Skúsenosti s Apple iPhone 2G

Skúsenosti čitateľa Jakuba s prvou verziou kultového mobilu s kvalitnou hliníkovou konštrukciou. Vďaka softvérovým úpravám má i šesťročný telefón stále čo ponúknuť.

Nasledujúci text pochádza z našej súťaže Oslávte s nami 8 rokov Fony.sk a patrí medzi tie, ktoré nás zaujali. Autorovi za jeho snahu pošleme tričko Fony.sk vybranej farby aj veľkosti.

Skupina článkov s prívlastkom skúsenosti je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním. Používatelia v nich nehodnotia bežné funkcie, tie totiž opisujeme v našich prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť postrehmi z používania vášho telefónu? Kontaktujte nás alebo nám rovno pošlite e-mail na redakcia/fony/sk (samozrejme v správnom e-mailovom tvare).

Prečítajte si skúsenosti Jakuba Jediného.

Úvod

K tomuto telefónu som sa dostal približne pred dva a pol rokom, keď som ho našiel v ponuke jedného českého obchodu. Už v tej dobe mal svoj vek. Na trhu sa už stihla vyhriať 3GS verzia a pomaly sa schyľovalo k premiére iPhonu 4. Napriek tomu som neodolal a podľahol pokušeniu vlastniť iPhone, i keď najstarší a dnes už historický model, ktorý napriek veku na svojej kráse nič nestráca. Skôr naopak. Voči svojim nástupcom plne boduje hliníkovým zadným krytom, ktorý do dnešného dňa z Apple telefónov ponúkne jedine iPhone 5, ktorý ale zasa má nový konektor a vymieňať kvôli nemu všetko príslušenstvo, ktorého sa za tie roky nakopilo požehnane, sa asi nikomu nechce.

Recenzia: Apple iPhone (2. 6. 2008)

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Systém a aplikácie

Otázkou však ostáva iná vec. Obstojí tento "starúšik" v dnešnom modernom smarfónovom svete?

Odpoviem hneď na úvod: obstojí! Jediné, čoho sa budete musieť vzdať, sú rýchle dáta, pretože Apple v tej dobe, kedy už bolo 3G plne rozbehnuté, vybavil tento model iba technológiou EDGE a Wi-Fi. Wi-Fi sa nedá nič vytknúť, funguje výborne, pripojí sa ku každej sieti, ktorá je v dosahu. Občas síce nie hneď, ale to je skôr závadou nainštalovaného firmvéru, než samotného prístroja. Najnovších aplikácií sa tiež netreba báť. Aj keď hry už sú troška väčší oriešok, aplikácie zvláda, len treba vedieť ako na to.

Pomocnú ruku vám podá komunita Whited00r, ktorá vyvíja a upravuje základný systém iOS 3.1.3 (najvyšší možný pre tento model) do modernej podoby. Pridáva doň mnoho vylepšení a vďaka nemu drží tento telefón krok s dobou. Pomocou softvéru 3Store, ktorý umožňuje sťahovanie najnovších aplikácií špeciálne prekódovaných práve pre iOS 3.1.3, zoženiete všetko, od Facebooku až po Dropbox. Cycoder vám pridáva možnosť natáčať krátke videosekvencie, avšak v dosť mizernej kvalite. Rozlíšenie je archaický CIF (352 x 288 pixelov). Po vzore najnovších vydaní iOS vám rozdelí, kedysi zlúčenú ponuku hudby a videa, na dva oddelené priečinky. Taktiež ikony aplikácií Diktafón, Kalkulačka, Mapy a YouTube sú na nerozoznanie od svojich najnovších súrodencov. Ale len navonok, vo vnútri sú to stále tie isté aplikácie. K dispozícií máte i položku Reminders (čiže Pripomienky), ktorá však nespolupracuje s tými na iCloude a v OS X. Ide vraj zatiaľ len o beta verziu, ja osobne som ich odstránil z úvodnej obrazovky.

Apple iPhone 2GApple iPhone 2GApple iPhone 2Gobr: 1. domáca obrazovka, 2. 3Store s ponukou upravených najnovších aplikáci, 3. Prehrávač v modernejšom kabáte

Do menu Nastavenia vám pribudne niekoľko nových ponúk, vrátane nastavenia Hudby a Videa, ale tiež iCloud a pozadie na domácu obrazovku. iCloud sa však ako iCloud iba tvári, v skutočnosti spolupracuje s Dropboxom, Google účtom pre kontakty, e-mail a kalendár so službami Exchange a Me. V podstate ponúka jednoduché zálohovanie a obnovu dát. Ponuka pozadia sa mení až v podmenu, kde sa po novom vyberá pozadie nie len zamknutej obrazovky, ale po vzore iOS 4 a vyšších, aj pozadie domácej obrazovky, ktoré sa vám zobrazí pod ikonami. Textové popisky ikon zostávajú stále dobre čitateľné, vďaka ďalšej novinke v systéme, a to tieňovaní textu. Zaujímavá je i Sara, čo je Whited00r-ova verzia Siri. Bohužiaľ, nefunguje zrovna presne, napríklad pri vyslovení "Play Music" aplikácia zamrzne a vám nezostáva nič iné, len vypnúť a zapnúť celý telefón. Ďalej sa oproti pôvodnému iOS 3.1.3 pridalo rýchle prepínanie aplikácií v štýle multitaskingu z iOS 4 a vyšších, a možnosť vytvárať zložky na domácej obrazovke. Poslednou výraznou zmenou prešla ponuka "Share" (zdielať), ktorá sa vyskytuje napríklad pri obrázkoch. Po novom obsahuje možnosť priameho uploadu na Facebook a Twitter. Bohužiaľ, ani jednu z možností som nevyskúšal, pretože napríklad po kliknutí Set as wallpaper, vás prepne do Mailu s prílohou vybraného obrázku. Všetky tieto novinky sa však dajú vypnúť v Terminály, cez príkaz Setup. Jednoducho si vyberiete, čo potrebujete a čo nie, to vypnete. Ja som takto vypol napríklad Saru, zložky, rýchle prepínanie aplikácií a nakoniec aj zmenené menu Zdielať.

Systém pridáva ešte dve novinky, ktoré však nájdete až po dlhšom skúmaní. Je nimi možnosť odosielať MMS správy, ktorou prvý iPhone pôvodne nedisponoval. Ďalej pridá nový Bluetooth profil, konkrétne zatiaľ viem iba o A2DP, ktorý vám umožní počúvať vašu hudbu cez bezdrôtové stereo slúchadlá.

Apple iPhone používam takmer každý deň. Kedysi bol mojím primárnym telefónom, dnes však už predovšetkým na počúvanie hudby a občasné telefonáty. Napriek tomu si ho však neviem vynachváliť. Stále slúži perfektne, i keď už takmer od začiatku čo ho mám, má poškodenú obrazovku. V jeho používaní to však vôbec neprekáža . Dokonca ani pri hraní, či sledovaní videí si to človek takmer nevšimne. Fotoaparát, i keď má malé rozlíšenie iba dva megapixely, stále bohaté stačí na rôzne momentky, predovšetkým mu ale svedčí dobré svetlo a slnečný deň. No ani v šere nemá veľké problémy, na výsledných fotografiách je síce jasne viditeľný šum, ale stále sú použiteľné. Jediné, čo od neho nemôžete očakávať, sú makro snímky, aj keď na zosnímanie väčšieho množstva textu sa ešte dá použiť, no výsledok nie je stopercentný.

Čo však zvláda každý iPhone, či už má rok alebo sedem rokov excelentne, je prehrávanie hudby. Mnoho ľudí sa sťažuje na iTunes. Áno, pod OS Windows je pomalý, neohrabaný, ale ak máte MacBook, či iný Apple počítač, je

to vynikajúci prehrávač a ešte lepší správca telefónu. Za tie roky som si naňho zvykol, dokonca by som povedal, že som na ňom závislý. Keď ho porovnám so Zune, ktorý slúži na obsluhu Windows Phone telefónov, je to

neporovnateľné. iTunes ma nikdy nesklamal a synchronizácia s ním je bezproblémová a okamžitá. Hudbu si jednoducho nahráte, či už ručne, alebo z playlistu, pokým nebude plná pamäť. Reprodukcia hudby sa dá porovnať jedine s iPodmi. Svoju zásluhu na tom má určite aj vstavaný audio čip, a samozrejme, kvalitné slúchadlá.

Bežné úlohy, ako je telefonovanie, posielanie SMS správ, či prezerania internetu a e-mailov, idú iPhonu veľmi dobre. Ako som už spomínal vyššie, Wi-Fi slúži bez problémov, pripojíte sa, a hneď môžete začať vyhľadávať novinky. Čo sa týka textových správ, tu sá má iPhone ešte čo učiť. Chýbajú doručenky, i odpočet zostávajúcich znakov.

Cydia

Ak vám predsa len niečo chýba, stačí zapnúť Cydiu, ktorá je v systéme od Whited00r nainštalovaná, a nič vám nebráni nájsť opravu každej drobnej softvérovej chybičky. Nachádza sa tam utilita na odpočet znakov, na doručenky, i na rôzne nastavenia reakcií, na dvojklik Home Buttonu a podobne. Ja osobne odtiaľ predovšetkým používam SBSettings, ktorý čiastočne nahrádza Notification Center z iOS 5. Neponúka však tradičné notifikácie, ale po vzore Androidu obsahuje rýchle prepínače Wi-Fi, Bluetooth, EDGE a iné. Ďalšie sa dajú stiahnuť.

Apple iPhone 2Gobr: Notification center

Záver

iPhone používam už nejaký ten piatok, za tú dobu som sa naňho veľakrát hneval, ale často ma aj potešil. Všetko záleží od toho, čo od neho očakávate a hlavne, či sa vám s ním bude chcieť hrať. Ak ho budete používať len v základnej podobe, čoskoro zistíte, že v dnešnej dobe už stráca dych. Ak sa s ním však trocha pohráte, zoženiete si doň najnovší softvér, ktorý nadšenci neustále vyvíjajú, zrazu aj iPhone starý šesť rokov ožije a chytí druhý dych. Preto ak nepotrebujete najnovšie vychytávky priamo od Apple a navyše viete oceniť kvalitnú konštrukciu, ktorá vďaka hliníkovému zadnému krytu vydrží i nejaké to nešetrnejšie zaobchádzanie. Potom vás iPhone prvej generácie, alebo iPhone 2G, ako sa zvykne označovať, môže zaujať.

Diskusia k článku:

Roman 22.06.2013 - 22:29

iba iphone 5 a toto ma hliníkové telo?? XPERIA P? má čo ?!! ..bože

Me_Gusta22.06.2013 - 22:47 Trvalý odkaz

Hliníkové telo má aj HTC, Huawei, Asus a pod.
To je tak, keď si niekto myslí, že len Apple je to naj. Pritom si z neho robia viac srandu, ako by ho mali brať vážne :)

Lenka Ivančíková22.06.2013 - 22:51 Trvalý odkaz

pise o nastupcoch iPhonu 2G, zrejme ste nepochopili, ze tym mysli iba dalsie modely iPhonu. :-)

Nightmare22.06.2013 - 23:19 Trvalý odkaz

Taketo dristy som čakal na tuto sutaz...aspon vidite ze to nema vyznam robit nabuduce...napr.:Gazda01 vsak? redakcia Fony :)

Jakub Jediný23.06.2013 - 22:11 Trvalý odkaz

Hliníkových telefonov je viacero, ale reč je o iPhonoch! Nie ostatné modely výrobcov
Asi tá veta: "Ďalšie telefóny od Apple…" znamená všetkých výrobcov, však?

Celá diskusia 11 príspevkov