15 rokov so (Sony) Ericssonmi

Prečítajte si skúsenosti čitateľa Michala, ktorý sa nezameral len na jeden konkrétny typ telefónu, ale opísal svoje pätnásťročné spolužitie s rôznymi modelmi jednej značky.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Michala Maxiána.

Prvá láska - Ericsson GH 688

Môj prvý mobil bol Ericsson GA 628, ktorý som ako pätnásťročný získal od kamaráta, ktorý predával mobily v škole. Písal sa rok 1997 a ja som sa tešil ako malý, že mám svôj prvý telefón. Nevadí, že vydržal iba jeden deň bez nabitia, hlavne že posielal SMS-ky a dalo sa z neho telefonovať. Po čase som jednoriadkový displej vymenil za dvojriadkový a nový Ericsson GH 688 bol môj. Baterka s výdržou do troch dní mi zabezpečila komfort byť dostatočne dlho online, a tak som mohol ísť do prírody, na chatu a venovať sa svojím koníčkom. To, že som bol stále "na príjme" mi umožnilo začať pracovať v mladom veku, a tým si zarobiť peniaze na novšie a novšie techno hračky. S Ericssonom 688 som urobil i prvý biznis a dohodol si prvé rande.

Ericsson GA 628Ericsson GH 688Od vyklápačiek série T až po rad K

Neskôr som začal mobily striedať a cez Ericsson T10, T25 a T39 som sa dostal k ďalšej méte, pri ktorej som vytrval dlhší čas. Bol to mobil Sony Ericsson K750i, ktorý mi ostal na pár rokov. Aj keď sa mi pokazil, opäť som si kúpil ten istý model. Bol to prvý mobil, kde som aktívne používal fotoaparát a to doslova na všetko. Od tejto verzie musel mať môj telefón kvalitnú kameru a veľkú pamäťovú kartu. Od kúpy K750i som si nezaobstaral klasický fotoaparát a od tej doby mám v mobile (a hlavne vo vrecku) vždy kvalitnú optiku. Tento telefón pri mne prežil veľa pádov (rád robím adrenalínové športy), vykúpal sa, padol, viackrát som ho oblial, a napriek všetkému stále fungoval. Bohužiaľ som ho stratil, a tak som prišiel, podľa mňa, o prvé veľdielo Ericssonu, vlastne už Sony Ericssonu.

Sony Ericsson K 750iPrvý smartfón - Sony Ericsson Satio

Mobil Sony Ericsson Satio beriem ako úlet. Mám rád technológie a práve v tomto mobile bol veľmi kvalitný hardvér, ale Symbian S60 bol naozaj katastrofa. Na druhú, pevná konštrukcia a slušná baterka ho radili na vyššie priečky, čo oceňujem. 14-megapixelový fotoaparát s množstvo nastavení a možnosťou úpravy fotografií vo mne nechal pekné spomienky na dovolenky a pravidelne sa mi zobrazujú ako šetrič na mojom počítači, v práci i doma.

Vyhotovenie mobilu bolo tak solídne, že ani môj životný štýl, ako som opísal vyššie, ho výraznejšie nepoškodil.

Sony Ericsson SatioSony Ericsson Xperia Arc S - spoľahlivý spoločník

Môj posledný smartfón od Sony Ericssonu je starý štyri roky. Kúpil som ho hlavne kvôli Androidu a kvalitnému fotoaparátu. Štíhly mobil sa mi dobre nosí vo vrecku. Je z mäkkých plastov a väčší pád ho skôr rozoberie na súčiastky než zlomí alebo výraznejšie poškodí. Toto je môj prvý, naozaj pracovný mobil. Mám ho synchronizovaný s cloudovým úložiskom, naplno využívam kalendár i fotoaparát. Aplikácie Evernote, Gmail, Facebook, Podio, Business Calendar, Dropbox, My Drive, Sygic, Google Maps, Paper Camera, MDScan, Pixlr-o-matic alebo Kindle mi uľahčujú prácu a robia ma dostupného kdekoľvek. Môžem pracovať v mestskej kaviarni, v Chorvátsku pri mori, na kopci pri hrebeňovke v Nízkych Tatrách.

Sony Ericsson Arc SZáver

Mal som pár "úletov" aj mimo značku Ericsson. Pracovné Nokie (3110, 6310, N95), ktoré boli v akcii operátora za jedno euro alebo smartfón Samsungu, pri ktorom som si začal vážiť kvalitné prevedenie telefónu. Preto ostávam pri jednej značke už viac než pätnásť rokov (rebranding Ericsson na Sony Ericsson beriem ako kozmetickú zmenu značky).

A čo si na značke Ericsson vážim? V prvom rade je to vyhotovenie, ktoré je solídnejšie než pri iných značkách, čo sa mi dostali do rúk. K750-tka mi pri mojom aktívnom štýle vydržala vyše štyri roky, Satio dva a Arc S mi robí spoločníka už približne štyri roky. Tieto mobily som nosil bez puzdra vo vreckách a rodina či priatelia ma mohli kedykoľvek zastihnúť. Všetky krásne momenty z vrcholov hôr, dovoleniek pri mori alebo z raftingov som zhotovoval mobilom a s ich kvalitou som doteraz spokojný.

Diskusia k článku:

Nightmare 24.08.2013 - 23:46

Sony Ericssony kedysi mal velmi vydarene fony mal som ich furu..a dodnes mam este K800i...

wiker25.08.2013 - 00:46 Trvalý odkaz

ja som k750ku pouzival este cca 4 mesiace dozadu, mal som rozne mobily popri nom ale vzdy len na chvilu a vzdy som vsetko predal a mal len k750, az teraz som ho vymenil za novy ale vydrzal 7 rokov a stale funguje, to neviem ci tie dnesne mobily tolko vydrzia.

viperman25.08.2013 - 02:36 Trvalý odkaz

ARC vysiel v roku 2011 na jar a jeho vylepsenie ARC S vysiel niekedy na jesen..tak ake 4 roky? :) a este ericsson t25 neexistuje, asi si myslel t28? :)

Jozef25.08.2013 - 14:34 Trvalý odkaz

No ja môžem len súhlasiť tiež som si užil s touto značkou 14 rokov a vo väčšine spokojnosť a musím podotknúť že som vystriedal viac mobilov tejto značky a najlepší bol Se K800/810i preto píšem k800/k810 lebo tieto modely boli hardwérovo totožné až na kabátiky. Bol to moj favorit ktorý mi nielen dlho slúžil ale aj nádherne fotil a kvalite fotiek sa nevyrovnala ani nokia n95 s 5mpx ccd čipom. No možno by som mal ten mobil dodnes keby mi ho neukradli. Teraz mám už 2 roky xperia Neo a tento mobil mi slúži dodnes a to čo si prežil so mnou sa čudujem že ešte ide. Prežil pár pádov z viac ako 5 metrovej výšky na betón a sa čudujem že display a touchscreen bez poškodenia akurát to trochu schytal kryt. Ďalší môj mobil bude honami lebo to bude zas cybershot už sa naň teším.

Me_Gusta25.08.2013 - 16:29 Trvalý odkaz

Nostalgické chvíľky :)
Ja som mal K600i, K610i a slávnu K810i. Nedal som na značku Sony Ericsson dopustiť, ale čo sa Sony Ericsson zmenil na Sony, tak ide dole vodou v mojich očiach. Skoro každá vlajková loď má nejakú poruchu ako nedávno Xperia Ultra, ktorej sa nechce zapnúť displej alebo ich "vodeodolný" tablet, ktorý vodeodolný nebol atď.
Zo smartfónov bola top Xperia Play, pri ktorej som si zaspomínal na staré hry z PS1 ako Crash Bandicoot :)
Držím palce tejto značke a dúfam, že sa vrátia tam kde boli.

Celá diskusia 13 príspevkov