Nokia 7610 Supernova

RECENZIA mid-endu Štýlový slajder s podporou EDGE, 3 Mpix fotoaparátom s AF, FM rádiom a TV-out.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný, 3rd edition Series 40

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 98 x 48 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 127 mm,

hmotnosť: 99 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 16 777 214 farieb, 240 x 320 b., 31 x 41 mm, uhlopriečka 51 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (VGA, 15 fps),

pamäť: 28 MB + 512 MB microSD,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS class 32, EDGE class 32,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm audio konektor, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač, blogovanie, TV-out,

batéria: Li-Ion, BL-4S, 860 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, 512 MB microSD, microUSB kábel, stereo handsfree, potrebné dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

smerovanie fínskej novinky je skôr zamerané na ženskú časť populácie. Potvrdili to aj reakcie môjho okolia. Ženám sa 7610 Supernova jednoznačne páči. Najzaujímavejším je samozrejme prednej časti. Zadná stena je vymeniteľná, v balení sa nachádzal okrem fialového aj modrý kryt. Ten má povrchovú úpravu soft touch, ktorá spríjemňuje držanie v rukách. Horšie je to s jeho manipuláciou pri výmene SIM karty. Musel som vynaložiť pomerne vysoké úsilie a navyše som sa vždy bál, že zlomím kryt, alebo odtrhnem vrchnú výsuvnú časť. Dámam, ktoré si nechcú zničiť nechty, odporúčam, aby si na tento úkon vždy zabezpečili nejakého muža. Zadná stena obsahuje aj hlavný reproduktor a nekrytý objektív fotoaparátu. Na pravej stene objavíte dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti, tlačidlo na spúšťanie prehrávača a spúšť fotoaparátu. Ľavá strana ukrýva konektor pre kábel (pozor, nenabíja!), v hornej časti si miesto našiel 2,5 mm hudobný konektor, nabíjací konektor a tlačidlo vypnutia. Miesto pre umiestnenie pútka je šikovne maskované malým otvorom v ľavom hornom rohu.

sú rozdelené na dve časti. Na hornom ramene sa nachádza hlavný ovládací štvorec s potvrdzovacím stredom. Vnútorná obruč je podsvietená a v prípade zmeškanej udalosti neustále preblikáva. Okolie tvorí známa štvorica tlačidiel. Ovládanie je vďaka veľkosti pohodlné, jedine okraj štvorsmerového tlačidla mohol byť viac vystúpený. Vysunutím vrchnej časti sa dostávame k alfanumerickej časti. Tvoria ju samostatné klávesy, ktoré sú v jednej rovine a nevystupujú nad povrch. Vzhľadom na ich veľkosť sa však neovládajú práve najpohodlnejšie, ešte horšie je to s najvyšším radom, ktorý je príliš blízko okraju hornej časti. Nokia už niekoľko krát dokázala, že v tejto oblasti to vie aj lepšie. Opätovné zablokovanie klávesnice po zasunutí hornej časti je potrebné potvrdiť - typické správanie slajdera od Nokie. Našťastie existuje automatický zámok po zvolenom čase.

"Opätovné zablokovanie klávesnice po zasunutí hornej časti je potrebné potvrdiť"

Postupne sme sa prepracovali k

, ktorý zväčša u Nokie chválime. Rozlíšenie aj farebnosť je samozrejme opäť výborná. Čo však z toho, keď počas silnejších slnečných dní neuvidíte takmer vôbec nič. Zrkadlový povrch je síce krásny, ale neuveriteľne zhoršuje čitateľnosť. Chýba aj regulácia jasu displeja, takže aj na nastavenie vyššej hodnoty zabudnite. Toto bolo pre mňa najväčším sklamaním.

"Zrkadlový povrch je síce krásny, ale neuveriteľne zhoršuje čitateľnosť."

Prostredie mobilu je rovnaké ako u ostatných mobilov S40. Tešiť sa môžete na aktívny pohotovostný režim s možnosťou preskupovania a úprav, či používanie tém. Práve na ne výrobca pripravil funkciu Kolorovať. Jednoducho sa vám spustí fotoaparát, vy si vyberiete farebne ladenú scénu, systém rozpozná jednotlivé farby a podľa nich vyfarbí niektorú z troch predpripravených tém. Okrem toho sa zmení aj zafarbenie podsvietenia stredového tlačidla. Každý deň si tak môžete upraviť grafickú tému podľa oblečenia alebo nálady.

"Kolorovanie - fotoaparátom vyberiete scénu, systém rozpozná jej jednotlivé farby a podľa nich vyfarbí niektorú z troch predpripravených tém."

je už štandardne v zadnej strane, chýba mu akýkoľvek kryt, však disponuje autofókusom a dvojicou LED diód. Rozlíšenie je dostatočné a výsledné fotografie sú prekvapivo pekné. Pri fotografovaní držíte mobil na šírku, na použitie klávesových skratiek sa zabudlo. Video prekvapí svojím rozlíšením 640 x 480 bodov, zvuková stopa mohla byť v kvalitnejšom formáte a počet obrázkov za sekundu mohol byť tiež vyšší. Nastavenia sú pomerne bohaté, nemožnosť použitia diód na osvetlenie pri nahrávaní videa však zamrzí. Prezeranie fotografických a filmárskych výtvorov má na starosti galéria s oddelenou externou pamäťou. Na priblíženie obrázkov tlačidlo hlasitosti nepoužijete. Jediná možnosť je cez kontextovú ponuku.

"Výsledné fotografie sú prekvapivo pekné. ... Video prekvapí svojím rozlíšením 640 x 480 bodov."

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (súbor 3,3 MB, 3GPP; obraz: 640 x 480 b., 15 fps, 1999 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 25 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

V oblasti hudby má Nokia 7610 Supernova čo ponúknuť. Základom je prepracovaný

. Umožňuje radenie podľa interpretov, albumov a žánrov, či vytváranie zoznamov. Nechýba výber a nastavenie ekvalizéra, opakovanie a náhodný výber skladieb. Keďže má novinka len 2,5 mm konektor, na pripojenie vlastných slúchadiel budete potrebovať redukciu. Hudobnú výbavu dopĺňa FM rádio s podporou RDS a automatickým hľadaním frekvencií. U oboch si môžete vybrať jeden z dvoch tém zobrazenia. Vnútorná pamäť je možné rozšíriť kartami micro SD, výrobca pribalil jednu o veľkosti 512 MB. Nezabudlo sa samozrejme ani na profily zvonení s možnosťou úprav a nastavením časovania.

V oblasti

sa výraznejšie zmeny neudiali. K dispozícii by mala byť kapacita pre 2 000 mien s možnosťou uloženia viacerých detailov, postupným vyhľadávaním, či tvorbou skupín. Štandardom je zobrazenie kontaktov zo SIM a pamäte mobilu samostatne či súčasne. K dispozícii je aj hlasové vytáčanie.

Písanie textov zo začiatku obmedzuje nie práve najpohodlnejšia klávesnica. K dispozícii je slovník T9 s možnosťou písania bez diakritiky.

správ je zlúčený pod jednu položku a je len na vás ako správu odošlete.

Veľkou zmenou k lepšiemu prešiel

. Umožňuje prácu s viacerými kontami naraz, pravidelné kontroly schránok, či prácu s prílohami. Ak mobil typ súboru nepozná, môžete ho aspoň uložiť.

"Veľkou zmenou k lepšiemu prešiel e-mailový klient."

Internetové rrehliadače sú v Nokii 7610 Supernova rovno dva. Jeden je

, ktorý by som odporúčal na bežné WAP stránky, ale poslúži tiež pre zobrazenie plnohodnotných webov. Na surfovanie po webe pribalil výrobca druhý prehliadač v podobe aplikácie Opera Mini. Tá je od začiatku predinštalovaná a nemusíte ju teda sťahovať.

V oblasti dátových prenosov je na tom fínska novinka slabšie. Vzhľadom na zameranie mobilu to však až tak neprekáža. Aj tak máte k dispozícii dátové prenosy prostredníctvom GPRS a EDGE, obe triedy 32. Lokálne mobil pripojíte s PC prostredníctvom Bluetooth alebo dodávaným micro USB káblom. Nokia 7610 Supernova podporuje aj TV-OUT, ten som ale kvôli absencii kábla nemal možnosť skúsiť.

"Nokia 7610 Supernova podporuje aj TV výstup."

Z organizačných funkcií je zastúpený

, ktorý ponúka šesť rôznych druhov záznamov so širokými možnosťami nastavení. Samozrejmosťou je možnosť výberu opakovania. Nezabudlo sa ani na budík. Ten je síce len jeden, ale s podrobnými nastaveniami. Výbavu dopĺňajú úlohy, poznámky, kalkulačka, odpočítavanie, či stopky.

Čo by to bolo za Nokiu, keby nevedela pracovať s Java aplikáciami. Bohužiaľ minimalizácia a podpora multitasku stále chýba. Výrobca pripravil štvoricu hier a niekoľko aplikácií. Okrem spomínanej Opera Mini ma zaujala aj aplikácia Yahoo! Go, ktorá umožňuje zjednodušený prístup k mailu a ostatným Yahoo! službám.

Batéria nemá síce najväčšiu kapacitu, ale výdrž cez dva dni nie je problém. Pri veľmi častom používaní sa môžete spoľahnúť minimálne na jeden a pol dňa.

Výhody:

- prepracovaný e-mail klient

- štýlový vzhľad so zrkadlovým efektom

- prepracované multimediálne funkcie

Nevýhody:

- veľmi obtiažna manipulácia so zadným krytom

- veľmi slabá viditeľnosť údajov na priamom slnku

- nie práve najpohodlnejšia klávesnica

Orientačná cena: 6 990 Sk (Epicentrum)

Záver

Nokia 7610 Supernova sa na nič nehrá. Je to štýlovka ako sa patrí. Ženám sa páči, uchvacuje zrkadlovou prednou časťou alebo vymeniteľnými krytmi. Najviac zamrzí práve zlá čitateľnosť displeja na slnku spôsobená zrkadlovým ochranným sklíčkom a obtiažna manipulácia so zadným krytom. A či to fínskej novinke dokážu jej budúce majiteľky odpustiť, ukáže až realita.

Richard Hombauer: Mne na 7610 Supernova učarovala kvalita snímok a dobrý pomer cena / výkon. Priateľka viackrát ocenila zrkadlo na rôznych telefónoch a nehľadí až tak veľmi na čitateľnosť displeja vonku. Preto radím tento mobil vo svojej kategórii medzi tie lepšie, ktoré sa mi v poslednej dobe dostali do rúk.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.10.2008 - 02:10

Quo: Staru 7610 mam stale doma a musim povedat, ze je krajsia ako "Supernova". Naviac to bol mt s OS - ked Nokiu, tak radsej smart

anonymous07.10.2008 - 02:10 Trvalý odkaz

riso: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na RECENZIU.

anonymous07.10.2008 - 10:17 Trvalý odkaz

mailox: Quo ma pravdu...ked nokiu,tak radsej nejaky smart. Ja som si teraz kupil e51 a musim povedat,ze som maximalne spokojny.rozhodoval som sa medzi nou a blacberry8320 a na poslednu chcilu som zobral nokiu a neolutoval som.je pravda,ze nokia este nema dotykovy displej,ale zato ma vela poprednosti...na terajsich novych modeloch ako e51 alebo e71 su velmi pohodlne klavesnice...krasny displej, velka vyhoda symbianu a hlavne wifi..musim dodat,ze wifi frci peckovo...ziadny problem..by som ani nepovedal,ze dokaze chytit signal na taku dialku...co sa tyka mod endov,tak su to podla mna dost drahe na to,ze to nema az take precibrene veci...aj ked je tam ten symbian stale vyhodou oproti SE napr.

anonymous07.10.2008 - 17:44 Trvalý odkaz

mulo: mailox: ty si zaspal dobu ? nokia predstavila pred tyzdnom novu nokiu 5800 XM ktora disponuje dotykovym displayom s vysokym rozlisenim

anonymous07.10.2008 - 20:14 Trvalý odkaz

mailox: aha...no nemôže by? kazdy tak úžasný,ako si ty

Celá diskusia 21 príspevkov