Nokia 5310 XpressMusic

SKÚSENOSTI majiteľa Tenký hudobný mobil s 2 Mpix fotoaparátom, 3,5 mm jackom a FM rádiom s RDS.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

PRVÝ KONTAKT: Nokia 5310 XpressMusic

Prečítajte si skúsenosti Tomáša Chorváta:

Tomáš je používateľom Sony Ericssonu P1i a T250i. Rukami mu prechádza viacero fónov mesačne, Nokiu 5310 XpressMusic používal niekoľko týždňov.

PLUSY

Použité materiály sú vyborné. Ergonómia prílíš neutrpela miniaturizáciou a telefón sa dobre drží v ruke a pritom nezavadzia vo vrecku.

Klávesnica je príjemná na ovládanie. Odpor aj zdvih sú priam ideálne a bez problémov sa dajú písať aj dlhšie texty. T9 už po novom ponúka aj dopĺňanie slov a predpovedanie nasledujúceho slova. Ak by pribudla aj ponuka zhodných slov, bolo by to výborné. Takto vidíte ďalšiu zhodu až po stlačení hviezdičky.

Pri odosielaní správy či e-mailu máte na výber užitočné položky: obľúbený kontakt, naposledy použité kontakty, register hovorov a nakoniec telefónny zoznam. Najviac ma potešil práve obľúbený kontakt. Neprečítané správy zobrazí vždy ako prvé, aj keď môžu byť staršie ako už prečítané.

Nokia už konečne implementovala aj schopného e-mailového klienta. Síce nepodporuje HTML maily, spoľahnúť sa môžete na pravidelnú kontrolu či podporu viacerých účtov. Práca s ním je pohodlná. Nezabudnite si však nastaviť počet zobrazených emailov na 999, lebo inak sa vám pri väčšom počte správ v schránke môže stať, že sa vám najprv zobrazia staršie správy než novšie. E-mailový prehliadač má aj viacero nedostatkov spomenutých nižšie.

Telefónny zoznam je obsiahly a ponúka množstvo položiek. Zaujímavou je možnosť zobrazenia náhľadu na kontakt, ak podržíte mriežku.

Register hovorov je už dávnejšie veľmi prepracovaný a zobrazuje aj dĺžku každého hovoru. Kvalita zvuku pri hovore je prijateľná a naviac sa dá ešte vylepšiť funkciou zvýraznenia hlasu.

Veľmi musím pochváliť synchronizáciu kontaktov, kalendára, poznámok, SMS a MMS správ medzi inými telefónmi značky Nokia.

Kalendár je naozaj prepracovaný, ponúka množstvo typov pripomienok, aj opakovaných. Pri mesačnom náhľade zobrazuje v spodnej časti detailnejší prehľad udalostí v aktuálne zvýraznenom dni. Samozrejmosťou je prepojenie kalendára s pohotovostným režimom.

Náhľad podržaním mriežky funguje aj v galérii. Pri prehliadaní obrázkov a videí zas stlačením hviezdičky prejdete do celoobrazovkového režimu.

FM rádio s RDS má vcelku kvalitný príjem a poteší aj adresár rádií, ktorý vám po pripojení na internet zobrazí dostupné rádiá v danej lokalite.

Prehrávač hudby ponúka množstvo funkcií a pohodlné ovládanie. Podporuje aj zobrazovanie obrázkov albumov a v hlavnom zobrazení šípkou hore zobrazíte hudobnú knižnicu so zoznamom interpretov, albumov, žánrov a zoznamami skladieb. Ak stlačíte šípku dole, zobrazí sa aktuálny zoznam skladieb a môžete v ňom rýchlo listovať.

Stlačením mriežky v prehrávači alebo rádiu stlmíte hlasitosť.

3,5 mm stereo jack je jedna z najlepších vecí na tomto telefóne. Nemáte problém pripojiť akékoľvek slúchadlá a v prípade, že nevyužijete dodávanú redukciu s mikrofónom, ako mikrofón poslúži ten vstavaný v mobile. Ak máte teda mobil zavesený na krku (čo v prípade jeho malej hmotnosti a kompaktným rozmerom nie je problém), kľudne môžete telefonovať so slúchadlami na ušiach. Druhá strana vôbec nepočula, že mám mobil ďalej od úst.

Slúchadlá patria k tým kvalitnejším v rámci dodávaných k mobilom a po úprave ekvalizéru sa dajú bez problémov použiť na bežné počúvanie hudby.

Nedá mi nepochváliť aj takú funkciu akou je kalkulačka. Má tri režimy - jednoduchý, vedecký a úverový. Ovládanie je šikovné a zvlášť úverové funkcie sa môžu v dnešnej dobe hodiť.

MÍNUSY

Konštrukčné spracovanie si, narozdiel od materiálov, zaslúži kritiku. Zadný kryt poriadne nedosadá a pri držaní telefónu v ruke sa ozýva nepríjemné vŕzganie.

Rýchlosť telefónu je niekedy nedostatočná. Schránku správ otvára pri akomkoľvek zaplnení 2 sekundy. Rovnako prehrávač hudby reaguje na stlačenie tlačidiel s omeškaním 1 sekundy. A takýchto "zaváhaní" by sa našlo aj viac. Nejedná sa síce o nič katastrofálne, ale po mojich skúsenostiach s mobilmi iných značiek, som ostal prekvapený, že takýto bežný mobil vie byť aj pomalý.

Nepáči sa mi odpočítavanie znakov od 1 000 pri písaní SMS. Človeku sa potom ťažšie určuje, koľko znakov mu ostáva do konca jednej SMS.

Oznámenie o doručení správy sa zobrazí na displeji len pár sekúnd. Privítal by som skôr neustále zobrazenie až dokým ho nepotvrdím. Ale toto je skôr otázkou vkusu. Potvrdenie o doručení SMS sa naviac vypne pri každej výmene SIM karty.

Emailový klient má obmedzenie na veľkosť sťahovaného mailu. Ak vám teda niekto pošle email s prílohou vačšou ako 500 kB, tak si ho v mobile nepozriete a ani len text si nestiahnete. Ak si nastavíte sťahovanie 20 najnovších správ a v schránke ich máte 100, pri prvej kontrole stiahne najnovších 20. Medzitým ste napríklad prijali 10 novších e-mailov. Večer si skontrolujete schránku znovu a Nokia stiahne nielen najnovších 10, ale hľadá ešte ďalšie e-maily do limitu 20 kusov, a tak stiahne ešte desať starších. A pri každej kontrole stiahne zase 20 e-mailov, až kým nebudete mať v mobile všetky. Preto odporúčam limit na 999.

Prehrávač má problémy s MP3, ktoré sú kódováne s variabilným dátovým tokom (VBR). Niektoré takéto pesničky prehráva zrýchlene, ale vačšinu bohužiaľ rovno preskočí. Pritom Nokia 5700 či Sony Ericsson P1i a K810i s nimi problémy nemajú. Ak je prehrávač hudby v popredí, nefunguje automatický zámok klávesnice, a ani sa neaktivuje šetrič displeja. Dokonca v tomto zobrazení ani klávesnicu nijak nezamknete. Na Nokii 5700 stačilo stlačiť tlačidlo zapnúť / vypnúť a vybrať položku "zámok klávesnice". Na Nokii 5310 to bohužiaľ nefunguje. Rovnako mi v prehrávači chýba vyhľadávanie. Predsa len pri hudobnom mobile si môže užívateľ zakúpiť aj 8 GB kartu, a pri takom množstve hudby je už vyhľadávanie priam nutnosť.

Pri zamknutej klávesnici nefunguje ovládanie prehrávača a ani hlasitosti. V tomto majú navrch telefóny Sony Ericsson, ktoré umožňujú pri zamknutej klávesnici ovládať prehrávač aj hlasitosť.

Videá otvára prehrávač hudby, čo by nebolo až takou chybou, keby tieto videá prestal prehrávať po stlačení tlačidla Späť. Bohužiaľ po jeho stlačení sa video prehráva na pozadí ďalej aj počas prezerania obsahu galérie.

Nokia je jedným z posledných výrobcov mobilov, ktorí neumožňujú minimalizáciu či dokonca multitasking java aplikácií.

Webový prehliadač je na dnešnú dobu už zastaralý. Našťastie od výroby je prítomná Opera Mini.

Záver

Nokia 5310 XpressMusic je ideálny masový mobil pre mladšiu generáciu. Množstvo funkcií, pekný displej, malé rozmery a hudobné funkcie v kombinácii s 3,5 mm konektorom za priaznivú cenu ho priam predučujú na úspech. Pre mňa je asi najväčším nedostatkom nemožnosť ovládania prehrávača pri zamknutej klávesnici. Aj táto nevýhoda sa však stráca, ak budete nosiť mobil zavesený na krku. A tak mi neostáva nič iné, len tento mobil cieľovej skupine odporučiť.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.07.2008 - 22:48

demagog: Inac aj video je minus nataca len mizerne 176x144 aj SE je v tomto lepsi. radsej ako tento brat SE W890i s ovela lepsou vybavou.

anonymous15.07.2008 - 09:38 Trvalý odkaz

mark: Ja som nad nim rozmyslal ako nahradu mp3 playera, ale nehra najlepsie. Ale pekny, maly telefon je to.

anonymous15.07.2008 - 10:09 Trvalý odkaz

batman: se w350 vs 5310? ktory z nich by ste odporucili? w350 ma multitasking, sikovne ovladanie mp3, ale neviem ci idu VBR? nevie niekto poradit? za nokiu musim priplatit asi tisicku, oplati sa?

anonymous16.07.2008 - 14:10 Trvalý odkaz

DSL: batman > W350i nemá multiasking, pozri si fotky - nema tlacidlo pre vyvolanie multiaskingovej ponuky. Ma nedorieseny flip, ktory je absolutne nekvalitny a vrzga ako dvere na chalupe, Nokia ma vraj lepsi zvukovy cip (nepocuval som na nej, len som si prezeral funkcie), ma o triedu lepsi displej aj fotak, design je vec nazoru, no konstrukcne to lepsie zvladli v Nokii - SE to zabil nekvalitou flipu. Tym by mohla byt volba jasna.

anonymous16.07.2008 - 14:49 Trvalý odkaz

KFC proklate dobre kure: batman > ber W350i nema chybu je ovela lacnejsi ako ta nokia a navyse nema problem s prehravanim mp3 s vbr ako 5310 ktora ich neprehra alebo zrychlene ich prehra ma to nedoriesene.

Celá diskusia 44 príspevkov