Prestigio MultiPhone 5300 Duo

Recenzia prvého dual SIM smartfónu Prestigia so štvorjadrovým 1,2 GHz procesorom, ktorý prináša 5,3'' FWVGA displej, 8 Mpix fotoaparát, OS Android 4.1 a 2 100 mAh batériu.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1 Jelly Bean

chipset: Qualcomm Snapdragon MSM8225Q

procesor: štvorjadrový 1,2 GHz

grafický procesor: Adreno 203

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 147 x 77 x 10 mm,

hmotnosť: 189 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 854 b., rozmery 65 x 116 mm, uhlopriečka 5,3'' (134 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, dual LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps)

predná kamera: 1,2 Mpix

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 4 GB ROM (dostupných 1,39 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n)

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 2 100 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 229 €, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, DLNA

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.1.2

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, ochranný obal, dokumenty,

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prestigio chrlí jeden model za druhým a najnovšie sme sa pozreli na novinku, ktorá patrí v ich potrfóliu medzi tie drahšie. Paradoxom je, že aj keď ide o jeden z najdrahších modelov tejto značky, tak cenovka neprekračuje hranicu 250 €. Zo základných parametrov prekvapí štvorjadrový procesor, veľký displej, podpora dvoch SIM kariet a 8-megapixelový fotoaparát. V čom je teda háčik?

Názov zariadenia prezrádza, že ide o smartfón s 5,3-palcovým displejom. Jeho poslaním tak zrejme bude ponúknuť výhody veľkej obrazovky používateľom, ktorí si nemôžu dovoliť drahšie tabletofóny iných výrobcov.

Pri telefónoch s uhlopriečkami približne 4,3 – 4,7 palca môžeme riešiť to, či sa dá s telefónom pohodlne manipulovať pomocou jednej ruky. Tu musí byť každému hneď jasné, že takýto telefón chcem hlavne kvôli veľkej obrazovke a pri používaní si budem musieť pomôcť druhou rukou, alebo ho držať niekde v strede. K lepšej manipulácií a usadení v dlani pomáhajú oblé hrany. Bielu plastovú konštrukciu prerušuje po bokoch sivý plastový lem, ktorý sa snaží tváriť ako kovový a zariadeniu tak dodať viac elegancie. Lesklý povrch si veľmi rád pritiahne odtlačky. Viditeľné sú najmä na displeji. Zvyšok bielej konštrukcie ich kamufluje celkom dobre. Na čiernej si ich asi všimnete skôr. Biele prevedenie vyzerá elegantne a v kombinácií s týmito rozmermi si smartfón na ulici pritiahol pár zvedavých pohľadov. Skrátka, nejde o nudný plasťák, ktorý vyzerá ako keby ste ho doviezli za pár desiatok eur odniekiaľ z Ázie.

Kvalita zhotovenia je na vysokej úrovni. Zadný kryt dobre dolieha ku zvyšku konštrukcie a ani pri silnejšom zovretí v dlani telefón nevydáva žiadne zvuky.

porovnanie so Samsungom Galaxy Note II

Ako používateľ Samsungu Galaxy Note 2 som na väčšie rozmery zvyknutý. Prekvapila ma ale hmotnosť. Výrobcom udávaných 140 gramov mi bolo podozrivých hneď na začiatku, a tak som sa presvedčil na našej redakčnej váhe. Tá potvrdila môj predpoklad a zobrazila až 189 gramov.

Z prvkov po stranách poteší tlačidlo napájania v pravej stene, pomocou ktorého rozsvietite displej. Ideálne by však bolo ešte o čosi nižšie umiestnenie. Spúšte fotoaparátu sme sa na zvyšnom nevyužitom mieste pravej steny nedočkali. A to je aj škoda, lebo napríklad nedávno testovaný MultiPhone 5430 ju má.

Na ľavej stene sa nachádza iba tlačidlo ovládania hlasitosti a aj tu by som privítal o čosi nižšie umiestnenie. Menšie ruky sa budú musieť s reguláciou hlasitosti počas hovoru naozaj popasovať. Spodná stena je prekvapujúco prázdna. Čakali by sme tu najmä microUSB konektor. Ten sa nachádza netradične v hornej stene a dokonca aj otočený opačne než sme zvyknutí. Teda "v štýle HTC". Slúži na nabíjanie a prepojenie s PC. Škoda, že pripojenie externých zariadení cez USB host nepodporuje. Vedľa microUSB konektora ešte nájdeme 3,5 mm audio konektor.

Na zadnej stene si nejde nevšimnúť veľký fotoaparát. Menšie vrásky narobí jeho vyčnievanie zo zadnej konštrukcie. Pri položení na stôl je to práve fotoaparát, o ktorý sa opiera vrchná časť konštrukcie. Preto pozor na prípadné škrabance. Vedľa fotoaparátu prekvapí prítomnosť duálneho blesku. Hlasný reproduktor v spodnej časti musím pochváliť za naozaj vysokú hlasitosť, no na druhej strane, jeho kvalita je mizerná. Ak hudbu, tak iba so slúchadlami.

Pomocou malej nenápadnej štrbinky v pravom rohu odnímam zadný kryt a dostávam sa k dvom slotom na SIM karty klasickej veľkosti, slotu na microSD kartu a batérii. Teda aby som bol presný, ku všetkým slotom sa dostanete až po vybratí batérie. Jeden slot pre SIM kartu si rozumie aj so sieťami 3G, ten druhý iba s 2G.

Okrem tradičnej výbavy v podobe nabíjačky, microUSB kábla, slúchadiel a dokumentov nájdete v balení aj flipové puzdro, ktoré ochráni váš displej. Presne také, ktorým prerazil Samsung. To "samsungácke" mi však príde kvalitnejšie. Tu predná časť puzdra neprilieha tak presne a vnútorná stena nemá povrch, ktorý by čistil displej. Otvorením puzdra sa displej automaticky rozsvieti a zobrazí zablokovaná obrazovka. Pri jeho zavretí sa telefón zamkne. Keďže puzdro chráni pred nechcenými dotykmi, tak som si zamykanie jednoducho deaktivoval a pri otvorení som hneď bol na domácich obrazovkách.

V hornej časti puzdra je výrez pre slúchadlo, ktoré umožní pohodlné telefonovanie aj so zavretým puzdrom. Nevýhodou funkčného puzdra je, že jeho zavretím sa pozastaví aj práve bežiaca aplikácia, napríklad YouTube. Rovnako je to aj v prípade S View Cover na Samsungu Galaxy S4.

Na ovládanie a pohyb v prostredí slúži aj trojica dotykových tlačidiel pod displejom. Nechýba vibračná odozva ani podsvietenie. Pri podsvietení si ale v nastavení neviete prispôsobiť jeho dĺžku. Dá sa iba zapnúť alebo vypnúť. Odozva tlačidiel je dobrá a nestalo sa mi aby som musel voľbu opakovať.

Sklamaním je chýbajúca notifikačná LED dióda nad displejom. Nachádza sa tu slúchadlo, predný fotoaparát, senzor priblíženia a senzor automatickej regulácie jasu. A práve senzor automatickej regulácie jasu je veľmi zaujímavý. Ten totiž robí svoju prácu presne opačne. Ak vyjdem z budovy do slnkom zaliateho počasia, tak očakávam, že senzor vytiahne jas na úplné maximum. On ho však úplne vypne. Nechápem. Niekedy sa v smartfónoch stretávame aj s pomalšími reakciami senzora. Tento je podľa mňa až príliš aktívny. Stačí ak idete pod stromami, kde sem-tam vykukne viac svetla. Vtedy senzor reaguje naozaj rýchlo a jas mení veľmi intenzívne. Na displeji tak máte diskotéku. Najlepším riešením je asi nastaviť jas manuálne a intenzitu regulovať napríklad aj z výsuvnej lišty.

Pri pohľade na parametre displeja sa väčšina určite zarazila. Použiť na 5,3-palcovej uhlopriečke rozlíšenie 480 x 854 bodov je naozaj zaujímavé. Musím však povedať, že v skutočnosti to nie je také zlé ako som čakal. Dá sa na to zvyknúť. Prostredie nie je až také kostrbaté a po pár dňoch som na slabšie rozlíšenie naozaj zvykol. Pripomínal mi ho iba internetový prehliadač, v ktorom som po načítaní stránky nemohol prečítať text a musel som si ho priblížiť. Mne skôr prekážala kvalita displeja. Pozorovacie uhly sú zlé, najmä pri pohľade zhora. Čitateľnosť v exteriéri taktiež príliš neohúri a inak ako s jasom nastaveným na maximum to jednoducho nešlo. Na tak veľkej ploche zamrzí aj chýbajúce ochranné sklíčko. Aspoň že to puzdro je v balení.

Veľkým prekvapením je prítomnosť štvorjadrového procesora taktovaného na 1,2 GHz, ktorý spolu s grafickým procesorom Adreno 203 tvorí chipset od Snapdragonu. Štvorjadrový procesor by mal lepšie hospodáriť s batériou. Fanúšikov náročnejších hier asi trochu sklamem. Interný ukladací priestor ponúkne iba 1,39 GB, čo na náročnejšie hry asi stačiť nebude. Tí menej nároční budú spokojní. Angry Birds, Subway Surf, to všetko beží úplne v poriadku. O spustené aplikácie sa stará 1 GB operačná RAM pamäť. K dispozícií je približne 780 MB a zvyčajne bola voľná približne polovica. Malú internú pamäť bude rozumné rozšíriť pomocou microSD karty. Ja som vyskúšal 32 GB microSDHC Class 10, ktorá fungovala bez problémov.

Zariadenie beží na Androide 4.1.2 s minimálnymi zásahmi od výrobcu. Systém beží plynule a počas doby používania som sa nestretol som žiadnym zamrznutím alebo pádom nejakej aplikácie. Zablokovaná obrazovka zobrazí informácie o dátume, čase a umožní rýchly vstup do fotoaparátu a vyhľadávania Google. Tieto skratky nie je možné meniť. Sklamaním je, že na zablokovanej obrazovke nie je možné stiahnuť výsuvnú lištu. S týmto som sa v Androide 4.x už dosť dlho nestretol. Výsuvná lišta je dobre spracovaná a ponúkne základné skratky rozdelené do troch záložiek. Prvá sa týka nastavenia displeja a nájdete tu prispôsobenie jasu, dĺžku podsvietenia a zapnutie otáčania obrazovky. Tu sa stretávame aj s jedným nedostatkom celého prostredia. Na lokalizáciu do slovenčiny sa na niektorých miestach zabudlo, inde je zasa trochu nelogická. Tak napríklad spomínané nastavenie dĺžky podsvietenia je pomenované ako "Časový limit vypršal". Na druhej záložke skratiek vo výsuvnej lište zasa nájdeme Wi-Fi v úvodzovkách. Zaujímavé. Okrem neho sa tu nachádzajú ďalšie tradičné skratky ako GPS, Bluetooth, dátové pripojenie a režim Lietadlo. Tretia záložka patrí zvukovým profilom.

Keďže sa jedná viac-menej o čistý Android, počet domácich obrazoviek nie je možné meniť (je ich päť) a chýba aj cyklický prechod z poslednej na prvú. To sa však dá jednou návštevou obchodu Google Play rýchlo zmeniť. Vyskúšajte napríklad výborný Nova Launcher alebo Go Launcher.

Prostredie od výrobcu chýba a chýba aj akýsi väčší zásah do aplikácií. Číselník je prepojený s telefónnym zoznamom a poteší inteligentným vytáčaním. Telefónny zoznam už klasicky prepája viaceré účty, no bohatšie informácie v podobe statusov alebo albumov kontaktov nečakajte.

Výhodou zariadenia je podpora pre dve SIM karty. Rýchlu dátovú sieť 3G však využijete iba na jednej z nich. Slot je označený W+G, nie je teda problém dať kartu s väčším dátovým programom do toho správneho slotu. Bohužiaľ, aktívna je vždy iba jedna karta. Keď na jednej z nich prebieha hovor, druhá sa javí ako nedostupná. Pri surfovaní na internete môžete na druhej karte prijímať hovory. Cez správcu SIM kariet si nastavíte, ktorá karta bude uprednostnená pri používaní mobilných dát, či budete na hovory využívať obidve SIM-ky alebo iba jednu. Jednotlivé SIM karty si pomenujete vlastným názvom, no farba sa nastaviť nedá. V histórii hovorov tak iba podľa názvu rozpoznáte, z ktorej karty bol hovor uskutočnený. V aplikácii SMS správy farebné rozlíšenie nájdeme. SIM 1 je modrá, SIM 2 zelená.

Pri prvom zobrazení klávesnice ma zaskočil jej vzhľad. Ide o klávesnicu od Prestigia a opäť ma utvrdila v tom, že so slovenskou lokalizáciou si v tom Prestigiu asi ťažkú hlavu nerobili. Pochválim prvý riadok so slovenskými š,č... a viacerými témami. Inak ale klávesnica pôsobí svojím rozložením trochu chaoticky a v niektorých riadkoch je viac kláves ako inde. To spôsobí, že triafanie je o čosi komplikovanejšie. Vrátim sa ale späť k tej lokalizácii. Aj po zaškrtnutí iba slovenského jazyka v nastaveniach sa na klávesnici zobrazili znaky ako "Ł" alebo aj nemecké ostré s. A chýba aj "ď", namiesto ktorého tu nájdete đ. Klávesnica mi nesadla, a tak som ocenil možnosť aktivovať čistú androiďácku.

Po napísaní SMS alebo MMS sa v spodnej časti displeja môžete rozhodnúť, či ju pošlete cez prvú alebo druhú SIM kartu. Aj keď je dnes už zvykom mať v balíku od operátora aj neobmedzené správy, počítadlo znakov v pravej časti si zaslúži pochvalu.

Internetový prehliadač v Androide je už tradične dobre spracovaný a ponúkne funkcie ako viacero otvorených okien, okno v režime inkognito, históriu, vyhľadávanie na stránke alebo správcu preberaní.

Fotoaparát s maximálnym rozlíšením 8 megapixelov a duálny blesk. Znie to dobre, ale aká je realita? Kvalita fotografií počas dobrých svetelných podmienok je na naozaj dobrej úrovni. Snímkam nechýba ostrosť a dobré podanie farieb. Ak fotografujete najmä cez deň a vzdialenejšie objekty, mali by ste byť spokojný. Lenže tu s chválou končím. Fotoaparát ponúkne zaostrovanie, no nezaostruje automaticky, ale až po dotyku na obrazovku. To má svoje nevýhody ak ste nútení snímať iba pomocou jednej ruky. Slovenčina a opäť slovenčina. Lokalizácia má svoje muchy a všimnete si ich aj v prostredí fotoaparátu.

Prostredie je bez úprav výrobcu, teda klasické ako v googlefónoch. Lenže nastavenia sú jeden veľký chaos. A čo ten duálny blesk na zadnej stene? Hrôza. Telefón vôbec nevie odhadnúť vzdialenosť objektu a za celý čas používania sa mi nepodarilo zhotoviť ani jednu akceptovateľnú snímku. Prepálené snímky boli na dennom poriadku. LED blesk tak aspoň poslúži ako svietidlo pri nočnom návrate domov. Áno, Prestigio PAP5300 nahráva aj HD videa. Pravdupovediac, to, že chýba automatické preostrovanie vás po zhliadnutí videa v galérií bude trápiť asi najmenej. Naozaj len pre silné žalúdky.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 12 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 36 MB / min.)

Prehrávač hudby, podobne ako väčšina aplikácií, je jednoduchý a príliš neprekvapí. Vzhľad sa podobá na systémový prehrávač zo starších verzií Androidu. Najzaujímavejšou funkciou je asi pár prispôsobení pomocou ekvalizéru, ktorý nájdete v nastaveniach. Inak príliš neprekvapí. Neponúka ani ovládanie vo výsuvnej lište.

FM rádio bolo pre mňa záhadou. Najmä to, či podporuje funkciu RDS, ktorá zobrazí názov stanice. Pri stanici Rádio_FM zobrazovala názov KYZY a napríklad pri stanici Viva to bolo KZMF. Obraz si utvorte sami.

Napriek nie najpriaznivejšiemu vývoju hodnotenia telefónu budú záverečne riadky pozitívne. Displej s uhlopriečkou 5,3 palca a iba 2 100 mAh batéria? Pri tomto rozlíšení to však nie je problém a telefón mi bez problémov poslúžil deň – deň a pol. A to som ho vôbec nešetril.

Výhody:

+ vzhľad a kvalita konštrukcie

+ dual SIM

+ vysoká hlasitosť reproduktora a slúchadla

+ puzdro v balení

+ slušná výdrž

Nevýhody:

- displej

- chaotická automatická regulácia jasu

- malá interná pamäť

- odfláknutá lokalizácia do slovenčiny

- kvalita hlasného reproduktora

- chýba informačná LED dióda

- podpriemerné nahrávanie HD videa a snímanie fotografií s bleskom

Orientačná cena: približne 229 €

Záver

Pri záverečnom hodnotení mi napadá jedno výstižné porekadlo: "Nie je všetko zlato, čo sa blyští.” Myslím tým štvorjadro a 8 Mpix fotoaparát, ktoré vás môžu lákať na kúpu tohto smartfónu. Prestigio MultiPhone 5300 považujem skôr za beta výrobok než finálny produkt. Automatická regulácia si s vami robí čo chce, nad lokalizáciou do slovenčiny sa asi veľa času nestrávilo, kvalita HD videí je otrasná a zamrzí aj chýbajúca informačná LED dióda. Kto však chce veľký displej, podporu pre dve SIM karty a nie je ochotný investovať nemalú sumu do "áčkove" značky, môže tento model zaradiť na zoznam nádejných adeptov.

Diskusia k článku:

Erik 08.07.2013 - 15:37

I ked otrasne rozlizesenie displeja na danu velkost, maju u mna plus za 4jadro a 1gb ram :D

paul08.07.2013 - 16:20 Trvalý odkaz

Za tu cenu musi mat nejake slabosti
Ale ked uz dali take rozlisenie mohli dat mensi displej

Nightmare08.07.2013 - 19:59 Trvalý odkaz

Preco dali 1GB RAM nepomylili sa?:D

WarPAP708.07.2013 - 20:22 Trvalý odkaz

Ma sice 4 jadra a 1gb RAM, ale grafika Adreno 203 je na h...o. Vdaka nej ho doj...li.

tomas108.07.2013 - 23:29 Trvalý odkaz

na co je dobre do telefonu davat stvorjadro ked je tam taka na nic grafika

Celá diskusia 13 príspevkov