Sony Ericsson K850i

SKÚSENOSTI majiteľa 3G fón s 5 Mpix fotoaparátom a AF, QVGA displejom, podporou M2 aj microSD kariet a slušnou výbavou.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

RECENZIA: Sony Ericsson K850i

Prečítajte si skúsenosti Borisa Búša:

Boris je užívateľom Sony Ericssonu K800i a P1i, rukami mu prechádza viacero fónov mesačne, K850i mal možnosť nezávisle skúšať niekoľko týždňov.

PLUSY

Veľkou devízou modelu K850 je jeho displej. Zaberá takmer celú hornú polovicu prednej steny a má krásne farby. Čitateľnosť je výborná za akýchkoľvek svetelných podmienok. Veľmi dobre a rýchlo pracuje aj senzor regulujúci intenzitu podsvietenia.

Niekomu sa nezvyčajný systém ovládania môže zdať zložitý a nepresný, ja ho naopak chválim. Na ovládanie troch dotykových tlačidiel som bol zvyknutý ešte zo Sony Ericssonu M600. Práca s mobilom je tým pádom rýchla a pre potvrdenie voľby stačí iba ťuknúť prstom na oblasť malého bieleho senzora. Rovnako je na tom aj ovládací obdĺžnik. Jeho poloha medzi tlačidlami klávesnice je zvolená veľmi rozumne. Vystupuje nad povrch práve na miestach, kde sú pomerne veľké rozostupy medzi klávesami. Ani raz sa mi nestalo, aby som pri pohybe do strán omylom stlačil niektoré okolité tlačidlo.

Fotoaparát ponúka široké možnosti nastavenia od vyváženia bielej až po manuálne nastavenie hodnoty ISO. To sa zíde najmä pri fotení blízkych objektov s bleskom, fotografie nie sú prepálené. Použitie akcelerátora zasa rozlišuje, či mobil pri snímaní bol držaný na výšku, alebo na šírku. Rovnako sa potom zobrazuje aj výsledný obrázok. Prepínanie na video a galériu je zabezpečené posuvným tlačidlom vľavo od spúšte.

Záznam videa musím takisto pochváliť. Rozlíšenie 320 x 240 bodov síce nie je najvyššie, ale obraz je plynulý a čistý. Navyše záznam zvuku vo formáte AAC je jednoducho lahôdka. Kvalitu som skúšal na koncerte Ruských kozákov na zimnom štadióne v Nitre. Obraz bol vzhľadom na zlé svetelné podmienky a moju vzdialenosť od pódia slabší. Kvalita zvuku však zaskočila aj mňa. Zo záznamu bolo možné lepšie rozoznať slová piesní než priamo na mieste.

Veľké plus si zaslúži multimediálna galéria. Zahŕňa fotografie, videá, hudbu a obrázky. Vie plnohodnotne pracovať aj so snímačom polohy (akcelerátorom). Prehliadanie obrázkov a videí je tak neskutočne pohodlné. Fotografie je možné priamo upravovať, vytvárať zoznamy najobľúbenejších, alebo si nechať prehrávať prezentáciu v podobe X-Pict Story s nastavením nálady.

Hudobný prehrávač je súčasťou multimediálnej galérie. Rozdiel oproti walkmanom sa výrazne zmenšil, väčšina funkcií je obsiahnutá aj tu. Veľmi dobre je prepracované radenie hudby podľa rôznych kategórií. Obsahuje vyhľadávanie postupným písaním medzi albumami, skladbami a interpretmi. Prehrávač dokonca spolupracuje aj s Walkman témami a na tapete sa tak môže postupne zobrazovať názov interpreta, albumu a skladby.

FM rádio stále patrí medzi špičku. Podpora RDS, či automatické preladenie silnejšej frekvencie ešte nie je štandardom v tejto kategórii.

Sony Ericsson K850 má jednu obrovskú výhodu oproti súrodencom. Tou je duálny slot na pamäťové karty. Mohol som si vybrať, či budem používať drahšiu M2 kartu, alebo siahnem po lacnejšej microSD. Rozdiel v rýchlosti práce som nepostrehol.

"Sony Ericsson K850 má jednu obrovskú výhodu oproti súrodencom. Tou je duálny slot na pamäťové karty."

Telefónny zoznam je už tradične veľmi dobre spracovaný. Pamäť na 1 000 záznamov je pre veľkú väčšinu dostačujúci. Každý kontakt je podrobný a umožňuje uloženie až sedem telefónnych čísel, troch mailových adries, webovej stránky, dvoch poštových adries, poznámky a dátumu narodenia, ktorý je prepojený s kalendárom. Nadštandardom je prehľadávanie zoznamu hovorov a kontaktov pri zadávaní čísla priamo z pohotovostnej obrazovky. Ďalšia z vlastností novej platformy, ktorá je prudko návyková.

U správ je najväčšou zmenou možnosť ukladania na pamäťovú kartu. Týka sa to všetkých druhov správ a mailov. Pri mailoch ešte pribudla podpora kódovania písma Win1250. Mailový klient je stále jeden z najkvalitnejších medzi telefónmi bez operačného systému.

Internetový prehliadač prešiel rôznymi zmenami a umožňuje pohodlnú prácu aj s bežnými internetovými stránkami. Podporuje jednoduché flash animácie a je rýchly. Navyše po otvorení prehliadača stačí začať písať adresu a otvorí sa adresový riadok, a mobil začne prehľadávať históriu navštívených stránok.

Veľmi ma potešilo implementovanie všetkých dátových technológií od GPRS až po HSDPA. Odosielanie fotografií na blog, prípadne mailová komunikácia, tak boli veľmi rýchle.

Výdrž na jedno nabitie sa pohybovala v prijateľných medziach. Oproti K800 som výraznejší rozdiel nespozoroval, pri plnom využívaní je to 1-1,5 dňa s nastavenou maximálnou hodnotou jasu, zapnutým 3G a pravidelným počúvaním hudby, kontrolou mailov a surfovaním po internete.

Na záver pozitívnych skúseností som si nechal pohybový senzor, tzv. akcelerátor. Najväčší význam a využitie má u obrázkov a videa, kde je nenahraditeľný. V mobile je predinštalovaná aj hra, ktorá tento prvok používa na ovládanie. Na webe za objavujú aj témy, v ktorých tapeta reaguje na zmenu polohy, prípadne prudký pohyb mobilom a zmení pozadie. Je to efektné a zaujímavé, čo potvrdili aj reakcie môjho okolia, keď to videli.

"Na webe sa objavujú aj témy, v ktorých tapeta reaguje na zmenu polohy, prípadne prudký pohyb mobilom a zmení pozadie."

MÍNUSY

Veľkým mínusom Sony Ericssonu K850 sú použité materiály. Mobil je pekný a lesklý len do chvíle uchopenia do rúk. Potom je to o večnom boji s odtlačkami rôznych druhov a tvarov na prednej a zadnej časti. tie mohli byť radšej z matného materiálu. Navyše sa pri stláčaní ozývali dosť nepekné zvuky praskania, čo na exkluzivite nepridáva. Nechápem prečo výrobca aspoň čiastočne nepoužil kovové prvky.

Dotykové tlačidlá nepracovali vždy podľa mojich predstáv. V mieste senzorov bol povrch klávesnice vypuklý o cca pol milimetra. Navyše v kombinácii so starým typom firmvéru trvalo niekedy aj pár sekúnd kým sa mobil rozhodol zareagovať. Je ťažké hodnotiť to ako chybu celého radu. Keďže som mal možnosť popri tom vyskúšať si aj zopár iných kusov K850i, tak musím tento mínus pripísať len danému testovanému kusu.

Klávesnica je dosť tuhá. Pri stláčaní je potrebné vynaložiť pomerne dosť veľkú silu. Nezmení sa to ani dlhším používaním. Navyše tlačidlá ovládania hovoru, menu činností a mazania sú takmer na hranici únosnosti. Našťastie výrazne vystupujú nad povrch prednej časti, ale ľudia s väčšími prstami by určite nadávali.

Rovnako nerozumiem dôvodu vypustenia tlačidla PLAY / PAUSE, ktoré umožňovalo pohodlne a hlavne rýchlo ovládať prehrávač hudby a rádia. Takto som si musel pridať skratky najmä kvôli rádiu.

Mailový klient by si už zaslúžil trochu inovácií. Pracovať s viacerými kontami vie, ale nie naraz. Neustále prepínanie medzi nimi je tak zbytočne zdĺhavé a navyše automatická kontrola funguje len na tom jednom zvolenom konte. Navyše stále čakám, že objavím aspoň prehliadač dokumentov ako súčasť klienta. Zatiaľ však márne.

Vyzerá to tak, že nás nadobro opustili aj hodiny zobrazené pri vypnutom displeji. Ten je po zhasnutí úplne čierny, hodiny a prípadne zmeškané udalosti sa ukážu až po stlačení tlačidla na reguláciu hlasitosti.

"Vyzerá to tak, že nás nadobro opustili hodiny zobrazené pri vypnutom displeji."

Výhrady mám aj k fotoaparátu. Najmä pri fotení v noci alebo za tmy je dosť obtiažne dosiahnuť prijateľný výsledok. Mobil nevie poriadne nasvietiť snímanú scénu. Prisvetľovacia dióda je biela, takže je možné ju použiť ako baterku, ale jej výkon je slabší ako u červenej diódy na K800i / K810i. Rovnako aj blesk sa mi zdal byť výrazne slabší ako u spomínanej dvojice. Rôznymi nastaveniami sa dá docieliť pekný výsledok, ale komfort automatického režimu v porovnaní s predchodcami je nižší. Medzi štyrmi klávesovými skratkami je jedna pridelená nastaveniu časovača. Podľa mňa je tam úplne zbytočne. Omnoho viac tam chýba prepínanie makro režimu, kvôli ktorému je neustále potrebné navštíviť menu fotoaparátu.

ZÁVER

Sony Ericsson K850 je plnohodnotným pokračovateľom radu Cybershot. Zmeny oproti K800 / K810 sú väčšie ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Na nezvyčajný spôsob ovládania sa dá zvyknúť po pár dňoch. Pozor si treba dať na spracovanie a radšej vyberať kus osobne v obchode, ako potom banovať. Cena sa už dostala na prijateľnú úroveň a nezaradenie do ponúk operátorov spôsobilo, že stále to nie je masový mobil. Vo mne zanechal pozitívne dojmy a ako predchádzajúci dlhodobý majiteľ Sony Ericssonu K800 by som na K850 určite prešiel.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.06.2008 - 11:26

mazo: "Boris je užívate?om Sony Ericssonu K800i a P1i, rukami mu prechádza viacero fónov mesa?ne, Samsung mal možnos? nezávisle skúša? na dlhší ?as." Samsung? *dovolili sme si u tohto autora skúseností skopírova? tú vetu z predchádzajúceho ?lánku plus/mínus. sná? nám bude odpustené. :) - redakcia Fony.sk*

anonymous09.06.2008 - 12:29 Trvalý odkaz

Peto: mne to nevadi, ze sa kopiruju niektore vety z minulych +-

anonymous09.06.2008 - 13:32 Trvalý odkaz

mato: co som pozeral tak cenovy rozdiel s n82
1870,-
max tych 9,5 keby bol

anonymous09.06.2008 - 14:42 Trvalý odkaz

Atlis: Z Nemecka sa da cez normalny obchod objednat K850i za asi 7,5tis, aj s balikom ta to nebude stat viac ako 8tis, tak co riesis :)

anonymous12.06.2008 - 19:03 Trvalý odkaz

riso: Diskusia okolo iPhone, urazania sa a inych off-topic veci premazana. Atlis, ukludni sa, nemusis predsa reagovat na kazdy nazor. A to plati aj pre ostatnych kecalkov! :)

Celá diskusia 16 príspevkov