Nokia E66

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Smartfón s vysúvacou konštrukciou, ktorý ponúkne 3,2 Mpix fotoaparát s AF a plnú dátovú výbavu.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian OS 9.2 Series 60, 3.1 Edition,

procesor: ???,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 107 x 49 x 13 mm,

hmotnosť: 121 gramov (zistená: 124 g),

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2048 x 1536 bodov), LED blesk, autofókus, záznam videí (30 fps, 320 x 240 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 110 MB + microSD (až do 8 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: IrDA, Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, A2DP, FM rádio,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, A-GPS, blogovanie,

batéria: BL-4U, 1000 mAh

výdrž: do 10,5 h hovoru / 408 h pohotovosti,

SAR: 1,37 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA,

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, kábel, headset, šnúrka, 2 GB microSD, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia v polovici júna predstavila nástupcu modelu E65 - slajder s označením o jedno číslo vyšším, teda E66. Nokia E66 je takmer úplne funkčne zhodná s Nokiou E71, a tak si budú môcť používatelia vybrať podľa toho, či chcú radšej slajder alebo mobil s plnohodnotnou klávesnicou.

Spracovanie Nokie E66 hodnotím na výbornú, a plný počet bodov jej dávam aj za

. Takto si totiž predstavujem jemne elegantný pracovný smartfón. Keďže už pár mesiacov používam telefón Nokia S60 s vysúvacou konštrukciou, som na ňu zvyknutý. Zasunutím horného ramena sa zamkne klávesnica, ale spustená funkcia ukončená nie je. Nokia E66 používa aj senzor polohy prístroja pre na displeji. To môžete deaktivovať. Za slabinu Nokie E66 považujem 2,5 mm audio konektor, do ktorého nestrčíte bežné slúchadlá, a microUSB konektor, ktorým mobil nedokážete nabíjať. V hornej stene nájdete vypínač / prepínač profilov. Tie v tomto prístroji nie je možné, na rozdiel od ostatných nových telefónov radu S60, načasovať. Ak chcete úplne stíšiť zvonenie, stačí zakryť otvor pre vychádzanie zvukov v spodnej časti zadnej steny. Tá nie je úplne rovná, objektív z nej vytŕča. Obávam sa jeho poškriabania.

V balení, okrem iného, nájdete aj elegantné a praktické

na mobil.

Nokie E66 patrí k najlepším, aké som mal kedy možnosť používať. Vedľa hlavného ovládacieho prvku sa nachádza štvorica špeciálnych tlačidiel (menu / domov a tri modifikovateľné), pod ním je umiestnený backspace ("céčko"). Po stlačení zeleného tlačidla sa zobrazia len volané čísla, na prijaté a neprijaté musíte preskočiť do strany. tlačidiel je dokonalé. Pod hlavným potvrdzovacím tlačidlom sa nachádza svetlo, ktorého blikaním upozorní Nokia E66 na zmeškanú udalosť. V nastaveniach si určíte, ktoré na ktoré typy udalostí má upozorniť. Dlhšie podržanie hviezdičky zapne / vypne Bluetooth. Podržaním nuly sa spustí internetový prehliadač. Podržaním tlačidla domov sa zobrazí správca spustených aplikácií, podržaním kalendára nová udalosť, podržaním telefónneho zoznamu nový kontakt.

s možnosťou automatického otáčania obrazu a rýchlym prepínaním režimov domácej obrazovky ponúka ešte ďalšie rôzne nastavenia. Napríklad veľkosť textu. Ikony nového prostredia mi celkom vyhovujú, ale chvíľu som si na ich strohé vyhotovenie musel zvykať. Čitateľnosť displeja na slnku je výborná. Automatické otáčanie displeja je síce pomerne rýchle, ale i tak na často len otravovalo. Oveľa radšej mám systém Nokie N95 (otočenie displeja mechanickým vysunutím hudobných tlačidiel) alebo HP iPAQ 614 (tlačidlom).

patrí k slabému priemeru, jeho jedinou výhodou je schopnosť automatického zaostrovania. Podľa snímok v galérii vám však musí byť jasné, že sú na trhu aj prístroje s oveľa lepším fotoaparátom.

Implementovaný 2,5 mm konektor si pre pripojenie bežných slúchadiel žiada použitie redukcie na 3,5 mm. Hlasná reprodukcia je dostatočne hlasná.

ponúka všetko podstatné, chýba podpora RDS. Aj po pripojení ku Wi-Fi služba Visual radio umožňovala len pripojenie cez dátový profil operátora. Prenos skladieb do mobilu cez USB kábel trvá dlhšie, než som zvyknutý. Približne 0,5 MB / s je slabý výkon.

Zabudovaný

spolupracuje výborne s pripravenou aplikáciou Nokia Maps 2.0, ktorým cez Map Loader môžete naťahať zadarmo z internetu mapy jednotlivých krajín. Ak budete chcieť aj navigovanie, buď si kúpte licenciu ku Nokia Maps, alebo nejaký iný softvér (TomTom 6, Sygic McGuider, Route 66, Garmin Mobile).

V

vyhľadáva podľa počiatočných znakov krstného mena aj priezviska. V kontaktom som žiadne zmeny nespozoroval. Oproti Nokii E71 však model E66 nedokáže ihneď, zadaním znakov na klávesnici, vstúpiť z domácej obrazovky do kontaktov.

ostali samostatné. Zobrazenie novej SMS sa uskutočňuje, podobne ako pri ostatných udalostiach, v maličkom okienku v spodnej časti aktívneho pohotovostného režimu domáceho displeja. To je oproti starším modelom Eseries výraznou zmenou.

Zoznam

zobrazuje až 10 správ pod sebou. HTML e-maily zobrazí ako text, pričom prílohu v HTML zobrazuje internetový prehliadač. V Nokii E66, podobne ako v E71, po prečítaní akéhokoľvek e-mailu zobrazenie dvoch posledných správ zmizne a už vidím len riadok "fony (24)" - teda názov schránky a počet neprečítaných e-mailov.

S60 poznáme už dva roky - s rýchlymi reakciami, mini-mapou a pod. Nokia E66 ponúka aj otáčanie obrazovky, pri prezeraní webu je displej na ležato ideálnou voľbou. Nokia E66 ponúka podporu GPRS až HSDPA (do 3,6 Mbps), k tomu Bluetooth, IrDA aj . Už chýba len podpora HSUPA.

Výrobca vyhradil špeciálne tlačidlo aj

, ktorý je konečne nový, a zdá sa, veľmi podobný aplikácii Handy Calendar, ktorú som používal v Nokii E61i. Vedľa mesačného náhľadu totiž pekne vidno aj udalosti v označenom dni. Veľkou zmenou je východiskové nastavenie budíka 15 minút pred udalosťou. Ja som sa skôr tešil z toho, že staršie Nokie defaultne neponúkali pripomínanie udalosti, a keď som ju chcel označiť zvukovým pripomenutím, musel som pokračovať v jej nastaveniach. Budíky sú už nové, opakované a môže ich byť viac. Nokia E66 však nedokáže budiť FM rádiom.

Telefóny Nokia radu S60 vynikajú pohodlným prenosom kontaktov, správ a ďalších objektov medzi sebou. Slúži na to aplikácia Prenos.

Z ostatných funkcií ma dostal slovník. Prekladanie z EN do SK je veľmi rýchle, a výslovnosť som v tejto aplikácii obdivoval už v aj ďalších nových Nokiách S60.

Podrobné vyhľadávanie textov a reťazcov v rámci telefónu alebo na internete už v nových S60 Nokiách považujem za milú samozrejmosť. Kalkulačka sa nezmenila - neponúka nič navyše a jej ovládanie tiež nehodnotím práve najlepšie. Čakám, kedy Nokia konečne začne používať kalkulačku s funkciami priradenými smerom štvorsmerového tlačidla.

v Nokii E66 nedokáže dokumenty upravovať! To je oproti E71-ke veľká zmena. Z drobných organizačných funkcií spomeniem prevody, aktívne poznámky s podporou priloženia súboru, obyčajné poznámky bez výrazných obmedzení odosielané ako TXT, správca ZIP balíkov, Adobe PDF, rozpoznávanie čiarových kódov, hlasová pomoc v slovenčine, záznam zvuku (v najvyššej kvalite 16 kbps, wav)...

Výdrž Nokie E66 je oproti E71 výrazne slabšia.

Výhody:

- spracovanie, konštrukcia,

- klávesnica a ovládanie,

- zabudované GPS,

- zabudovaný infraport,

- svetelné upozornenie zmeškanej udalosti.

Nevýhody:

- slabý fotoaparát,

- 2,5 mm jack,

- microUSB nenabíja,

- pomalý prenos dát cez USB.

Orientačná cena: 12 490 Sk (Epicentrum) v sivej aj bielej verzii

Záver

Nokia E66 ma zaujala mnohými vlastnosťami, ale najmä spracovaním a dizajnom. Model E65 tak získal dokonalého nástupcu. Automatické otáčanie obrazu je možné vypnúť, rovnako aj svetelné pripomínanie zmeškaných udalostí, ani GPS nemusíte použiť, ale toto všetko je jednoducho k dispozícii v slajderi veľmi príjemných rozmerov. Nokii E66 nič podstatné nechýba a ponúka aj starý dobrý infraport. Ja si pre unikátne vlastnosti é-šesťdesiatšestky dokonca dovolím tvrdiť, že má vážneho konkurenta aj obľúbená Nokia N95, resp. N95 8GB. Ja by som tú moju snáď aj za E66 vymenil.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.09.2008 - 14:44

defluo: dufam, ze tieto nove nokie trochu potlacia dole ceny tych uz skor uvedenych... a inak chvalim redakciu za tri clanky za dnesok :)

anonymous17.06.2008 - 01:05 Trvalý odkaz

dj-karci: Vyzera velmi dobre :)

anonymous17.06.2008 - 12:06 Trvalý odkaz

marek: kurna konecne nokia podla mojich predstav len ta pociatocna cena je dost vysoka no duffam ze rychlo padne a potom bude moja

anonymous18.06.2008 - 12:10 Trvalý odkaz

tusom: paradna je:) a este asi otrepana otazka,myslite ze by mohla byt tak na vianoce v Orindži?:D

anonymous21.06.2008 - 16:49 Trvalý odkaz

silvester:
E66 a E71 majú rovnaké parametre: 22 fps, 640 x 480 b.

Celá diskusia 297 príspevkov