HTC One rozoberie iba autorizovaný servis

Špeciálny nástroj pre roztvorenie HTC One bude dostupný iba pre servisné strediská, ktoré vyberie samotné HTC.

Vďaka hliníkovej "unibody" konštrukcii (aj keď v skutočnosti to na jednoliatu konštrukciu vôbec nevyzerá), a najmä technológii Zero Gap minimalizujúcej medzery medzi panelmi HTC One, sa mnoho používateľov obávalo, že tento telefón bude iba veľmi ťažko dať rozobrať bez pokrivenia tela či poškodenia povrchu aj v profesionálnych servisoch. Obavy ešte zvýšil príchod nových farebných variantov v červenej a modrej farbe.

Koniec koncov, náročnosť akýchkoľvek zásahov potvrdil aj server iFixit, špecializovaný na návody pre výmeny rôznych komponentov v mobilných telefónoch. HTC One od neho dostalo známku iba 1/10, pričom otvorenie telefónu bez poškodenia hodnotí ako "veľmi, veľmi náročné". Používatelia preto mohli mať obavy, čo sa so zariadením stane, ak skončí životnosť batérie či niektorý z komponentov prestane fungovať.

Justin Huang, ktorý mal na starosti dizajn v HTC, však upokojuje. Pri vývoji modelu One vraj v spoločnosti fungoval sekundárny tím, ktorý mal dohliadať na proces opráv. Zadný kryt by tak mal byť jednoducho odnímateľný pomocou špeciálneho nástroja. Ten však ostáva tajný a dostupný bude iba ľudom, ktorých určí samotné HTC.

HTC Oneobr: ifixit.com

Spoločnosť sa tak, podobne ako mnohí konkurenti, snaží zarábať aj na procese výmeny batérie v autorizovanom servise. U väčšiny modelov však šikovní a odvážni majitelia nájdu, napríklad na YouTube, dostatok návodov, ako jednoduché servisné zásahy vykonať doma. Špecializované servisné sady sú potom dostupné napríklad prostredníctvom aukčných portálov (napr. eBay) za pár dolárov.

obr: ifixit.com

Pri HTC One ale zatiaľ nič z tohto neplatí - majitelia síce môžu byť pokojnejší, keďže výmena určite bude možná, ale iba v autorizovanom stredisku, čo väčšinou znamená byť niekoľko dní až týždňov bez zariadenia.

Zdroj: engadget.com, ifixit.com

Diskusia k článku:

cimo19 14.07.2013 - 22:09

To iste plati pre iPhone a najnovsie aj pre lumiu 1020, aspon ja som si teda nevsimol ani jednu skrutku na telefone

Celá diskusia 1 príspevok