Samsung D500

Recenzia vybaveného slajdera Čierny Samsung D500 je unikátny mobil s veľkou pamäťou a megapixlom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný.

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 94 x 46 x 24 mm,

hmotnosť: 99 gramov,

displej: TFT, 176 x 220 b., 262 144 farieb,

fotoaparát: 1,3 Mpix, blesk, zoom, záznam videa,

pamäť: 96 MB, 1000 kontaktov, 200 SMS, 400 pripomienok,

správy: SMS (T9), EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 prehrávač,

batéria: Li-Ion 800 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/300 h pohotovosti,

SAR: 0,31 W/kg (výborná hodnota).

Čo mu chýba:

instant messaging na pozadí, EDGE, FM rádio,

Balenie:

telefón, stereo handsfree, hlasné handsfree, pútko.

- verzia zariadenia (po zadaní *#1234#): D500XDE2

- verzia softvéru (po zadaní *#1111#): EG001.08

- verzia hardvéru (po zadaní *#2222#): REV2.2

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Slajder (z anglického slova "slider") je výraz, ktorý sa stal zaužívaný aj na Slovensku ako pomenovanie telefónov s vysúvacou konštrukciou. V tomto segmente už pár rokov kraľuje nemecký Siemens aj kórejský Samsung. D500-ka však mieri ešte o čosi vyššie. Nie je to len imidžový telefón s výborným spracovaním, ale aj nadupaný megapixel s veľkou pamäťou a krásnym displejom. A jeho najväčšia výhra? Už sa dávno predáva.

Veľké fotky:

Zapnutie/vypnutie

Zapnutie D500-ky je rýchle a sprevádzané efektnou animáciou a zvukom. Zvuk, ako aj privítaciu správu je možné zmeniť či úplne vypnúť.

Dizajn

Aj by som v tejto sekcii začal kritikou, ale nemôžem. D500 je perfektne spracovaný telefón s kvalitnou konštrukciou, ktorá umožňuje jednoduché prijatie či ukončenie hovoru, bleskurýchle zamknutie klávesnice, ergonomicky perfektnú reguláciu hlasitosti. Akurát tlačidlo pre spustenie fotoaparátu v pravej stene mohlo byť umiestnené vyššie. Objektív, zrkadielko aj dióda fotoaparátu sú v pohotovosti kryté a chránené pred nepriazňou okolitých podmienok.

Zaujímavé je, že automatický zámok klávesnice pri zasunutí telefónu neukončí spustenú funkciu, k tej sa môžete po otvorení pokojne vrátiť aj o niekoľko minút.

D500 sa výborne drží v ruke, otváranie doplnené koľajničkami a pružinkou je rovnako ľahké ako v prípade modelu E800. Po modeli E630 sa mi zdalo ľahké až príliš. Otvoreniu a zatvoreniu telefónu je možné priradiť jeden zo štvorice pripravených zvukov. Vysúvacia konštrukcia je vhodná najmä pri prijatí hovoru bez toho, aby ste sa pozerali na prístroj s úmyslom nájsť to správne tlačidlo. Priečna gumička pod displejom posun časti s displejom ešte uľahčuje.

Mimochodom, neoficiálne patria Samsungy skutočne k najmenej poruchovým značkám na našom trhu.

Klávesnica

Klávesnica sa skladá z dvoch častí. V oboch prípadoch je jej spracovanie výborné. Len stlačeniu šípky nahor bráni gumička uľahčujúce posúvanie horného ramena. Podsvietenie všetkých ovládacích prvkov je výborné. Ovládaniu pomáhajú aj bočné dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti naľavo a špeciálne tlačidlo pre spustenie fotoaparátu napravo. Alfanumerické tlačidlá sa ovládajú dobre, a to aj v hornom rade. Zasunutím hornej časti sa klávesnica automaticky zablokuje. Štyrom hlavným smerom je možné pre pohotovostný stav nastaviť vybrané funkcie. Tlačidlám 2 až 9 je možné priradiť telefónne čísla pre rýchle vytáčanie. Podržaním mriežky vypnete zvuky.

Dôležitou zmenou je možnosť používať stredné tlačidlo na potvrdzovanie volieb, podobne ako v modeli E300. Len v pohotovostnom režime sôúži toto tlačidlo na vstup do WAP-u.

Displej

Rozlíšenie displeja mi až tak výnimočné nepripadá, Motorola ho používa už rok, stretnúť s ním sa môžeme aj v prípade Series 60 (aj keď tam chýba 12 riadkov pixelov), Siemensu SX1 alebo aktuálnych telefónov s Windows Mobile. Avšak v prípade D500-ky zaujme počet farieb a jeho jemnosť (30 x 37 mm oproti 35 x 41 mm v prípade Series 60).

Ako obraz na pozadí môže byť použitá predvolená animácia, fotografia či iný obrázok, možnosť nastaviť sem kalendár som však už nenašiel. Meniť môžete aj pozíciu, štýl a farbu textu na ploche. V nastaveniach displeja ďalej nájdete výber zo štyroch predvolených farebných tém (modrá, červená, zelená a fialová), pýtam sa však: Kde je sivá? K čiernemu telefónu by to dokonca chcelo inverznú tému, na akú rád spomínam v prípade Siemensu SL65. Nechýba ani nastavenie kontrastu, ktoré sa zíde pri šetrení energie. To dopĺňa nastavenie doby podsvietenia a úspornej prevádzky. Pri zhasnutom displeji zobrazuje informácie o čase a zmeškaných udalostiach, ktoré sú viditeľné aj na silnom slnku. Podobne je dobrá viditeľnosť údajov na priamom slnku aj pri bežnom používaní.

Aby som nezabudol, menu je ikonové (3 x 3), dostanete sa doň len ľavým polyfunkčným tlačidlom a ocitnete sa tak na strednej ikone. Pohyb v menu je bleskový, a to aj v ďalších textových úrovniach. Opäť nechýba zobrazenie malého informačného okienka nad niektorými položkami (napr. pri označení položky "prijaté správy" za zobrazí ich počet).

Počty riadkov: menu ? 6, písanie správy ? 8, čítanie správy ? 8.

Fotoaparát

Po stlačení bočného tlačidla sa zobrazí zoznam funkcií súvisiacich s fotoaparátom. Prvá je fotografovanie, druhá záznam videa, medzi ďalšími nájdete vstup do obrázkov a videí.

Fotoaparát mi pripadá príliš zložitý. Na displeji je využitá celá jeho plocha, no po vytvorení ležatej snímky sa táto zväčší ešte aj o pravý a ľavý okraj...a tak nikdy nevidíte presný výrez snímky, ktorú chcete zaznamenať. V nastaveniach nájdete zmenu režimu (jednoduchý záber, multizáber, zložená snímka ? 3 x 3 alebo 2 x 2, nočný záber, automatické ukladanie). Nechýba množstvo efektov, rámčekov, použiť môžete časovanú samospúšť a blesk.

Použiť môžete rozlíšenie SXGA (1 280 x 1 024 b.), mega (1 152 x 864 b.), VGA (640 x 480 b.), QVGA (320 x 240 b.), QCIF (176 x 144 b.), a sub-QCIF (128 x 96 b.) a kvalitu (3 stupne). V Samsungoch sme zvyknutí aj na zmenu zvuku spúšte, novinkou je nastavenie jasu podľa stredného bodu a ISO.

Neviem, či to bolo spôsobené predfinálnou verziou prístroja, ale nemohol som sa prispôsobenia jasu podľa stredného bodu zbaviť. Skrátka po každom stlačení spúšte sa jas snímky asi 2 sekundy prispôsoboval jasu stredného bodu, a až potom vytvoril záber. Reakcie aparátu pri použití maximálneho rozlíšenia sú oveľa pomalšie ako pri VGA. Digitálne priblíženie použijete len pri menších rozlíšeniach.

Obrázky

Po odfotení môžete snímku odoslať cez MMS, e-mail, Bluetooth alebo infraport. Taktiež je možné ju nastaviť ako obraz na pozadí alebo ID volajúceho. Poslednou možnosťou je premenovanie súboru.

Vytvorené fotky sa ukladajú do priečinka Fotografie. Ich hromadné zobrazenie obsahuje miniatúru a informáciu o názve a veľkosti každého záberu z troch naraz zobrazených obrázkov. Fotky z položky Fotografie je možné presunúť do položky Moje fotografie a opačne. Prezerané obrázky nie je možné priblížiť, čo je veľkou nevýhodou oproti ostatným značkám. Siemens a Nokia túto funkciu ponúkajú už v takmer všetkých modeloch, Motorola čiastočne tiež, Alcatel, Samsung a Sony Ericsson ju stále ignorujú, čo je podľa mňa veľká chyba.

Melódie a prehrávač hudby

Samsung ponúka 96 MB pamäte použiteľných aj pre ukladanie MP3 skladieb. Tie prehráva Java aplikácia, ktorá však nebeží na pozadí. Chýbajú aj profily, v prípade D500-ky meníte len normálny a tichý režim (podržaním mriežky), ktorý môže byť trvalo bez vibrácií alebo s nimi. Ďalším nedostatkom je chýbajúce súčasné zvonenie a vibrovanie.

Na výber máte z niekoľkých tónov klávesnice, veľmi sa mi páči možnosť samostatne priradiť e-mailom, MMS-kám a SMS-kám rôzne melódie, aj keď vždy len z obmedzenej ponuky. Výbornou vecou je opakovanie upozornenia na správu v stanovenom intervale. Netradičným zvukom je tón pri spojení, ktorý hlasne oznámi, že už nastalo upozornenie na hovor na druhej strane.

Ako zvonenie môžete okrem MP3 skladieb použiť aj klasické MIDI a MMF súbory. Hlasitosť takýchto skladieb je viac než dostatočná.

Prehrávač videí

Ide o klasický prehrávač 3GPP videí s možnosťou video spustiť a zastaviť (nie pauza). Aj v tomto prípade regulujete hlasitosť bočným dvojitým tlačidlom.

Pamäť

zdieľaná: 96 MB pre obrázky, zvuky, videá, MP3-ky, MMS-ky, pamäťovú kartu nie je možné použiť.

kontakty: 1 000 mien,

SMS: 200 správ,

kalendár: 400 pripomienok.

Pamäťová karta mi v tomto prípade skutočne chýba. Kto nepozná výhody kopírovania údajov z a na kartu asi nepochopí, aké je výhodné mať telefón s takouto vymoženosťou a počítač s čítačkou pamäťových kariet. Chcete stiahnuť do PC nafotené snímky? Záležitosť pár sekúnd. A takých príkladov je viac. V prípade D500-ky riešite všetko cez Bluetooth, alebo si musíte kúpiť kábel.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidla 2 ? 9 priamo z pohotovostného stavu.

Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodujúcu sa alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, niekoľko čísiel, e-mail, obrázok, zvonenie, skupina, poznámka (50 znakov).

Hovor

Telefonovanie s D500-kou je veľmi príjemné, vďaka jej oblým tvarom a dobrej ergonómii. Prijať hovor vysunutím horného ramena je nielen frajerina, ale aj veľmi praktická vec. Pri hovore vidíte meno volajúceho/volaného a aktuálnu dĺžku hovoru. Novinkou je funkcia "čistota hlasu", ktorá zabezpečí zníženie okolitého ruchu v telefonáte. Počas hovoru môžete vstúpiť do telefónneho zoznamu a správ. Hlasné handsfree, ktoré je skutočne hlasné a kvalitné, aktivujete stredným tlačidlom. Vo funkciách, ktoré môžete aktivovať počas telefonátu mi chýba záznamník.

Písanie textov

Písanie textov je vďaka kvalitnej klávesnici ľahké, čomu pomáha aj prítomnosť slovníka T9. Ten pracuje bez diakritiky, čo v správach považujem za výhodu.

Teraz, po vrátení D500-ky mi stále vŕta hlavou, pri akej funkcii som písal texty s diakritikou. Boli to pravdepodobne e-maily. Nechápem, prečo som si to nezapísal, a tak prosím niekoho skúsenejšieho, aby v reakciách k článku môj dohad potvrdil.

SMS

Jednoduchý editor správy využíva celú plochu displeja. Svedčí o tom zobrazenie až ôsmich riadkov textu, počítadla znakov i čiastkových správ. Použiť môžete technológiu EMS, ktorá umožňuje text formátovať, vkladať doň animácie, jednoduché obrázky a melódie. Na číslo v správe je možné zatelefonovať, uložiť ho či naň poslať správu.

MMS

Editor multimediálnych správ je ešte lepší. Jeho jednoduchosť a prehľadnosť nemá snáď ani konkurencie. Fotku je možné priamo pri tvorbe správy vytvoriť. Nechýba ani časovanie strán.

E-mail

Elektronickú poštu sťahuje od najstarších po najnovšie. Stiahol som 66 hlavičiek všetkých mailov v mojej schránke...za 3 -4 minúty. Pri každom sa v malom okienku zobrazila jeho veľkosť a po kliknutí naň som sa dozvedel ďalšie dôležité informácie ako čas odoslania, veľkosť, pripojené súbory, dôležitosť. Stiahnuť je možné jednu označenú správu alebo všetky. Pri čítaní správy vidím 6 riadkov textu, to 1,5-násobné riadkovanie si však Samsung mohol odpustiť. Na správu je možné odpovedať (odosielateľovi alebo všetkým), poslať ju ďalej, vymazať (v mobile alebo aj na serveri), použiť číslo, blokovať adresu, presunúť do mojej zložky.

Pri písaní správy môžem upraviť jej predmet, jej text a pridať do nej nejaký súbor z telefónu. Nechýba možnosť automatického odoslania kópie na moju adresu, doručenka a potvrdenie prečítania, nastavenie priority, pripojenie podpisu, upravenie mena, telefónneho čísla a poznámky. E-maily dokáže D500-ka kontrolovať v pravidelných intervaloch, sťahovať celé správy alebo len hlavičky. Správy do nad 100, 200 alebo 300 kB budú odmietnuté.

WAP

Wapový prehliadač spustíte stlačením stredného tlačidla v pohotovostnom stave. Pri prehliadaní stránok vidíte 9 riadkov textu. Mne sa za celý čas nepodarilo wapový prehliadač nastaviť. Viem však, že táto funkcia bola v Samsungoch spracovaná vždy dobre.

Prenos dát

Spojenie PC so Samsungom D500 cez Bluetooth a pripojenie týmto spôsobom boli výnimočne jednoduché. Stačilo v tzv. Quick Connect vyhľadať nové zariadenie, to si ešte vypýtalo PIN na overenie pripojenia a mohol som pokojne surfovať po internete cez GPRS.

D500-ka ponúka aj pripojenie cez infraport. Odosielanie objektov cez IrDA alebo Bluetooth je výsostne jednoduché. Softvér k telefónu nájdete na webovej stránke, ktorú nájdete v dôležitých odkazoch v závere recenzie.

Organizačné funkcie

Budík - 3 rôzne budíky sa môžu, ale i nemusia aktivovať vo vypnutom stave. Každému je možné priradiť jednu z pätice predvolených melódií, čas budenia a dni v týždni, počas ktorých má byť aktívny.

Kalendár - v D500-ke mi chýba možnosť nastaviť kalendár na ploche displeja v pohotovostnom čase. Pripomienkovač je vynovený, zapamätá si až 400 udalostí, ktoré zobrazuje v dennom, týždennom a mesačnom náhľade. Pripomienka môže byť zaradená ako plán, výročie, úloha alebo rôzne. Pripomienky je možné odosielať cez SMS, MMS, e-mail, Bluetooth alebo IrDA. Kalendár podporuje aj opakovanie udalostí a hromadné mazanie. Poznámka môže obsahovať len slabých 100 znakov.

Hry a Java aplikácie

Podľa JBenchmark.com dosiahol tento model 179 bodov, čím sa v rýchlosti Java 2.0 zaradil do hornej pätiny spomedzi vetkých aktuálnych telefónov.

Ďalšie funkcie

Tie len vymenujeme: diktafón, svetový čas, kalkulačka, prevodník mien a veličín, odpočítavanie času a stopky.

Výdrž, batéria

Vybitú batériu včas signalizuje zvukové a vizuálne upozornenie. Po asi hodine od prvého výstražného tónu nastane jej úplné vybitie. Výdrž sa odhaduje ťažko, ale pro asi 60 min. hovoru a veľmi častým používaním za dané obdobie sa Samsung D500 do jedného dňa vybil. Prakticky pri bežnom používaní to vidím na 2 ? 3 dni výdrže.

Výhody:

- dizajn a spracovanie,

- displej a menu,

- práca so všetkými druhmi správ,

- veľká pamäť.

Nevýhody:

- niektorým funkciám priradíte len prednastavené melódie,

- nevie vibrovať a zvoniť súčasne,

- zvuk pri spúšťaní Java hier,

- chýbajú profily,

- chýbajú pamäťové karty,

- chýba záznamník hovoru.

Samsung D500 je elegán, ktorý nesklame ani svojou funkčnou výbavou. Mňa osobne by odradili mnohé chýbajúce funkcie spojené so zvukmi. Mrzí ma tiež, že sa u nás neponúka verzie D500e s podporou EDGE. Inak však ide o veľmi dobrý mobilný telefón určený do vyšších spoločenských vrstiev. Krásny displej, megapixlový fotoaparát, kvalitná a jedinečná konštrukcia sú zárukou úspechu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.06.2005 - 17:55

Roman: Kedy bude recenzia na D-600?DikySAMSUNG-SGH-E700/BSI UP.Browser/6.1.0.6 (GUI) MMP/1.0

anonymous25.09.2006 - 04:45 Trvalý odkaz

Lawrence Max: My name is Lawrence Max from United Kingdom, I saw your advertisement on Fony.sk... I am Buying it for my Pastor, as a birthday gift... I hope you do understand that this is the matter of the urgency.. I will make the payment through My Online Hsbc Bank Transfer Directly into your account... I will make the payment, so Once I make the Payment my bank will e-mail you with the payment reciept comfirmation.. so You have to shipment the Item out to my Pastor through UPS courier service and email me and my bank the Tracking number or the airwaybill reciept from UPS... I will need the following details for the bank transfer:
Beneficiary's Name:
Bank Name:
Account Number:
Country:
Total Item Price + shipping through UPS:
Email address:
Bank Phone number:
Beneficiary's Phone number:
Awaiting your reply...
Thanks
God Bless

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

Celá diskusia 2 príspevky