iPhone 5S - najlepší štvorpalcový mobil na svete?

Čo si o iPhone 5S myslia zahraniční recenzenti? Aké sú závery testov publikovaných na svetoznámych weboch? Keďže sa iPhone 5S už začal za Atlantikom a v niektorých európskych krajinách predávať, ponúkame vám súhrn dojmov našich kolegov.

Vzhľad nového iPhonu 5S sa oproti predchádzajúcej päťke zmenil iba minimálne. Poznávacím znamením môže byť najmä nová škála farieb, zmenené tlačidlo Home (teraz aj so snímačom odtlačkov Touch ID) alebo dvojitá prisvetľovacia dióda fotoaparátu.

Zmien sme sa dočkali hlavne vo vnútri. K štvorpalcovému Retina displeju s rozlíšením 640 x 1 136 bodov pribudol nový, 64-bitový processor Apple A7 a pohybový koprocesor M7 motion. iOS vo verzii 7 už môžeme mať aj v starších iPhone 5, iPhone 4 alebo 4S, je teda nový model hodný výmeny? Obstojí vôbec medzi konkurenčnými androidmi? Na pulty slovenských obchodov sa dostane pravdepodobne až v decembri, niektoré zahraničné médiá ale otestovali iPhone 5S už teraz.

Engadget kritizuje stále rovnaký vzhľad. 64-bitový procesor a snímač odtlačkov podľa redaktorov znamená viac pre Apple než pre samotných používateľov. Server totiž očakáva, že sa obe technológie rýchlo stanú štandardom, minimálne v rámci výrobkov z Cupertina. Najpodstatnejšie zmeny (väčší displej a hliníkové telo) priniesol už minulý model, väčšina spotrebiteľov teda vraj bude šťastná aj s ním, a 5S osloví iba geekov a hráčov hier.

Redakcia si všimla lepší fotoaparát, ktorý produkuje ostrejšie, detailnejšie, menej zašumené snímky a vyrovná sa väčšine vlajkových lodí, okrem Nokie Lumie 1020. V normálnej prevádzke im iPhone vydržal celý deň aj s drobným zostatkom energie v batérii, pri náročnom používaní sa vybil za niečo vyše osem hodín.

ikona

Základné info: Apple iPhone 5SVylepšený iPhone prichádza so starým dizajnom v nových farbách, rýchlejším čipom A7 s 64-bit architektúrou, iOS 7, 4'' Retina displejom, vynoveným 8 Mpix fotoaparátom s duálnym LED bleskom a snímačom odtlačkov prstov.

The Verge by si pri iPhone 5S želali o niečo väčšiu obrazovku, v dizajne sa mu však, podľa nich, môže rovnať iba HTC One. Odtlačková novinka Touch ID funguje spoľahlivo, potrebovala by ale podporu aj v aplikáciách tretích strán. Vďaka novému procesoru redaktorom bežali výborne hry, celkovo sa im však systém, v porovnaní s iPhone 5, nezdal výrazne rýchlejší.

Portál potvrdil úplne rovnakú výdrž ako u predchodcu, vyššiu kapacitu batérie totiž znegovala vyššia spotreba. Deň, ale nič viac. Fotoaparát naopak hodnotia (z praktického hľadiska) ako najlepší na trhu. iPhone 5S bude podľa The Verge skvelý telefón aj na konci dvojročnej viazanosti - 8,8 / 10 b.

CNET vidí 5S, presnejšie "S", ako polovičný krok k niečomu inému. Ak bola päťka najlepším iPhonom, v novej generácii prišlo iba pár vylepšení. Chceli lepší fotoaparát, väčšiu obrazovku a výdrž, dostali snímač odtlačkov, lepší fotoaparát a rýchlejší procesor. Telefón však ničím nešokuje, za týždeň totiž nenašli okrem Touch ID a fotografií nič, kde by mal nový hardvér navrch.

Situácia sa podľa nich zmení najskôr v najbližších mesiacoch. Ani snímač odtlačkov nie je perfektný, telefón si totiž pri reštarte, alebo po 48 hodinách nepoužívania pýta heslo aj tak. Po celodennej záťaži im ostávalo 20 % batérie. iPhone 5S si vraj kúpi niekto, kto dôveruje značke a telefón sa mu páči alebo niekto, kto už používa ekosystém Applu. Avšak nie preto, že by ponúkal funkcie, ktorými by konkurencia nedisponovala. - 4 / 5 b.

T3 očakáva naplnenie plného potenciálu hardvéru iPhone 5S až s príchodom nových aplikácií - v najbližších šiestich mesiacoch. Potešil ich fotoaparát s výbornými snímkami a detailmi blízkych objektov. iOS 7 sa im zdá uhladenejší než Windows Phone či Android. Portál taktiež odhaduje, že (hoci pre niekoho výstredné) zlaté krytovanie bude lepšie maskovať neslávne, rýchlo poškriabateľné rohy telefónu. Pokiaľ budú trápiť aj túto generáciu.

Redaktorom chýba o niečo väčšia uhlopriečka displeja pri sledovaní filmov, najviac však kritizujú cenu a výdrž batérie. Hoci potvrdzujú minimálny odber v standby režime, pri využívaní mobilného internetu, 20-tich minútach navigovania a hodinovom hraní sa s nahrávaním videa museli nabíjať už krátko po obede. V prípade masívneho používania odporúčajú zakúpenie externej batérie, napriek zisteným nedostatkom však u nich dostal najnovší iPhone plné hodnotenie 5 / 5 b.

Zdroj: Engadget, The Verge, CNET, T3

Diskusia k článku:

Dejvo 26.09.2013 - 14:06

Kedy konečne spravíte vlastnú recenziu aj s videom na iPhone 5S aj 5C ?

buffer26.09.2013 - 14:28 Trvalý odkaz

Najlepší štvorpalcový mobil na svete?
Ano! Preco? Pretoze dnesny vyrobcovia vyrabaju len lopaty a nie su schopny dodat dobry telefon v mensom rozmere, ktory sa da este nosit vo vrecku.
Ja nechcem FullHD display na 5", ja chcem HD do 4". Ani to HD vlastne netreba, staci aby to bol proste telefon do 4" a pritom to nebol lowend co je horsi ako telefony spred dvoch rokov.. :(

Peter26.09.2013 - 15:28 Trvalý odkaz

namiesto mobil tam doplnte iphone a bude to sediet

nerd26.09.2013 - 15:37 Trvalý odkaz

ano je to najlepsi 4" (kedze nikto iny to uz nerobi)
pre mna ale nie je podstatna uhlopriecka ale velkost mobilu. cca 130mm na vysku a 65mm na sirku :) v takejto kategorii uz iP5S nepovazujem z najlepsi mobil na svete.

Dávid26.09.2013 - 16:27 Trvalý odkaz

Jedna slovenska stranka ho uz ma v ponuke na predaj 64GB verziu no za strasne premrstenu cenu...

Celá diskusia 28 príspevkov