Apple predstavil iOS 7

Na vývojárskej konferenci WWDC 2013 v San Francisku sme sa, okrem nových MacBookov a platformy OS X Mavericks, dočkali aj vylepšeného operačného systému iOS s novým grafickým prostredím a desiatkou hlavných noviniek.

Hneď v úvode môžeme povedať, že sa iOS prostredím približuje ku Windows Phone aj Androidu.

Najskôr CEO spoločnosti Tim Cook informoval, že po celom svete sa doteraz predalo 600 miliónov iOS zariadení. Naozaj impozantné číslo.

Porovnal i spokojnosť používateľov rôznych operačných systémov a bez veľkého prekvapenia sme sa dozvedeli, že veľmi spokojných je až 73 % používateľov iOS. S 53 % nasleduje Windows Phone a Android získal 49 %. To znamená, že každý druhý majiteľ androidu je nespokojný.

Vyzdvihol tiež výhodu aktualizácií. Až 93 % iOS zariadení beží s doteraz najnovšou verziou iOS6, narozdiel od platformy Android Jelly Bean, ktorú na svojom smartfóne používa iba 33 % používateľov Androidu.

Najnovšia vezia iOS7 prináša nový dizajn, vynovené ikonky a samozrejme aj nové funkcie. Efektné je 3D zobrazenie domácej obrazovky. Nakláňaním telefónu do strán sa ikonky hýbu proti pozadiu. Zamknutú obrazovku odomknete pohybom zdola i zhora. Úplne sa totiž vytratila odblokovacia lišta známa od prvej do šiestej verzie iOS.

Apple iOS7

Animácie všetkých nových funkcií nájdete aj na Apple.com. Odporúčame tam pozrieť a poklikať na tlačidlá PLAY pod jednotlivými obrázkami iPhonov s iOS 7.

Najväčšou zmenou tak prešla odblokovacia obrazovka, pribudla "androidovská" lišta (ibaže zdola, nie zhora), nové je počasie, zopár vylepšení sa dočkal aj fotoaparát a práca s kalendárom...

Apple iOS7Počasie dostalo animované efekty a viac informácií o vybranom meste. Pripomína Yahoo weather.

Apple iOS7Prezentácia bola podrobne venovaná 10 novým funkciám:

Apple iOS7

1. Device Center: úplne nové notifikačné centrum, nájdeme tu ovládanie hudby, úpravu jasu, rýchly prístup k dôležitým nastaveniam a podobne. Pripomína OS Android, ale na tom nie je nič zlé.

Apple iOS7

2. Vylepšený Multitasking: dokážete listovať aplikáciami, ktoré bežia na pozadí. Po dvojitom stlačení Home tlačidla sa zobrazia nielen ikonky aplikácií, ale aj ich náhľady. Ťuknutím na vybranú aplikáciu ju opäť spustíte. Aj tu vidno približovanie sa k iným OS, no Apple sľubuje aj po spustení plnohodnotného multitaskingu solídnu výdrž na jedno nabitie. Uvidíme.

Zmenou prešiel aj Kalendár, v ktorom môžete prechádzať z denného náhľadu na týždenný a mesačný pomocou zoštipnutia prstami na obrazovke, ako keď približujete a oddaľujete mapu.

Apple iOS7

3. Safari: nový panel s vyhľadávaním, rýchlym prístupom k záložkám a efektným listovaním medzi nimi. Údaje môžete synchronizovať s počítačom, na ktorom beží OS X Mavericks. Pribudlo tiež ovládanie gestami a celkovo aplikácia lepšie využíva obrazovku prístroja.

Apple iOS7

4. Kamera: galéria fotografií dostala nový dizajn a nové možnosti usporiadania. Pri ročnom náhľade získate obraz zo všetkých vytvorených kolekcií a udalostí. Ťuknutím na jednotlivé albumy ich môžete otvoriť, prezerať a samozrejme fotografie upravovať. Napríklad pomocou filtrov a výtvor potom jednoducho zdieľať.

Apple iOS7

5. Hlasová asistentka Siri už na vás nebude rozprávať iba ženským, ale na výber bude aj mužský hlas. Naučila sa nové príkazy a vie vyhľadávať už aj vo Wikipedii.

6. Siri bude dostupná aj v autách viacerých značiek. Na displeji v aute si budete môcť zobraziť napríklad aj mapy zo svojho iPhonu a nechať sa podľa nich navigovať. Toto nás veľmi zaujalo a sme zvedaví, ako to bude v praxi fungovať.

Apple iOS7

7. Zmenami prešiel aj App Store. Ponúkne nové filtre, detský softvér a vyhľadá ho i podľa aktuálnej polohy. Aktualizácie budú už automatické, bez potreby potvrdenia.

Apple iOS7

8. AirDrop: šifrované, bezdrôtové zdieľanie obsahu medzi iOS zariadeniami. Funkcia bude dostupná iba pre novšie zariadenia. Na jednom iPhone spustíte AirDrop, na druhom tiež, zariadenia sa spoznajú a šup, už medzi nimi meníte, čo si vaše srdce zmyslí. Aspoň tak nejak si to predstavujeme. Aplikácia zrejme využíva priame Wi-Fi prepojenie.

Apple iOS7

9. Vylepšenia sa dočkala aj aplikácia Hudba. Nemyslíme si však, že ide o niečo prevratné.

10. iTunes Radio je novou službou s vytvorením si vlastného okruhu skladieb, novým označovaním obľúbených alebo i neobľúbených skladieb a množstvom prispôsobení. Služba bude dostupná zatiaľ iba v USA, časom sa snáď dočkáme aj na Slovensku. Pre používateľov iTunes Match je aplikácia bezplatná a bez reklám. Ostatní budú musieť strpieť reklamu.

Apple iOS7

Beta verzia novej platformy iOS 7 je dostupná už dnes (10. júna 2013). Oficiálna verzia bude uvoľnená pre iPhone 4, 4S, 5, iPad mini, iPad 2 a novší apre iPod touch od štvrtej generácie až na jeseň tohto roka. Najprv sa jej dočkajú novšie "ajfóny", "ajpedy" ich budú nasledovať. Používatelia iPhonu 3GS a starších sa iOS 7 už nedočkajú.

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 11.06.2013 - 01:00

hm.. device center vyzera ako keby dizajneri applu boli na drogach :| je to take.. strelene, uletene, uplne tomu chyba elegancia aspon na prvy pohlad..

cimo1911.06.2013 - 01:42 Trvalý odkaz

Ved to je android:D haha:D

Peter11.06.2013 - 14:45 Trvalý odkaz

tak teraz uz neviem kto sa po kom opici, ale toto je cisty Jelly bean

hecar11.06.2013 - 20:05 Trvalý odkaz

náhodou mne sa to páči, stále tam vidim ze mam v ruke ios ale uplne iný, novy system,grafika, pár vychytovakok,atd...a anrodid ? dobre ze ni kazdy mesiac dake nove blbosti a stale je to o tom istom na každom smartphone..

cipiksvk11.06.2013 - 21:35 Trvalý odkaz

toto to zhrnulo dokonale:
pc.sk / pretaktovanie.sk
Čo hovoríte na nový iOS7...ehm...teda Windows Phone 8, ehm..pardon BB10...sakra...Symbian Belle...proste to čo Apple včera vydal :)

Celá diskusia 8 príspevkov