Nokia 6230i

Dvojtýždňové skúsenosti s klasikou Úspešná Nokia 6230 sa dočkala svojho dôstojného, ale hlavne nemalého vylepšenia.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická s internou anténou,

OS: vlastný, uzavretý.

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 103 x 44 x 20 mm,

hmotnosť: 99 g (s batériou BL-5C),

displej: TFT, 65 536 farieb, 208 x 208 bodov (27 x 27 mm!),

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 1 024 b.), záznam videí,

pamäť: 32 MB + MMC do 512 MB, 1 000 kontaktov, 150 SMS, kalendár

správy: SMS, MMS 1.2 (do 300 kB), CB, e-mail (do 30 kB), Push to talk,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, HTML prehliadač, FM rádio, Visual Radio, MP3/AAC/M4A prehrávač, streaming,

batéria: BL-5C, 850 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 3-5 h/150-300 h.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Základnou zmenou je displej, ktorý má upravené nielen rozmery, ale aj rozlíšenie. Namiesto 27 x 27 mm vidíte údaje na ploche 30 x 30 mm. Podstatná je však zmena rozlíšenia - nárast z 128 x 128 bodov na 208 x 208 bodov je skutočne zreteľný. Túto zmenu som s radosťou privítal. Počty riadkov sa zásadne nezmenili, font je však oveľa jemnejší. Zmenu som privítal pri prezeraní fotiek, tentoraz megapixlových. Nechýba ani funkcia zoom, ktorá fotografie 4x zväčší. Ponuku menu vo forme ikôn alebo zoznamu meníte priamo z hlavného menu stlačením tlačidla Voľby. Máte aj možnosť ukladať najobľúbenejšie funkcie pod ľavé polyfunkčné tlačidlo.

Displej je na slnku rovnako dobre viditeľný ako pri jeho predchodcovi. Novinkou sú grafické témy s animáciami. Veľmi ma potešilo, keď som sa pri vstupe do ikonového menu ocitol na strednej ikone.

Klávesnica ostala nezmenená, vadí mi na nej len nulový rozstup medzi tlačidlom 3 a červeným tlačidlom. Často spomínanou novinkou je vylepšené stredové tlačidlo. Prvý deň som si naň nemohol zvyknúť, ale časom som pochopil, že je skutočne vylepšené.

Na Nokii 6230 mi prekážal len slabší displej, nedokonalý e-mailový prehliadač a neaktuálny fotoaparát. Teraz som skutočne spokojný. Megapixel je slušný, aj keď sa mi zdajú fotografie z Nokie 6681 o čosi lepšie. Funkcie fotoaparátu ostali zachované, konečne je možné meniť jeho nastavenia bez vstupu do menu. Pribudla aj funkcia zoom a vytvorenú fotku môžete stlačením stredového tlačidla odoslať prostredníctvom MMS (doteraz bolo východzou funkciou jej vymazanie, čo mne osobne vyhovovalo viac). Fotoaparát nespustíte pri aktívnom GPRS spojení, ani pri využití telefónu ako modemu.

V správach nastalo viacero zmien. V textových správach sú smajlíci zobrazení graficky. Slovník T9 je nový a prakticky nepoužiteľný. MMS-ky sa dočkali zväčšenia maximálnej veľkosti na 300 kB. Stále nie je možné vytvoriť fotku počas tvorby MMS. Zmeny postihli aj e-mailový prehliadač. Tentoraz je možné priradiť k e-mailu objekty z pamäte telefónu alebo pamäťovej karty. Megapixlovú snímku nepripojíte z veľkostných dôvodov, dva 25 kB objekty som však nemal problém pripojiť. Kancelárske dokumenty samozrejme pomocou Nokie 6230i neprezriete, a tak sa funkcia príloh týka len malých objektov.

V telefónnom zozname ani hovorových funkciách nenastali žiadne zmeny.

Galéria, podobne ako celé menu, dostala novú tvár. Novinkou je uloženie prijatých objektov prostredníctvom infraportu alebo Bluetooth priamo do galérie. Má to svoje nesporné výhody, najmä pri prijímaní väčšieho množstva súborov. Tóny sú roztriedené do dvoch priečinkov: Tóny hlásenia správ a Tóny zvonenia. Zobrazenie jednotlivých položiek galérie je možné tromi spôsobmi. Aj zobrazenie stavu pamäte je užívateľsky príjemnejšie a prekvapivo rýchlejšie. Predchodca Nokie 6230i ponúka tretinovú pamäť oproti novinke, čo je dnes podstatný rozdiel. Podpora starých dobrých MMC kariet do 512 MB je veľmi príjemná. Použitie Nokie 6230 ako prehrávača MP3 skladieb je určite namieste. Poteší najmä cena tohto pamäťového média.

Pri počúvaní MP3 skladieb som natrafil na nový prehrávač s vylepšeným grafickým prostredím. Hudbu nedokáže Nokia 6230i prehrávať počas aktívneho GPRS pripojenia. Funkciu Visual Radio na Slovensku ešte nevyužijeme. Prehrávač videí sa nezmenil, a tak ho stále neodporúčame na sledovanie dlhších snímok. Pri prijatí hovoru sa video preruší a je nutné ho prezerať od začiatku.

Novinkou je aj funkcia Push to talk, tá však žiadneho slovenského operátora nepresvedčila natoľko, aby ju už ponúkol zákazníkom.

Organizér sa dočkal niekoľkých drobných úprav. Sympatická je možnosť zmeny odkladu opätovného budenia v minútach. Mrzelo ma však, keď som chcel v Nokii 6230i otvoriť TXT dokument. Ten som uložil vo všetkých troch možných kódovaniach nastaviteľných v Notepade, avšak ani jeden typ nedokázal Nokia 6230i otvoriť.

Z prenosu dát ma stále trápi zrušenie akéhokoľvek GPRS spojenia stlačením červeného tlačidla. Vo všetkých možných prípadoch sa Nokia pred deaktiváciou funkcie opýta na jej potvrdenie, v tomto prípade však nastane prerušenie bez predchádzajúceho upozornenia. Príjemnou zmenou je Mass storage, tzn. že sa Nokia 6230i, resp. jej pamäťová karta MMC, po pripojení k PC pomocou kábla tvári ako ďalší disk. Ja som EDGE prenosy vďaka Nokii 6230i využíval pomerne často a nemám dôvod na žiadne sťažnosti. Využitie displeja pri najmenšom type písma počas wapovania nie je najlepšie.

Nastavenie e-mailu a internetového prehliadača je trocha zvláštne. V mojom prípade som mohol využiť len nastavenie prostredníctvom SMS z webu Nokie. Je to zaujímavé, ale aj zbytočne komplikované riešenie. Mail sa mi

Nokia 6230i, to je:

- veľmi jemný displej,

- plnohodnotná zábava (1,23 Mpix fotoaparát, prehliadač fotiek aj videí, MP3/AAC na pozadí, rádio s novou funkciou, ktorú zatiaľ u nás nevyužijete),

- podpora lacných pamäťových kariet MMC a interná pamäť 32 MB,

- pracovné funkcie (dobrý kalendár, telefónny zoznam, dlhé poznámky, synchronizácia),

- všetky u nás využiteľné typy prenosu dát (IrDA, Bluetooth, kábel, GPRS 4+2, EDGE 4+2),

- Java, wap.tjat.com alebo funkcia Chat sa postará o ICQ klienta,

- malé rozmery sú nespornou výhodou.

Nokia 6230i je vynikajúci telefón s jednou veľkou nevýhodou. Je dizajnovo totožný s predchodcom a z diaľky nevyvolá záujem okolia, keďže na Nokiu 6230 je zvyknutý už každý. Nebudeme sa tváriť, že majiteľ drahého mobilu nemá záujem upútať aj okolitých ľudí, a tak to bude mať "íčková" verzia o čosi ťažšie, než sa môže na prvý pohľad zdať. Mňa osobne najviac mrzí stále nedokonalý e-mailový klient. Odosielanie fotiek prostredníctvom MMS je zbytočne drahé.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.06.2005 - 19:03

Marián: Vadí mi, že sa na N6230i dos? ?ažko otvára zadný kryt. Ke? som chcel vymeni? MMC kartu za 512MB tak som ho nevedel otvori? klasicky zatla?ením prstom ale musel som použi? ceruzku a ten cuplik to nevydržal a zlomil sa. Pre?o to nemohli spravi? napr. tak ako to má N3100?Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

anonymous07.01.2010 - 13:06 Trvalý odkaz

andrey: tato nokia bola najlepsia aku kedy vyrobili

anonymous05.03.2010 - 17:57 Trvalý odkaz

Luriel: Mam teraz nokiu 5310XM a v pondelok si idem za 20EUR kupit od spoluziaka tuto 6230i. Viem ze som blazon ale tesim sa na nu.

anonymous05.03.2010 - 23:54 Trvalý odkaz

Luriel: Chcel som napisat ze si asi budete mysliet ze som blazon

anonymous08.03.2010 - 22:41 Trvalý odkaz

Iminko: Mam ju,je ako new najlepsi telefon,krasne menu super obsluha.

Celá diskusia 8 príspevkov