Príde iPad mini s Retina displejom až v roku 2014?

Už dlhší čas sa na internete špekuluje o novej verzii obľúbeného tabletu iPad mini s Retina displejom, ktorý by mohol prísť už túto jeseň. No všetko môže byť inak, a my sa o pár mesiacov síce dočkáme jeho druhej generácie, ale zrejme zatiaľ so súčasným rozlíšením.

Apple sa pri všetkých svojich mobilných produktoch snaží dodržiavať približne ročný odstup pri uvádzaní nových modelov. Toto zatiaľ platí pre iPhone aj iPad. Súčasný menší, 7,9'' tablet iPad mini prišiel na trh v novembri 2012. Medzi jednu z mála vecí, ktorú mu používatelia vyčítajú, patrí menšie rozlíšenie obrazovky.

Základné info: Apple iPad mini

Apple iPad mini ponúka rozlíšenie 1024 × 768 pixelov, čo je pri 7,9-palcovej uhlopriečke 163 PPI (bodov na palec). Väčší iPad s Retina displejom má pri rozlíšení 2048 × 1536 pixelov a 264 PPI. Vo všeobecnosti sa teda očakáva, že druhú generáciu iPadu mini už Apple taktiež ponúkne s Retina displejom.

Retina displeje však Apple nevyrába vo vlastnej réžii, ale je závislý od svojich dodávateľov. Vysoká hustota bodov, a hlavne výroba dostatočného počtu panelov v požadovanej kvalite, je však technologickou výzvou, ktorá podľa všetkého spôsobí zdržanie. Distribúciu nového iPadu mini s Retina displejom bude podľa všetkého Apple schopný naplno spustiť až v roku 2014.

Prečítajte si: Kúpil som si iPad mini (5. 4. 2013)

Apple však na jeseň chystá uvoľnenie finálnej verzie iOS 7 ako aj nový iPhone 5S. Posunutie druhej generácie iPadu mini by tak vôbec prvý krát znamenalo porušenie ročnej periodicity updatov jeho modelového radu. Najpravdepodobnejším riešením bude zrejme jesenné uvoľnenie nového, tenšieho iPadu mini s iOS 7, ale kvôli dodávateľským zdržaniam príde pravdepodobne so súčasným panelom s nižším rozlíšením. Retina verzia by potom mohla prísť na budúci rok.

V hre je aj uvedenie modelov s oboma typmi obrazovky súčasne, v tom prípade by však spoločnosť musela citlivo nastaviť cenový rozdiel v prospech modelu s dostatkom obrazoviek na sklade.

Zdroj: iClarified

Diskusia k článku:

Začať diskusiu