Skúsenosti so Sony Ericsson xperia mini pro

Skúsenosti s malým, obľúbeným androidom, ktorý napriek svojmu veku dokáže stále zaujať pomerom cena / výkon. Čitateľ Dávid ocenil hardvérovú QWERTY klávesnicu a kompaktné rozmery. Škoda len slabej výdrže batérie.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Dávida Šidu.

Úvod

Sony Ericsson Xperia mini pro. Jeden z posledných modelov značky Sony Ericsson. Jeden z posledných smartfónov s vysúvacou hardvérovou QWERTY klávesnicou. Aj vďaka týmto faktom patrí tento mobil bez pochyby k jedným z najznámejších a najobľúbenejších modelov Sony Ericssonu. Aký je tento malý a kompaktný Android po mojom 17 mesačnom používaní?

Sony Ericsson Xperia mini pro (25. 10. 2011)

Čím ma dostal

Na tento mobil som presedlal z tenučkého slajdru Samsungu U600. V dobe, kedy mal už takmer každý človek naokolo dotykový mobil, som chcel byť majiteľom "dotykáča" aj ja. A tak som sa po nejakom začal rozhliadať, nakoľko Samsung mi už doslúžil.

Sony Ericsson vždy patril medzi mojich obľúbencov, čo sa týka dizajnu mobilov, preto som hľadal nejaký model práve od nich. V tej dobe som toho o mobiloch nemal načítaného toľko, čo dnes, preto bol hlavne dizajn jedným zo štyroch kritérií, ktoré som mal - prvé bola prítomnosť Wi-Fi, druhé aspoň 5 Mpix fotoaparát, tretie cena okolo 200 € a posledné spomínaný dizajn. Pri Xperii mini pro to teda bola láska na prvý pohľad. Úžasná klávesnica, nádherný vzhľad a operačný systém Android ma úplne očaril tým, čo všetko ponúka. Nebolo o čom viac rozmýšľať, o týždeň už bola objednávka na Xperiu odoslaná, a o pár dní som už vytúženú Xperiu mini pro mal na stole.

Obsah balenia

Obsah balenia nijako neprekvapí. Tradičný microUSB kábel na prenos dát a nabíjanie batérie je dosť krátky, takže pri nabíjaní mám mobil na hrane stola, lebo ďalej nedosiahne. To sa mi raz stalo osudným, pretože mi mobil padol a koncovka kábla sa mi po páde v mobile ohla, takže kábel je už nepoužiteľný. Samozrejme, nie je problém vymeniť ho za iný, dlhší. Slúchadlá s 3,5 mm jackom do uší sú klasické, tzv. pecky, čo mne vyhovuje, pretože "špunty" mi z ucha pri akejkoľvek veľkosti vkuse vypadávajú a sú mi nepohodlné. Na príležitostné počúvanie hudby stačia, no nejaké zázraky nečakajte. Veľkou nevýhodou týchto slúchadiel je fakt, že hudbu v nich počuť iba z Xperie mini pro a keď ich dáte do akéhokoľvek iného zariadenia, reprodukcia sa nedá počúvať. Čakal som, že v balení nájdem aj ochrannú fóliu s handričkou, ako tomu bolo vo všetkých recenziách, ktoré som o Xperii mini pro pozrel, no v mojom prípade to tak nebolo. Namiesto toho som mal náhradný zadný kryt tyrkysovej farby, čo ma veľmi potešilo.

Konštrukcia

Vďaka malým rozmerom (92 x 53 mm) skryje mobil do dlane naozaj každý. Zmestí sa do každého vrecka, čo sa o niektorých dnešných smartfónoch nedá povedať. Vo vrecku však kvôli 18 mm hrúbke urobí dosť viditeľnú hrču. Xperiu mini pro ale musím pochváliť za nevídanú odolnosť. Už mi pár krát spadla z väčšej výšky na betón, no odniesli si to len hrany prístroja, ktorý našťastie fungoval i po pádoch svižne ďalej. Ako sú na tom konkrétne prvky zariadenia?

Zadný kryt

Čierny zadný kryt je matný, pogumovaný, takže ak nemáte spotené ruky, odtlačky prakticky nevidno. Tyrkysový kryt je už čisto plastový s perleťovým nádychom, no odtlačky nevidno ani na tomto kryte, čo je výborné. Kryt sa mi veľmi zle dáva dole, vždy musím použiť niečo ostré na jeho nadvihnutie, pretože veľmi dolieha. To sa ale nedá považovať za negatívum, pretože po roku a pol každodenného používania kryt mobilu nikde nevŕzga a je stále pevný.

Klávesnica

Klávesnica, dominanta tohto telefónu, je dostatočne priestranná a má dobrý zdvih tlačidiel, ktorý ale mohol byť trochu menší. Po jej otvorení sa obrazovka automaticky otočí na šírku aj na domácej obrazovke, čo niektoré mobily nedokážu. Písanie na klávesnici mohlo byť trochu menej hlasné, no nie je to žiadna katastrofa. Po ročnom používaní som si ale všimol, že klávesnica úplne nedolieha a je tam asi milimetrová medzera, čo spôsobuje, že pri zatrasení telefónu sa klávesnica jemne vysúva. Klávesnica je podsvietená, takže aj v noci na tlačidlá bez problémov vidíte. V mojom prípade ide o QWERTY klávesnicu, a dodatočne ju zmeniť na QWERTZ nie je bohužiaľ možné.

Spúšť fotoaparátu

Dvojpolohová spúšť fotoaparátu je zapustená dosť hlboko, a preto treba na jej stlačenie použiť väčšiu silu, čo spôsobuje pri zameraní na objekt miernu nestabilitu. Jej stlačením sa prebudí fotoaparát, čo trvá asi 3 sekundy. Rýchlejšie sa spustí z menu.

Tlačidlá hlasitosti

Klávesy ovládania hlasitosti sú, takisto ako spúšť fotoaparátu, zapustené hlboko, takže mi zo začiatku robilo problém pridávať a uberať hlasitosť, no po pár dňoch používania si na to zvyknete.

microUSB

Ak nemáte dlhšie nechty alebo máte blbý zlozvyk ako ja, že si ich obhrýzate, určite vás nepoteší, že kryt na konektor bez použitia niečoho ostrého neotvoríte. Je tam jednoducho tak natesno a tak hlboko, že je pre mňa takmer nemožné ho otvoriť.

Odblokovacie tlačidlo

Nachádza sa na hornej stene naľavo, no viem si ho lepšie predstaviť skôr na pravej strane. I napriek malým rozmerom Xperie mini pro, je to trochu nepohodlné, a ruku budete musieť presúvať.

Reproduktor

Nikdy by som si nemysel, že reproduktor bude v takomto malom zariadení taký hlasný. Už pri prvej úrovni hlasitosti hrá dosť hlasno. Pri plnej hlasitosti, ktorá sa dá ešte viac zosilniť pomocou funkcie xLOUD od Sony Ericssonu, je zvuk už dosť skreslený, ale to, že niečo v mobile hrá, budete počuť až do záhrady.

Informačná LED dióda

Slúži na oznámenie zmeškaných hovorov, prijatých SMS správ alebo prichádzajúceho hovoru. Je veľmi maličká a nenápadná, a keď sa na ňu pozeráte z boku, ani si nevšimnete, že bliká či svieti.

Tlačidlá pod displejom

Tradičné tri androidové tlačidlá sú v Xperii mini pro zastúpené dvomi softvérovými, kde hlavne tlačidlo Späť občas náhodne stlačím, a jedným hardvérovým tlačidlom Domov. Na jeho stlačenie treba opäť použiť väčšiu silu, no na druhej strane to je dobre. Aspoň sa nestane že, ho stlačíte neúmyselne. Tlačidlo domov sa dá použiť aj na rozsvietenie displeja.

Systém, pamäť

Systém je svižný a na všetky podnety reaguje rýchlo. Je to hlavne vďaka 1 GHz pro­ce­so­ru Snap­dra­gon. Dis­plej sa otá­ča okam­ži­te, a ani pri via­ce­rých spus­te­ných ap­li­ká­ciách neregistrujem žiadne spomalenie. Sys­tém má k dis­po­zí­cii 512 MB RAM, pou­ží­va­teľ má reálne dostupných 320 MB inter­nej pa­mä­te, roz­ší­ri­teľ­nej mic­roSD kartou do veľkosti maximálne 32 GB. Súčasťou produktového balenia je 2 GB pamäťová karta, ktorá už bola vložená v mobile. Kar­tu môžete vymeniť za cho­du, a netreba pri tom vyberať batériu. Kombinácia internej pamäte a microSD karty dáva telefónu dostatok miesta pre inštalovanie aj väčšieho počtu aplikácií.

Od leta 2012 je dostupná aktualizácia na Android Ice Cream Sandwich, no na odporúčania ľudí z rôznych fór na internete aj jedného známeho som radšej zostal na Androide 2.3.4 Gingerbread. Batéria sa vraj vybíja ešte rýchlejšie, mobil sa samovoľne vypína a často ignoruje klávesnicu...nestojí mi to za to, aby som o pár minút na to robil downgrade.

Displej

Mul­ti­do­ty­ko­vý displej s auto­ma­tic­kou re­gu­lá­ciou ja­su sa pýši technológiou Mobile BRAVIA Engine, ktorá má zlepšovať kvalitu fotografii a videa, no rozdiel pri jej zapnutí / vypnutí som nepostrehol. Displeju s rozlíšením 320 x 480 bodov nemám čo vyčítať, farby sú sýte a kontrastné.

Displej sa podľa môjho názoru veľmi dlho rozsvecuje – po stlačení odblokovacieho tlačidla mu to trvá až 3 sekundy. Softvérové tlačidlá sú ale podsvietené okamžite.

S priamym slnkom táto Xperia kamarátka naozaj nie je. Ak sa budete chcieť pri slnečnom počasí pozrieť koľko je hodín, budete si musieť musieť zakrývať displej rukou, aj keď budete mať nastavený jas na 100 %.

Na to, aby ste mali displej na Xperii bez škrabancov nepotrebujete fóliu. Napriek tomu, že tu nie je vrstva Gorilla Glass. Ja som ju používal asi týždeň, no neskutočne mi to vadilo. Xperiu nosím len v puzdre a na displeji som mal iba menšie škrabančeky, ktorým sa ale naozaj nevyhne žiadny dotykový mobil.

S displejom som už ale problém mal. Displej a softvérové tlačidlá úplne prestali reagovať na dotyky. Po nedávnej reklamácii, kde mi vymenili displej, už mobil opäť plnohodnotne funguje .

Práca s mobilom

Čo vám možno bude tak ako mne chýbať, je absencia skratiek v notifikačnej lište. Samozrejme, na Google Play sú desiatky aplikácii ktoré toto vyriešia. Skratky sa teda dajú vo forme widgetov pridať na domácu obrazovku. Skratky sú len základné, neponúkajú dokonca ani zapnutie / vypnutie otočenia obrazovky. Čo môže niekto brať za nevýhodu, je chýbajúce cyklické rotovanie na domácej obrazovke a menu. To mne ale absolútne nevadí.

Trochu mi prekáža, že widgety sa dajú na plochu umiestniť len do vopred pripravenej mriežky. Pri takejto malej obrazovke to ako dobrý nápad určite neberiem.

Práca s internetom

Vstavaný prehliadač nemá čím sklamať, no mne prišiel veľmi neatraktívny a preto používam Operu Mini. Pri tak malej obrazovke je samozrejmé, že text si budete musieť pár krát priblížiť aby ste ho prečítali. Na internet chodím len cez Wi-Fi, ktorej dosah nie je až taký veľký, no nie je to žiadna katastrofa.

Aplikácie

V mobile bolo množstvo nainštalovaných aplikácii od výrobcu, tie ktoré som nevyužíval a dali sa vymazať, som po čase vymazal. Sú tam aj také, ktoré sa zmazať nedajú a pritom ich podpora na Slovensku ani nie je (napr. Video Unlimited). Z tých užitočných aplikácii by som spomenul tieto:

TrackID - aplikácia analyzuje hľadanú pesničku ktorej úryvok nahráte a poskytne informácie o interpretovi a názve songu

McAffe Mobile Security - spoľahlivý antivírus, ktorý zariadenie ochráni aj pred krádežou

Office Suite - prehliadač dokumentov

Wisepilot - navigácia, ktorú som ale zatiaľ nepoužil

Kvalita hovoru

Je to zrejme len chyba môjho modelu, no druhá strana ma počuje veľmi zle, niekedy ma dokonca ani nepočuje, pričom kričím na celý dom. Druhú stranu počuť ako keby z diaľky. Kvalita hovoru je na Xperii mini pro, aspoň v mojom prípade, hrozná.

Synchronizácia s Facebookom

Na Xperii mini pro je bezproblémová. Jeden klik a medzi kontaktami, udalosťami v kalendári alebo fotogalérií budete mať údaje z Facebooku.

Prehrávač

Prehrávač videí spustí len 3GP a MP4 súbory, preto je nutné doinštalovať z Google Play iný.

Hudobný prehrávač ponúka pre Sony Ericsson typické "infinity button", ktoré vám zobrazí informácie o pesničke, klip na YouTube a iné veci ohľadom danej pesničky.

Fotoaparát

5-megapixelový fotoaparát s HD videom, LED bleskom a automatickým zaostrovaním vás zaručene nesklame. Na momentky úplne stačí. V režime snímania si viete vybrať napríklad panoramatické zábery alebo rozpoznanie úsmevu, fotoaparát ponúka aj geoznačkovanie, snímanie dotykom alebo samospúšť, čo sú v podstate tradičné funkcie. Sony patrí k výrobcom, ktorí ešte nezabúdajú na mechanickú spúšť fotoaparátu, a zakomponoval ju aj do tohto modelu. Výhrady k spúšti som už spomenul vyššie.

Prednú kameru na videohovory nevyužívam, skôr ju využívam ako zrkadlo. :-) Napriek tomu, že nahráva iba vo VGA rozlíšení, výsledok nie je až taký zlý, ako by sa mohlo zdať. Video s rozlíšením 1 280 x 720 bodov a funkciou automatického zaostrovania je postačujúce.

Batéria a výdrž

Li-Ion batéria na Xperii mini pro dostala hodnotu 1 200 mAh , čo je naozaj veľmi málo. Pri zapnutej Wi-Fi sa mobil vybije už za pár hodín a nehrozí, aby vydržal celý deň, čo za plus rozhodne brať nemôžeme. Kapacitu sa snažím usporiť tým, že mám jas displeja permanentne na najnižšej hodnote, a stiahol som si aplikáciu Easy Task Killer, ktorá mi v pravidelných intervaloch, ktoré sa dajú nastaviť, zatvára aplikácie bežiace na pozadí. Batéria sa nabije z 0 na 100 % za niečo vyše dve hodiny. Počas noci sa dokáže vybiť až o neuveriteľných 20 %, čo je obrovské mínus.

Záver

Sony Ericsson Xperia mini pro sa aj po viac než dvoch rokoch od vydania dá stále považovať za jeden z najlepších mobilov v pomere cena / výkon. To sa mi, dúfam, aj napriek pár negatívam, podarilo potvrdiť. Na otázku, či by som si tento mobil kúpil znovu, ale musím povedať, že nie. Ako môj ďalší mobil by som chcel niečo s minimálne 4-palcovým displejom a rozhodne s väčšou kapacitou batérie. Samozrejme, aj k Xperii mini pro sa dá dokúpiť väčšia, no to by tento mobil v hrúbke konkuroval starším, klasickým telefónom. Kvalita hovoru je vážne strašná (zrejme mám len chybný model) a to je tiež obrovský problém. Telefón je určený skôr pre ženy, ktoré hľadajú niečo malé a chutné, a čo sa im v kabelke stratí. Táto Xperia taká rozhodne je.

Diskusia k článku:

Canary 20.07.2013 - 12:25

veru, ja mam Xperiu Mini (bez klavesnice) a takisto by som si ju uz druhy krat nekupil prave kvoli malemu displeju. najviac mi to ale vadi pri pisani, cize klavesnica na Pro by to mozno vyriesila, avsak tento model bol v case kupy neporovnatelne drahsi - Xperia mini stala cca 150 eur, zatial co verzia s klavesnicou az o 100 eur viac, co sa mi teda za pridanie obycajnej klavesnice zdalo velmi vela. na druhej strane, s baterkou som spokojny,telefon sice vyuzivam najma na volanie a ostatne funkcie (wifi, hry,...) vyuzivam pomenej - v takom pripade ale baterka dokaze (dokazala) vydrzat aj styri-pat dni. priatelka ho vsak ma tiez a je uplne spokojna, takze pre Xperiu Mini asi vo vseobecne plati, ako ste spomenuli aj v recenzi, ze je to mobil vhodny skor pre damy, tie nemaju ani problem ze im palec zaberie pomaly tretinu displeja :)

ZeleneTrsatko21.07.2013 - 11:37 Trvalý odkaz

Ja mám xeriu mini (bez klavesnice) už rok a pol a ak by som si mal vtedy znova vybrať mobil určite by som si vybral znova xperiu, parametrami bola v tej dobe super, aj dnes mi potiahne novšie hry, síce je pravda že displej je maličký a chcel by som niečo do 4 palcov ale na bežné úlohy mi stačia aj 3 palce, píše sa mi dobré aj na softwarovej klavesnici od sony, tá je najlepšia pre mňa, používam ICS aj napriek jeho mucham, ale príde mi sviznejsi ako GB a celkovo prostredie sa mi viac páči v ICS. Porovnával som xperiu mini s xperiou arc S a mini mi niekedy prišla sviznejsia dokonca aj moderm combat 4 sa mi zdalo plynulejsie ako na arc S... Myslím že aj na súčasnú dobu je to v pohode zariadenie, hlavné mi byhovuju miniatúrne rozmery pretože ma mobil netlačí vo vrecku a nemusím sa báť, že vypadne... Najväčšou nevýhodou je baterka tá fakt vydrží tak deň a keď používam gps a nahravam si nejakú cestu pritom si svietim ledkou vydrží tak 6 hodín a fotoaparát je síce postačujúci, ale chcelo by to niečo lepšie

Celá diskusia 2 príspevky