňovanie videohovorov. V ľavom hornom rohu sa nachádza senzor pre vypnutie podsvietenia klávesnice a automatickú reguláciu jasu displeja podľa okolitých svetelných podmienok. Obe bočné steny obsahujú po jednom špeciálnom tlačidle - ľavé je určené pre hlasové ovládanie prístroja, pravé pre zapnutie/vypnutie alebo zmenu režimu. Horná stena obsahuje otvor pre výstup zvukov z jediného reproduktora aj otvor pre pútko.

Zadná stena obsahuje vysúvacie dvierka chrániace objektív a diódu pred nepriaznivými podmienkami. Jej vysunutím sa automaticky spustí fotoaparát, zavretím sa zase vrátite do funkcie či úrovne, kde ste sa nachádzali predtým, ak ste odsunutím krytu odomkli aj klávesnicu. Jeho zasunutím sa táto opäť uzamkne.

6681-ka sedí akurát v ruke, nie je to veľký mobil. Jeho spracovanie je kvalitné, na vŕzganie zabudnite.

Ochranná priehľadná fólia mi vydržala na displeji niekoľko týždňov, čím som ochranné sklíčko pomerne dlhý čas úplne ochránil pred škrabancami. Najviac otázok však smeruje k posuvnému krytu objektívu. Všetci užívatelia tohto mobilu môžu potvrdiť, že spôsobuje poškriabanie okolia objektívu. Na ňom sa vytvárajú vertikálne ryhy, objektív je však aj po niekoľkých mesiacoch nedotknutý, a o to nám predsa išlo. DLhodobé používanie sa prejavilo aj na drobnom uvoľnení posuvného aktívneho krytu, ktorý teraz po stlačení trocha vŕzga. Praktické vlastnosti sa však nezmenili.

Klávesnica

Aj klávesnica sa dočkala oživenia. Tlačidlá pre vstup do menu, mazanie, tzv. ceruzka a klávesy pre prijatie a ukončenie hovoru sú zoradené po okraji. Ich povrchová úprava, umiestnenie i veľkosť vo mne sprvu prebudili obavy, no už po prvých skúsenostiach s prístrojom som pochopil, že zvolená cesta dizajnérov Nokie bola správna. Alfanumerické tlačidlá sú natlačené na sebe a pomerne malé, no aj pri písaní bez slovníka T9 som si na ne rýchlo zvykol. Dve polyfunkčné tlačidlá sú nadpriemerne veľké, a podobne ako hlavné päťsmerové tlačidlo sa veľmi dobre ovládajú. Zdvih všetkých ovládacích prvkov je dostatočný, odpor primeraný.

Blokovanie klávesnice je možné len ručne, pre automatické blokovanie je nutné použiť špeciálnu SIS aplikáciu. Podsvietenie tlačidiel sa pri dostatočných svetelných podmienkach vypína vďaka senzoru nad displejom.

V našom fóre aj Agile Messengeri som si precvičil písanie bez slovníka T9 (keďže ten píše len s diakritikou) a môžem pokojne vyhlásiť klávesnicu Nokie 6681 ako veľmi dobrú. Podržaním mriežky v pohotovostnom stave aktivujete tichý režim, toto zistenie bolo pre mňa veľkou novinkou.

Displej

Vynovený displej zobrazí pri starom známom rozlíšení 176 x 208 b. až 262 144 farieb, čím nastalo mierne oživenie farieb. Nechýba regulácia jasu, pričom najvyššia hodnota je skutočne žiarivá. Nastaviteľná je aj doba podsvietenia a doba aktivácie šetriča.

Na ploche displeja v pohotovostnom stave môžete aktivovať tzv. Active standby, akýsi Active Desktop so šiestimi funkciami ukrývajúcimi sa pod ikonami v jednom riadku. Sú to: telefónny zoznam, správy, galéria, web a kalendár. Pod nimi sa v riadkoch zobrazujú udalosti z kalendára nastavené na daný deň. Aj keď sa to nevyrovná ploche telefónov s Windows Mobile, hodnotím to ako veľký krok vpred a mne osobne táto funkcia podstatne uľahčila prácu s telefónom.

Rýchlosť telefónu, napríklad pri pohybe v menu, je neštandardne vysoká. Zobrazenie hlavnej ponuky menu môže byť ikonové alebo ako zoznam, kedy vidno naraz 4 pod sebou zoradené položky. Viditeľnosť údajov na slnku je výborná, nebol problém ani s fotografovaním na snehu...vždy som dostatočne videl záber, ktorý snímam.

Displej pôsobí oproti niektorým novinkám konkurenčných značiek ako vyblednutý, ale to si všimnete len pri ich porovnaní. Viditeľnosť na slnku je výborná, pohyb medzi ikonami Active Standby však nemáte šancu vidieť, keďže vyznačená ikona je len orámovaná asi 2-bodovým obvodovým pásom svetlomodrej farby. Vôbec chýbajú Nokii 6681 efektné animácie, grafiku si môžete vylepšiť len inou témou. Fólia na displeji na novom fóne je skvelá, a odstraňoval som ju až po niekoľkých týždňoch používania. Bola však veľmi náchylná na škrabance. Potom som si už zaobstaral textilné puzdro na mobil a ochranné sklíčko displeja je stále ako nové.

Fotoaparát

Megapixlový fotoaparát je pre mňa už základnou požiadavkou dobrého fotomobilu. V prípade 6681-ky som bol veľmi milo prekvapený kvalitami tohto prvku. Stačilo vytiahnuť zablokovaný telefón z vrecka, vysunúť kryt, rýchlo odfotiť snímku alebo nahrať video (stále len 176 x 144 b.), kryt zasunúť a tým aj zablokovať klávesnicu, a telefón odložiť. Konečne poriadny funkčný systém pre snímanie momentiek. Snímky sú veľmi vydarené, aj keď stále nečakajte kvalitu digitálneho fotoaparátu. Priemerný megapixlový snímok v najvyššej kvalite (inú ani nepoužívam) má veľkosť 300 - 500 kB. V nastaveniach meníte kvalitu (v 3 stupňoch) aj rozlíšenie (VGA alebo 1 280 x 960 b.). ďalej môžete ovplyvniť zobrazenie snímky po odfotení, meno súboru (dátum alebo text) a pamäť, kam sa budú snímky ukladať. Vedľa objektívu sa nachádza aj pomocná dióda pre použitie v tmavých podmienkach. Jej dosah je do 2 m.

V možnostiach fotoaparátu aj kamery nájdete aktiváciu nočného režimu, nastavenie jasu, kontrastu, vyváženia bielej a farebného tónu. Pri snímaní aj zázname videí môžete použiť niekoľkonásobné digitálne priblíženie. Dĺžka videa môže byť krátka (asi 35 s) alebo dlhá (obmedzená veľkosťou pamäte).

Stane sa, že sa kryt objektívu odsunie pri vkladaní telefónu do vrecka či tašky. Ak sa s kamerou nepracuje, po asi minúte od spustenia sa prepne do pohotovostného stavu. Preto sa nemusíte obávať nadmernej spotreby energie pri neopatrnej manipulácii s telefónom.

Reakcie fotoaparátu sú veľmi rýchle, opäť v porovnaní s Nokiou 3230 a inými musím pochváliť rýchlejší procesor.

Fotoaparát v mobile som nikdy tak nevyužil ako s Nokiou 6681. Za tie posledné mesiace som nafotil viac záberov ako kedykoľvek predtým. Väčšinu z nich som potom v archíve pozmenšoval na 800 x 600 bodov, prípadne na VGA rozlíšenie, a koľkokrát som nevidel rozdiel medzi nimi a digitálnym fotoaparátom nižšej triedy. Aktivovanie fotoaparátu bez upútania mojej pozornosti je neoceniteľnou záležitosťou. Niekedy je však spustenie fotoaparátu odsunutím krytu objektívu prekážkou, napr.: V Agile Messengeri chcete odoslať snímku a odsunutím krytu sa spustí fotoaparát. Ten však už používa Agile Messenger, takže musíte aplikáciu Kamera zavrieť a vrátiť sa k Agile Messengeru. V nastaveniach fotoaparátu sú len dve rozlíšenia (1280 x 960 a 640 x 480 b.), a aj kvôli nim musíte vojsť pomerne hlboko do menu fotoaparátu. Mnoho funkcií je možné meniť priamo pri snímaní stláčaním klávesových skratiek, blesk a rozlíšenie medzi nimi nenájdete. Sekvenčné snímanie je prekvapivo rýchle. S Nokiou 6681 som vytvoril aj rekordné množstvo autoportrétov. Ohnisková vzdialenosť jej objektívu je tak malá, že sníma veľký záber, so zaostrením na tvár aj pozadie som bol tiež veľmi spokojný.

Obrázky

V galérii som najčastejšie využíval práve prezeranie obrázkov a nafotených snímok. V prípade Series60 som si už zvykol na používanie číselných skratiek: 5 - priblíženie záberu, 0 - oddialenie, * - full screen, 1 a 3 - otáčanie obrázku. Aj pri prezeraní sú reakce telefónu pomerne rýchle. Obrázky je možné odosielať cez MMS, e-mail alebo Bluetooth. Nechýba možnosť usporiadať snímky, presúvať ich alebo kopírovať do existujúcich či nových priečinkov.

Pri stlačení * sa obrázok zobrazí na bielom pozadí. Takto môžete listovať medzi obrázkami. Po stlačeni 3 sa obrázok otočí doprava, pekne sa roztiahne na takmer celú plochu displeja. Ale pri takomto zobrazení nie je možné obrázkami prechádzať, je nutné vrátiť sa do pôvodnej pozície. To je škoda.

Melódie a prehrávač hudby

Z hudobných formátov prehrá Nokia 6680 MIDI, WAV aj MP3/AAC. Nechýbajú profily, ktoré je možné meniť vypínacím tlačidlom na pravom boku prístroja. MP3 skladby je možné počúvať jednoduchým spôsobom, nechýba však možnosť opakovania a náhodného výberu spomedzi všetkých prítomných skladieb. Pri počúvaní hudby na pozadí vidíte na hlavnom displeji pod udalosťami z kalendára názov prehrávanej skladby a v horizontálnom smere meníte hlasitosť reprodukcie.

Podržaním mriežky v pohotovostnom stave aktivujete alebo deaktivujete tichý režim. Viacerí užívatelia Nokie 6681 si sťažujú na veľké čerpanie pamäte Real Playerom a odporúčajú na prehrávanie mnohých hudobných formátov (OGG, MP3, AAC) bezplatný OggPlay. Odporúčam prečítať si recenziu príslušenstva Nokia AD-15, redukcie z Pop-Port na 3,5 mm.

Prehrávač videí

Z videí som skúšal prehrávať len bežné 3GPP. Ani v 6681-ke nechýba funkcia prehrávanie videa na celej obrazovke.

Známy program Smart Movie v Nokii 6681 s prvou verziou softvéru nefungoval, s novšou bez problémov. Podobné problémy som mal aj s Agile Messengerom a inými programami, pričom všetky sa vyriešili novou verziou softvéru (mal som niekoľko týždňov nefinálnu).

Film

Aj tu ma zaujala aplikácia Film (alebo Režisér), ktorá z videosekvencie či skupiny vybraných fotiek a vybranej melódie vytvorí veľmi podarený klip. Štýl, podľa ktorého sa klip vytvorí, si taktiež môže majiteľ vybrať, a to buď z telefónu, alebo ho môžete bezplatne stiahnuť aj z webu Nokie. Do klipu je možné ešte pridať aj počiatočný a konečný text. Dĺžka klipu sa prispôsobí buď dĺžke melódie, veľkosti MMS-ky alebo ľubovoľne zadanému času ( v tom prípade sa hudba opakuje). Aplikácia je prítomná aj v modeloch 7610, 6670, 6630 a 3230. Nečakajte však extra kvalitu, ide predovšetkým o zábavu.

Pamäť

10 MB vnútornej pamäte postačuje na všetky základné operácie. Inštalovať SIS aplikácie môžete aj na pamäťovú kartu, ktorej výmena je jednoduchá. Len použitie RS MMC (Dual Voltage) je v niektorých prípadoch nepraktické, a musíte teda ma stále pri sebe adaptér na jej použitie v čítačke pamäťových kariet. Klasickú MMC 6681-ka nerozoznala, bežnú RS MMC som nemal možnosť vyskúšať.

Doteraz som vydržal so 64 MB Dual Voltage RS MMC kartou, ale to len na fotky a programy. Odporúčam však investíciu do 256 MB prípadne 512 MB MMCmobile (DV RS MMC) karty. Nokia 6681 predsa nie je mobil na jeden mesiac.

Telefónny zoznam

Z pohotovostného stavu vstúpite do telefónneho zoznamu stlačením hlavného ovládacieho tlačidla. Telefón dokáže pracovať aj so SIM adresárom, ale nedokáže z neho prečítať kontakt pri odosielaní správy. Kontakty v telefóne je možné zoradiť podľa mena alebo priezviska. Nový kontakt obsahuje položky: krstné meno, priezvisko, firma, funkcia, telefón, mobil, fax, e-mail, ID užívateľa. Ku kontaktu je možné pridať obrázok, detail (ďalšie rôzne typy telefónov, web adresu, adresu, narodeniny, poznámku). Vyhľadávanie sa uskutočňuje na základe hľadania kombinácie uvedených znakov na začiatku mena i priezviska. Nechýbajú ani skupiny volajúcich so spoločnou melódiou.

Nokiu 6681 nepoužívam ako hlavný mobil, ale s dátovou SIM kartou, a ako databanku. Tú bez problémov synchronizujem s Outlookom a používam ako záznamník všetkých čísiel a stretnutí (Problém so synchronizáciou je len s Windows ME, keďže nový PC Suite pracuje len pod Windows 2000 a XP.). Vyhľadávanie prebieha podľa počiatočných znakov mena aj priezviska, podľa poznámky alebo firmy však vyhľadávať nedokáže (na rozdiel napríklad od Symbian UIQ).

Hovor

S Nokiou 6681 sa telefonuje príjemne, aj keď ide predsa len o väčší telefón. Má prepracovaný register hovorov rozdelených do prijatých, neprijatých a volaných. V spoločnom zozname volaní (hlasových aj dátových) sa nachádza aj ich dĺžka. Údaje si pamätá až 30 dní (podľa nastavenia). Dĺžku, po aktivácii tejto funkcie, vidíte aj po čas hovoru, aj po jeho ukončení. Regulácia hlasitosti sa uskutočňuje hlavným tlačidlom v horizontálnom smere. Zaznamenať hovor sa mi podarilo len spustením diktafónu vstupom do menu. Kvalitné hlasné handsfree som aktivoval aj pomocou nenápadného bočného tlačidla, aj ľavej polyfunkčnéhu klávesu.

Písanie textov

Na drobnej klávesnici sa píše priemerne. Ja som si na ňu zvykol, no iný užívateľ s ňou môže mať problém. Klávesnica je v skutočnosti lepšia, než sa môže na prvý pohľad zdať. Problémové je len tlačidlo 2, ktorého stláčaniu trocha bráni hlavné kruhové tlačidlo. V Symbianoch sme si už zvykli na prítomnosť tlačidla "ceruzka", ktoré slúži na prepínanie režimov písania, vkladanie špeciálnych znakov a pod. Jeho podržaním môžete text vyznačovať, kopírovať, presúvať a pod. Slovník T9 píše z diakritikou.

Prekáža mi, že všade za bodkou nasleduje veľké písmeno. V e-mailovej adrese alebo príkazovom riadku webového prehliadača by už konečne malo byť samozrejmé, že za bodkou nasleduje malé písmeno.

SMS

Písanie správ je rýchle, znaky telefón počas písania bez problémov odpočítava, slovník T9 je tiež prítomný. Pri listovaní prijatými alebo odoslanými správami vidíte pod sebou 3 položky, pričom každá informuje o čísle odosielateľa (príjemcu) a počiatočnom texte správy. Text v správe je zalamovaný podľa celých slov. SMS-ku ani MMS-ku nie je možné odoslať na číslo uložené na SIM karte.

MMS

Nokia zvýšila hranicu, ktorú nesmiete prekročiť pri tvorbe MMS na 300 kB. Do správy nie je nutné vkladať len uložené fotky či zvuky, tie je možné aj počas písania MMS-ky vytvoriť. Pri vložení megapixlovej snímky do MMS-ky telefón túto automaticky zmenší na veľmi kvalitnú VGA fotku s veľkosťou okolo 40 kB. Existujú aj programy, ktoré umožnia vložiť do multimediálnej správy akýkoľvek objekt uložený v prístroji alebo na vloženej karte. V hornom riadku vždy vidíte veľkosť aktuálnej správy.

E-mail

E-mailový prehliadač je oproti starším Symbianom mierne vylepšený. Aj v tomto prípade je plná podpora diakritiky. Možné je pridať podpis, vybrať len nadpisy, časti správ alebo kompletné správy aj s prílohami. Automatická kontrola schránky je možná už od intervalu 5 min., a to len v domácej alebo vo všetkých sieťach, a to pre každú schránku zvlášť. Po aktivácii tejto funkcie si vyberiete interval a dokonca aj dni v týždni a hodiny počas dňa, kedy bude 6681-ka vaše správy kontrolovať.

Pri tvorbe e-mailu zadávate adresáta, kópiu, predmet správy, použiť môžete automatický podpis. Do prílohy je možné vložiť obrázok, zvuk, video alebo poznámku.

Nokiu 6681 som veľmi rád využíval na e-mailovú komunikáciu. Prílohy boli zobrazené v rôznych prehliadačoch (Quick Office, prehliadač obrázkov, Real Player...). Veľakrát som poslal vytvorené 1 Mpix snímky viacerým adresátom práve prostredníctvom e-mailu, pričom vďaka EDGE boli odoslané do minúty. Po prvej automatickej kontrole schránky sa však Nokia 6681 neodpojí od GPRS siete, a to jej neviem odpustiť. Stále pripojenie ku sieti znižuje výdrž prístroja na jedno nabitie, a to je pre mňa veľmi dôležitý dôvod, prečo automatickú kontrolu schránky nevyužívam. Pri odpovedi na e-mail z neznámych dôvodov nepoužíva "re", ale "VEC". Ďalšou zvláštnosťou je, že nie je možné nepridať k odpovedi na e-mail aj pôvodný mail.

Instant messaging

Nokia 6681 obsahuje funkciu IM, ktorá nahradila Chat a Moju účasť. Funkčne na mňa pôsobí rovnako. Nemal som ju však dôvod používať, keďže Agile Messenger na Nokii 6681 funguje ako má. Perfektne pracuje so základnými funkciami a nechýba ani odosielanie interaktívne vytvorených VGA snímok prekvapivej kvality (Každý, komu som fotku cez Agile Messener odoslal sa pýtal, čím som takú peknú fotku odfotil.). Prenos hlasu cez Agile Messenger som neskúšal, ale nevidím dôvod, prečo by nefungoval, keďže na stlačenie stredného tlačidla aplikácia reagovala okamžite.

Agile Mobile už naznačili, že Agile Messenger bude čoskoro všade spoplatnený, ale zatiaľ ho s obľubou využívam ďalej. Čo bude potom je otázka, ale predpokladám, že mnoho ľudí ako ja si ho nebude váhať zakúpiť. Najviac si pochvaľujem posielanie obrázkov prostredníctvom ICQ. Na druhej strane sa možno prinútim viac používať e-mailový klient aj na posielanie snímok a na komunikáciu cez ICQ zvolím iný program. Žiaľ, s diakritikou Nokie 6681 si neporadí žiaden, a tak v ňom píšem výhradne bez T9. Veľkou nevýhodou Agile Messenger je, že sa po strate a obnovení signálu už nedokáže automaticky pripojiť.

CB správy

Správu Cell Broadcast zobrazí na hlavnom displeji v riadku pod indikátorom stavu batérie hneď vedľa ikony Bluetooth.

Push to Talk

Push to talk využijete v prípade Nokie 6681 pomocou aplikácie, ktorú nájdete na tejto adrese. Jej inštalačný SIS súbor je veľký 415 kB.

Internetový prehliadač

V 6630-ke nájdete klasický prehliadač pomenovaný ako "Web" zobrazujúci WAP aj WWW stránky. Internet som si užíval najmä vďaka prítomnosti EDGE. V 6630-ke som kritizoval rýchlosť pohybu po stránke. Posuvným tlačidlom je pohyb po zložitejších WWW stránkach zdĺhavý, avšak keď použijete aj horizontálne šípky zistíte, že pomocou nich je pohyb po odkazoch, a tým aj po stránke podstatne rýchlejší. Prekvapilo ma bezchybné zobrazenie diakritiky. Možnosti prehliadača sú široké. Spomeniem len bohatú históriu navštívených stránok a množstvo nastavení (napr. 5 rôznych veľkostí písma). S najmenším písmom vidíte 10 riadkov textu. Rýchly prenos dát EDGE je skutočne priaznivou zmenou a Nokia 6681 mi ju aj dala pocítiť. Nokia 6681 nepodporuje WAP 1.2.1, ale len nový WAP 2.0. Jedinou nevýhodou vstavaného prehliadača je nemožnosť otvárania viacerých okien súčasne, inak si nemám absolútne na čo sťažovať.

Výrobca ponúka bezplatne pre Nokie 6630 a 6680/6681 antivírus F-Secure .

Nokiu 6681 som samozrejme využíval aj ako webový a wapový prehliadač. Na mojom názore sa nič nezmenilo, akurát som ešte postrehol jednu "vychytávku": stlačením # sa presuniete na úplný koniec stránky, stlačením * zase na úplný vrch.

Prenos dát

Infraport novinke chýba, ale dnes by som ho už ani nevyužil. Bluetooth adaptér do PC stojí necelú tisícku a množstvo telefónov Bluetooth tiež podporuje. Bezdrôtové prenosy som mal aktívne celý čas a nepocítil som zníženú spotrebu energie.

EDGE a GPRS som počas testovania Nokie 6681 využíval skutočne naplno. Bol to niekoľko dní môj jediný spôsob pripojenia na internet. GPRS v oravských horách "šlapalo" celú Veľkú noc ako sa patrí a EDGE v meste, v ktorom bývam som si užil tiež užil dostatočne. Po Nokii 9300 a 6630 som mal opäť dobrý pocit z kvalitnejších dátových prenosov bez "zamŕzania". Ostatné už ostalo len na mobilnom operátorovi.

V Nokii 6681 sa nachádza prepracovaný merač jednotlivých pripojení.

Organizačné funkcie

Budík - neopakovaný budík s ľubovoľnou melódiou už poznáme. Je ukrytý v položke čas. Pre budenie existujú však aj rôzne vylepšené SIS aplikácie.

Kalendár - jednoduchý avšak dostatočný kalendár nájdete aj v Nokii 6681. Dnešné pripomienky vidíte vďaka ActiveDesk aj na hlavnej obrazovke, z ktorej do kalendára aj veľmi rýchlo môžete vstúpiť. Nastaviť môžete tón pripomienky, východzí typ náhľadu, počiatočný deň v týždni a nechýba ani opakovanie udalostí.

Nokia 6681, ako zvyčajne, obsahuje aj poznámkový blok, ktorého poznámky kódované pomocou unicode môžete bez problémov zaslať do svojho počítača, ktorý ich otvorí v každom textovom editore.

Quickoffice

Aplikácia s veľkosťou inštalačného súboru 1,5 MB je určená najmä na prehliadanie e-mailových príloh. Obsahuje Quickpoint, Quickword a Quicksheet určené na prehliadanie Microsoft PowerPoint, Word a Excel súborov (PPT, DOC, XLS). Viac na www.quickoffice.com alebo Nokia 6681 support.

Adobe Reader

Aplikácia určená na čítanie PDF dokumentov. Pomáha pre otvorenie dokumentov v e-mailoch, prijatých cez Bluetooth či uložené v telefóne alebo na karte. Viac na www.adobe.com alebo Nokia 6681 support.

Hry a Java aplikácie

Podľa JBenchmark.com dosiahol tento model piatu priečku medzi všetkými testovanými telefónmi.

Ďalšie funkcie:

už spomínané poznámky, úlohy, kalkulačka (základné funkcie, odmocnina, percentá), konvertor, záznamník zvuku (max. 1 min.), peňaženka, pomocník, ísť na.

Výdrž, batéria

V Nokii 6681 sa nachádza akumulátor BL-5C. Výdrž ma milo prekvapila. Indikátor ukazuje stav batérie pomerne presne. Pri neustálom pripojení cez GPRS (internet, e-maily, ICQ) vydržala asi 8 hodín. Pri bežnom používaní, telefonátoch, e-mailoch, občasnom surfovaní a práci s prístrojom (je to skrátka pracovný nástroj) očakávam 2 dni výdrže. Ja som kvôli každodennému internetovému pripojeniu nabíjal takmer každý deň. Senzor nad displejom zabezpečí šetrenie energie pri dostatočných okolitých svetelných podmienkach.

Vyskúšal som dôkladne porovnať výdrž na jedno nabitie starším (pomalším) a novším (rýchlejším) typom nabíjačky. Na moje prekvapenie, s novšou nabíjačkou bola Nokia 6681 nabitá už za hodinu a pol (namiesto troch so starou), pričom výdrž po takomto nabití vôbec kratšia nebola.

Výhody:

- konečne klasický dizajn,

- posuvný kryt fotoaparátu,

- oživený displej,

- bez zbytočných chýb.

Nevýhody:

- mohla byť lepšia klávesnica,

- chýba rádio,

- chýba infraport,

- dióda nie je použiteľná ako svietidlo.

Nokia 6681 je po dlhej dobe mobil, do ktorého sa oplatí investovať viac, než je zvykom. Rozlíšenie displeja chápem, keďže ponúka podporu všetkých SIS aplikácií pre staršie modely. Nokia 6681 je skrátka telefón, z ktorého mám dobrý pocit aj pod dlhých mesiacoch. Vyzerá to tak, že to spolu ešte pár mesiacov vydržíme. :-)

Dôležité odkazy:

- megaFON Nokia 6681,

- podpora Nokie 6681,

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.08.2005 - 18:21

JeSuA_mAsTeR: fu!tak niektore tvoje postrehy som si ani ja nevsimol!:) dobre si to nakoncil

anonymous16.08.2005 - 21:42 Trvalý odkaz

aquila: > Displej pôsobí oproti niektorým novinkám konkuren?ných zna?iek ako vyblednutý, ale to si všimnete len pri ich porovnaní.

hm, moc takych displayov v priamom porovnani som ako nenasiel, mozno samsungy alebo N90 :)

> pohyb medzi ikonami Active Standby však nemáte šancu vidie?, ke?že vyzna?ená ikona je len orámovaná asi 2-bodovým obvodovým pásom svetlomodrej farby.

nie je to 100% pravda, zavysi od temy resp pozadia :) ja mam modre pozadie temu a je to pekne vidno, lebo podklad pod ikonkou sa zmeni na jemne sedy :) cize je to jednoznacne vidno :)
ako som povedal zavysi to od temy

co sa tyka displeya, resp sklicka mi vazne vadi ze neni zapusteny :-/

na prezeranie obrazkov odporucam jednoznacne resco viewer, neni nic lepsieho. este ked sa dopracuje asociacia obrazkov, tak neni o com :)

vstavany real player dokaze zobrat s pamati asi o pol mega viacej ako ogg player, ale to by bol ten mensi problem. vacsi problem vidim v tom ze nezastavi hrat v pripade prichodzieho hovoru (zvonenie aj pesnicka hraju naraz s tym ze vybombuje hlasitost na nepocuvatelnu az cloveku bubienky prasknu a po hovore nepokracuje v hrani ... toto vsetko ogg player zvlada)

do 6681 sa fakt hodi dat aspon 256mb karta .. ale to je fakt minimum, lepsia je 512mb, to je uz akurat :) aj na mp3 aj video aj programy ..

osobne tomuto telefonu chyba len FM radio ...

anonymous16.08.2005 - 22:18 Trvalý odkaz

riso: suhlasim, len k jednej veci...porovnaj displej s K750i a uvidis. ;) Aj N90 ma ovela jasnejsi displej, ale to si spominal..

anonymous16.08.2005 - 22:26 Trvalý odkaz

danno: aky ma zmysel "kratke" video?

anonymous16.08.2005 - 23:21 Trvalý odkaz

Marek12: Da sa vlozit do MMS, ale je to 300KB, co tusim nase siete nepodporuju, tusim iba 100kb

Celá diskusia 11 príspevkov