Alcatel One Touch Idol vs. Idol Ultra

V jednom teste sme sa pozreli na dva podobné modely, ktoré pre nás boli príjemným prekvapením. Spája ich kvalitná konštrukcia, tenké telo, 4,7'' uhlopriečka a 8 Mpix fotoaparát.

Priznám sa, že tohtoročné novinky od Alcatelu ma zaujali a na ich testovanie som sa naozaj tešil. Vlastne, bol som skôr zvedavý. Zvedavý na to, ako si pomerne čerstvý nováčik vo vodách Androidu poradil so softvérom, a ako je na tom s konštrukciou svojich modelov. Zhodou náhod nám do redakcie dorazili hneď dva modely a ja som sa rozhodol, že ich porovnám. Cenovkou zapadnú do strednej triedy, kde je konkurencia naozaj silná. Podarí sa Alcatelu získať si priazeň používateľov?

Tenké telo, výborná hmotnosť, kvalitná konštrukcia a pohodlné používanie. Asi takto by som zhrnul dojmy z oboch smartfónov. Drahší, One Touch Idol Ultra sa ešte donedávna mohol pochváliť aj prívlastkom najtenší smartfón na svete. Konkurencia však na seba nenechala dlho čakať a na trhu sa objavil Huawei Ascend P6, ktorý ho tromfol presne o 0,27 milimetra. Je až šialené, čoho sú výrobcovia schopní, aby získali prívlastok "naj".

Základné info: Alcatel One Touch Idol

Dizajn smartfónov One Touch vsádza na jednoduchosť a pohodlnosť pri používaní. Vďaka tenkému telu a oblým hranám sa so smartfónmi výborne manipuluje a ich tenkosť som ocenil aj pri nosení vo vrecku nohavíc. V jednom vrecku som pohodlne nosil aj oba smartfóny naraz.

Základné info: Alcatel One Touch Idol Ultra

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Kvalitná konštrukcia je plastová a v oboch prípadoch ide o pevné zhotovenie bez odnímateľného zadného krytu. Drahší model sa môže pochváliť aj soft-touch úpravou zadnej steny.

Ak chcete vyhrávať, musíte pre to niečo obetovať. V prípade tenkého tela One Touch Idol Ultra je obeťou chýbajúci 3,5 mm audio konektor. Na pripojenie slúchadiel bude potrebné použiť redukciu microUSB -> 3,5 mm, ktorú nájdete v balení. A ja by ju asi najskôr niekde zabudol alebo by ma jej nosenie stále so sebou omrzelo. Tu sa prikláňam k "hrubšiemu" modelu, ktorý redukciu nepotrebuje.

Smartfóny možno pôsobia rovnako, no rozmiestnenie prvkov v bočných stenách vás presvedčí o opaku. Tenší Idol Ultra sadne podľa mňa skôr ľavákom, podľa kolegu Riša zase pravákom. Tlačidlá ovládania hlasitosti sú v ľavej stene a aj tlačidlo napájania je hore, umiestnené viac vľavo. Tu ešte nájdeme krytý microUSB konektor. Krytom konektorov príliš nefandím, ale tento pôsobí celkom kvalitne a nezhoršuje dojem z telefónu. V pravej stene sa nachádza chránený slot pre microSIM kartu. Na docvaknutie bude potrebný tenký predmet alebo väčší necht. Slot na microSD kartu nenájdeme ani na jednom zo smartfónov. V prípade lacnejšieho Idolu to bolo spôsobené prítomnosťou dvoch slotov pre SIM. Ale o tom až neskôr.

Pri 16 GB internej pamäti (reálne asi 13 GB) však absenciu slotu pre microSD v tejto cenovej kategórii nepovažujem za veľký nedostatok. Iba 6 mm tenké telo je príčinou vyčnievajúceho objektívu na zadnej stene. Pri položení na stôl je oň opretá celá konštrukcia, a preto pozor na prípadné škrabance.

Na hrubšom modeli sa tlačidlo ovládania hlasitosti presunulo do pravej steny a viac vpravo je umiestnené aj tlačidlo napájania v hornej stene. V hornej časti pravej a ľavej steny sa nachádzajú sloty pre microSIM karty. Áno, je to dual SIM.

Idol má už microUSB umiestnený klasicky, teda v spodnej stene. Ani na jednom z modelov sme sa nedočkali spúšte, no už teraz prezradím, že snímať fotografie je možné aj pomocou tlačidla hlasitosti.

V zadnej stene musím pochváliť hlasný reproduktor. Hrá naozaj nahlas, a ani jeho kvalita nie je najhoršia. Mne občas chýbali stredy. S kvalitou a hlasitosťou zvuku som bol spokojný aj počas hovoru.

Poďme na displej. Ten má v oboch smartfónoch uhlopriečku 4,7 palca. Tu však zhoda končí. Drahší One Touch Idol Ultra má Super AMOLED panel s rozlíšením 720 x 1 280 bodov, teda HD. Lacnejší ponúkne IPS obrazovku a qHD rozlíšenie 540 x 960 bodov. Super AMOLED pochválim za výborné podanie čiernej a pozorovacie uhly. IPS má taktiež dobré pozorovacie uhly, no čierna už nie je čiernou. Zato biela je bielou, čo sa o Super AMOLEDe nedá povedať. Tam je skôr sivozelená. Mimo budov sa mi viac pozdávala čitateľnosť na IPS displeji. IPS-ko ťaží najmä z lepšieho podania bielej, a tým pádom lepšej čitateľnosti webových stránok alebo napríklad Facebooku. Obom smartfónom nechýba automatická regulácia jasu. Funguje spoľahlivo a rýchlo. V nastaveniach Idolu Ultra nájdete navyše funkciu automatického nastavovania napájania obrazovky, ktorá analýzou obrazu a nastavením jasu ušetrí energiu. Po aktivovaní sa jas ešte trochu znížil, takže niečo na tom asi bude. O ochranu pred odtlačkami sa starajú ochranné sklíčka. Tenší Idol Ultra chráni Gorilla Glass s olejofóbnym povlakom zabraňujúcim zachytávanie odtlačkov. O ochranu hrubšieho Idola sa stará ochranné sklíčko DragonTrail. Oba smartfóny sa s odtlačkami pasovali statočne a displeje boli iba minimálne zababrané.

Trojica tlačidiel pod displejom je v oboch smartfónoch rovnaká. Naľavo šípka späť, v strede tlačidlo domov a naľavo tlačidlo na rýchle prepínanie spustených aplikácií. Jeho dlhším podržaním sa zobrazí kontextové menu aplikácie, v ktorej sa práve nachádzate. Podsvietenie dotykových tlačidiel je krátke a po ich zhasnutí nemáte šancu rozpoznať, či je krok späť vpravo alebo vľavo. Reakcie tlačidiel na dotyk boli v oboch smartfónoch výborné.

Aj nad displejom nájdete zhodné detaily. Nájdete tu predný fotoaparát (Idol 1600 x 1200 px, Idol Ultra 1280 x 960 px), senzor automatickej regulácie jasu, senzor priblíženia, slúchadlo a informačnú LED diódu. Sú malé, na Idol Ultra je aspoň trochu intenzívnejšia (biela), Idol ju má slabšiu (modrú). Farba diód sa nemení ani pri nabíjaní.

Hardvérová výbava je veľmi podobná. Oba smartfóny poháňa starý chipset od Mediateku, ktorý pozostáva z dvojjadrového procesora Cortex A9 a slabšieho grafického procesora PowerVR SGX531. Rozdiel je iba v takte procesora. V tenšom Idole Ultra je taktovaný na 1,2 GHz, zatiaľ čo v klasickom Idole na 1 GHz. Bežné operácie zvláda na výbornú, no len čo mu trochu podkúrite, začne váhať. Napríklad pri hraní hier. Na oboch smartfónoch som vyskúšal hru Need for Speed Most Wanted, ktorá bola hrateľná, ale pri pozornejšom sledovaní som si všimol, že procesor občas nestíha a objaví sa nejaký lag. Skrátka, nešla tak plynule, ako by mala. Podobne to bolo aj s prehrávaním videa v lepšom rozlíšení. Najmä na Idole Ultra som si chcel na HD displeji vychutnať seriál v 720p kvalite. Nedalo sa. Nepomohla ani inštalácia môjho obľúbeného prehrávača MX Player a zapnutie hardvérového dekodéra. Ach, prečo len výrobca nepoužil nejaký novší chipset...

Operačná RAM pamäť má v oboch smartfónoch 1 GB. Pri spustení viacerých aplikácií bolo voľných ešte asi 300 MB. Ak ich bolo menej, tak približne polovica. Ani v jednom z týchto smartfónov nenájdeme slot na microSD kartu. Teda, aby som bol presnejší, nie pri týchto konkrétnych modeloch. Lacnejší Idol sa totiž predáva v dvoch verziách. Buď si kúpite dual SIM verziu s 16 GB interným priestorom bez slotu na microSD kartu alebo jednosimkovú verziu, na ktorej je ten druhý slot na SIM nahradený slotom pre microSD kartu. V takom prípade má interný priestor už iba 4 GB. V našom dvojsimkovom Idole a Idole Ultra bola veľkosť interného úložiska rovnaká a z papierových 16 GB bolo dostupných 13 GB. Myslím si, že to stačí.

Pri novších a menej známych výrobcoch smartfónov s OS Android sme často svedkami nie najväčšieho zásahu do prostredia alebo aj nie stopercentnou lokalizáciou do slovenčiny. Alcatel ma však milo prekvapil. K Androidu vo verzii 4.1.1 pridal svoje prostredie, ktoré sa mi ihneď zapáčilo.

Začnime hneď od začiatku, teda od zablokovanej obrazovky. V strednej časti displeja nájdeme základné informácie o dátume a čase, a ikonu odblokovania. Stačí potiahnuť nadol a smartfón sa odblokuje. Pod týmito informáciami sa nachádza trojica skratiek smerujúcich do hovorov, správ a fotoaparátu. Pri správach a hovoroch sa zobrazuje aj ich zmeškaný počet. Škoda, že sa tieto skratky nedajú meniť alebo aspoň inak rozmiestniť. Ja som zvyknutý mať fotoaparát vždy napravo a tu ma to trochu mýlilo. Počas nabíjania sa v tomto paneli zobrazí zaujímavá animácia pribúdania energie. Pekné spestrenie.

K výsuvnej lište sa dostanem aj na zablokovanej obrazovke. Nezabudlo sa na skratky, konkrétne dvanásť. Nie je možné meniť ich poradie alebo počet, tak ako je to u LG alebo Samsungu, ale dôležité je, že sú tu.

Po odblokovaní sa zobrazí päť domácich obrazoviek. Ich počet nezmeníte, no ja oceňujem aspoň cyklický prechod z poslednej na prvú. Na pridanie widgetov bude potrebné zavítať až do menu s aplikáciami. Dlhším podržaním prsta na obrazovke sa zobrazí iba možnosť zmeniť tapetu. Tou môže byť dokonca hocijaké video z vašej galérie!

Ikony v prostredí hýria zaujímavými tvarmi a farbami. Tam to však nekončí. Alcatel pridal aj niekoľko zaujímavých aplikácií. Napríklad správcu súborov, ktorý by nemal chýbať v žiadnom Androide, pár hier alebo poznámkový blok na zapísanie nákupného zoznamu. V oboch zariadeniach nájdete aj PRO verziu antivírusu od AVG, za ktorý by ste dnes v obchode Google Play zaplatili jedenásť eur.

V nastaveniach systému ma zaujala možnosť automatického zapnutia a vypnutia telefónu. Túto funkciu ocenia tí, ktorí nechcú byť v noci rušení a režim lietadlo im nestačí.

Prostredie od Alcatelu je svižné a počas používania sa mi nestalo, aby zamrzlo alebo aby sa nejaká aplikácia nečakane ukončila.

Výrobca upravil aj základné aplikácie. Telefónny zoznam je prepojený s graficky zaujímavým číselníkom. Vzhľad pekný, no na inteligentné vytáčanie sa zabudlo. Prichádzajúci hovor prijmete alebo zrušíte jednoduchým potiahnutím do strán a v strede nechýba odpovedanie SMS správou. To sa v nečakaných situáciách určite hodí.

V záložke Ľudia nájdete kontakty zo všetkých pridaných účtov, ktoré sa pri zhodnom názve automaticky prepoja.

V dual SIM verzii lacnejšieho Idolu pribudla do nastavení položka Správa SIM kariet. SIM kartám môžete priradiť názov a jednu zo štyroch farieb pozadí. S 3G si poradí iba jeden slot, na tom druhom budete musieť byť pripojení k 2G sieti. V nastaveniach si môžete prispôsobiť predvolenú SIM na hlasový hovor, správy a dátové pripojenie, alebo nechať telefón, aby sa vás vždy spýtal. SIM karty môžete priradiť aj jednotlivým kontaktom. Napríklad známemu v Orangei budete automaticky volať z oranžovej SIM karty. Počas hovoru na jednej SIM karte sa na tú druhú nedovoláte.

Pri písaní textu môžete využiť klasickú androiďácku klávesnicu alebo klávesnicu TouchPal. S tou som sa stretol napríklad aj v zariadeniach Huawei. Zo zaujímavých funkcií spomeniem zmenu typu klávesnice potiahnutím prsta do strany alebo písanie Curve, teda písanie jedným ťahom. Lenže s jedným malým háčikom. Medzi podporovanými jazykmi slovenčina chýba. Čeština tam je. Pri písaní SMS správ sa v pravom rohu zobrazuje aj počet použitých znakov, čo oceníte ak nemáte neobmedzený balík SMS správ.

Systémový internetový prehliadač nepodporuje automatické zalamovanie textu známe z HTC, a tak som nevidel dôvod pri ňom ostať. Z množstva dostupných prehliadačov skúšam všetko možné, no nakoniec vždy skončím pri klasickom Chrome. V poslednej dobe som si obľúbil aj záložku správ v Opere, ktorá pripomína čítačku RSS správ a vždy tam nájdem nejaké zaujímavé info.

Fotoaparát má na oboch smartfónoch rovnaké maximálne rozlíšenie, nahráva HD videá a v slabších svetelných podmienkach si môžete pomôcť LED diódou. Prostredie fotoaparátu je mierne upravené, no stále ma bližšie k tomu v čistom Androide. Narážam napríklad na nevyužitú lištu naľavo, kde nájdeme iba režim blesku. Všetko ostatné sa nachádza až v samotných nastaveniach. Medzi režimami nájdete snímanie panoramatického záberu, HDR alebo aj zaujímavý režim Snímka s posunutím EV, ktorý zhotoví tri snímky za sebou s odlišnými hodnotami expozície. HDR a ani panoráma si ma príliš nezískali. Panoráme chýba ostrosť a HDR ma ďaleko od kvalitného HDR, napríklad zo Samsungu.

HDR s Alcatelom One Touch Idol Ultra

Alcatel One Touch Idol Ultra

Kvalita snímok z oboch smartfónov je veľmi podobná. Tenší Idol Ultra dosahuje o čosi lepšie detaily. Celkovo hodnotím fotoaparáty ako slušný priemer. Fotografie majú verné podanie farieb a na snímanie momentiek tento fotoaparát určite postačí. V noci si zasa pomôžete LED bleskom, ktorý odvádza dobrú prácu a snímky nie sú prepálené. Slabší chipset si poradí iba s nahrávaním v HD rozlíšení. Kvalita video záznamu je podpriemerná.

Alcatel One Touch Idol

Alcatel One Touch Idol Ultra

Alcatel pribalil aj pár multimediálnych a zábavných aplikácií. Prehrávač hudby funkciami príliš neohúri, no poteší aspoň ovládaním vo výsuvnej lište.

FM rádio ponúka takmer všetko, čo od neho očakávam. V peknom grafickom prostredí sa dozviete názov stanice (RDS) aj názov prehrávanej skladby alebo relácie (RT). Zaujímavú skladbu alebo reláciu si môžete aj nahrať. A prečo to slovíčko "takmer" v prvej vete? K úplnej spokojnosti mi tu chýba časovač vypnutia.

Po dlhej dobe sa stretávam s telefónmi, ktorým v základe nechýba aj pár hier. Alcatel si pre vás pripravil Little Big City a Shark Dash od Gameloftu.

Na jeden záber: Alcatel One Touch Idol a Idol Ultra

Zaver

Dvojica smartfónov ma príjemne prekvapila, Najmä kvalitným zhotovením, dobrými displejmi a zaujímavým prostredím. Jediný vážnejší nedostatok vidím v staršom chipsete, ktorý si s novšími hrami už príliš nerozumie. Lacnejší Idol vo verzii dual SIM bude určite zaujímavým smartfónom pre ľudí, ktorí nechcú so sebou ťahať dva smartfóny a zároveň vyžadujú dobrú výbavu s elegantným vzhľadom. Drahší "anorektik" zasa zaujme brutálne tenkým telom a pekným HD displejom. Len či tá cena už nie je v porovnaní s konkurenciou privysoká.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu