LG Display má displej s Quad HD rozlíšením

Novinka má teoreticky rozlíšenie štyroch 720p displejov dokopy. LG Display tak získalo prvenstvo v hustote bodov, teda jemnosti rozlíšenia. Už budúci rok ho pravdepodobne uvidíme v nových high-end smartfónoch.

Spoločnosť LG Display oznámila, že ako prvá vyvinula LCD panel s rozlíšením 2 560 x 1 440 bodov pre smartfóny. AH-IPS zobrazovacia jednotka je veľká 5,5 palca, získava tak hustotu 538 ppi (bodov na palec). Už pri uvedení Full HD modelu HTC One s 469 ppi verejnosť hovorila o limitoch rozlišovacích schopností ľudského oka, LG tieto diskusie pravdepodobne posunie na novú úroveň.

Rozlíšenie QHD (Quad HD - teda štyrikrát HD) bude pravdepodobne pripravené pre budúcoročné top novinky. LG Display má takisto prvenstvo za prvý Full HD displej, ešte z roku 2012. Najnovší displej by mal oproti tým súčasným priniesť prepracovanejšie podanie farieb, lepší kontrast a živší obraz.

A praktické využitie takto vysokého rozlíšenia? LG Display uvádza napríklad možnosť zobrazenia celého obsahu desktopových verzií webstránok naraz tam, kde súčasné Full HD panely zobrazia iba tri štvrtiny.

QHD displej od LG Display

Hrúbka panelu len 1,21 mm bude zaujímavá viac pre výrobcov, než koncových používateľov. Zaujímavý je však údaj, že je to o 12 % menej, než majú súčasné displeje spoločnosti s "plným HD". Menšie nároky na spotrebu energie a jas 430 nitov (cd/m²), sú už len bonusom.

QHD displej od LG Display

foto: LG Display

"LG" v názve LG Display môže byť mätúce. Spoločnosť síce založil známy výrobca smartfónov LG spoločne s Koninklijke Philips Electronics, v roku 2004 sa však stala samostatnou jednotkou obchodovanou na americkej a juhokórejskej burze. V súčasnosti dodáva svoje výrobky pre Dell, Asus alebo Apple. Nový prevratný panel sa teda môže kľudne objaviť v modeloch každého, kto si ich od LG Display kúpi a začne montovať do svojich výrobkov. Podobný princíp funguje aj pri snímačoch fotoaparátov.

Prečítajte si: Toshiba a Samsung začali s hromadnou produkciou 13 Mpix snímačov (23. 7. 2013)

QHD displej je oficiálne potvrdenou záležitosťou. Veľmi často sa však začínajú spomínať aj takzvané “ohybné” displeje od Samsungu a LG. Tie by vraj mohli začať s masovou produkciou v novembri, mesiac po odhalení inteligentných hodiniek Samsungu. Ich prvé verzie však nebudú ohybné v pravom zmysle slova, do mierneho zakrivenia ich vyformuje priamo výrobca a následne v tejto polohe prekryje ochranným sklom.

Komerčný príchod nového panelu sťaží aj orientáciu v technických špecifikáciách. Dôležité bude uvádzať ich presne, označenie QHD totiž znamená Quad HD (štvornásobné HD rozlíšnie, čo je spolu 2560 x 1440 bodov), kým doteraz sme sa stretávali najmä s qHD, označujúcim štvrtinu (quarter) Full HD, teda iba 960 x 540 bodov.

Zdroj: LG Display

Diskusia k článku:

Me_Gusta 22.08.2013 - 11:34

a najlepšie je na tom to, že človek to ani nerozozná na tak malom displeji :)

viperman22.08.2013 - 11:40 Trvalý odkaz

sak to ze uplne staci tych 1280x720

Me_Gusta22.08.2013 - 12:50 Trvalý odkaz

Ja medzi HD a Full HD rozlíšením na telefónoch nevidím žiaden rozdiel. No Amoled technológia medzi Note a S4 je veľký rozdiel.

q0s22.08.2013 - 13:06 Trvalý odkaz

Uplna zbytocnost pchat tam Quad HD. Presne, maximum staci HD. Nevidel som nejaky extra rozdiel medzi S3,Note 2 vs S4,One,Xperia Z. Je to len vacsi zrut baterie.Keby radsej spravili telefon s HD rozlisenim a nejakou 4500 mAh bateriou do hrubky 9-10mm ako zbytocne davat vyssie rozlisenie :) Myslim,ze 99% uzivatelov by to potesilo viac :)

Celá diskusia 15 príspevkov