Skúsenosti s Alcatelom One Touch Idol 6030D

Pevná konštrukcia, tenké telo, nízka hmotnosť, výborný displej a podpora dvoch SIM kariet. To sú, podľa nášho čitateľa Jána, hlavné výhody tohto štýlového androidu.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Jána Cehlára.

Úvod

Po dlhom zvažovaní a meraní som sa rozhodol pre kúpu zariadenia Alcatel OneTouch Idol. Čo ma k tomu viedlo? Hľadal som telefón s uhlopriečkou 4,5'' a viac, a ďaľším kritériom bola možnosť podpory dual SIM (jednu kartu používam na internet a druhú na hovory). Cenovo sa mi zdal model Samsung Galaxy Grand v porovnaní s konkurenciou napr. Prestigio Multiphone 4500 predražený, príliš veľký a parametrami aj horší (rozlíšenie a technológia displeja). Dalším mojim favoritom bol model Ingenia X1 od Yarviku. Tu som bojoval hlavne s veľkosťou prístroja, ale vzhľadom na to, že ponúka 5,3'' displej, bolo to ešte celkom prijateľné. Archos 50 Platinum je síce nabúchaný štvorjadrový stroj, ale mal premiéru len pred nedávnom. Po prečítaní niektorých diskusií som sa obával, že nástup na trh bude trvať ešte minimálne pol roka. Našťastie sa začal predávať Alcatel Idol. A hneď sa stal mojím favoritom.

Základné info: Alcatel One Touch Idol (6030 / 6030D)

Pre úplnosť uvádzam moju smartfónovú evolúciu: Nokia 5800, Nokia N9, Sony Ericsson Xperia L, Nokia C7, Samsung Galaxy Ace, Alcatel OT-916, HTC 8S, Lenovo A2107, Alcatel OT-6030D... Alcatel Idol X

Moje postrehy po troch dňoch:

Konštrukcia

Hneď pri prvom zapnutí a pripojení sa na Wi-Fi mi bola ponúknutá aktualizácia systému. Paráda. Veľkosť zariadenia je akurát. Dobre padne do ruky, má úzke telo (7,9 mm) a nízku hmotnosť (110g). Vo vrecku telefón ani necítim, že nosím telefón s 4,7-palcovou uhlopriečkou. Keď ho držím v ruke, občas mi nízka hmotnosť aj prekáža, mám pocit, že mi každú chvíľu vypadne z ruky. Je to ale vec zvyku a tréningu. Ovládanie jednou rukou nie je disciplína v ktorej by tento telefón zvíťazil, ja osobne aj tak preferujem ovládanie zariadenia dvoma rukami.

Veľmi chválim spracovanie a použité materiály, zadná strana sa síce tvári ako hliník, ale je to skvele maskovaný plast s textúrou hliníka. Čierno – strieborná verzia vyzerá prémiovo. Páči sa mi, že je to monoblok. Ak vkladáte alebo vyberáte SIM kartu, tak nemusíte odoberať aj zadný kryt aj batériu. Model s dvomi SIM kartami (6030D), nedisponuje slotom pre mikro SD karty. Pamäť je pre bežného používateľa smartfónu, podľa mňa, dostatočná (niekde medzi 13-14 GB). Vadí mi trošku umiestnenie tlačidla uzamykania, ktoré je hore. Pri veľkosti obrazovky 4,5'' a viac by som privítal umiestnenie v bočnej stene. Oceňujem, že logo výrobcu nie je na prednej strane a nekazí to čiernu dominanciu.

Displej

Kvalita a jemnosť ma prekvapila. Povedal by som, že je to viac než priemer, čitateľnosť na slnku je akceptovateľná, taktiež pozorovacie uhly sú na úrovni. Zabudovaný je aj svetelný senzor, takže jas sa upraví automaticky alebo si ho jednoducho vypnete a dávkujete si jas sami. Mam taký pocit, že displej je naozaj potiahnutý nejakou vrstvou (výrobca uvádza Anti-Finger Print Coating) pretože otlačky prstov nie sú až tak viditeľné ako som bol zvyknutý pri iných zariadeniach. Displej má samozrejme aj ochranu proti poškriabaniu s názvom Dragon Trail Glass. Zamykanie zariadenia sa dá urobiť aj gestom – priložíte celú ruku dlaňou na displej a telefón sa zamkne ako keď stlačíte tlačidlo uzamykania. Senzorové tlačidlá podľa mňa zhasínajú príliš skoro, možno by mohla byť niekde v nastaveniach systému voľba pre používateľa definovať časový limit alebo zapnúť neustále svietenie ak svieti aj displej. Na druhej strane, veď sú tam len tri tlačidlá, na ktorých umiestnenie si človek zvykne a nájde je potom aj v tme.

Fotoaparát

Osemmegapixelové rozlíšenie zatiaľ neviem v nastaveniach upraviť na menšiu veľkosť. A zase nejaká vychytávka: tlačidlo hlasitosti môžem použiť aj ako hardvérovú spúšť fotoaparátu. Ked ho stlačíte raz, tak vytvorí jednu snímku, keď ale tlačidlo podržíte dlhšie, začne snímať v sekvencii. Je síce umiestnené na ľavej strane (klasický fotoaparát ho má na pravej), ale má to aj svoju výhodu - núti vás to držať telefón inak. Prsty na ľavej ruke máte zdvihnuté, to znamená, že budete mať konečne menej fotografií, na ktorých je hlavný "hrdina" váš ukazovák. Kvalita fotografií je pr mňa postačujúca. Nahrávanie videa som neskúšal.

Notifikačná LED dióda

Tak tejto funkcii sa chcem venovať osobitne. Hlavne kvôli tomu, že som na túto časť hardvéru zaťažený a je to pre mňa niečo, čo telefón musí mať (aj keď v Google Play existuje aplikácia NoLed), ale jednoducho softvérovo nenahradíš reálnu LEDku. Sklamala ma svietivosť, sila diódy. Podľa mňa je to malé a slabé. Predtým som používal Alcatel OT-916 a ten blikal ako maják, stačilo očkom mrknúť na telefón a hneď som vedel, či tam mám zmeškanú udalosť. Pri tomto OT-6030D sa musím veru riadne zahľadieť na prednú stranu aby som v tej čierňave spozoroval, či vôbec bliká. Samozrejme, večer v tme je to lepšie. Prekvapila ma ale iná pikoška. Vážne neviem, či je to zámer alebo chyba (možno ani výrobca o tom nevie), no páči sa mi to. Blikajúca LEDka svieti aj na bočnej strane v rohu slotu pre SIM kartu, čiže blikanie môžete spozorovať aj pri bočnom pohľade na telefón.

Pamäť

Po nainštalovaní niekoľkých aplikácií a hier z Marketu mi ukazuje pamäť 660 MB used a 12 GB free. Nejaké aplikácie boli už inštalované výrobcom (YouTube, Skype, AntiVirus, Barcode Scanner, Chrome, PicSay, Shazam, atď.)

Výkon

Dvojjadrový procesor a 1GB RAM určite postačuje, zatiaľ nič nesekalo, prechod z aplikácie do aplikácie alebo webu je plynulý. Neskúšal som ešte žiadne 3D extrémne hry, telefón používam viac na komunikáciu e-mailom a prezeranie webu. Páči sa mi možnosť aktivovať rýchle zapínanie telefónu (boot) Quick Start, jednoducho sa zariadenie zapne v priebehu 2 - 3 sekúnd.

Batéria a výdrž

Kapacita 1 800 mAh batérie patrí k priemeruje. Podla mňa mala mať aspoň 2 100 mAh alebo kľudne aj 2500 mAh. Hneď prvý deň sa mi ho podarilo "vyšťaviť", takže som musel nabíjať. Telefón mávam zapnutý približne od 7 - 23 hodiny, stále som pripojený na web služby (Gmail, Gtalk) cez 3G alebo Wi-Fi, sem tam nejaký hovor, prezeranie internetu...po dvoch dňoch som na 19 %.

Dual SIM

Skvele je vyriešený manažment dual SIM (zariadenie používa microSIM kartu). Žiadne nariadenia typu – SIM1 je pre 3G a SIM2 pre 2G. Stačí vložiť karty do slotov a cez nastavenie si určíte, ktorá karta, prípadne operátor, bude používať 3G sieť. Excelentné. Trochu ma trápi ukladanie nových kontaktov na SIM. Priamo sa mi to zatiaľ nepodarilo, musel som importovať kontakty do telefónu a až potom sa mi podarilo pridať nový kontakt. Takéto riešenie mi nevyhovuje, radšej mám priame ukladanie na SIM kartu.

V produktovom balení sa nachádza telefón Alcatel One Touch Idol 6030D, nabíjačka (pekne olepená vo fólii), USB kábel, slúchadlá do uší s gumenými štupľami s tlačidlom (asi) na prijatie hovoru na kábliku (chýbajú náhradné, kvalita spracovania je však napriemerná), stručná príručka.

Výhody:

- unibody konštrukcia

- hmotnosť a úzke telo

- jemný displej dobre viditelný na slnku

- tlačidlo hlasitosti ako mechanická spúšť fotoaparátu

- ovládanie 3G SIM priority cez nastavenia

Nevýhody:

- 1800 mAh batéria, kapacita mohla byť väčšia

- slabá viditeľnosť notifikačnej LED diódy

- tlačidlo odomykania mohlo byť v bočnej strane

Záver

Je to jednoducho Idol a ani sa tak volať nemusí. Fandím značke Alcatel a verím, že prídu ďalšie lákavé modely, ktoré nielenže spestria trh, ale aj ponúknu zariadenia s vynikajúcim pomerom cena / výkon. Ak by som hodnotil na stupnici od 1 do 10, odo mňa dostane 9 bodov.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu